5 april in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. We presenteren daaruit maximaal 12 artikelen in 'in de Media'. De lijst vult zich in de loop van de dag.

Ook jij kunt als lezer zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe? Dat lees je hier, of ga direct naar het Lezersnieuws-formulier!

Reageren kan per bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak.

'NewspapersB&W(5)', Jon S

In september start een pilot waarin de organisatie Patiënt en Voeding samen met het Erasmus MC en het Innovation Quarter gaat onderzoeken of gezonde voeding helpt bij de behandeling van prostaatkanker. Dat meldt het AD.

Patiënten gaan door Westlandse telers geleverde producten eten die hopelijk preventief werken tegen de ontwikkeling van de kanker. De producten zijn geselecteerd op hun gunstige inhoudstoffen. Het gaat bijvoorbeeld om tomaten met een verhoogd lycopeen-gehalte, broccoli en spruitjescressen.

"Momenteel is het voedingspatroon voor de deelnemers voor tachtig procent vastgesteld. Het is tot stand gekomen met behulp van de ervaringen van patiënten zelf en onderzoek van het Erasmus MC en het Innovation Quarter", zegt Gaston Remmers van de organisatie Patiënt en Voeding. Het Innovation Quarter is een organisatie die innovatie en ontwikkelingen van bedrijven in Zuid-Holland stimuleert.

Hoeveel mensen aan de pilot zullen deelnemen, is nog niet bekend. Remmers laat weten dat aanvullende Westlandse telers van harte welkom zijn als leveranciers voor zijn project.

Als het aan de Spaanse premier Mariano Rajoy ligt, verdwijnt de siësta uit de standaard Spaanse werkdag. Door de werkdag met 2 uur in te korten, wil Rajoy het land gelijktrekken met andere Europese landen. Zoals in de meeste Europese landen begint in Spanje de werkdag rond een uur of 9. Maar tussen 2 en 5 uur 's middags ligt het land stil. Na de siësta loopt de werkdag dan door tot 20.00 uur 's avonds.

"Ik zal een consensus vinden die ervoor zorgt dat de werkdag om 18 uur eindigt", zegt de Spaanse premier op De Standaard. De verschuiving moet de productiviteit van de Spaanse werknemers opvijzelen. Rajoy heeft zijn voorstellen voorgelegd aan vakbonden en werkgeversorganisaties.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op grond van de Leefstijlmonitor 2015.

In totaal kampt 43% van alle Nederlanders met overgewicht. Van de mannen is 46,2% te zwaar, waarvan 10,3% obees. Van de vrouwen is 39,9% te zwaar en is in 12,9% sprake van obesitas. Sinds de jaren '80 is het aandeel obese Nederlanders meer dan verdubbeld. Naarmate mensen ouder zijn, neemt het aandeel mensen met overgewicht en obesitas toe.

Van de laagst opgeleide Nederlanders heeft 65% matig of ernstig overgewicht. Een kwart is obees. Van de hoogst opgeleiden heeft 35% overgewicht; bij 6% is sprake van obesitas. Zelfs als gecorrigeerd wordt voor leeftijdsverschillen, blijken laag opgeleiden vaker overgewicht te hebben dan hoog opgeleiden. "Of een laag onderwijsniveau de kans op overgewicht of obesitas verhoogt, of omgekeerd, of dat beide het gevolg zijn van andere factoren, kan op basis van dit onderzoek niet worden vastgesteld. Mogelijk zijn zelfs alle drie waar", meldt het CBS.

Al vele jaren wordt er gesproken over het weer toestaan van dierlijk voer voor kippen. Dat is onder meer afkomstig van slachtafval in de vorm van diermeel. Na de BSE-crisis (een ziekte in de hersenen van koeien en andere grazers) is dat echter verboden om besmettingen te voorkomen.

Omdat kippen van nature geen vegetarische dieren zijn, is diermeel een gezonde aanvulling op hun uit granen bestaande menu. Volgens LTO Pluimveehouderij zou het goed zijn het verbod vanaf najaar 2018 op te heffen. Dan wordt het zogenaamde kappen van de snavel van leghennen verboden. Vanaf dat moment neemt het risico op onderling pikken toe. Kippen die elkaar daardoor tot bloedens toe verwonden, eten hun gewonde soortgenoot niet zelden op. Voeding met diermeel kan de aandrang daartoe tegengaan en zou daarom weer moeten worden toegestaan.

