30 sep in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De Deense bierbrouwer Carlsberg brengt ter ere van het 140-jarig bestaan van zijn laboratorium een limited edition uit van bier gemaakt met gist uit 1883. De brouwer ontdekte vorig jaar diep in zijn kelders een van zijn allereerste bieren. Dankzij geavanceerde technieken zijn uit dat originele biertje de oorspronkelijke, levende gistcellen geïsoleerd. Deze zuivere gist (Saccharyomyces Carlsbergensis) was in 1883 bijzonder omdat men daarmee van ieder brouwsel kwaliteitsbier kon maken en 'misbrouwsels' uit de wereld werden geholpen. Het Carlsbergbier werd tot de 'oervader' van de moderne bieren gebombardeerd. Via de website kun je je aanmelden om Carlsberg Rebrew te proeven.

Als alle Belgen morgen op Wereld Veggie Dag geen vlees zouden eten, "besparen we maar liefst 13.800 ton CO2. Dat zijn 5000 minder auto's op de weg", berekent de Belgische organisatie Ethisch Vegetarisch Alternatief (Eva). Minder vlees eten spaart niet alleen het milieu maar ook dierenlevens. Eva vraagt alle Belgen actief mee te doen met Wereld Veggie Dag, bijvoorbeeld door morgengroenten in pickles-roomsaus met gratin van kikkererwten te eten, dat is uitgeroepen tot hét feestrecept van Veggieweek 2016. Verder roept Eva Belgen op om foto’s van veggiemaaltijden te posten op de sociale media met de hashtag #wereldveggiedag.

Uit onderzoek van GfK blijkt dat 13% van de Nederlanders zijn conditie of gezondheid meet met behulp van een app, hartslagmeter of smartwatch. Daarmee staat Nederland onderaan de lijst van onderzochte landen. Bijna driekwart van de Nederlanders heeft nog nooit een health tracker of gezondheidsapp gebruikt . Tien procent deed dit wel maar stopte weer. In China gebruikt 45% van de bevolking health tracking gadgets. Daarmee staat China bovenaan de lijst. België scoort met 18% relatief laag in de lijst. De Belgische minister van Volksgezondheid kondigde onlangs aan €3,25 miljoen beschikbaar te stellen om gezondheidsapps te integreren in de gezondheidszorg.

Takeaway.com, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, kent een succesvolle beursgang. Rond de middag was de koers met 8% gestegen, naar €24,83. Daarmee is Takeaway.com €1.075 miljard waard, schrijft het FD. Takeaway.com wil het opgehaalde kapitaal vooral inzetten om in Duitsland naar een marktleiderspositie door te groeien. Oprichter Jitse Groen is, als 'uitbater van bestelsites voor bezorgmaaltijden', niet bezorgd over de opkomst van concurrenten als foodora, Deliveroo en UberEats met hun eigen bezorgdiensten. "Iedereen begrijpt dat het veel makkelijker is om 1000 berichten per minuut door te sturen naar restaurants, dan 1000 mensen per minuut op een fiets of brommer te zetten."

De Vegetarische Slager en Unilever introduceren morgen, op World Vegetarian Day, de Unox Vegetarische Gehacktballetjes in satésaus. Met het nieuwe product spelen het bekendste vleesmerk van Nederland, Unox, en ’s werelds eerste Vegetarische Slager in op de trend van vleesminderen. Ruim 84% van de Nederlandse bevolking eet meer dan één keer per week geen vlees. Jaap Korteweg, De Vegetarische Slager, spreekt van een belangrijke mijlpaal: "Unilever bereikt met haar producten meer dan een miljard mensen en deze stap samen met Unox zal het voor nog meer mensen aantrekkelijk maken om laagdrempelig met vegetarisch eten kennis te maken."

Volgens analisten van Goldman Sachs is de markt voor precisielandbouw in 2050 $240 miljard (€213 miljard) groot. Innovatieve toepassingen, van drones en zelfrijdende trekkers tot extreem precieze aanwending van kunstmest, zaden en gewasbescherming en het gebruik van met sensoren vastgelegde klimaat- en bodemdata, zullen de komende decennia 'standaard' worden. Dankzij precisielandbouw kunnen boeren in 2050 tot 70% meer oogsten dan nu, gaan arbeidskosten omlaag, wordt het milieu ontzien en krijgt het agrarische werk aantrekkingskracht voor jonge mensen. Hoewel de kosten van deze technologieën snel dalen, zal precisielandbouw in rijke landen (met hoge productiekosten) het snelst worden opgepakt, verwacht Goldman Sachs.

De Belgische ijsmaker Glacio richt een ijsbedrijf in China op. Dat doet het samen met het eveneens Belgische maar goed in China ingevoerde bedrijf Horsten International. In 2014 heeft China de VS ingehaald als grootste markt voor roomijs. De markt groeit jaarlijks nog steeds met zo’n 10%. Glacio verkocht al ijs in China via een lokale distributeur, maar volgens CEO Peter Janssen moet je lokaal aanwezig zijn om de Chinese consument goed te kunnen begrijpen. Janssen verwacht profijt te hebben van het feit dat Chinezen westerse producten als luxe en betrouwbaar zien. "In China is België een keurmerk", zegt hij.

Fietsbezorgservice foodora brengt een eigen speciaalbier op de markt. Op zoek naar 'het perfecte diner-biertje dat meer karakter heeft dan een pilsje, maar een maaltijd niet overstemt' ontwikkelde foodora in samenwerking met de Amsterdamse Brouwerij Troost de foodora Pale ale. Dit biertje heeft een frisse afdronk en een, voor een speciaalbier, laag alcoholpercentage van 5,5%, waardoor het past bij de betere hamburgers, spareribs en houtovenpizza’s die foodora bezorgt. Het bier is verkrijgbaar bij foodora bestellingen en bij een aantal geselecteerde restaurants die zijn aangesloten bij foodora.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Alisha Teerink

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag