De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. Nieuw: zuivelvrije yoghurt
De Australische sapproducent Nudie brengt een yoghurt op de markt, gemaakt van gefermenteerde kokosnootmelk. Dat bericht Australian Food News. De 'yoghurt' is zuivelvrij en glutenvrij, bevat weinig suikers en geen toevoegingen. Dit maakt het een goed alternatief voor mensen met een lactose-intolerantie, caseïne-allergie en voor wie zijn zuivelinname wil of moet beperken. Volgens Nudie zou 1 op de 3 Australiërs tot die doelgroep behoren. De yoghurt bevat probiotische bacteriën - de zogeheten 'goede' bacteriën. Nudie was in 2010 één van de eerste bedrijven die kokoswater op de markt bracht.

FL 2. WUR stopt onderzoek naar genetisch gemodificeerde aardappelen
De universiteit van Wageningen heeft geen geld meer om onderzoek naar de genetisch modificatie van aardappelen te bekostigen. Het gestaakte onderzoek droeg de naam DuRPh (Duurzame Resistentie Phytophthora). Het moest oplossingen tegen de aardappelziekte (phytophthora) opleveren. Aan het onderzoeksproject werkten ook Vlaamse onderzoeksinstellingen mee, waaronder de Universiteit van Gent. Het Vlaamse onderzoek naar komt echter niet in het gedrang schrijft vilt.be.
De Nederlandse overheid staakt de financiering van het onderzoek onder druk van de publieke opinie die tegen genetisch modificatie van aardappelen is.

FL 3. Algemene Maatregel van Bestuur wordt vervangen door fosfaatwet Melkveehouderij
Staatssecretaris Dijksma stelt een nieuwe wet voor die de groei van de melkveehouderij moet binden aan de hoeveelheid grond die een boer heeft. De wet moet de bestaande Algemene Maatregel van Bestuur vervangen die als een redmiddel functioneerde bij gebrek aan definitieve wetgeving. De nieuwe wet gaat uit van het mestoverschot over het jaar 2015 dat bepalend is voor de hoeveelheid extra grond die een groeiend melkveebedrijf in 2016 moet aantrekken. Boeren die in verband met bedrijfsuitbreiding vóór 30 maart 2015 verplichtingen zijn aangegaan voor de verwerking van de extra mest, zijn vrijgesteld van de plicht die extra grond aan te trekken. Dat meldt Boerderij.
Boeren zaten te wachten op duidelijkheid omdat ze zonder zicht op de regels achteraf in problemen kunnen komen door de terugwerkende kracht van de wetgeving. LTO Nederland wijst bij monde van Wiebren van Stralen op de noodzaak tot verdere duidelijkheid in de vorm van een rekenmodel waarmee boeren hun grondplichten eenduidig kunnen bepalen.

FL 4. WUR leidt EU-project REFRESH dat voedselverspilling met 30% moet verminderen
REFRESH staat voor Resource Efficient Food and dRink for the Entire Supply cHain. Het project loopt van 2015 tot 2019 en streeft naar het verminderen van voedselverspilling en het terugbrengen van de kosten voor afvalbeheer. Bovendien wil het de waarde van onvermijdbaar afval en verpakkingsmateriaal zo groot mogelijk te maken, schrijft FoodNavigator. Wageningen UR leidt het project dat loopt in vier Europese pilot-landen Spanje, Duitsland, Hongarije en Nederland en ook in China. Het project zoekt naar afspraken tussen overheden, bedrijven en lokale belanghebbenden. Daarnaast formuleert het aanbevelingen voor EU-beleid en ontwikkelt het technische innovaties. Het Horizon 2020 project van de EU financiert REFRESH.

FL 5. Nieuw initiatief FoodDrinkEurope moet Europeaan gezonder eten bieden
Ter gelegenheid van de 10e verjaardag van het EU Platform for Action on Diet, Physical Activity and Health lanceert brancheorganisatie FoodDrinkEurope (FDE) een nieuw initiatief genaamd Framework for Action on Diet, Physical Activity and Health. De FDE belooft in het Framework producten gezonder te gaan maken. Speerpunten zijn product-formuleringen en portiegroottes, verantwoordelijk adverteren, consumenteninformatie, het promoten van een gezonde leefstijl en onderzoek. De organisatie wil de voedingsindustrie aanzetten tot het maken van gezondere producten, schrijft FoodNavigator. De FDE publiceerde al eerder een lijst met door de levensmiddelenproducenten doorgevoerde productaanpassingen, zoals verlaging van vet-, zout en suikergehaltes.

