Kort 9 nov in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat deze week nog eventjes zo. Of probeer ons nieuwe formulier eens uit!

Fotocredits: 'Redactie', Photo RNW.org

Taxichauffeurs maken zich druk over de valse concurrentie die Uber hen zou aandoen. Hotels maken zich druk over AirBNB. Restaurateurs piepen over AirDND en nu komt er ook nog eens een bezorgservice voor thuiskoks die voor anderen willen koken om wat bij te verdienen. In Parijs is vandaag Croque Food (een versmelting van croquer, iets heerlijk vinden, en croque monsieur, een eenvoudige maar lekkere tosti) live gegaan.

Op de site van Croque Food bieden thuiskoks hun gerecht aan. Ze vermelden het aantal mensen dat mag bestellen en geven een indicatie van het moment waarop een bezorger het kan komen halen. De bezorger die zich het dichtst in de buurt bevindt, haalt het gerecht op en bezorgt het bij je thuis. Mede-oprichter Gautier Lavigne vertelt dat het gaat om simpele gerechten omdat mensen niet altijd 'alweer' sushi of een pizza willen bestellen als hun koelkast leeg is of geen inspiratie biedt.
Hij hoopt bovendien zowel 'intergenerationele' als 'interculturele' contacten tussen mensen te kunnen leggen via zijn nieuwe dienst.

Een koper betaalt de thuiskok wat die voor het gerecht vraagt. Daarbovenop berekent Croque Food €4,70. €3,50 gaat naar de fietsende bezorger. De verpakking kost 1 euro. Slechts 20 cent gaan naar Croque Food. Kennelijk verwachten de oprichters binnen afzienbare tijd een hoge omzet.

Voorlopig is de dienst alleen actief in het 17e arrondissement van Parijs. Reeds dertig hobbykoks leveren hun kookkunsten via Croque Food aan het Parijse publiek.
In Nederland moeten kopers van thuiskoks hun eten nog altijd zelf ophalen. Via thuisafgehaald.nl kunnen maaltijden alleen worden besteld en afgerekend.


Dat zeggen de Nederlandse supermarkten in reactie op een open brief van Kamerlid Jaco Geurts (CDA) aan Martijn van Dam, de nieuwe staatssecretaris van EZ die op 5 november verscheen in het Nederlands Dagblad. Volgens Geurts moet de inkoopmacht van boeren aan banden worden gelegd en moeten boeren, in weerwil van het gangbare mededingingsbeleid, gezamenlijke verkooporganisaties kunnen vormen.

Afgelopen weekend schreven de supermarkten gezamenlijk dat Geurts er niets van begrijpt. Volgens de supers zijn boeren geen slachtoffers van de supers, maar van de markt die zij overvoeren met hun productie. Politici zouden boeren verder de das om doen door hen op te zadelen met hoge kosten.

De supermarkten schrijven: Boeren zijn voor de prijs die zij voor hun producten krijgen, afhankelijk van de dynamiek op de Europese markt van vraag en aanbod. Als het aanbod toeneemt, zoals in veel sectoren het geval is, en de vraag blijft gelijk, dan daalt de prijs. Bijzonder vervelend is dat in de praktijk de vraag zelfs daalt, door het wegvallen van exportmarkten als Rusland en een flinke vraaguitval in China. Ook in Nederland neemt de consumptie van bijvoorbeeld vlees af. Overproductie en vraaguitval zijn beide krachten die leiden tot lage prijzen. Daar hebben supermarkten part noch deel aan. [...]. Ondertussen zorgt de politiek voor sterk kostprijsverhogende maatregelen voor boeren. Zoals het afschaffen van de belastingkorting op rode diesel, het in rekening brengen van handhavingskosten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het zeer uitgebreide eisenpakket op gebied van het mestbeleid.

Supermarkten zien zich keer op keer gesteld tegenover onbegrip voor hun verweer tegen maatregelen zoals Geurts en andere politici met een boerenachterban die inmiddels verschillende keren hebben voorgesteld. Behalve onder economen en branchegenoten, wordt hun argumentatie nauwelijks serieus genomen.

Albert Heijn zet stappen tegen voedselverspilling. In twee winkels in Almere en Diemen loopt vanaf nu een pilot met een app waarmee klanten meteen kunnen zien welke producten afgeprijsd zijn omdat hun houdbaarheid ten einde loopt. Nu maakt AH dat nog zichtbaar door kortingsstickers van 35% op de producten te plakken.

De app draagt de naam AH-foodsie. Op YouTube legt AH uit hoe het werkt. De klant krijgt realtime op zijn of haar smartphone een overzicht van de afgeprijsde producten en kan daar bij het maken van zijn boodschappenlijstje rekening mee houden.

De app werkt hetzelfde als de app Afgeprijsd van NoFoodWasted, die al bij een aantal zelfstandige ondernemers in gebruik is, meldt Distrifood.

In 2014 nam het aantal uitbraken van voedselinfecties met 29% af tot 207 ten opzichte van 2013 toen er 290 uitbraken werden geteld. Ook meldden zich nog 242 individuele ziektegevallen als gevolg van een voedselinfectie. Het aantal zieken lag in 2014 13% hoger dan in 2013: 1.655 tegen 1.450 in 2013. Dat blijkt uit het rapport Registratie voedselinfecties en -vergiftigingen in Nederland in 2014 ’ van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

De meeste voedselinfecties en -vergiftigingen werden veroorzaakt door het norovirus. Campylobacter-besmettingen kwamen juist minder voor. Salmonella was vaker de veroorzaker van een voedselinfectie dan in 2013, maar minder vaak dan de jaren daarvoor. Veel voedselinfecties en -vergiftigingen ontstaan in de eigen keuken en zijn te voorkomen door simpele voedselveiligheidsmaatregelen als handen wassen en schoon keukengerei gebruiken voor rauw en gaar voedsel.

Sinds vorig jaar voegen de NVWA en de GGD'en alle meldingen van voedselvergiftiging en -infecties samen, waarna het RIVM de data als één geheel analyseert. Dat levert een duidelijker beeld op van de mate waarin uitbraken van voedselinfecties voorkomen en de trends daarin door de jaren heen. Omdat lang niet iedereen die ziek wordt na het eten van besmet voedsel zich meldt, zijn alle genoemde getallen onderschattingen van het werkelijke aantal voedselinfecties.
Naar schatting worden jaarlijks zo'n 700.000 Nederlanders ziek door het eten van besmet voedsel. Van een voedselinfectie is sprake als het eten besmet is met een bacterie, virus of parasiet. De gevolgen komen niet eerder dan 8 uur na consumptie aan het licht. Bij een voedselvergiftiging komen gifstoffen van bacteriën vrij en treden de klachten - buikkrampen, overgeven en diarree - al binnen enkele uren op.

Discounter Lidl begint vanaf 2016 met online bestellen en thuisbezorgen. In eerste instantie gaat het om non-foodartikelen en wijn. Deze artikelen kunnen via een nieuwe website, die begin volgend jaar de lucht in gaat, besteld worden. Het is nog niet duidelijk of het reguliere aanbod via de webshop aangeboden gaat worden, of alleen actieproducten, schrijft Distrifood.

Naar verluidt zouden de bestellingen via Duitsland lopen en zou DHL de logistieke partner zijn voor de bezorging. Lidl Nederland houdt desgevraagd nog een slag om de arm. Woordvoerder Christine Braun: "Wij zijn op dit moment in een oriënterende fase voor wat betreft onze onlineverkoopactiviteiten. Binnen deze fase onderzoeken wij momenteel de vragen over hoe, wat en wanneer. Zodra wij meer duidelijkheid hebben over onze concrete plannen, zullen wij dit naar buiten brengen."

Tot op heden is Lidl's online-activiteit beperkt. Vorig jaar experimenteerde de discounter met een web-only wijnshop. Achter de schermen lijkt Lidl zich echter voor te bereiden op een forse uitbreiding van de online-activiteiten in Nederland.

Na de taxi's en hotels, beginnen ook restaurants deelinitiatieven te vrezen. Sinds de lancering van 'Air Drink 'n Dine' (AirDnD) zijn er al 700 kookliefhebbers die hun kookkunsten en huiskamer aanbieden. Per gast houdt het platform 10% reserveringskosten in, meldt De Standaard. Koninklijke Horeca Nederland (KNH) vind 'Air Drink 'n Dine' (AirDnD) een commerciële onderneming. Daarom vinden ze dat AirDnD ook onder dezelfde regelgeving hoort te vallen als professionele horeca-ondernemingen - dus inclusief hygiënecodes, brandveiligheid, alcoholvergunning en belastingaangifte.

AirDnD is het niet eens met de KHN. "Hobbychefs zijn geen ondernemers, ze vragen alleen een onkostenvergoeding voor een diner dat ze serveren in hun eigen huiskamer. Vriendenclubs en buurtbarbecues waar de kosten worden gedeeld, hoeven ook niet aan horecaregelgeving te voldoen", aldus het platform.

De Franse site Voulezvousdiner laat zien hoe makkelijk het is om een tafeltje bij mensen thuis te reserveren en wat dat kost. De site biedt inmiddels 3.000 'thuisrestaurants'.

Zelfs megaboeren komen niet voor in de Quote 500, die wordt aangevoerd door Randstad-oprichter Frits Goldschmeding, investeerder Dik Wessels en mediaman John de Mol. Dat merkt Boerderij op.

Het blad observeert wel dat er verwerkers (zuivel, vlees, aardappelen) en machinehandelaren in de top 100 staan. Het gaat om:
- Wijnand Pon, auto-import en Koepon, productie en handel in rundersperma, met een vermogen van €1,7 miljard
- melkverwerker Jaap Vreugdenhil (Vreugdenhil Dairy Foods, €360 miljoen)
- aardappelverwerker Kees Meijer (Lamb Weston/Meijer, €315 miljoen)
- zaadveredelaar Piet Mazereeuw (Enza Zaden, €260 miljoen)
- pluimveeslachter Bert van de Brink (Brinky, €225 miljoen).
- vleesverwerker Erik van Loon (€220 miljoen; zijn vermogen zou met bijna een derde zijn toegenomen door de snelle groei van zijn afnemers Lidl en Jumbo)
- Anjo Joldersma van technische groothandel in landbouw- en andere machines en machine-onderdelen Kramp Groep zag zijn vermogen stijgen. Met 22% groei komt hij uit op €190 miljoen, 22% meer dan in 2014. Eddie Perdok, CEO bij Kramp, staat op plek 312. Zijn vermogen steeg met 12,9% naar €70 miljoen.

Zuivelverwerker Frank van Stipdonk (Interfood) staat niet in de Top 100, maar zag zijn vermogen - vermoedelijk dankzij de lage melkprijzen en niet gedaalde afzetprijzen - met 40% groeien naar €77 miljoen. Het fokken van nertsen blijkt aanmerkelijk lucratiever dan het afmesten van varkens en kippen. Fokker Jos van Deurzen komt dit jaar op plek 296 met €75 miljoen, 15,4% meer dan in 2014.

Na 2 jaar voorbereiding is afgelopen zaterdag het eerste stuk 'Honey Highway' geopend langs de A4. De bermen van de verlengde A4 tussen Delft en Schiedam zijn ingezaaid met biologisch bloemenzaad. Vanaf het voorjaar moeten ze een bijna 7 kilometer lang nectarparadijs voor bijen worden.

Naast de auto's die over de A4 razen, is de berm straks het thuisland voor tienduizenden vlinders, hommels en bijen. Het is een initiatief van biologisch ondernemer Deborah Post, meldt Omroep West. Ze krijgt steun van de gemeente Midden-Delfland en Rijkswaterstaat.

Volgens Post is de snelwegberm bij uitstek geschikt omdat het onbespoten, schrale grond is. De rest van Nederland is volgespoten met kunstmest en landbouwgif. De kleurrijke strook moet de insecten van voldoende voedsel voorzien en bijensterfte tegengaan. De eerste 7 kilometer is slechts een start voor Post. Haar ambitie is om een 'Honey Highway' van het Noorse Bergen naar Brussel te creëren.
Of de bijen en vlinders last hebben van de hogere uitstoot van uitlaatgassen in hun directe omgeving, blijkt geen onderwerp in de berichtgeving over de Honey Highway.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Henric van der Krogt

Sierteelt

Likes vandaag

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

ellen-maureen colpa

melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen

Likes vandaag

Wouter Klootwijk

Journalist

Likes vandaag