Dat zei voedselinzamelaar Salomon Querido van de Voedselbanken tijdens een paneldiscussie op de Horecava die deze week in Amsterdam werd gehouden.
De uitspraken van voormalig Super de Boer baas Monny Querido worden geciteerd in een gezamenlijk persbericht van de Voedselbanken en het Foodservice Netwerk Nederland. Hij deed tevens een oproep aan de Nederlandse politiek om dit potentieel door middel van een fiscale prikkel snel op gang te brengen.
Kok Eric van Veluwe hield een vurig pleidooi voor het restaurant zonder kaart. Eten wat de pot schaft en de kok nog in zijn keuken heeft, kan volgens hem maar liefst 30% afval in de restaurantkeuken besparen. Kamerlid Carla Dik-Faber (CU) beloofde de sterke ideeën die tijdens de panel- en zaaldiscussie naar voren kwamen mee te zullen nemen naar de Tweede Kamer. Dick Veerman bracht zaal en panel alvast even in de rol van onderheid.
Het persbericht schrijft:
Op dinsdag 14 januari om 12 uur sprak een sterke line-up op de Horecava over mogelijkheden die er zijn, danwel moeten komen, om niet geconsumeerd eten toch te gebruiken. Het panel bestond uit Carla Dik-Faber (Tweede Kamer-lid ChristenUnie), Salomon Querido (Voedselbanken Nederland), Wouter de Heij (TOP b.v.), Ronald Visschers (TNO) en Eric van Veluwen (chef-kok de Vale Ouwe / Green Cook). Het gesprek werd geleid door Dick Veerman (Foodlog). Het leverde twee belangrijke conclusies op:
- er zijn verbijsterend veel kansen om de afvalstroom te beperken of nuttig te gebruiken; een fiscale prikkel zal helpen die kansen versneld waar te maken
- tactieken om individuele mensen te motiveren stil te staan bij hun eigen eetgedrag doen meer dan welke algemene campagne ook
Toelichting
De hoeveelheid eten die weg gegooid wordt (ruim 44 kilo p.p./p.j.), is fors te noemen. Dat is absurd tegen de achtergrond van een verarmend Nederland. Zonder voedselhulp moet een groeiende groep mensen zonder eten naar bed. Hun aantal staat inmiddels op 70.000 en stijgt snel. De Horecava 2014 gaf het tegengaan van voedselverspilling dan ook een centrale plek.
Fiscale steun om afval te verwaarden
Er zijn verbijsterend veel kansen om de bestaande afvalstroom snel en vergaand te reduceren. Kok Eric van Veluwe bepleitte het kaartloze restaurant. Dat toont zijn vakmanschap en creativiteit door niet van de kaart maar van de beschikbare ingrediënten uit te gaan. Van Veluwe verwacht dat daardoor 30% afvalreductie kan worden bereikt.
Voedselinzamelaar Monny Querido van de Voedselbanken zei overtuigend: “Het aanbod van de Voedselbanken kan makkelijk met 1000% omhoog. Daar is eigenlijk alleen maar een goed gestructureerd overleg over het ophalen en verwerken van de afvalstromen van supermarkten voor nodig. Dat zal op gang komen als bedrijven financieel geprikkeld worden om die inspanning te leveren.”
Op korte termijn is de werkelijke kunst resten te verwerken tot lekkere en gewilde producten. Op langere termijn zouden nieuwe technologieën kunnen bijdragen aan nog beter hergebruik van reststromen voor menselijke consumptie.
Die technologieën bestaan al, maar moeten kunnen worden opgeschaald door er markten voor te creëren. Wouter de Heij wees op de ontwikkeling van ‘controlled atmosphere’ koelkasten, waarin verse producten veel langer goed blijven.
Querido kwam met een praktisch voorstel. Hij pleitte voor het creëren van een bedrijfsmodel waarin het rendabel wordt retourstromen van voedsel te bewerken tot waardevolle eindproducten zoals (lang houdbare) maaltijden of soepen. Deze kunnen vervolgens worden verkocht en voor een gedeelte worden weggegeven aan de voedselbanken. De overheid kan een stimulerende rol spelen door bijvoorbeeld het doneren van restanten fiscaal te belonen. Door de middelen die dat oplevert te oormerken voor besteding in zo’n sociale economie, zou een nieuwe, snel opschalende bedrijfstak kunnen worden gecreëerd waarin bewogen ondernemers een centrale rol kunnen spelen.
Doelgerichte fiscale incentives zijn nodig om niet 5-10 jaar verloren te laten gaan om het grote potentieel waar te maken.
Tijd voor herwaardering van ons voedsel
Ronald Visschers van TNO wees op het belang van individuele apps die mensen motiveren bewust met hun persoonlijke eetpatroon om te gaan. Dat leidt ongemerkt tot een herwaardering van en kennis over voedsel en verstandige manieren om daarmee om te gaan.
“Het is het tijd voor ‘voedselvaardigheid’ op school.” Met die woorden onderstreepte Carla Dik-Faber het belang van strategieën die aanzetten tot bewustzijn van voedsel en eetgedrag. Zij wil mensen op aantrekkelijke manieren betrekken bij hun eten, om te beginnen kinderen, via lessen en moestuintjes op school. Zij vindt dat nagedacht moeten worden over de functie van de THT (‘dat is geen houdbaarheids- maar een kwaliteitsaanduiding’). Tevens bepleit zij de opzet van een meldpunt voor ideeën om voedselverspilling te voorkomen.
Vanuit het publiek stelde iemand dat het zinvol zou zijn “eens na te lopen waar alle regels die we vandaag hanteren eigenlijk vandaan komen en of ze nog wel nut hebben.”
Een politiek vervolg?
De levendige discussie tussen de panelleden en met de zaal leverde onverwacht veel praktische gedachten op. Mevrouw Dik-Faber zegde toe van de ontstane energie gebruik te willen maken bij haar missie in de Tweede Kamer. Het Foodservice Netwerk Nederland en de Voedselbanken verklaarden zich bij monde van Alewijn Brouwer en Monny Querido bereid haar te ondersteunen bij het maken van realistische en meetbare voorstellen aan de Tweede Kamer.
Achtergrond en aanleiding
Het Foodservice Netwerk, de netwerkorganisatie vóór en dóór de toonaangevende spelers uit de Foodservice branche, vierde haar 10 jarig bestaan begin 2013. Om dat op gepaste wijze te doen zijn meerdere (Pay It Forward) initiatieven gestart. Werkgroepen hebben gekeken hoe ze met vereende krachten vraagstukken in de samenleving kunnen aanpakken. Voedselverspilling naast groeiende honger in Nederland is één van die onderwerpen. Het werd aangepakt in samenwerking met Voedselbanken Nederland. Deze paneldiscussie is een van de onderdelen van onze samenwerking.
Fotocredits: Carla Dik-Faber (CU) en Monny Querido (Voedselbanken), still, Foodreporter Horecava 2014
Dit artikel afdrukken
Kok Eric van Veluwe hield een vurig pleidooi voor het restaurant zonder kaart. Eten wat de pot schaft en de kok nog in zijn keuken heeft, kan volgens hem maar liefst 30% afval in de restaurantkeuken besparen. Kamerlid Carla Dik-Faber (CU) beloofde de sterke ideeën die tijdens de panel- en zaaldiscussie naar voren kwamen mee te zullen nemen naar de Tweede Kamer. Dick Veerman bracht zaal en panel alvast even in de rol van onderheid.