Volgens brancheorganisatie Bionext is er ruimte voor 500 extra biologische boeren in Nederland. De markt vraagt hun product, maar het moet worden geïmporteerd omdat er in Nederland niet voldoende biologische productie is. De vraag van consumenten en supermarkten naar biologische producten steeg in 2015 met 12%. Die groei is veel sterker dan de toename van het beschikbare aanbod vanuit Nederland.

In Nederland werken bijna 1.500 boeren biologisch. CBS-cijfers laten zien dat hun aantal nauwelijks stijgt "Er komen er bij en er vallen er af. Grosso modo verandert er te weinig", zegt directeur Bavo van den Idsert van Bionext. Daardoor dreigt dat er meer bio-producten geïmporteerd gaan worden. "Dat is natuurlijk zonde", zegt Van den Idsert.

Volgens hem houden de omschakelingsregels boeren tegen om naar biologisch over te stappen. Ze moeten twee jaar werken volgens de regels van de biologische landbouw, maar mogen hun producten nog niet als biologisch verkopen. In de aanloop naar een hogere marge hebben ze daardoor hogere kosten en minder opbrengsten. Van den Idsert ziet daarin "een enorm knelpunt" dat niet alle boeren kunnen opvangen.

In Driebergen wordt momenteel een EU-congres gehouden waar experts zich buigen over de vraag hoe biologisch aan de groeiende vraag kan voldoen. Het marktaandeel biologisch in Nederland is met 4% nog bescheiden te noemen. In de Duitstalige landen van Europa worden marktaandelen gehaald die drie tot vijf keer zo hoog liggen.

Handelshuis The Greenery wil zijn marktaandeel in tomaten, paprika's en komkommer verdubbelen naar 30%. Dat zegt de nieuwe topman Steven Martina. De afgelopen jaren vertrokken veel telers uit onvrede naar andere telersverenigingen, maar met het oog op risicospreiding leveren veel telers inmiddels bij voorkeur aan meerdere marktpartijen.

Na een aantal moeilijke jaren lijkt The Greenery uit het dal te klimmen. Binnenkort zou het handelshuis in groenten en fruit uit bijzonder beheer bij de banken komen, zegt Martina. Ook is met zijn benoeming de rust in de bestuurskamer teruggekeerd en is de relatie met telers en retailers - Jumbo is een grote afnemer - aan de beterende hand. Over 2015 haalde The Greenery een omzet van €1,1 miljard (+2%) en een nettoresultaat van €4 miljoen.

Voor de toekomst mikt The Greenery op kostenverlagingen om meer telers aan zich te kunnen binden en op het verwerken van grotere volumes. Martina: "We richten het bedrijf nu in op de verwerking van grotere volumes. Maar hoe gaan we dat volume op peil houden? We zullen met z’n allen in de sector moeten zorgen dat de consument meer geld gaat uitgeven aan groenten en fruit. Dat wordt de uitdaging voor de komende jaren."

Het geurprofiel van chocola verklapt het soort en de herkomst van de in een reep gebruikte bonen. Dat ontdekte promovenda Valentina Acierno van het Rikilt, meldt Resource.

Acierno onderzocht 90 verschillende soorten pure chocolade van acht verschillende chocolademerken die in Nederlandse winkels verkrijgbaar zijn. Ze haalde geurmonsters door de massaspectrometer en slaagde erin via statistische analyses de geurpatronen te herleiden tot de verschillende boonsoorten – criollo, forastero of trinitario – en de geografische herkomst van die bonen.

Deze zogenoemde analytische vingerafdruk van chocola is volgens hoogleraar Voedselauthenticiteit Saskia van Ruth, een van de coauteurs van de publicatie, veelbelovend voor toekomstig authenticiteitsonderzoek. "De criollo is de koning onder de cacaobonen, die heeft een hogere prijs. En de geografische herkomst wordt gezien als een toegevoegde waarde. Dan moet die herkomst natuurlijk wel kloppen met de inhoud", zegt Van Ruth. Prijsverschillen op basis van boonsoort of herkomst kunnen namelijk fraude met chocolade aantrekkelijk maken.

In het 'National Poo Museum' van de Sandown dierentuin op het Isle of Wight staat 'poep' in de spotlights. In verlichte bollen van kunsthars is poep van verschillende dieren en mensen te zien. Ook is er fossiele poep te zien, gaat het over hondenpoep en het gebrek aan sanitaire voorzieningen in arme landen.

"Poep is overal rondom ons en in ons, maar we negeren het", zegt co-curator Daniel Roberts op de BBC. De tentoonstelling roept sterke reacties op. Volgens de curatoren komt dat doordat "de meeste mensen, onder de lagen van afkeer en taboe, nog altijd door poep gefascineerd zijn", net als kleine kinderen.

