De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. De Vegetarische Slager gaat naar de beurs
De Vegetarische Slager wil het publiek betrekken bij de bouw van zijn nieuwe fabriek in Breda. Daarom schrijft het bedrijf een 5% obligatielening met een looptijd van 7 jaar uit bij NPEX, de MKB Beurs. Het beoogde bedrag van de obligatielening is 1 tot 2,5 miljoen euro. De lening is bedoeld om de inrichting van de nieuwe fabriek te financieren. De Vegetarische Slager heeft al een productiehal gekocht in Breda, die met hulp van de obligatielening uit moet groeien tot een van de modernste vegetarische voedselfabrieken ter wereld met een capaciteit van 50 miljoen vleesvrije maaltijdcomponenten per jaar. Het doel hiervan is dat de productiekosten omlaag gaan en de smaak van vleesvervangers dichter bij die van regulier vlees kan komen. Jaap Korteweg, oprichter van de Vegetarische Slager: “Een eigen fabriek geeft de mogelijkheid om sneller nieuwe producten te ontwikkelen en grotere volumes te produceren waardoor op termijn de prijs van onze producten lager zal kunnen worden”. Stichting Natuur en Milieu ondersteunt de campagne in het belang van natuur, milieu, biodiversiteit en klimaat.

FL 2. 'Soup'-projecten overspoelen Groot-Brittannië
Het is een simpel concept: je betaalt een paar euro entree en in ruil daarvoor krijg je een kom soep. Tijdens het eten van de soep pitchen verschillende (lokale) ondernemers in spé hun idee of business plan om de community te helpen. Als de soep op is en alle vragen zijn beantwoord, mag iedereen stemmen. Degene met de meeste stemmen ontvangt het entreegeld om zijn of haar idee uit te voeren. In de VS haalde het oorspronkelijke crowd-funding project Detroit Soup in 5 jaar al ruim €86.000 op. Het idee waaide over naar Engeland, waar het zich snel verspreidt. Binnen 6 maanden zijn er al 30 Soup initiatieven gestart, meldt de BBC. Het succes is niet alleen gekoppeld aan het te 'winnen' geld, maar vooral aan de contacten die er gelegd worden en het netwerk dat de community bindt. Meestal staan degenen die niet met het geld naar huis gaan uiteindelijk toch niet met lege handen, doordat ze met mensen in contact komen die iets willen doen of doordat die weer mensen kennen die ze kunnen helpen.
En de soep? Die wordt gemaakt door vrijwilligers van producten die anders in de afvalbak zouden belanden. 'Soup'-initiatieven zijn het schoolvoorbeeld van een win-win situatie.

FL 3. Betere biobrandstof uit afval van whiskydistilleerderijen
Het Schotse bedrijf Celtic Renewables ontwikkelde een methode om uit de restproducten van de whiskystokerij biobrandstof te maken. Slechts 10% van de producten die uit een distilleerderij komen is het daadwerkelijke eindproduct, de rest is afval. Van dit afval - alleen in Schotland al 750.000 ton 'draff' en 2 miljard liter 'pot ale' per jaar - maakt het bedrijf biobutanol. Biobutanol zou veel beter zijn dan het nu meestal als biobrandstof aangewende ethanol. Voor de productie van ethanol worden veelal voedselgewassen ingezet. Daarnaast levert butanol evenveel energie als benzine, terwijl ethanol op 70% blijft steken, schrijft Reuters. Celtic Renewables heeft grootse ambities. Het proces is nu geoptimaliseerd voor de Schotse malt-whisky's, maar er zijn natuurlijk nog veel meer whiskystokerijen in de wereld, bijvoorbeeld in Ierland, Japan, India, de VS. Het bedrijf onderzoekt momenteel allerlei ongewenst biologisch of laagwaardig afvalmateriaal uit de drankenindustrie dat mogelijk geschikt is voor het proces. Het bedrijf kreeg £11 miljoen van de Britse overheid voor het bouwen van een faciliteit in Schotland, die eind 2018 operationeel moet zijn en jaarlijks 1 miljoen liter biobrandstof moet gaan produceren.

