De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. ALLE BOMEN OP AARDE GETELD
Een internationaal team van wetenschappers, waaronder ook Nederlanders van Wageningen UR, heeft alle bomen op aarde weten te tellen. Gedetailleerde bestudering van satellietbeelden, gecombineerd met ruim 400.000 metingen in het veld, leidt tot vaststelling dat de aarde ongeveer 3 biljoen bomen telt, ruim 7 keer zoveel als voorheen geschat werd. De studie is verschenen in Nature. Jaarlijks verdwijnen er door menselijk ingrijpen ongeveer 15 miljard bomen. Sinds het begin van de landbouw, zo'n 12.000 jaar geleden, is het aantal bomen met 46% afgenomen.

FL 2. LONDEN KWEEKT ENERGIE- EN WATERZUINIGE SLA IN ONDERGRONDSE BUNKER
In een bunker uit de Tweede Wereldoorlog onder de straten van de Londense wijk Chapham functioneert sinds kort een volwaardige stadsboerderij. Met energiezuinige LED-verlichting wordt in een verticale boerderij salade en kruiden op hydrocultuur gekweekt. De ondergrondse boerderij gebruikt 70% minder water dan verbouw in het veld en beduidend minder energie dan een kas. Per jaar leveren de bunkertunnels zo'n 5 tot 20.000 kilo groenten van consistente kwaliteit - het weer heeft immers geen invloed. Het grootste voordeel is de korte afstand tot de afnemers: binnen een paar uur na het plukken worden de groenten afgeleverd bij restaurants, cateraars en verkooppunten. Zo krijgen de 'Growing Underground'-groenten geen kans smaak te verliezen, schrijft De Standaard.

FL 3. 'BOERDERIJSTOF' BESCHERMT TEGEN ASTMA EN ALLERGIEËN
Dat ontdekten Vlaamse onderzoekers, schrijft Science Daily. De samenstelling van de lucht op een boerenerf met vee blijkt hiervoor verantwoordelijk. Na contact met 'boerderijstof' produceert je lichaam het eiwit A20. Dat zorgt er voor dat het slijmvlies aan de binnenkant van de luchtwegen minder op allergenen reageert. Het mechanisme speelt alleen bij kinderen in hun eerste 2 levensjaren, als ze zich nog volop ontwikkelen. De studie kan een grote stap betekenen in de richting een astmavaccin.

FL 4. BAG&BUY OPENT IN UTRECHTSE TWIJNSTRAAT
De primeur voor de eerste verpakkingsloze super in Nederland moest Bag&Buy aan het Groningse Opgeweckt Noord laten. Maar vandaag opent Bag&Buy dan toch in de steeds hipper wordende Utrechtse Twijnstraat. Initiatiefnemer Wim van Dijk betrok het publiek bij zijn opzet: hij haalde een groot deel van het benodigde startkapitaal op via crowdfunding en liet zijn investeerders mee de vestigingsplaats bepalen. Bag&Buy verkoopt 'losse' levensmiddelen. Daarmee wil Van Dijk de stapel verpakkingsafval - 550 kilo per jaar, zegt hij - die de gemiddelde Nederlander produceert, verminderen. Ook draagt zijn concept bij aan minder voedselverspilling, omdat klanten precies de hoeveelheid af kunnen wegen die ze nodig hebben.

FL 5. EERSTE 'BEWUSTE VISWEEK' IN BELGIE
Verschillende Belgische supermarkten, fastfoodketens en restaurants doen volgende week, 7 t/m 13 september, samen met een reeks topchefs mee aan de allereerste 'Bewuste Visweek' in België. Dat meldt RetailDetail België. Doel van de Bewuste Visweek is de consument ervan bewust maken dat zij zelf bij kan dragen aan een gezonde zee, door te kiezen voor duurzaam gevangen of gekweekte vis met een ASC- of MSC-keurmerk. Nederland organiseert de Bewuste Visweek al langer, dit jaar van 21 t/m 27 september.

FL 6. MINDER BEWERKTE VEZEL MAAKT VOEDSEL GEZONDER
Dat schrijft FoodNavigator naar aanleiding van een nieuw, kleinschalig onderzoek. Als de natuurlijke structuur van voedingsvezels bij de bewerking van voedingsmiddelen intact gehouden wordt, blijft de bloedsuikerspiegel beter onder controle. Uit de studie bleek dat schommelingen in de bloedsuikerspiegel en insulinereacties bij proefpersonen die grof gemalen pap aten, respectievelijk 33 % en 43 % lager waren in vergelijking met proefpersonen die fijngemalen pap aten.

FL 7. COELIAKIE BIJ KINDEREN EN VOLWASSENEN VERGELIJKBAAR
Kinderen reageren op dezelfde toxische sleuteleiwitten in gluten die ook coeliakie bij volwassenen veroorzaken. Tot die​ ​​​conclusie​​​ ​komt een groep onderzoekers van het Australische Walter and Eliza Hall Institute, meldt Science Daily. Tot nog toe werd algemeen aangenomen dat er verschillen zaten in coeliakie, glutenintolerantie, bij volwassenen en coeliakie bij kinderen. De bevindingen suggereren dat nieuwe behandelingensmogelijkheden zoals immunotechnologie en een diagnostische test, die in ontwikkeling zijn voor volwassenen met coeliakie, ook voor kinderen van toepassing kunnen zijn.

FL 8. DIVERSITEIT TROPISCHE VOGELS HEEFT MOGELIJK BAAT BIJ INTENSIEVERE LANDBOUW
Voor een grotere diversiteit is land-sparing beter dan land-sharing, schrijven Britse onderzoekers in Current Biology. De conversie van steeds meer ongerept oerwoud tot landbouwgrond dreigt de biodiversiteit in ongekend snel tempo terug te dringen. De onderzoekers zochten uit of het integreren van kleine stukjes habitat ('land-sharing') binnen nieuw ontgonnen landbouwgebied helpt de diversiteit op peil te houden, of dat het beter is op sommige stukken intensievere landbouw te bedrijven en daarnaast grotere stukken van de oorspronkelijke habitat in stand te houden ('land-sparing'). Ze keken daarvoor naar de vogelstand in Chocó-Andes in Colombia. Dat gebied staat bekend om de unieke diversiteit aan vogels, terwijl er ook steeds meer tropisch woudgebied verdwijnt ten gunste van (extensieve) weidegronden voor vee. Hoe groter de afstand tot het oorspronkelijke oerwoud, des te meer nam de diversiteit af.

FL 9. GEBRUIK PLASTIC DRAAGTASJES IN WALES MET 70% GEDAALD
In Wales is het gebruik van eenmalige plastic tasjes met 70% gedaald sinds de deelregering een verplichte vergoeding per tasje van minimaal 5 pence invoerde, meldt The Guardian. Driekwart van de consumenten heeft er geen problemen te moeten betalen voor een tasje. De meeste consumenten brengen een herbruikbare boodschappentas mee. De vergoeding heeft sinds de invoering in 2011 tussen de £17 en £22 miljoen opgeleverd. Dat geld is naar goede doelen gegaan. Over een maand wordt een vergelijkbare regeling in Engeland ingevoerd.

FL 10. MOSLIMS VERTROUWEN HALALLABEL IN SUPERMARKTEN NIET
Moslims hebben weinig vertrouwen in halal-gelabelde producten in niet-moslim winkels. Om zeker te zijn van echt halal vlees gaan ze daarom naar door moslims gedreven slagerijen. 80% van de Duitse moslims gaat uitsluitend naar moslimslagerijen.
Volgens een onderzoeksbureau is dat gedragspatroon overal in Europa gebruikelijk. Marketingexperts raden niet-Moslim winkeliers aan niet al opzichtig 'halal' op halalproducten te zetten. Dat zou het wantrouwen alleen maar aanwakkeren, schrijft Foodnavigator.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Multi media', Per Gosche
Dit artikel afdrukken