FL 6. Duurzame batterijen van portobello-paddenstoelen
Wetenschappers van de Universiteit van Californië ontwierpen een batterij waarin het dure grafiet vervangen is door de poreuze lamellen van portobello paddenstoelen. Deze lithium-ion batterij is goedkoop, milieuvriendelijk en gemakkelijk te maken door de paddenstoelen door verhitting in koolstofhoudende biomassa om te zetten waarbij hun structuur behouden blijft, schrijft Science Daily. Lithium-ion batterijen worden veel toegepast in mobiele telefoons, mp3-spelers en elektrische auto's. Ze zijn nu gemaakt met grafiet, dat erg duur is door de vele stappen die nodig zijn om het materiaal te zuiveren en voor te bereiden. Die processen zijn ook nog eens schadelijk voor het milieu. De paddenstoelen zijn ideaal voor het maken van batterijen dankzij hun poreuze structuur. De vele gaatjes in de lamellen bieden plaats voor de opslag en overdracht van energie. Bij de meeste batterijen gaat de werking achteruit tijdens de levensduur. De nieuwe portobello batterijen zullen juist steeds beter gaan functioneren. Dit komt door het kaliumzout in de paddenstoelen dat steeds meer poriën activeert en daarmee het oppervlakte voor energieopslag groter maakt.

FL 7. Amazon Fresh van start in Groot-Brittannië
Amazon lanceerde gisteren zijn boodschappendienst Amazon Fresh in het Verenigd Koninkrijk, meldt Retail Detail. De afgelopen jaren deed de Amerikaanse online retailer met Amazon Fresh ervaring op in Seattle, San Francisco en Los Angeles. Stadsbewoners konden verse groenten, fruit, vlees, vis en zuivel via internet bestellen en vervolgens thuis afgeleverd krijgen. Vanaf nu kunnen In eerste instantie kunnen de inwoners van de regio Birmingham een vijftigtal versproducten bestellen en thuis af laten leveren. Komende maand start er ook een proefproject in Londen. Begin volgend jaar moet Amazon Fresh beschikbaar zijn in het hele land. De online retailer huurde al verschillende Britse distributiecentra als uitvalsbasis.

FL 8. Ook planten hebben baat bij probiotica
Gewassen die probiotica - gunstige bacteriën - krijgen toegediend, hebben geen andere bestrijdingsmiddelen nodig, schrijft Duurzaam Bedrijfsleven. Het gebruik van probiotica is in opkomst als vervanging voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen. De optimale bacterie-mix voor een bepaalde bodem was tot nu toe nog niet bekend. Utrechtse, Britse en Chinese onderzoekers experimenteerden met grond die besmet was met de Ralstonia solanacearum bacterie, die bruinrot veroorzaakt. Ze slaagden er in de juiste mix te vinden waarmee de probiotica en de aanwezige ‘goede’ bacteriën samen alle voedingsstoffen gebruiken die de ziekteverwekker nodig heeft, zodat deze geen kans meer krijgt toe te slaan. Momenteel lopen er gesprekken voor de toepassing van de methode in de praktijk.

FL 9. RTL en KPN betreden samen e-Healthmarkt
De investeringstakken van RTL Nederland en KPN gaan samen de markt voor e-health verkennen en mogelijk ook samen investeren in bedrijven. KPN heeft al jaren ervaring in de zorgsector, voor RTL is het (online) healthdomein vrij nieuw. Beide bedrijven brengen bereik en middelen in. Door de opkomst van the internet of things, ontwikkelingen in de thuiszorg, gebruik van big data en focus op preventieve zorg, verandert de zorgsector in snel tempo. Ook houden steeds meer mensen zich bezig met voeding. Dit algemene thema wil RTL als publiekszender graag naar zich toe trekken. KPN is als technologiebedrijf al jaren grootleverancier in de zorgsector. Het staat partijen vrij om behalve gezamenlijk ook individueel in e-healthinitiatieven te investeren. Dat meldt Emerce.

FL 10. België: studenten willen goedkoper bier, universiteiten vooral minder
De helft van de Vlaamse studenten heeft 'een problematisch alcoholverbruik', waarschuwt de Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen (VAD). Reden voor KU Leuven om in samenwerking met studenten een Oktobercampagne rond het thema 'alcohol' te lanceren. Tijdens het Studentenwelkom deelt de universiteit non-alcoholische cocktails en gadgets uit. In Leuvense cafés verwijzen bierviltjes, flyers en posters naar de gevaren van bovenmatig alcoholverbruik, meldt Het Belang van Limburg. “Tijdens de studententijd wordt vaak de toon gezet voor de latere omgang met alcohol. Het is dus belangrijk om te waarschuwen voor de gevaren van drank”, aldus vicerector Rik Gosselink.
In Gent hebben studenten een ander probleem met alcohol. Zij vinden de bierprijzen te hoog. Wat met elektriciteit en zonnepanelen kan, kan ook met bier, bedacht een aantal ondernemende studenten. Ze willen collectief bier gaan inkopen voor een zo laag mogelijke prijs, aldus Het Laatste Nieuws. Met hun 'bierprotest' willen ze zoveel mogelijk studenten samen krijgen om vervolgens aan te kloppen bij de grote brouwerijen van België. Na de eerste dag liet de website al 1.800 bezoekers en 500 inschrijvingen zien.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Magazine rack at library', Cathy Stanley-Erickson
Dit artikel afdrukken