FL 4. Europese Commissie kent Nederland groot quotum kaasopslag toe
De Europese Commissie kent Nederland een relatief groot deel toe van de Europese particuliere opslagregeling voor kaas die onderdeel uitmaakt van het pakket aan steunmaatregelen voor de boerensector. Nederland mag 8.156 ton kaas opslaan met behulp van steungelden. Alleen Duitsland (23.626 ton), Frankrijk (20.830 ton) en Italië (12.015 ton) kregen grotere quota toegewezen, schrijft Boerderij.
In totaal biedt de Europese Commissie ruimte voor 100.000 ton gesubsidieerde particuliere opslag. Brussel legt dit keer vooraf een verdeelsleutel op, nadat bij de vorige opslagregeling Italië binnen no time 90% van de beschikbare opslagruimte claimde. Als dit keer ruimte onbenut blijft, zal deze na 3 maanden over de overige lidstaten verdeeld worden.

FL 5. Glutenvrije Cheerios toch niet glutenvrij
Het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern General Mills heeft 1,8 miljoen pakken glutenvrije ontbijtgranen moeten terugroepen, omdat ze per ongeluk bereid waren met tarwebloem. Dat meldt de Washington Post. Volgens Jim Murphy van General Mills is 'door een menselijke fout' tarwebloem gebruikt in plaats van glutenvrij havermeel. Hij benadrukt dat het om een op zichzelf staand incident gaat. De pakken zijn direct uit de schappen gehaald en iedereen die een pak gekocht heeft, krijgt zijn geld terug. De bijna 2 miljoen teruggeroepen pakken maken bijna 1% uit van alle pakken Cheerios die General Mills jaarlijks op de markt brengt. General Mills had net dit voorjaar zijn nieuwe lijn met glutenvrije producten gelanceerd. Het bedrijf zal zich vooral zorgen moeten maken om imagoschade, schrijft het Parool. De aandelenkoers van General Mills daalde maandag met 18%.

FL 6. Albert Heijn maakt 'zelfscannen de norm' in nieuwe vestiging
Albert Heijn opende vandaag aan de Weteringschans in Amsterdam een vestiging waar geen kassa's of caissières meer zijn. De klanten rekenen hun boodschappen af via een door hun gekozen scan-toepassing: scannen met de eigen telefoon, scannen met het AH-scanapparaat en het totaal afrekenen bij de afrekenpunten, of bij de scan&go kassa's alles even scannen en betalen. Het is voor het eerst dat alle drie de zelfscanmogelijkheden in één winkel gecombineerd worden en dat er geen plaats meer is voor contant geld. Vooralsnog gaat het om een proef, laat AH weten. "Van elk zelfscansysteem weten we dat het werkt. En we weten dat klanten die het gebruiken er tevreden over zijn. Nu zetten we de volgende stap en maken zelfscannen de norm. Maar we gaan natuurlijk goed luisteren wat de klant ervan vindt en passen aan de hand van die reacties zaken aan", zegt Cees van Vliet, directeur winkels & distributie bij Albert Heijn. Het niet plaatsen van kassablokken werkt ruimtebesparend, stelt Albert Heijn. In de winkel is evenveel personeel aanwezig als bij reguliere vestigingen.

FL 7. Laatste menukaart Titanic brengt bijna €80.000 op
De menukaart van de laatste lunch op de Titanic is geveild voor $88.000, ruim €78.000. De datum op de menukaart is 14 april; diezelfde nacht zou de Titanic zinken. Op het menu stonden delicatessen als gegrilde schaapskarbonade, grietfilet, een ruime sortering aan buffetgerechten en verschillende soorten kaas. De opbrengst voor de 103 jaar oude menukaart was geschat op rond de $50.000 (€45.000). Een anonieme bieder ging hier uiteindelijk ver overheen. Volgens het veilinghuis is het goed mogelijk dat de koper een nabestaande is van een van de overlevenden van de ramp. De menukaart was afkomstig uit de binnenzak van Abraham Lincoln Salomon, een eersteklaspassagier die de ramp overleefde in 'Lifeboat No. 1'.

FL 8. Verminderde enzymwerking kan mensen 'vatbaar' maken voor alcoholisme
Een verminderde enzymwerking kan de reden zijn dat comazuipen (binge drinking) de kans op alcoholisme vergroot. Dit zeggen wetenschappers van de Stanford University. In een muizenstudie vonden ze dat muizen meer alcohol gingen consumeren en er een grotere voorkeur voor vertoonden wanneer de wetenschappers de activiteit van het enzym ALDH1a1 - dat een rol speelt in de alcoholafbraak in de lever - blokkeerden. Dit was vergelijkbaar met het effect van een aantal keren binge drinken. Wanneer de activiteit van ALDH1a1 werd hersteld, verdween dit effect weer.
ALDH1a1 blijkt een belangrijke en tot voorheen onbekende factor te zijn in de aanmaak van de neurotransmitter GABA. GABA heeft een belangrijke remmende werking in de hersenen en het zenuwstelsel. Onderzoeksleider Jun Ding zegt op Science Daily: “Een afname in de activiteit van ALDH1a1 zoals die plaats vindt na binge drinken kan mensen vatbaar maken voor alcoholisme. Door de verminderde aanmaak van GABA vindt er geen remming meer plaats, waardoor het interne beloningssysteem niet meer goed reageert”.
Deze ontdekking kan wellicht leiden tot de ontwikkeling van een medicijn om overmatig alcoholgebruik tegen te gaan, omdat het verhogen van het ALDH1a1-niveau de behoefte aan alcohol wegneemt. Ding wil nu onderzoeken of de nieuw ontdekte mechanismes wellicht ook bij andere verslavingen een rol spelen.

FL 9. Dievenbende stal €785.000 aan Parmezaanse kaas
Een groep dieven blijkt de afgelopen 2 jaar ruim 2.000 wielen Parmezaanse kaas gestolen te hebben, ruim 70.000 kilo. De kaas heeft een waarde van €785.000. De dieven gingen zorgvuldig te werk. Ze stroopten stad en land in Noord- en midden-Italië af op zoek naar geschikte opslagplaatsen en kaasfabrieken om hun slag te slaan. De politie arresteerde vorige week 11 verdachten, meldt De Morgen. Ze waren voorzien van inbraakmateriaal, walkietalkies, wapens en elektronica om de alarmsystemen onklaar te maken. De originele Parmigiano-Reggiano-kaas heeft een beschermde oorsprongsbenaming. Dat maakt hem niet alleen bij kaasliefhebbers, maar ook bij criminelen geliefd. De kaas wordt op grote schaal nagemaakt.

FL 10. Le Foll wil Rusland openbreken voor export Frans varkensvlees
Reeds voor de MH-17 affaire gooide Rusland zijn grenzen dicht voor Europees varkensvlees. Na MH-17 ging het daarmee door en verklaarde het land zelf te werken aan de opbouw van een eigen varkensvleesindustrie. Dat zit Europa dwars. Het kon daar zijn overaanbod kwijt. Nu dat niet meer kan, is de varkenshouderij in crisis. Met name de Franse wordt getroffen omdat vleesverwerkers kiezen voor goedkoop vlees uit vooral Duitsland en Nederland.
De Franse minister van Landbouw Stéphane le Foll wil ondanks de duidelijk taal van Rusland - 'geen Europees vlees zolang de EU samenwerkt met de VS' - een poging wagen zijn varkenshouders een exportmogelijkheid te bieden. ''Wie nooit wat probeert, bereikt nooit wat", zegt hij.
Het bezoek van le Foll vindt plaats onder moeilijke omstandigheden, schrijft Boerderij. Frankrijk en Rusland zijn immers ook nog eens in een conflict gewikkeld over marineschepen die in opdracht van Rusland zijn gebouwd, maar nu aan andere landen worden verkocht. De Russische bombardementen op Syrië, waar de Franse president Hollande een andere positie kiest dan zijn Russische evenknie Poetin, maken de situatie nog moeilijker.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Athens № 11', Sascha Kohlmann
Dit artikel afdrukken