04 aug in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Gisteren kondigde Rabobank aan de melkveehouderij net zo te willen saneren als de bank en het ministerie van EZ omgaan met de tuinbouw en de varkenshouderij. Volgens LTO Melkveehouderij voorman Kees Romijn is Rabobank eerder schuldig dan een redder in nood: "Rabobank heeft het allemaal mede mogelijk gemaakt." Romijn noemt de vergelijking met de varkenshouderij en glastuinbouw "schadelijk." Niettemin sluit hij aan bij de warme sanering, die volgens Rabobank nodig is om een beperkt aantal boeren de ruimte te bieden. Eerder deze week gaf Romijn aan dat de EU de nu nog 17.000 Nederlandse melkboeren aankijkt op de slechte melkprijs.

Biologische telers gebruiken de bladmeststof koperoxichloride als bestrijdingsmiddel tegen phytophthora. Zo leiden ze certificeringsorganisatie Skal om de tuin. Skal bevestigt de fraude en geeft aan illegaal gebruik niet te kunnen handhaven, omdat de overtreding juridisch niet aantoonbaar is te maken. De omvang van de overtreding onbekend, maar verschillende adviseurs in de handel bevestigen dat dit gebeurt, schrijft Boerderij. In Nederland is het gebruik van koperoxichloride als bestrijdingsmiddel sinds 2000 verboden. Het middel is schadelijk voor bodemleven, waterleven, humane gezondheid en heeft plantbeschadigende eigenschappen. Biologische telers die het middel als meststof (met lage dosering) gebruiken staan echter in hun recht.

De Europese Commissie heeft het eerste overkoepelende meerjarenplan voor de visbestanden in de Noordzee gepubliceerd. Met het plan wil de EC de "bestanden kabeljauw, schelvis, schol en tong op een duurzaam niveau brengen en de besluitvorming dichter bij de visser brengen". De Noordzee is één van de rijkste en tegelijk meest complexe visgronden van Europa, doordat er 7 lidstaten bij betrokken zijn (België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken en Zweden). Het beheersplan heeft betrekking op ruim 70% van de Europese visserijsector; jaarlijks wordt er voor €850 miljoen aan vis aangeland.

Walmart, de grootste supermarktketen ter wereld, wil internetretailer Amazon er niet met de online-markt vandoor laten gaan. Daarom zou het Amerikaanse Walmart $3 miljard op tafel willen leggen voor het pas 1 jaar oude e-commercebedrijf Jet.com. De online-activiteiten van Walmart zijn met $12,5 miljard omzet in 2015 substantieel, maar blijven ver achter bij die van Amazon($82,8 miljard). Bovendien zijn Walmarts e-commerceactiviteiten al jaren verliesgevend. Met Amazon-aanvaller Jet.com zou Walmart ook de e-commerce ervaring van diens oprichter, Marc Lore, binnenhalen. Lore verkocht zijn vorige e-commercebedrijf, het succesvolle Diapers.com, in 2010 aan, jazeker, Amazon. Het leverde hem $545 miljoen op.

Zondag aanstaande is het twee jaar geleden dat Rusland een invoerembargo afkondigde tegen voedselproducten uit de EU in antwoord op EU-sancties tegen Russische inmenging in De Krim en Oekraïne. Boeren liepen forse schade op. Plots zaten ze opgescheept met onverkoopbare voorraden van onder meer appelen en peren. De gevolgen zijn nog steeds merkbaar, zegt de Belgische Boerenbond. De sectorfederatie berekende de prijsverschillen tussen de periode januari-juni 2014 (voor de sancties) en dezelfde periode van 2016 (de actuele situatie). De verkoopprijzen van peren liggen 23,2% lager, die van appels 27,7% en die van tomaten met 23,5%.

Sanderson Farms is een van de grootste Amerikaanse slachtkuikenproducenten. Het bedrijf startte recent een 'anti-misleidingcampagne'. De pluimveeproducent richt zich tegen het label 'antibioticavrij'. Dat wordt te pas en te onpas gebruikt door concurrenten omdat afnemers, waaronder de grote fastfood-ketens, hun klanten 'antibioticavrij vlees' willen bieden. Consumenten denken dat alleen kip die zonder antibiotica is grootgebracht veilig is en betalen daar extra voor. Volgens Sanderson Farm is dat een mythe, omdat in de VS alle kip wettelijk verplicht vrij moet zijn van antibiotica(residuen) voor ze geslacht worden. Voor de voedselveiligheid, het milieu én het dierenwelzijn zou verantwoord antibioticagebruik juist onontbeerlijk zijn.

Vlees blijkt net zoveel bij te dragen aan de obesitas-pandemie als suiker. Dat concluderen Australische onderzoekers op basis van een statistische analyse van FAO-cijfers. De analyse laat zien dat de consumptie van suiker en vlees beide significant samenhangen met obesitas, onafhankelijk van andere soorten voedsel, sociaal-economische factoren en lifestyle-factoren.
De onderzoekers opperen dat de energie-inhoud van het eiwit in vlees zorgt voor een 'energie-surplus', en daarmee voor overgewicht. Ze stellen dat dieet-richtlijnen naast de consumptie van suiker, ook de consumptie van vlees moeten beperken.

Ouders die alcohol inkopen voor hun 16-jarig kroost op de camping zijn geen beste opvoeders, schrijft Trouw namens de hoofdredactie en belangrijkste redacteuren van de krant. "Welbeschouwd" vindt de krant het "kindermishandeling. Want hersenen zijn tot het 24ste levensjaar in ontwikkeling, en overmatig alcoholgebruik vóór die tijd kan die ontwikkeling ernstig schaden." De krant keert zich tegen zuipvakanties in Zuid-Europese feestoorden die tegen lage vliegkosten bereikbaar zijn. Nederlandse jeugdcampings kwijnen weg omdat er geen drank meer mag worden geschonken. De redactie vindt daarom dat drankgebruik onder jongeren verder moet worden aangepakt. Hoe? Dat vertelt de krant niet.

Mensen met overgewicht worden gemiddeld net zo oud als mensen met een gezond gewicht. Die conclusie trekken onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam. Het is groot (voorpagina)nieuws vandaag in de Nederlandse pers. De conclusie is gebaseerd op een analyse van de levensverwachting van zo'n 6.500 deelnemers van een langlopend bevolkingsonderzoek in Rotterdam. De onderzoekspopulatie bestond voornamelijk uit oudere, blanke stedelingen. Daarom hoeven de conclusies niet te gelden voor andere bevolkingsgroepen. De onderzoekers vinden de uitkomst verrassend. Mensen met obesitas en diabetes blijken een even goede levensverwachting te hebben als hun buurtgenoten met een normaal gewicht.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag

Jordi Kolenbrander

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Fréderique Pruim

Redactie Foodlog

Likes vandaag