Het persbericht schrijft:
Op dinsdag 14 januari om 12 uur sprak een sterke line-up op de Horecava over mogelijkheden die er zijn, danwel moeten komen, om niet geconsumeerd eten toch te gebruiken. Het panel bestond uit Carla Dik-Faber (Tweede Kamer-lid ChristenUnie), Salomon Querido (Voedselbanken Nederland), Wouter de Heij (TOP b.v.), Ronald Visschers (TNO) en Eric van Veluwen (chef-kok de Vale Ouwe / Green Cook). Het gesprek werd geleid door Dick Veerman (Foodlog). Het leverde twee belangrijke conclusies op:
- er zijn verbijsterend veel kansen om de afvalstroom te beperken of nuttig te gebruiken; een fiscale prikkel zal helpen die kansen versneld waar te maken
- tactieken om individuele mensen te motiveren stil te staan bij hun eigen eetgedrag doen meer dan welke algemene campagne ook
Toelichting
De hoeveelheid eten die weg gegooid wordt (ruim 44 kilo p.p./p.j.), is fors te noemen. Dat is absurd tegen de achtergrond van een verarmend Nederland. Zonder voedselhulp moet een groeiende groep mensen zonder eten naar bed. Hun aantal staat inmiddels op 70.000 en stijgt snel. De Horecava 2014 gaf het tegengaan van voedselverspilling dan ook een centrale plek.
Fiscale steun om afval te verwaarden
Er zijn verbijsterend veel kansen om de bestaande afvalstroom snel en vergaand te reduceren. Kok Eric van Veluwe bepleitte het kaartloze restaurant. Dat toont zijn vakmanschap en creativiteit door niet van de kaart maar van de beschikbare ingrediënten uit te gaan. Van Veluwe verwacht dat daardoor 30% afvalreductie kan worden bereikt.
Voedselinzamelaar Monny Querido van de Voedselbanken zei overtuigend: “Het aanbod van de Voedselbanken kan makkelijk met 1000% omhoog. Daar is eigenlijk alleen maar een goed gestructureerd overleg over het ophalen en verwerken van de afvalstromen van supermarkten voor nodig. Dat zal op gang komen als bedrijven financieel geprikkeld worden om die inspanning te leveren.”
Op korte termijn is de werkelijke kunst resten te verwerken tot lekkere en gewilde producten. Op langere termijn zouden nieuwe technologieën kunnen bijdragen aan nog beter hergebruik van reststromen voor menselijke consumptie.
Die technologieën bestaan al, maar moeten kunnen worden opgeschaald door er markten voor te creëren. Wouter de Heij wees op de ontwikkeling van ‘controlled atmosphere’ koelkasten, waarin verse producten veel langer goed blijven.
Querido kwam met een praktisch voorstel. Hij pleitte voor het creëren van een bedrijfsmodel waarin het rendabel wordt retourstromen van voedsel te bewerken tot waardevolle eindproducten zoals (lang houdbare) maaltijden of soepen. Deze kunnen vervolgens worden verkocht en voor een gedeelte worden weggegeven aan de voedselbanken. De overheid kan een stimulerende rol spelen door bijvoorbeeld het doneren van restanten fiscaal te belonen. Door de middelen die dat oplevert te oormerken voor besteding in zo’n sociale economie, zou een nieuwe, snel opschalende bedrijfstak kunnen worden gecreëerd waarin bewogen ondernemers een centrale rol kunnen spelen.
Doelgerichte fiscale incentives zijn nodig om niet 5-10 jaar verloren te laten gaan om het grote potentieel waar te maken.
Tijd voor herwaardering van ons voedsel
Ronald Visschers van TNO wees op het belang van individuele apps die mensen motiveren bewust met hun persoonlijke eetpatroon om te gaan. Dat leidt ongemerkt tot een herwaardering van en kennis over voedsel en verstandige manieren om daarmee om te gaan.
“Het is het tijd voor ‘voedselvaardigheid’ op school.” Met die woorden onderstreepte Carla Dik-Faber het belang van strategieën die aanzetten tot bewustzijn van voedsel en eetgedrag. Zij wil mensen op aantrekkelijke manieren betrekken bij hun eten, om te beginnen kinderen, via lessen en moestuintjes op school. Zij vindt dat nagedacht moeten worden over de functie van de THT (‘dat is geen houdbaarheids- maar een kwaliteitsaanduiding’). Tevens bepleit zij de opzet van een meldpunt voor ideeën om voedselverspilling te voorkomen.
Vanuit het publiek stelde iemand dat het zinvol zou zijn “eens na te lopen waar alle regels die we vandaag hanteren eigenlijk vandaan komen en of ze nog wel nut hebben.”
Een politiek vervolg?
De levendige discussie tussen de panelleden en met de zaal leverde onverwacht veel praktische gedachten op. Mevrouw Dik-Faber zegde toe van de ontstane energie gebruik te willen maken bij haar missie in de Tweede Kamer. Het Foodservice Netwerk Nederland en de Voedselbanken verklaarden zich bij monde van Alewijn Brouwer en Monny Querido bereid haar te ondersteunen bij het maken van realistische en meetbare voorstellen aan de Tweede Kamer.
Achtergrond en aanleiding
Het Foodservice Netwerk, de netwerkorganisatie vóór en dóór de toonaangevende spelers uit de Foodservice branche, vierde haar 10 jarig bestaan begin 2013. Om dat op gepaste wijze te doen zijn meerdere (Pay It Forward) initiatieven gestart. Werkgroepen hebben gekeken hoe ze met vereende krachten vraagstukken in de samenleving kunnen aanpakken. Voedselverspilling naast groeiende honger in Nederland is één van die onderwerpen. Het werd aangepakt in samenwerking met Voedselbanken Nederland. Deze paneldiscussie is een van de onderdelen van onze samenwerking.
Fotocredits: Carla Dik-Faber (CU) en Monny Querido (Voedselbanken), still, Foodreporter Horecava 2014
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
In navolging van deze interessante discussie het volgende;
Afvalstromen worden blijkbaar met bijna chirurgische precisie georganiseerd, deels door hardnekkig gebruik van de THT en de TGT op de pakketten worden consumenten al op een verkeerd been gezet, deels door een (over)aanbod van voedingsmiddelen, maar dat even terzijde.
Een paralelle stroom van nog bruikbaar voedsel of recalls door bv kleur afwijkingen of verkeerde etikettering is prima te organiseren om deze vervolgens zo lang mogelijk in de humane keten te behouden. een aantal mooie voorbeelden (brood, groentes)wijzen uit dat dit werkt.
Maar hoe voorkom je de enorme afvalstroom; daar is anders denken voor nodig, en een integrale aanpak vaan de betrokken partijen; Bij de Leclerc supermarkten zijn ze nu bezig met een pilot om in -bij de winkels een keuken te vestigen waar de uitval wordt verwerkt tot maaltijden, smoothies en maaltijdcomponenten.
Levert dat een derving op aan afval? ja, levert dat een derving op aan (hogere) inkomsten? ja, levert dat betrokken en nieuwe kanten op? ja. reden genoeg om eens naar dit voorbeeld te kijken. #greencook www.greencook.nl
#8 Frank, natuurlijk mogen die kinderen op zaterdag met chips op de bank. Ik wordt alleen om meerdere redenen ongemakkelijk van het begrip ''voedselbank''. Niet alleen omdat ik hem gelukkig niet nodig heb, maar wel omdat de voedselbank ongewild zo ook een propagandamachine van de voedingsindustrie is.
Inkomen uit werk en uitkering is niet synoniem meer voor brood op de plank. Brood op de plank is het sluitstuk in plaats van andersom.
#7 Heer Alewijn, ik zie met veel belangstelling uit naar de uitleg van Monny en Eric
#3 Marc: ik ken mensen die 2 tientjes per week overhouden na aftrek van alle vaste lasten (inclusief zo goedkoop mogelijk eten, exclusief koffie). Het voedselpakket geeft ze 2 tientjes meer per week. De chips e.d. zijn hierbij een extraatje... die ze anders niet zouden kopen.
Niet verantwoord idd binnen het kader van goede voeding - en misschien ligt de balans verkeerd. Maar is het zo erg om je kinderen op de zaterdagavond op chips te kunnen trakteren bij de film?
Hi Dick ik zal Monny en Eric vragen te reageren