De poepmonsters, afkomstig van donaties van over de hele wereld en uit de dierentuin, zijn in een speciale machine gedroogd, voordat ze in de tentoonstellingsbollen verwerkt werden. Het is de bedoeling dat de tentoonstelling na de zomer ook op andere plaatsen te zien zal zijn.

Volgens foodwatch worden vitamineclaims met name gebruikt worden om producten die niet gezond zijn een gezonde uitstraling te geven.

De kritische consumentenorganisatie turfde het aanbod in de Duitse en Nederlandse levensmiddelendetailhandel en stelde vast dat circa 80% van producten met vitamineclaims geen basisvoeding is. foodwatch zelf spreekt van 'niet gezond' en toetste de producten aan het nutriënt profile model van het Regionaal Bureau voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

foodwatch benadrukt in haar onderzoek 'onder meer koekjes, snoepjes, frisdrank, ijsjes en chocolade' met vitamineclaims te zijn tegengekomen. Het onderzoeksrapport is hier te downloaden.

fw_vitamineclaims

Jumbo zou uit efficiency-overwegingen het versplein met de kaas-vleeswarenafdeling in bediening laten verdwijnen. Dat zeggen verschillende Jumbo-ondernemers. Volgens hen is er sprake van een 'doorontwikkeling van de formule’ en is de winkel zonder deli-kaasplein 'de nieuwe standaard'. Producten die voorheen in de winkel werden bewerkt, worden nu voorverpakt - en daardoor langer houdbaar - aangeleverd.

Jumbo reageert dat de super bij iedere winkel opnieuw kijkt "hoe we het beste kunnen inspelen op de lokale klantbehoefte. Daarom hebben niet al onze winkels een identieke lay-out".

Het verdwijnen van het versplein in bediening levert een besparing in loonkosten én extra winkelmeters op. Die zou, volgens verschillende ondernemers, gebruikt kunnen worden voor de inbouw van een keuken en restaurant. Jumbo ontkent dat; "We onderzoeken wel of we nieuwe modules kunnen toevoegen", aldus de woordvoerder.

Drie jaar geleden bracht de EFSA een rapport uit over de mogelijk schadelijke effecten op de nieren van 3-MCPD, een stof die gevormd wordt tijdens de productie van plantaardige oliën en vetten, maar met name palmolie. 3-MCPD komt vooral voor in margarine, sauzen, koffiecreamers en bakkerswaren.

De EFSA en het productschap Productschap Margarine, Vetten en Oliën (MVO) wezen er destijds op dat nader onderzoek nodig was om de risico beter te kunnen vaststellen.

Gisteren bracht het Nederlandse RIVM een nieuw rapport uit. Op basis van de beschikbare concentratiegegevens blijkt dat gemiddeld 18% van de jonge kinderen van 2 tot en met 6 jaar een inname heeft die boven de gezondheidslimiet voor 3-MCPD ligt. Bij 7-jarigen is de inname het hoogst per kilogram lichaamsgewicht, en heeft 35% van hen een inname boven de gezondheidslimiet. Naarmate kinderen uit hun snelle groei raken, daalt de inname. Vanaf 17 jaar wordt bij minder dan 5% van de bevolking de gezondheidslimiet overschreden.

Het RIVM concludeert net als de EFSA drie jaar geleden dat "vanwege de beperkt beschikbare concentratiegegevens geen uitspraak kan worden gedaan over de mogelijk schadelijke effecten voor de gezondheid."

Als een baby op de leeftijd van 6, 12 of 18 maanden al een BMI boven het 85ste percentiel heeft - bovenin de groeicurve zit - is dat een reële indicatie van het risico op overgewicht later als kind. Dat blijkt uit onderzoek van het Cincinnati Children's Hospital Center.

De onderzoekers vergeleken 783 kinderen tussen de 2 en 6 jaar met een gezond gewicht met 480 kinderen met obesitas. Het verschil in het verloop van de BMI tussen deze groepen kinderen was al zichtbaar vanaf de leeftijd van 4 maanden. Kinderen die op hun 6e ernstige obees waren, zaten op jonge leeftijd al in de bovenste BMI-groep.

“Deze kinderen hebben de rest van hun leven een verhoogd risico op obesitas en metabole ziektes en moeten vanaf jonge leeftijd goed gecontroleerd worden”, zegt onderzoeker Allison Smego.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Alisha Teerink

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag