De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

--------------

FL 1. Avocado-pitten als bron voor bioplastic
Een student van het Technological and Superior Studies Institute of Mexico ontwikkelde een biologisch afbreekbaar plastic uit avocado-pitten. Maandelijks verdwijnt in Mexico ongeveer 30.000 ton aan avocado-pitten in de vuilnisbak. De student heeft inmiddels patent aangevraagd op het materiaal, schrijft het Biojournaal. Het bioplastic breekt af in ongeveer 240 dagen. Dat is veel sneller dan andere soorten bioplastic, die uit koolwaterstoffen bestaan. "Dit materiaal heeft twee bijzondere eigenschappen: het wordt gewonnen uit een fruitsoort en is biologisch afbreekbaar. Voor de rest is het gelijk aan andere plastic soorten", stelt de Mexicaanse Nationale Raad van Wetenschap en Technologie.
Diverse Mexicaanse supermarkten zouden geïnteresseerd zijn om het nieuwe materiaal toe te passen in plastic zakken.

FL 2. Rusland bulkt van de 'nepkaas'
Een groot deel van de kaas die op dit moment in Rusland verkocht wordt, blijkt nep, meldt Farmers Weekly. Toezichthouder Rosselkhoznadzor vond bij inspecties dat 25% van alle zuivelproducten die in Rusland te koop zijn, geen zuivel zijn. Vooral met kaas wordt veelvuldig gesjoemeld. Volgens de inspectiedienst zou wel 78% van de kaas niet met melk, maar met (goedkopere) palmolie gemaakt zijn. De Russische Unie van Zuivelproducenten stelt dat het om niet meer dan 20-25% 'nepkaas' zou gaan.
De vervalsingspraktijken zouden direct terug te voeren zijn op de Russische importstop op Europese agrarische producten. Voor de ban kwam 30-40% van de in Rusland verkochte kaas uit import. President Poetin toonde zich eerder deze maand tevreden over de effecten van de importstop. Sinds de stop is de binnenlandse productie van zuivel, vlees en vis met respectievelijk 26%, 5% en 6% gestegen.

FL 3. Zwarte Halloween-burger populair vanwege groene poep
Ter gelegenheid van Halloween zet Burger King in de VS de Halloween Whopper Sandwich op het menu. De Halloween Whopper is een speciale versie van de normale Whopper, maar heeft een zwart broodje. Het zwarte broodje zorgt voor groene poep. Volgens Burger King kleurt het bedrijf het broodje zwart met in de industrie veel gebruikte groene kleurstoffen, in een hoeveelheid van minder dan 1%. Die hoeveelheid blijft binnen de veilige en acceptabele dagelijkse inname en is geaccepteerd door de Food and Drug Administration, schrijft de Huffington Post. Op de social media circuleert inmiddels de hashtag #GreenPoop, waar consumenten hun ervaringen delen, met woorden of zelfs in beelden. Sommige klanten bestellen de burger zelfs speciaal om te zien wat er hun poep gebeurt.

FL 4. China neemt strengste voedselveiligheidswet ooit aan
China herziet voor het eerst in 6 jaar zijn voedselveiligheidswetgeving. Onder de nieuwe wet kunnen zwaardere civiel- en strafrechtelijke maatregelen opgelegd worden, meldt FoodNavigator. De nieuwe regelgeving brengt ook het aantal verantwoordelijke autoriteiten terug tot 2 regulerende organen: het Ministerie van Landbouw is verantwoordelijk voor alle landbouwproducten en de China Food and Drug Administration reguleert alle bewerkte producten, productie, retail en handel. Daarnaast bepaalt de National Health and Family Planning Commission risico’s en nationale standaarden voor voedselveiligheid. Voedselveiligheid is een hot issue in China; 7 op de 10 Chinezen zien de veiligheid van hun voeding als een probleem en 3 op de 10 zelfs als een heel groot probleem. In 2008 - voor het grote melamine-in-babymelkpoeder-schandaal - was dit nog 12%.

FL 5. Brussel krijgt tweede coöperatieve supermarkt
Brussel krijgt een tweede coöperatieve supermarkt. Bees Coop - Brussels Ecological, Economic and Social Cooperative moet in september 2016 de deuren openen. De coöperatieve supermarkt bouwt voort op het initiatief van groepsinkopen waar 300 gezinnen de afgelopen 2 jaar al in deelnamen. Zij kopen inmiddels bij een vijftiental biologische en lokale producenten in. De producten zijn straks, alleen voor leden van de coöperatie, te koop in een voormalig bakkerspand in Schaarbeek. Om kosten en dus de prijs te drukken, zullen leden 3 uur per maand in de winkel werken, meldt De Levensmiddelenkrant. Voor de financiering van Bees Coop is zo'n €200.000 nodig. Die willen de coöperanten binnenhalen via crowdfunding. Brussel kent al een coöperatieve supermarkt, Färm, die zo'n succes heeft dat er sinds juni geen ruimte meer is voor nieuwe coöperanten.

FL 6. Salademaker Johma moet €300 miljoen opleveren
Salademaker Johma uit het Twentse Losser staat te koop. De huidige eigenaar, AAC Capital Partners, huurt zakenbank Goldman Sachs in om de belangstelling onder potentiële kopers te peilen. Het bedrijf telt ongeveer 170 werknemers en moet €300 miljoen opbrengen. Het FD noemt de inschakeling van Goldman Sachs opmerkelijk, omdat deze Amerikaanse zakenbank zich normaal gesproken bezighoudt met deals van meer dan €1 miljard. Betrokkenen zeggen de bank een uitzondering maakt, omdat Goldman Sachs een achterliggende geldschieter is van AAC Capital. Johma is sinds mei 2012 in handen van AAC Capital. De salademaker vergrootte de afgelopen jaren de marktpositie in de Benelux en zijn exportstromen. Vooral met het eigen merk worden goede marges behaald. Geïnteresseerde partijen kunnen zowel private-equityhuizen als voedingsconcerns zijn. De voedingsindustrie is een interessante investering vanwege de stabiele kasstromen en de redelijk voorspelbare investeringsbehoefte.

FL 7. Winst Tesco meer dan gehalveerd
Het Britse supermarktbedrijf Tesco zag zijn winst over het eerste half jaar met 55% teruglopen ten opzichte van een jaar eerder, meldt The Guardian. In het eerste half jaar kwam de retailer uit op een winst van £354 miljoen. In 2014 was dat nog £779 miljoen. De omzet daalde met 1,9% tot £23,19 miljard.
Tesco kwam een jaar geleden in zwaar weer terecht nadat een boekhoudschandaal aan het licht kwam. Sindsdien is de supermarktketen bezig met een drastische reorganisatie. "Ieder belangrijk onderdeel van Tesco onderging of ondergaat een operationele, culturele of financiële transformatie", stelt de nieuwe CEO Dave Lewis. Tesco heeft behalve van de naweeën van de affaire vooral te kampen met de concurrentie door discounters Lidl en Aldi en de voortdurende prijzenoorlogen in zijn thuismarkt. Het bedrijf laat weten op koers te liggen om zijn bezuinigingsdoelen te halen. CEO Dave Lewis is "voorzichtig optimistisch" over Tesco's ommekeer, aldus de BBC

FL 8. Vleesconsumptie China verviervoudigd sinds 1971
Chinezen gaan meer en meer over op een 'westers' voedingspatroon. In 1971 kreeg de gemiddelde Chinees per dag nog 1.863 calorieën binnen, in vergelijking met 3.025 voor een Brit. In 2011 was dit opgelopen tot 3.074 calorieën voor een Chinees en 3.414 voor een Brit. Het grootse deel van de extra calorieën is toe te schrijven aan de toegenomen consumptie van vlees. Sinds 1971 is de consumptie daarvan met 400% gestegen, blijkt uit een rapport van PriceWaterhouseCoopers (PwC).
China is de zelfvoorzienendheid voorbij en moet om in zijn voedselbehoeften te voorzien, veevoer importeren. Binnen China verschuift de productiefocus naar meer vlees en hoogwaardige groenten en fruit. Daarbij ziet het land zich geconfronteerd met problemen als de afgenomen hoeveelheid vruchtbaar land, vervuilde en uitgeputte watervoorraden, overbemesting en conflicten over grond. China probeert door middel van investeringen in overzeese landbouwgronden en buitenlandse bedrijven zijn voedselvoorziening veilig te stellen. Sommige landen verweren zich hiertegen door juridische barrières op te werpen, schrijft PWC.

FL 9. Bakkers krijgen boete omdat ze 7 dagen per week werken
In Frankrijk zijn 4 bakkers uit het Franse departement Les Landes veroordeeld tot €500 boete omdat zij alle dagen van de week brood verkochten. Sinds 1999 moeten in het departement bakkers verplicht een dag per week te sluiten. De zaak kwam eerder dit jaar in het nieuws toen een van de betrokken bakkers, Stéphane Cazenave, tegen het decreet protesteerde. De wekelijkse sluitingsdag zou hem naar schatting €250.000 per jaar kosten aan gemiste omzet, en 1 of 2 van zijn werknemers hun baan.
Het prefectorale decreet is indertijd tot stand gekomen "na onderhandelingen en gesprekken met professionals om de noodzakelijke overeenstemming en balans te bereiken", stelde minister van Landbouw Le Foll dit voorjaar. Ook de Franse bakkersfederatie liet weten in te stemmen met een wekelijkse sluitingsdag. De bakkers lieten het aankomen op een rechtszaak. Ze kwamen er met een boete van af, ook al zijn sommigen inmiddels een dag per week dicht. "Wij zijn ondernemers die er van balen in Frankrijk ondernemer te zijn. We gaan nu minder werken, minder BTW en sociale lasten betalen en als het moet, mensen ontslaan", stelt Stéphane Moreau, een van de veroordeelde bakkers, in Le Parisien.

FL 10. SABMiller wijst bod AB InBev af
Vanmorgen deed de Braziliaans-Belgische brouwer AB InBev, de grootste brouwer ter wereld, een formeel overnamebod op branchegenoot SABMiller, nummer 2. AB InBev biedt £42,15 (ruim €57) per aandeel van de brouwer. Dat betekent dat de brouwer het hele bedrijf waardeert op €92 miljard. SABMiller is het moederbedrijf van onder meer Grolsch.
Eerder had AB InBev al twee eerdere schriftelijke biedingen gedaan, die werden afgewezen door SABMiller. SABMiller vindt ook het nieuwe bod blijk geven van een 'substantiële onderwaardering', meldt het FD. Volgens topman Jan du Plessis van SABMiller is zijn bedrijf de 'kroonjuweel van de wereldwijde bierindustrie'. Hij noemt de overnamepoging van AB InBev opportunistisch en niet aantrekkelijk voor zijn eigen aandeelhouders. Ook voorziet hij obstakels bij anti-kartelautoriteiten, met name in China en de VS. AB InBev reageerde 'teleurgesteld' te zijn over de nieuwe afwijzing. Volgens topman Carlos Brito biedt AB InBev een 'verbazingwekkende prijs'.
Als AB InBev er in slaagt SABMiller over te nemen, ontstaat een bedrijf met een gezamenlijke omzet van $64 miljard. Heineken, de huidige nummer 3, had in 2014 een omzet van €19,2 miljard.


WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Newspapers', Dave Crosby
Dit artikel afdrukken