4 april in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. We presenteren daaruit maximaal 12 artikelen in 'in de Media'. De lijst vult zich in de loop van de dag.

Ook jij kunt als lezer zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe? Dat lees je hier, of ga direct naar het Lezersnieuws-formulier!

Reageren kan per bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak.

Fotocredits: 'Multi media', Per Gosche

Een grappig bedoelde reclame van de Britse sportschool Fit4Less heeft geleid tot boze reacties van de stichting Combat Bullying, die zich inzet tegen pesten. Op een 6 meter hoog billboard prijkt een afbeelding van een UFO en een aliën met de mededeling: “Ze komen… en als ze er zijn pakken ze de dikkerds eerst!”

Natalie Harvey, oprichter van Combat Bullying, noemt het billboard op Twitter beyond tasteful en vindt de boodschap discriminerend en beledigend.

De directeur van de sportschool, Jan Spaticchia, staat nog steeds achter de reclame en is niet van plan deze weg te halen. “We willen niemand beledigen, maar we bereiken wel meer mensen als we onszelf niet zo serieus nemen en er ruimte is om de draak te steken met onszelf. Dat is precies wat deze reclame doet.”

Om kinderen op basisscholen genoeg te laten bewegen en gezond te laten eten, zijn er speciale leerkrachten nodig. Zes hogescholen ontwikkelen daarvoor een nieuw opleidingsprogramma. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) financiert met €1,2 miljoen het pilot-Pabo-programma voor de 'Specialist Sportieve en Gezonde School'.

Nu al besteden basisscholen aandacht aan een gezonde leefstijl, maar op veel scholen ontbreken goede afspraken over traktaties, tussendoortjes en genoeg beweging in de klas. "Het stimuleren van een gezonde leefstijl gebeurt nog te ad hoc", constateert Vivian Bos van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De aankomende 'gezonde meesters en juffen' moeten 'de pionier van de gezonde school' worden. Ze moeten iedereen, de kinderen maar ook hun collega's en niet te vergeten, de ouders meekrijgen om "de waterflesjes op tafel te krijgen en een rekenles buiten te doen", schrijft het AD.

Uiteindelijk hopen scholen het aantal mensen met obesitas terug te dringen. "We willen dat alle kinderen gezond kunnen opgroeien. Het begint bij de ouders, maar de school heeft ook een rol’, aldus Rinda den Besten, voorzitter van brancheorganisatie PO Raad.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) heeft de komende 10 jaar uitgeroepen tot de 'Decade of Action on Nutrition'. De resolutie is een 'paraplu' om een brede groep partijen te laten samenwerken om dringende voedselproblemen aan te pakken, aldus de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO).

De FAO verwelkomt de resolutie als een belangrijke stap in het mobiliseren van actie om honger de wereld uit te helpen en ondervoeding terug te dringen. "Deze resolutie plaatst voeding in het hart van duurzame ontwikkeling en erkent dat het verbeteren van de voedselzekerheid en voeding van essentieel belang is voor het bereiken van de volledige 2030-Agenda", aldus FAO-directeur-generaal José Graziano da Silva.

De resolutie roept de FAO en WHO op het voortouw te nemen in de samenwerking met andere VN-organen, platformen, regeringen en andere belanghebbenden. De resolutie is ingebracht door de Braziliaanse permanente vertegenwoordiger bij de VN, ambassadeur Antonio de Aguiar Patriota. Hij zei er naar uit te zien informatie over de Braziliaanse aanpak te delen en actief in het proces betrokken te zijn.

Om de plofkip na de super ook het restaurant uit te krijgen, zet Wakker Dier het publiek in om restaurants vriendelijk aan te spreken op sociale media of door middel van een kaartje in het restaurant achter te laten.

Wakker Dier startte de campagne gisterochtend na de aankondiging in het radioprogramma Vroege Vogels dat de twaalf vestigingen van restaurantketen Los Gauchos alvast sinds een week plofkipvrij zijn. De kaartjes die je bij een restaurant kunt achterlaten zijn te bestellen via de website van Wakker Dier.

Bijna de helft van de Britse volwassenen geeft toe buiten adem te zijn als ze een sprintje moeten trekken om de bus te halen. Dit geldt voor 48% van de vrouwen en 42% van de mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van de British Heart Foundation.

Verder zei 47% niet meer dan een halve mijl (800 meter) te kunnen rennen en 1 op de vijf gaf aan dat 100 meter wel het maximum is. Van de mensen die zeiden dat ze wel een mijl kunnen rennen, had 30% dat voor het laatst minstens 10 jaar geleden gedaan.

Om aandacht voor dit probleem te vragen, start de British Heart Foundation een actie, MyMarathon, waarin ze mensen uitdagen om in een maand tijd de afstand van een marathon (42 km) te lopen.

De Nederlandse kottervisserij behaalde over 2015 een 'historisch hoog' nettoresultaat van €48 miljoen. Dat blijkt uit het rapport Visserij in Cijfers van onderzoeksinstituut LEI Wageningen UR. Het resultaat is het gevolg van lage brandstofprijzen en goede verkoopprijzen voor schol en tong. De kottervissers voerden in 2015 81 miljoen kilo vis aan.

De Nederlandse visserijvloot telt in totaal 600 schepen, waaronder 280 kotters. De kottervisserij is de afgelopen jaren overgestapt van het traditionele boomkortuig op de duurzame pulsvisserij, die minder brandstof eist. De visserij is in 20 jaar 75% minder brandstof gaan verstoken en wist op die manier ook de CO2-uitstoot met 57% te verminderen, van 985 kiloton CO2 per jaar in 1995 tot 237 kiloton in 2015. Per kilo aangevoerde vis is de CO2-uitstoot gedaald van 7,57 kg CO2 (1995) naar 3,24 kg CO2 in 2014.

De zeevisserij voerde vorig jaar 243 miljoen kilo aan. De belangrijkste vissoorten zijn haring (31%), blauwe wijting (23%), horsmakreel (19%), makreel (18%) en sardine (5%). De aanvoer van vis door de grote zeevisserij vertoont een dalende trend, in 2014 werd 296 miljoen kilo aangevoerd, in 2005 circa 460 miljoen kilo.

Vanaf dit jaar krijgen de kottervissers te maken met de aanlandplicht. In 2019 moeten "alle discards, ondermaats gequoteerde vis en maatse vis waarvoor geen quotum beschikbaar is", aan wal brengen. Dat gaat, zo verwacht het LEI, een fors stempel drukken op de economische prestaties van de sector.

Kom in de Kas, het jaarlijkse open-deuren event van de Nederlandse tuinbouw, trok afgelopen weekend zo'n 205.000 mensen.

Bijna tweehonderd kwekers (van groente, bloemen en planten) openden zaterdag en zondag de deuren van hun kas voor buitenstaanders.

Veel bezoekers waren onder de indruk van de toenemende automatisering en robotisering in de Nederlandse kassen, zo meldde een woordvoerder. Vorig jaar trok het evenement 201.000 bezoekers.

Meer dan de helft van de Spaanse werkende mensen met obesitas blijkt een goede metabole gezondheid te hebben. Dit blijkt uit onderzoek van het Hospital del Mar onder 451.432 mensen. Vooral vrouwen en jongere mensen zijn metabool gezond, doen vaker aan sport en zijn minder vaak rokers of zware drinkers.

Van de ruim 450.000 deelnemers aan het onderzoek waren er 70.053 (15,5%) obees op basis van hun BMI. Van deze mensen mocht 55,1% metabool gezond worden genoemd.

Bij de mensen met overgewicht lag het percentage op 87,1%; van de mensen met een normaal gewicht verklaarden de onderzoekers 97,8% metabool gezond. In de categorie ondergewicht had 99,5% een goede metabole gezondheid. De factoren die bepalend zijn voor metabole ongezondheid bleken BMI, leeftijd, hoog cholesterol, mannelijk geslacht, roker of drinker en een gebrek aan fysieke activiteit.

Metabole gezondheid hing af van de middelomtrek, triglyceriden- en cholesterolwaarden, bloeddruk en nuchtere bloedsuikerspiegel. Mensen werden als metabool gezond beschouwd als ze bij 2 of minder van deze criteria afwijkende waardes hadden. Bij strengere hantering van de criteria – dat deelnemers op geen van de vijf criteria afwijkende waardes hadden – bleek geen van de obesen metabool gezond te zijn.

Farmaceut Eli Lily kondigde afgelopen najaar al aan dat het de ontwikkeling van het statine vervangende medicijn Evacetrapib stop had gezet. Gisteren kwam naar buiten waarom: het medicijn werkt niet.

Statines kunnen spierkrampen veroorzaken. Daarom worden alternatieven ontwikkeld. Evacetrapid blijkt een uitstekende verlager van het foute LDL cholesterol en zorgt voor een verdubbeling van het goede HDL-cholesterol, dat hartziekten helpt voorkomen.

Het nieuwe medicijn blijkt echter geen effect te hebben op het voorkomen van hartinfarcten. Uit de gisteren naar buiten gekomen resultaten blijkt dat testpersonen die Evacetrapid kregen, zelfs iets vaker een hartinfarct ontwikkelden, dan testpersonen die het nieuwe medicijn niet kregen.

Medici snappen nog niet hoe deze uitkomst begrepen moet worden. Mogelijk is het LDL-niveau minder van belang dan de manier waarop het wordt aangepakt, zegt cardioloog Paul Thompson tegen de New York Times.

Een jaar na de introductie blijkt Amazons fysieke online-bestelknop een groot succes. Klanten bestellen met de zogeheten Dash button eenvoudig een nieuwe verpakking die snel thuis wordt afgeleverd.

Vanaf nu kunnen Amazon Prime-leden in de VS meer dan 100 verschillende merkproducten bestellen, van toiletpapier, wasmiddel en diervoeding tot batterijen en zelfs condooms. De bestelling staat binnen een paar dagen op de stoep. De bestelmogelijkheden zijn verdrievoudigd.

Een button kost $4,99, een bedrag dat door het betreffende merk bij de eerste bestelling als korting in mindering wordt gebracht.

Daniel Rausch, directeur van Amazon Dash, is zeer te spreken over de behaalde resultaten. Volgens hem is het gebruik van de Dash buttons de afgelopen 3 maanden met 75% gestegen. Amazon zegt gemiddeld 1 Dash-bestelling per minuut te ontvangen.

'Serveersuggesties' op de verpakking leiden er toe dat consumenten meer eten dan de aanbevolen portie.

Dat concluderen onderzoekers van het Cornell Food and Brand Lab op basis van een onderzoek waarin zij 51 pakken cakemix en de afbeeldingen daarop onder de loep genomen werden.

De foto's op de verpakking - van een taartpunt gesneden uit een ronde, geglazuurde taart - bevatten gemiddeld een derde meer van de hoeveelheid calorieën per 'portie' op het voedingswaardelabel op de verpakking. Fabrikanten blijken in hun ingrediëntenlijst het glazuur, of andere extra serveersuggesties, niet mee te rekenen.

De onderzoekers legden de pakken cakemix vervolgens voor aan verschillende groepen proefpersonen. Zij moesten op grond van de verpakking aangeven hoe groot volgens hen de door de fabrikant aangegeven portie zou zijn. Zelfs horecamedewerkers bleken daarbij de portiegrootte met ruim een vijfde te overschatten. Als de proefpersonen wisten dat het glazuur van de serveersuggestie niet was meegenomen op het voedingswaarde-etiket, dan daalden de schattingen van de juiste portiegrootte drastisch.

Het is dan ook jammer dat 70% van de Amerikaanse consumenten de voedingswaarde-etiketten niet leest, schrijft FoodNavigator.

Hoe zou de wereld er dan uit zien?

Dat vroegen wetenschappers van AsapSCIENCE zich af in een gedachten-experiment. Miljarden kippen, koeien, schapen en varkens zouden verdwijnen zonder mensen om ze te consumeren. Positief, stellen de wetenschappers, want er zou een stuk land vrijkomen ter grootte van Afrika. Een deel van dit land zou geschikt zijn voor bos en dat is positief voor het klimaat door de absorptie van CO2. Momenteel is vee is verantwoordelijk voor 15% van ‘s werelds uitstoot van broeikassen en daarom zou minder vlees eten wel eens de beste strategie kunnen zijn voor het beheren van de klimaatverandering. Een vegetarisch dieet zou bovendien de waterconsumptie rigoureus verlagen.

Er kleven ook nadelen aan een vegetarische wereldbevolking, zo stellen de wetenschappers in hun versimpelde weergave. We verliezen bijvoorbeeld een goedkope aanvoer van leer en vet voor onder andere kaarsen en cosmetica. Bovendien is er land nodig voor het verbouwen van alternatieven zoals soja. Een ander probleem is het feit dat meer dan een miljard mensen plotseling werkloos zou zijn.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Frits van der Schans

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Alisha Teerink

Humane gezondheid

Likes vandaag