30 nov in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

La Paz, de hoofdstad van Bolivia, zit zonder water. Volgens de NRC is president Evo Morales is woedend. Hij heeft de noodtoestand uitgeroepen en het hoofd van het waterleidingbedrijf ontslagen. Morales noemt water "een mensenrecht" en belooft alles te doen om te zorgen dat mensen voldoende water krijgen. De stad is afhankelijk van smeltwater uit de Andes. De verdwijnende gletsjers (klimaatverandering) in combinatie met uitblijvende regen zijn fataal voor de watervoorziening. Lekkende leidingen én de snelle groei van de stad vergroten het probleem nog eens. Volgens de krant was Morales in 2013 al op de hoogte van de problemen die zich nu manifesteren.

De plaatselijke NHS van het Britse gebied Yorkshire heeft besloten mensen die roken of te zwaar zijn vanaf 1 januari niet meer direct te opereren. Zij komen op een wachtlijst, tenzij ze een leefstijlverandering ondergaan. Rokers moeten een half jaar wachten op een operatie, tenzij ze 2 maanden stoppen met roken. Mensen met obesitas worden een jaar uitgesloten van operaties, tenzij ze minimaal 10% afvallen. Spoedoperaties en operaties bij een aantal specifieke aandoeningen en kinderen vallen niet onder deze regeling. Chirurgen reageren verontwaardigd. Zij vrezen dat er nog meer groepen uitgesloten zullen worden van directe zorg.

Jumbo haalt de ‘’Nieuwe Standaard Kip’’ kiplapjes uit de schappen. Het gaat om kiplapjes van 350 gram met een houdbaarheidsdatum van 10 december tot en met 12 december 2016. Met het product zelf is niets mis, maar de lapjes bevatten melk die niet op de ingrediëntenlijst op het etiket staat afgedrukt. Klanten met een melkallergie die het product gekocht hebben, kunnen het product terugbrengen naar de winkel. Zij krijgen dan hun geld terug. De kassabon is niet nodig. Voor meer informatie kunnen klanten contact opnemen met de klantenservice (0800 - 0220 161) of via de website van Jumbo.

Volgens Wakker Dier is 43% van de aanbiedingen met varkensvlees gebaseerd op 'industrievarken'. Supermarkten beloofden in 2013 het gangbare varken niet meer aan te bieden. Al het varkensvlees zou een ster Beter Leven moeten hebben. Vooral voor varkenshaasjes is dit moeilijk te realiseren omdat 1 varken maar 2 haasjes oplevert en er niet genoeg hazen met een ster zijn. Hanneke van Ormondt van Wakker Dier zegt daarom: “Supermarkten weten dat er te weinig voorraad is van varkenshaas met ster om mee te stunten. Maar in plaats van te stoppen met stunten, gooien ze hun belofte overboord en kiloknallen er op los met industrievarken.”

Vegetariërs, veganisten, hindoes, sikhs en Jaïnisten in Groot-Brittannië zijn niet blij met het dierlijk vet dat in de nieuwe briefjes van £5 is verwerkt. Het nieuwe biljet is het eerste geld dat niet op papier maar op plastic is gedrukt. Dat zou schoner, sterker en veiliger zijn. Maandag gaf the Bank of England via Twitter toe dat de briefjes talg bevatten dat afkomstig is van runderen. Het nieuws zorgde voor een storm van kritiek. 85.000 mensen tekenden een petitie die Bank of England oproept om de briefjes vrij van dierlijke producten te maken. De bank wilde niet reageren op de petitie.

Blogger Jakub Marian zette de meest en minst vegetariërvriendelijke Europese landen op een rijtje. Frankrijk scoort het laagst met 2,7 vegetarische restaurants per miljoen inwoners. IJsland scoort het hoogst met 24,8 vegetarische restaurant per miljoen inwoners. Ondanks hun vleesrijke keukens, scoren ook Oostenrijk (13,8) en Tsjechië (13,7) hoog. Nederland telt 8,9 vegetarische restaurants per miljoen inwoners. Marian waarschuwt dat de cijfers van de kleinere landen wel misleidend kunnen zijn. Andorra heeft bijvoorbeeld 1 vegetarisch restaurant, maar aangezien het staatje 80.000 inwoners telt, zegt de kaart dat er 12,6 vegetarische restaurants zijn per miljoen inwoners.

Volgens het CBS maakte de horeca dit jaar 8.8% meer omzet dan vorig jaar. Hotels, restaurants, snackbars en cafés maakten in het derde kwartaal 2,6% procent meer omzet dan een kwartaal eerder. Vooral snackbars, lunchrooms en ijssalons verkopen meer. Hun omzet steeg met 13% ten opzichte van vorig jaar. In restaurants en cafés steeg de omzet met meer dan 9% en bij hotels met bijna 4,5%. De omzetstijging is het gevolg van prijsverhoging (2.7%) binnen de horeca, maar ook van de toenemende vraag van consumenten. Ze geven de laatste jaren weer meer geld uit in de horeca.

Cadbury zal op Dairy Milk, een bekend merk chocoladerepen, niet langer het grote Fairtrade logo voeren. Het bedrijf start een eigen duurzaamheidsprogramma, dat minstens zo goed zou zijn als Fairtrade. Volgens Cadbury-eigenaar Mondelez kan het op deze manier meer boeren in ontwikkelingslanden helpen dan voorheen. De Fairtrade Foundation reageert positief en noemt het een ‘boeiende ontwikkeling, waarmee arme gemeenschappen versterkt kunnen worden'. Critici zijn bang dat de verandering verwarring oplevert bij de consument en het imago van Fairtrade aantast. Toen Cadbury's 7 jaar geleden voor Dairy Milk overstapte op Fairtrade-cacao, werd dat als een belangrijke mijlpaal gevierd.

Bij 12 diabetespatiënten met wonden die niet wilden genezen is in een Australisch ziekenhuis scheurbuik vastgesteld als gevolg van een tekort aan vitamine C. De oude 'zeemansziekte' lijkt terug aan land omdat mensen te weinig groente en fruit eten. Ons lichaam maakt zelf geen vitamine C aan en is daarom afhankelijk van verse groente en fruit. De scheurbuiklijders bleken vrijwel geen groente en fruit te eten of die zolang te koken dat de vitamine C eruit verdwijnt. Hoogleraar Jenny Gunton die het vitamine-C gebrek op het spoor kwam, pleit ervoor diabetespatiënten te screenen op de 'vergeten' ziekte.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Alisha Teerink

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag