Kort 8 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat nog eventjes zo. Of probeer ons nieuwe formulier eens uit!

Fotocredits: 'Zeitung Box Chicago', blu-news.org

Varkensboer Willy Wolfskamp wil slachterijen blokkeren. Zijn argumentatie luidt: "we willen voorkomen dat dieren de dupe worden van onze acties." Hij wil een direct ingaande prijsverhoging van €0,05 per kilo geslacht gewicht. "En we willen structureel meebeslissen over de varkensprijs. Zoals het nu gaat is onacceptabel voor ons. Als de vleesafzet moeizaam verloopt, gaat de varkensprijs meteen naar beneden."

Actievoerders zullen zich zich donderdagavond om acht uur 's avonds bij de slachterijen van VION in Apeldoorn en Boxtel verzamelen, aldus Wolfkamp. Daar zullen ze de aanvoer van varkens naar de slachterij blokkeren tot ruim na de middag de volgende dag. Wolfkamp laat weten dat de actiebereidheid onder varkenshouders groot is. "Veel boeren staat het water tot aan de lippen", zegt hij.

Ook Belgische varkenshouders dreigen met harde acties bij slachterijen, verwerkers en retailers. Dat vertelt voorzitter Hendrik Vandamme, van het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) aan Boerderij.

Staatssecretaris Martijn van Dam past de Wet Dieren aan zodat bedrijven die de regels rond voedselveiligheid met voeten treden voortaan strenger bestraft kunnen worden. Het kabinet heeft vorige week ingestemd met het voorstel de huidige maximumboete van €20.000 te vervangen door een boete die kan oplopen tot 10% van de jaaromzet. Dat geeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) de mogelijkheid voedselfraudeurs keihard aan te pakken.

Van Dam: "We hebben bij het paardenvleesschandaal gezien dat dit bedrag niet afschrikt. Dat gaan we veranderen. Als ze 10 procent van hun jaaromzet moeten betalen - zonder maximum - dan voelen ze het écht."

Vorig jaar trok het kabinet het maximale boetebedrag in de Warenwet - voor producten die al in de winkel liggen - op van €4.500 euro naar €810.000. Met de aanpassing van de Wet Dieren kunnen ook sjoemelaars in het productieproces van ons eten aangepakt worden. De nieuwe regels gaan met ingang van 1 juni 2016 in.

In Frankrijk is op 3 nieuwe bedrijven hoogpathogene vogelgriep aangetroffen. Een bedrijf waar eenden worden gehouden, bevindt zich in de Dordogne waar ook de eerdere uitbraken werden vastgesteld. De 2 andere getroffen bedrijven, met parelhoenders en eenden, liggen in Les Landes. Ook hier zijn beschermingsmaatregelen getroffen zoals het ruimen van de getroffen bedrijven en het instellen van een quarantainezone van 10-kilometerzone.

De Franse regering heeft sinds de uitbraak zonder daar veel ruchtbaarheid aan te geven de export van levend gevogelte en broedeieren vanuit de Dordogne verboden. Daarnaast is het transport van gevogelte, kuikens en broedeieren maar ook van gevederd wild aan banden gelegd.

Acht landen hebben de import van Frans gevogelte en pluimveeproducten stopgezet. Japan, de grootste importeur van Franse foie gras ter wereld, is één van die landen. Ondanks de steeds opnieuw herhaalde boodschap van de Franse regering dat vogelgriep niet besmettelijk is voor mensen door het eten van eieren, kippenvlees, foie gras of ieder ander levensmiddel.

JAB Holdings, de investeringsgroep van de Duitse familie Reimann, breidt zijn koffie-imperium verder uit. In 2013 nam JAB Holdings het Nederlandse DE Masterblenders over en integreerde dat met de koffiedivisie van Mondelez tot Jacobs Douwe Egberts. Nu neemt JAB ook het Canadese Keurig Green Mountain over. Met de overname is zo'n €12,9 miljard in contanten gemoeid. Het bedrijf zal zelfstandig en onder hetzelfde management blijven opereren, aldus JAB.

Keurig Green Mountain staat al enige tijd onder druk. De vraag naar de K-cups daalt en de beurswaarde is meer dan gehalveerd. Keurig maakt koffiemachines waar consumenten een K-cup (capsule) naar keuze in kunnen doen om een warme drank te bereiden. In de nieuwste machines kunnen ook koude dranken bereid worden. De verkopen van de nieuwe machines vallen tegen, 'waardoor de groeimotor vrijwel is stilgevallen', schrijft het FD.

JAB is nog niet uitgekeken op de koffiemarkt. "We vinden de koffiemarkt op de langere termijn interessant. We zitten hier voor wel tien tot twintig jaar in", zei de Nederlandse topman Bart Becht van JAB in 2013. De afgelopen jaren heeft JAB ook Peet’s Coffee & Tea en Caribou Coffee overgenomen en is de koffietak uitgegroeid tot het op een-na-grootste koffieconcern ter wereld, na Nestlé.

Dat stelt ING Bank in het rapport Too little, too much. De landbouw is verreweg de meest water-intensieve sector. Wereldwijd wordt 67% van het zoetwater aangewend in de landbouw. 21% wordt gebruikt door de industrie en 12% door steden.

"Wereldwijd is [in de landbouw] ruim 800 liter water nodig om 1 dollar waarde toe te voegen. In de energiesector gaat het om 300 liter water, in de industrie om 11 liter water", berekende ING. Dat gemiddelde vertekent echter de zeer uiteenlopende watergebruiken wereldwijd. Zo gebruikt een Nederlandse boer gemiddeld slechts 7,4 liter water om die ene dollar waarde toe te voegen. In water-intensieve landen als India, Chili, Pakistan, Vietnam, Venezuela en de Filipijnen is daar ruim 2000 liter voor nodig.

ING concludeert: "Het is duidelijk dat de werkelijke economische waarde van water niet meegenomen wordt in wat het kost om goederen te produceren. [..] Een prijs aan water hangen die een betere afspiegeling is van de werkelijke economische waarde van water zou een impuls betekenen voor zuinig met water omgaan en een kringloopmodel voor watergebruik in de toekomst."

Onderzoek door de Amerikaanse Duke University toont aan dat diabetespatiënten twee keer zoveel tanden verliezen als mensen die niet aan diabetes lijden. Vooral Afro-Amerikanen met diabetes blijken tanden te moeten missen.

Waarom dit verband bestaat, is niet bekend. Volgens Bei Wu van de Duke University is het wel duidelijk dat het twee kanten op werkt: “Diabetes vergroot de kans op een slechtere mondgezondheid, terwijl aandoeningen aan tanden en tandvlees weer voor een slechtere algehele gezondheid van diabetici zorgen.” Dat diabetici meer risico lopen op oogproblemen en amputaties is algemeen bekend. Ook tandvleesontstekingen zijn een veel voorkomende complicatie bij diabetici. Veel diabetesartsen verwijzen hun patiënten standaard door naar de oogarts en pedicure. Een verwijzing naar de tandarts blijkt echter maar voor weinigen bovenaan de agenda te staan. Wu pleit voor regelmatige controles door de tandarts voor diabetici.

Vorige week werd bekend dat het aantal nieuwe gevallen van diabetes in de VS daalt. In 2014 waren er 1,4 miljoen nieuwe gevallen, tegenover 1,7 miljoen in 2009. In totaal zijn er nu 22 miljoen diabetespatiënten in de VS. Ook de hoeveelheid mensen die tanden kwijtraakt, is in de laatste 40 jaar afgenomen. Bij diabetespatiënten komt dit nog altijd vaker voor.

Britse huisartsen die weinig antibiotica voorschrijven, scoren laag op patiënttevredenheid, volgens een studie van King’s College London. In de studie werden gegevens van 7.800 huisartsenpraktijken naast de NHS General Practice Patient Survey gelegd, waarin onder meer patiënttevredenheid was onderzocht.

Het voorschrijven van antibiotica bleek een significante factor in de tevredenheid van patiënten. Dit gold niet voor het voorschrijven van andere medicatie. Een eerdere studie liet zien dat 51% van de patiënten antibiotica voorgeschreven kregen voor ziektes waarvoor antibiotica ineffectief zijn.

Hoofdonderzoeker en huisarts Mark Ashworth: “Deze resultaten wijzen erop dat praktijken die proberen de verspreiding van antibiotica-resistente bacteriën tegen te gaan een grotere kans hebben om te zakken in de tevredenheidspeilingen. Eerdere studies toonden hetzelfde effect aan maar de tevredenheid lijkt weer toe te nemen wanneer de patiënt het gevoel heeft dat er goed naar ze geluisterd wordt of wanneer ze goed onderzocht worden.”

Onder toeziend oog van de nieuwe grootaandeelhouder Oprah Winfrey presenteerde Weight Watchers maandag het nieuwe afvalprogramma 'Beyond the Scale'. Het befaamde puntensysteem verdwijnt. De focus verschuift van (di)eten naar voldoende beweging en je goed voelen.

Nieuwe inzichten in de voedingswetenschap zorgden ervoor dat het bedrijf het roer omgooit, aldus Garry Foster van Weight Watchers in het AD. "Calorieën zeggen namelijk niks over de gezondheid van voedingsmiddelen."

De organisatie stapt ook af van het idee dat je sport om meer te mogen eten. Het draait niet meer alleen om de cijfertjes en wat de weegschaal aangeeft, maar om het geheel van groepsgevoel en je beter voelen. "Gewicht is niet de enige maatstaf voor succes.''

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #5
  • 11 dec '15
  • 11:37

FL08: update op Boerderij: Vleesverwerker Vion gaat niet in op de eis van de actiegroep Eerlijke Prijs Agra om volgende week de varkensprijs te verhogen.

Wolfkamp legt uit dat hij het niet durfde voor volgende week een prijsverhoging van 3 cent per kilo geslacht-gewicht af te dwingen. Wolfkamp: "In het slechtste geval besluit Vion de week daarop 6 cent van de prijs af te doen. Dan ben je verder van huis. Ook de Duitse slachterijen laten doorschemeren tot 6 januari 2016 de varkensprijs onveranderd te houden. Alles bij elkaar opgeteld houdt ons dat tegen om voor de komende week een prijsverhoging af te dwingen."

Desondanks blijft Wolfkamp van mening dat de varkensmarkt een kleine prijsstijging toelaat. Hij zegt het jammer te vinden dat het niet lukte om een paar cent per kilo extra voor de varkens te beuren. Wolfkamp: "Het is een kwestie van vraag en aanbod. Maar Nederland loopt voorop bij prijsdalingen en komt achteraan bij prijsstijgingen."

Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #4
  • 10 dec '15
  • 15:03

Drie nieuwe gevallen van hoogpathogene vogelgriep in de Dordogne en eentje in de Haute-Vienne, bij Limoges, zorgen voor grote onrust in de Franse pluimveesector. Ondanks expliciete geruststellende woorden van de autoriteiten lopen verkopen van eieren drastisch terug.

"Consumenten halen alles door elkaar en vermijden eieren en pluimvee omdat ze bang zijn dat die besmet zijn", zegt een eierproducent in Sud Ouest. Een ander spreekt zelfs van een 'psychose'.

In hetzelfde artikel zegt een supermarktbaas in een 'absurde' situatie te verkeren. "We kunnen rustig allemaal de rest van ons leven iedere dag geroosterde kip, reuzenomeletten en eend blijven eten zonder enig gevaar behalve dan dat we een groententekort oplopen."

Marc van der Lee
Marc van der Lee Communicatie
  • #3
  • 9 dec '15
  • 17:35

Helder Cécile.

De toelichting van Vion is duidelijk en to the point. En de actievoerders blazen de blokkade alleen af als er +€0,05 op het kleed komt. Dat wringt.

Waar moet dit toe leiden? De slachterij met een hoop kosten die de vleesklanten in ieder geval niet gaan betalen. Als ze al niet uitwijken naar een andere leverancier.
En de boeren houden hun varkens vast. Kost ook geld.

Twee verliezers. Triest.


Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #2
  • 9 dec '15
  • 17:23

FL08: 'Vion en actiegroep toch in gesprek over varkensprijs', kopt Boerenbusiness vandaag.

Door een misverstand bleek Vion in eerste instantie geen brief van de actiegroep ontvangen te hebben. De slachterij gaat met weinig verwachtingen het gesprek aan: "Wij hebben in augustus uitgelegd hoe de markt ervoor staat en aangegeven dat wij blijven groeien op de wereldmarkt. De snelheid waarmee dit gebeurt, zorgt er niet voor dat de varkensprijs plotseling met vijf cent kan worden verhoogd. De huidige markt in Europa is niet verbeterd en de prijzen van sommige onderdelen zijn zelfs nog verder gedaald. We doen wel ons best om oplossingen te vinden, bijvoorbeeld door vleesconcepten te ontwikkelen die beter te vermarkten zijn. Op de korte termijn is dit nog niet terug te zien in de prijs, dat hebben wij in augustus ook gezegd."

Actievoerder Willy Wolfkamp laat weten dat de geplande acties desondanks niet van de baan zijn. "Alleen als Vion aan onze eis tegemoet komt en de varkensprijs met vijf cent verhoogt gaan de blokkades niet door. Wij vinden dit geen onredelijke eis, maar donderdag moet blijken wat Vion daarvan vindt."

Marc van der Lee
Marc van der Lee Communicatie
  • #1
  • 9 dec '15
  • 8:40

Slachterijen blokkeren. En de varkens mogen niet de dupe worden. Nee, dat wordt de boer op deze manier. Dit is blaffen tegen de verkeerde boom. De boerencommentaren onder het bericht op boerderij.nl spreken voor zich.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag