03 aug in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Na de tuinbouw en varkenshouderij, pakt Rabobank nu ook de melkveehouderij aan. Alle sectoren kampen met overproductie wegens overfinanciering en daarop volgende overproductie. In een artikel op Melkvee100plus kondigt Ruud Huirne, directeur agrarische financieringen van Rabobank, aan: "we kunnen niet vijf jaar afwachten. Ook de melkveehouderij is toe aan een sectorbreed toekomstplan voor het verdienmodel, het fosfaatprobleem en doorontwikkeling van bedrijven." Huirne hint dat opnieuw een alliantie wordt gevormd tussen het ministerie van EZ, boerenvoortrekkers en zijn bank. De boeren bepalen wie toekomst hebben en de rechten van stoppers kunnen verdelen. De bank ondersteunt slechts, benadrukt Huirne.

De nieuwe combinatie Ahold Delhaize maakte bekend zijn inkoopmacht (nog) niet te integreren. Het bedrijf zal via Coopernic (de Europese inkoopcombinatie waarin Delhaize al samenwerkte met onder meer Rewe en E. Leclerc) merkproducten inkopen. Huismerken zullen worden ingekocht via AMS (de inkoopcombinatie waarin Ahold samenwerkte met Morrisons en Migros). Onder Belgische huismerkleveranciers zorgt het nieuws niettemin voor onzekerheid. Ahold is de bepalende partij in AMS en sterk als huismerkinkoper. Dat kan nadelig uitpakken voor de tientallen Belgische kleine en middelgrote voedselverwerkende bedrijven die het bestaande Delhaize beleveren. Volgens Delhaize blijft 'het overgrote deel' van de huismerkproducten bij Belgische bedrijven ingekocht worden.

Op vlees komen resistente bacteriën voor. Omdat nog onbekend is of mensen die geen vlees eten minder of andere resistente bacteriën bij zich dragen, doet het RIVM onderzoek. Het nationale gezondheidsinstituut zoekt nog steeds vegetariërs die mee willen doen aan dit onderzoek, zei het gisteren. De resultaten worden in de loop van 2017 verwacht. Het RIVM wil de aandacht met name richten op het verschil tussen het aantal en het soort resistente bacteriën tussen mensen die wel en geen vlees eten. Viseters mogen meedoen. Deelnemers moeten vragenlijsten invullen en af en toe wat ontlasting insturen.

Thuisbezorgd.nl koopt voor €22,5 miljoen de Britse branchegenoot Just Eat in Nederland en België. Dat heeft moederbedrijf Takeaway.com dinsdag bekendgemaakt. Takeaway.com was al actief in België onder de naam Pizza.be. Door de acquisitie ontstaat 'het grootste restaurantnetwerk van zowel Nederland als België'. "We streven altijd naar een leidende positie", aldus Joris Wilton van Takeaway.com. "Dit is een markt van the winner takes most. Dus willen wij voor het leiderschap gaan." Het is de op een na grootste overname uit de geschiedenis van Thuisbezorgd.nl. In België en Nederland verwacht de nieuwe combinatie maandelijks ongeveer 2 miljoen bestellingen te gaan bezorgen.

Voedselproducent General Mills roept 20 miljoen kilo onbewerkte bloem terug, op verdenking van besmetting met E.coli. Sinds begin dit jaar zijn al 46 mensen in 21 staten in de VS ziek geworden en de 2 gevonden E.coli-stammen zijn herleid naar de productiefaciliteit van General Mills in Missouri. De exacte besmettingswijze wordt nog onderzocht. Om alle problemen vóór te zijn, raden de Food and Drug Administration én General Mills consumenten aan geen rauw koekjesdeeg of rauw beslag te proeven of te eten. De ziekmakende bacterie verdwijnt bij het bakken. General Mills produceert jaarlijks zo'n 1,1 miljard kilo bloem.

In de Volkskrant protesteren de Groningse hoogleraren Henk Folmer en Jelstje Van Der Meer-Kooistra tegen de extra subsidies (€500 miljoen) die Europese boeren onlangs kregen omdat ze teveel produceren. Daardoor kunnen ze niet kostendekkend meer werken. Wie die praktijk als overheid subsidieert, beloont problematisch ondernemerschap, zeggen de professoren. Fijntjes noteren ze bovendien "ondanks de genereuze subsidie, is de sector niet tevreden." Na meer dan een halve eeuw Europees landbouwbeleid zouden boeren en openbare bestuurders nog steeds niet begrepen hebben dat subsidies - €50 miljard jaarlijks -prikkels om productie en vraag af te stemmen wegnemen.

Het World Wildlife Fund (WWF) in Duitsland wil niet dat er nog langer illegaal wolven gedood worden. Nadat vorige afgelopen juli opnieuw een dode wolf werd gevonden, besloot de organisatie een beloning uit te loven. Het dier - een wolvin - werd gevonden in een bos bij Görlitz, in de oostelijke deelstaat Saksen. Voor het WWF is daarmee de maat vol omdat in de afgelopen jaren minstens 18 dieren zijn gedood. Boeren houden niet van wolven, vanwege de schade aan hun vee. Het Duitse WWF looft 25.000 euro uit voor de tip die leidt tot aanhouding van de wolvendoder.

Dé trend van deze zomer is bevroren rosé in de vorm van een slushy, ofwel frosé. Een slimme ijsmaker uit het Amerikaanse New Orleans bedacht de slushy. In de VS is het ijsdrankje niet aan te slepen. Nederland gaat nu ook overstag, volgens het AD. Frosé is bevroren rosé met suiker die je kunt opleuken met extra smaakmakers als fruit, kruiden of andere dranksoorten. Het is ook nog eens makkelijk zelf te maken. Je hebt er wel warme zomerdagen voor nodig, maar je kunt het natuurlijk ook tijdens je vakantie in een warm land maken.

De opwarming van de aarde wekt lang bevroren miltvuurbacteriën weer tot leven. In Siberië is een 12-jarige jongen overleden en ruim 70 mensen zitten in quarantaine. De bacterie die antrax (miltvuur) veroorzaakt, zat wellicht in karkassen of lijken in de Siberische permafrost bevroren. Door de stijgende temperaturen ontwaken de oude ziektekiemen uit een decennialange winterslaap. In de regio Jamalië zijn in 10 dagen zo'n 2.350 rendieren omgekomen door antrax. Acht mensen zijn besmet met de miltvuurbacterie, waaronder drie kinderen. Circa 4.500 rendieren zijn inmiddels tegen de bacterie ingeënt; minstens 41.000 dieren moeten nog gevaccineerd worden om verspreiding te voorkomen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Krijn Poppe

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

Henric van der Krogt

Sierteelt

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag