05 jul in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Bijna vier op de vijf Britse kinderen van 1- 4 jaar krijgen meer te eten dan de aanbevolen portiegrootte. Eén op de tien kinderen krijgt van hun favoriete maaltijden zelfs evenveel als een volwassene. Ook geeft 10% van de ouders te grote tussendoortjes en schenkt 65% van de ouders teveel zoete dranken. Het Infant and Toddler Forum waarschuwt dat het regelmatig overvoeren van kinderen ertoe kan leiden dat kinderen de maat kwijtraken en te dik worden.

De Consumentenbond vergeleek de prijzen van 150 vergelijkbare producten bij acht supermarkten (AH, Jumbo, Plus, Dekamarkt, Dirk, Emté, Hoogvliet en Spar) en vier biologische winkels (Ekoplaza, Estafette, Natuurwinkel en Marqt). In de supermarkt zijn de biologische producten tot 36% voordeliger dan in een natuurvoedingswinkel. Dirk blijkt voor biologische producten het goedkoopst, maar wordt op de voet gevolgd door Deka, Hoogvliet en Jumbo. Een identiek gevuld mandje met biologische dagelijkse boodschappen als kipfilet, melk, koffie, appelsap en spaghetti kost bij Dirk €26,60 en bij middenmoter Albert Heijn €29,68. Bij EkoPlaza kost het €33,45 en bij Estafette €38,40.

Overstromingen in centraal en zuid-China hebben de afgelopen week ruim 1,9 miljoen hectare akkers blank gezet. De economische schade bedraagt volgens staatsmedia $5,7 miljard. Een verdere 295.000 hectare zou geheel verwoest zijn. Op dit moment is nog niet duidelijk welk effect de regen op de uiteindelijke oogst zal hebben. China importeert graan en kan bij een grotere importbehoefte de internationale markten omhoog jagen.

Vandaag dient het kort geding van de SlijtersUnie tegen gemeenten die experimenteren met 'blurring', mengvormen tussen retail en horeca. Volgens de SlijtersUnie is de pilot van de VNG "opzettelijke uitlokking van overtreding van de Drank- en Horecawet". Volgens de VNG is de DHW "niet praktisch en niet meer van deze tijd" en biedt de opkomst van blurringconcepten juist nieuwe kansen voor voor middenstanders en gemeenten die kampen met leegstand. De SlijtersUnie kreeg in een eerdere blurringklacht in Zwolle ongelijk van de gemeente, maar gelijk van rechter.

Op de Terras Top 100 2016 prijkt Het Hooihuis in Roosendaal op de eerste plaats. Vakblad Misset Horeca beoordeelde voor de negende keer de terrassen van Nederland op netheid van het terras, vriendelijkheid van het personeel, snelheid van de bediening en hoe netjes de consumpties geserveerd worden.
De grote steden komen er ondanks hun terrasdichtheid bekaaid af; Rotterdam telt 3 top-terrassen, Amsterdam en Den Haag ieder 1 en Utrecht niet één.

Van der Valk gaat verder in blurring, zo heet het vermengen van bijvoorbeeld restaurant- en winkel-functies. Begin 2015 opende de bekende hotel- en restaurantketen de eerste Van der Valk Versmarkt, een winkel bij het restaurant, in Voorschoten. Die wordt na de zomer uitgebreid. Het concept wordt uitgerold over het merendeel van de andere vestigingen. Van der Valk brengt bijzondere verse producten van horecakwaliteit die de concurreren met het prijsniveau van de super. De kracht en bijzonderheid - beter, bijzonderder, niet duurder - van het assortiment zijn de trekker. Het is eveneens online beschikbaar.

Op Times Square opent Kellogg’s zijn eerste permanente ontbijtrestaurant. De ontbijtgranenfabrikant wil mensen inspireren om ontbijtgranen op andere manieren te eten en op meer momenten van de dag dan alleen maar tijdens het ontbijt.
Goedkoop is het niet; een kom cereals kost $7,50, oftewel bijna €7.

In China ontvouwt zich een voedselveiligheidsschandaal. Een varkensbedrijf met 10.000 varkensplaatsen bleek gevestigd op een dumpplaats voor chemisch afval. Het schandaal kwam aan het licht toen de koper van het terrein, een projectontwikkelaar, het afval ontdekte en de autoriteiten inschakelde. Er zou 14.000 ton chloorbenzeen op het terrein liggen. De varkenshouder overleed aan kanker. Een tiental andere sterfgevallen zou tot de dump te herleiden zijn. Sociale media gonzen van de geruchten over de voedselveiligheidsrisico's van de consumptie van het vlees dat er werd geproduceerd. Omdat ze niet weten waar die varkens te koop waren, heeft Chinees varkensvlees op dit moment een onbetrouwbare bijsmaak voor Chinese consumenten.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

André Hoogendijk

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Fréderique Pruim

Redactie Foodlog

Likes vandaag

René de jong

Melkveehouderij & Makelaardij

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag