Kort 5+6 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van het weekend, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat nog eventjes zo. Of probeer ons nieuwe formulier eens uit!

Fotocredits: 'Moe Cat Paper iPhone Lynn Newspaper Jam Chairs Table', Christopher Sessums

Voor het eerst in 40 jaar stijgt het aantal mensen dat in Vlaanderen sport niet meer. Dat blijkt uit recent onderzoek onder 4.000 Vlamingen, meldt De Standaard.

De laatste jaren won sporten enorm aan populariteit, niet alleen in Nederland maar ook bij onze zuiderburen. Nieuwe hypes en evenementen vlogen als paddenstoelen uit de grond. De sporthype lijkt nu in Vlaanderen over zijn hoogtepunt heen te zijn. 63% van de deelnemers aan het onderzoek bleken het afgelopen jaar minstens één keer aan sport te hebben gedaan te hebben, exact evenveel als vijf jaar geleden. "Die laatste 40% van de bevolking krijgen we niet aan het sporten en kunnen we moeilijk bereiken", aldus de onderzoekers.

The Body Shop heeft schoonheidsproducten onder de naam 'Spa Wisdom' uitgebracht. De keten wil deze merknaam nu in Europa laten registreren als beschermd merk. Alleen kennen wij al een Spa.

Spa Monopole, de onderneming achter het Spa-flessenwater, verzet zich dan ook tegen de registratie met een gang naar de rechter. Met succes, want Spa Monopole kreeg gelijk, meldt Retail Detail. Dat verhindert de registratie van de merknaam 'Spa Wisdom' in Europa. The Body Body Shop gaat tegen de uitspraak in beroep.

Hoe zwaar een man is, heeft effect op de genetische informatie die hij aan zijn nageslacht doorgeeft. Een maagverkleining bij obese mannen blijkt al na één week veranderingen in het sperma op te leveren. Dat blijkt uit Deens onderzoek, bericht de BBC.

De onderzoekers vergeleken de zaadcellen van zes obese mannen een week voor en een week na een maagverkleining. Al na een week stelden ze epigenetische veranderingen vast in het DNA vast, die na een jaar nog aanwezig waren. De aangetroffen veranderingen waren te linken aan genen die een rol spelen bij de eetlust en de ontwikkeling van het brein. Deze epigenetische veranderingen zijn overerfbaar en dat zou, volgens de onderzoekers, mogelijk kunnen verklaren waarom kinderen van obese vaders zelf een hoger risico op obesitas lopen.

Daarnaast vergeleken de onderzoekers zaadcellen van 13 slanke met die van 10 obese mannen. Daar troffen ze vergelijkbare verschillen in het sperma aan. Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Cell Metabolism.

De Wereld Draait Door meldt op zijn website dat het pop-up restaurant met onmiddellijke ingang de deuren sluit. "Het kan de hoge culinaire verwachtingen niet waarmaken", luidt het. De ruim 3.000 gasten die al gereserveerd hebben, krijgen hun geld terug. Ook de gasten die de eerste twee avonden in het pop-uprestaurant gegeten hebben, krijgen het bedrag van het menu teruggestort. Het restaurant kreeg vernietigende kritieken in De Volkskrant en Het Parool.

"Het restaurant, recht tegenover de studio van het tv-programma, zou drie weken lang een aantal gerechten serveren die chef-kok Robert Kranenborg de laatste vijf jaar in het programma heeft bereid. Vaak vergeten, exquise gerechten uit de haute cuisine van weleer. Ze werden onlangs gebundeld in een kookboek en als feestelijke presentatie sloten DWDD en Kranenborg de handen ineen om tijdelijk een restaurant te openen.

Het is helaas niet gelukt om de gerechten de finesse, smaak en allure te geven die we beloofden. We hadden ons er op verheugd. Avonturen kunnen mislukken. Erg jammer."

Britten geven liever minder geld uit aan hun eten dan dat ze bezuinigen op hun televisie-abonnement. Dat blijkt uit een enquête bij 3.400 Britten door de Britse financiële instelling SunLife. De vraag was: "Als je ineens minder uit te geven zou hebben, wat zou dan het eerste zijn waar je op zou bezuinigen?"

Bijna de helft van de ondervraagden (43%) zou bezuinigen op uit eten gaan en afhaaleten, daarna zou 30% minder uitgeven aan voedselboodschappen en ruim een kwart zou minder nieuwe kleren kopen. Nog eens 16% gaf aan minder te zullen besteden aan snacks en versnaperingen. Het minst populair waren bezuinigingsmaatregelen als besparen op internetkosten, cosmetica dan wel schoonmaakmiddelen of hobby's en ontspanning. Die mogelijkheden opperden steeds zo'n 10% van de ondervraagden. Dertien procent zou een goedkoper abonnement voor het mobieltje zoeken.


Een kwart van de ondervraagden (24%) zou zijn televisie-abonnement (voor commerciële zenders als BT, Sky en Virgin) opgeven. De prijzen van TV-abonnementen zijn de afgelopen 10 jaar met zo'n 60% gestegen, schrijft de DailyMail, waar het gemiddelde inkomen met 28% steeg.

SunLife vroeg ook wat mensen zouden doen met een onverwachte meevaller van £100.000. Van de 56% die aangaf dat geld te zullen uitgeven, zou driekwart het besteden aan een luxe vakantie, gevolgd door een verbouwing en een auto.

Matthijs van Nieuwkerk haalde de bekende kok Robert Kranenborg in De Wereld Draait Door. Dat deed hij zo vaak dat Kranenborg nu een heel Bekende Nederlander is geworden. Uit de samenwerking ontstond een zogenaamd pop-up restaurant in het oude machinegebouw van de Amsterdamse Westergasfabriek, recht tegenover de lokatie waar DWDD wordt opgenomen. De tent werd afgelopen week geopend.

Volkskrant culinair recensent Mac van Dinther ging er eten en oordeelde vernietigend. Hij noemt Kranenborgs keuken en management van de bediening 'ontgoochelend slecht.' Van Dinther schrijft: "Het gat tussen de hoog opgeklopte verwachtingen en de meelijwekkende première lijkt te groot om nog te overbruggen. De eventuele winst gaat naar een goed doel, heeft de VARA bekend gemaakt. Wie het daarvoor doet kan beter meteen 80 euro overmaken naar het Rode Kruis."

In koffiebars in Moskou en Berlijn is de trend al ingeburgerd. Nu doet hij ook in België zijn intrede: je betaalt niet per kopje koffie, maar per minuut dat je binnen bent. De Antwerpse koffiebar Broer Bretel test, in samenwerking met horlogemerk Rodania, het 'Slow time café' uit tot en met 13 december, meldt De Standaard.

Voor de gelegenheid is de koffiebar helemaal gedecoreerd met klokken.

Bij binnenkomst krijg je in het 'Slow time café' een kaartje met een timestamp. Als je weggaat, klok je uit en reken je af. Voor het eerste uur zorgeloos vertoeven in het café betaal je 3 euro. Per tien extra minuten betaal je 0,50 euro. Voor 12 euro kun je er een halve dag blijven zitten en ongelimiteerd genieten van koffie.

Google heeft patent aangevraagd op een manier om 'naaldloos' bloed te kunnen prikken. Daarmee zou het internettechnologiebedrijf een grote stap zetten in de 'smart' gezondheidstoepassingen.

Wereldwijd zijn producenten van smartwatches en fitnesstrackers op zoek naar manieren om bloedwaarden te kunnen meten. De huidige generatie wearables kunnen al data als bloeddruk, temperatuur, slaappatroon, lichamelijke activiteit en lichaamsgewicht bijhouden.

Volgens de bij de patentaanvraag horende tekeningen gaat het om een mechanisme waarbij met gas een puls gegeven wordt om een 'micro-deeltje' door de huid te 'schieten'. Daarna zuigt de onderdruk in het hulsje dat deeltje plus een minieme hoeveelheid bloed weer op. Het proces zou sneller en schoner moeten verlopen dan het vingerprikje waarmee diabetici in een traditionele glucosemeter hun bloedwaarden kunnen meten. Hoe kleiner het prikje, hoe minder pijn. Te dunne naaldjes komen niet meer door de huid heen of breken af. Daar zou dit 'schietmechanisme', dat in een smartwacht of los pennetje ingebouwd zou kunnen worden, geen last van hebben.

Google beschrijft in de aanvraag de mogelijkheid het instrument in te zetten voor glucosetesten voor diabetici. Eerder maakte Google al bekend te werken aan een smart contactlens om de bloedsuikerwaarden van diabetici te kunnen meten.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 5 dec '15
  • 23:23

FL O3 en 05, Hiske Versprille schrijft vanavond op haar Facebookpagina: Toch maar even reageren: Wie denkt dat die dwdd-popup is gesloten door de artikelen van Mac van Dinther en mij, begrijpt gewoon echt niet hoezeer het er mis was. Dat project was gedoemd te mislukken, slechte recensies of niet. Het idee van een popup met vergeten gerechten is hartstikke goed, en niemand in Nederland is beter toegerust om zoiets op te tuigen dan Kranenborg. Maar er zijn nu vooral wat betreft de schaal gewoon helemaal verkeerde keuzes gemaakt. De beslissing om nu te stoppen en niet door te modderen is dapper en volkomen terecht.

Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 5 dec '15
  • 12:45

FL 03: In Het Parool geeft ook culinair recensent Hiske Versprille Kranenborgs DWDD-restaurant een dikke onvoldoende.

Haar verwachtingen zijn hoog, gebaseerd op Kranenborgs optredens in DWDD: "Wie Robert Kranenborg bij De Wereld Draait Door een klassiek gerecht ziet bereiden - ­laten we zeggen, de koninklijke haas - ziet de onversneden vakliefde bijna van het scherm druipen. Van dat mysterieuze, wilde beest met de vacht er nog aan voert de chef ons dan langs een indrukwekkende reeks klassieke technieken en bereidingen. Hij vertelt waar het gerecht vandaan komt en wie het heeft uitgevonden. 'Het wordt bijna niet meer gedaan, want de jonge koks weten niet meer hoe het moet, of vinden het te bewerkelijk,' zegt hij".

Op de openingsavond blijkt het DWDD-popuprestaurant te kampen met alle klassieke kinderziekten van een nieuw restaurant. Versprille besluit: "Voor het gebodene is de prijs niet minder dan absurd, en het allerpijnlijkste van het hele gebeuren is dat je alleen maar naar Kranenborgs eigen wijze lessen hoeft te kijken om te zien wat er in het restaurant is misgegaan: in zo'n massale setting is het gewoon niet gelukt deze zeer complexe gerechten, die immers niet voor niets bijna nergens meer worden geserveerd, die prachtige en minutieuze aandacht te geven die ze verdienen."

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

james pott

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Astrid Spijkers

Huisvrouw

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Frans Aarts

Land- en tuinbouw

Likes vandaag