Kort 3 feb in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan per Kort bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak. Je kunt ook reageerders direct oproepen. Dat doe je door hun naam in een reactie te tikken met het @teken daarvoor. Degene die je oproept, krijgt daar per mail melding van. Wil je naar een eerdere reactie verwijzen in de draad waarin je reageert, dan tik je op dezelfde manier # in, zonder spatie gevolgd door het nummer van die reactie.

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat zo. Of gebruik het Kort-formulier!

Fotocredits: 'Un euh... kiosque?', Yohann Legrand

Britten zien populatiegroei als een groter wereldprobleem dan klimaatverandering. Daarin wijken ze af van de meeste respondenten in een onderzoek van YouGov onder 18.000 mensen in 17 landen wereldwijd.

YouGov vroeg de respondenten aan te geven welke 'wereldissues' ze als een serieuze bedreiging zagen en welke hiervan hen de meeste zorg baarden. De issues waren terrorisme, energieschaarste, populatiegroei, gewapende conflicten, klimaatverandering, epidemieën, nucleaire wapens, economische instabiliteit, en armoede (honger en dorst). Op basis van de antwoorden werd een ‘share of concern’ berekend in percentages. In de totaalranking van wereldissues stond internationaal terrorisme bovenaan, gevolgd door armoede en op de derde plek klimaatverandering.

Klimaatverandering scoorde het hoogst in Hong Kong (20,4%), Denemarken (16,2%) en Zweden (16%). De laagste scores voor klimaatverandering waren van de Britten (10,8%), de VS (9,2%) en Saoedi Arabië (5,7%). Populatiegroei stond op de zesde plek van ernstige wereldproblemen. De Britten scoorden populatiegroei het hoogst (12,4%), gevolgd door Finland (11%) en Denemarken (10,3%). De laagste scores voor populatiegroei kwamen uit Saoedi Arabië (2,9%), Maleisië (3,5%) en Indonesië (4,9%).

Dat zegt Czeslaw Siekierski, voorzitter van de landbouwcommissie in het Europese Parlement. Volgens hem zal de opslagregeling die voor het teveel aan varkensvlees dat in de EU wordt geproduceerd in leven is geroepen, negatieve gevolgen hebben als het later weer op de markt wordt gebracht. Dan zal het voor prijsbederf zorgen en alsnog grote groepen varkensouders van de markt vagen

"Varkenshouders zijn niet in de positie om zich te kunnen herstellen van nog een daling van de prijzen," zegt Siekierski volgens Boerderij. Volgens de Nederlandse CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik loopt de Europese zelfvoorziening in varkens mogelijk schade op door de ontstane situatie.

Komende maand zal waarschijnlijk een debat in het Europese Parlement plaatsvinden over de noodlijdende varkenssector in de EU.

Het differentiëren van de boerenbulkproductie wordt in België als een deel van de oplossing van de boerencrisis gezien. Het is echter niet de enige oplossing. Dat schrijft Vilt.

De Vlaamse varkenshouderij kampt met schommelende prijzen en kosten, terwijl de structureel hoge voederkosten invreten op het familiaal arbeidsinkomen en de rendabiliteit van de bedrijven. De bedrijfsleiders hebben volop ingezet op lage kosten, schaalvergroting en een verbetering van de technische resultaten, maar dat heeft het tij nog niet kunnen keren. Bovendien is de exportgerichtheid van de sector niet alleen een economische sterkte. Ze maakt de sector ook kwetsbaar, zoals blijkt uit het Russische embargo.

Een alternatieve strategie is differentiatie, zo blijkt uit het rapport ‘Weg met de eenheidsworst’. Daarin oppert het Departement Landbouw en Visserij dat varkenshouders zich meer kunnen richten op het afleveren van een product met een hogere meerwaarde op het vlak van kwaliteit. Het huidige aanbod gedifferentieerd varkensvlees, inclusief biologisch en Certus-gelabeld varkensvlees, bedraagt naar schatting 26 procent van de Belgische varkensproductie. Laat je Certus en het biolabel buiten beschouwing, dan gaat het maar om zo’n vier procent van het totale aantal slachtingen. Dat verraadt de kleinschaligheid van veel van de 17 bestudeerde soorten ‘labelvlees.


Boeren hebben meer opties door te differentiëren voor met name klanten in eigen land, maar zullen zich ook op export moeten blijven richten, volgens het rapport. Daarnaast zou een verplichte verhoogde vergoeding voor bovenwettelijke eisen lucht moeten bieden aan varkenshouders.

De aanhoudende lage opbrengstprijzen voor varkens-, rundvlees en zuivel waren vorig jaar aanleiding voor boeren om de straat op te gaan. In enkele landen, vooral in Frankrijk, werden wegen geblokkeerd en in meerdere andere EU-lidstaten werden ook acties gevoerd. In september 2015 volgde een massaal boerenprotest in Brussel, waaraan ook LTO deelnam. De EU-Landbouwraad besloot kort daarna tot extra steun van totaal 500 miljoen euro voor Europese boeren en tuinders, waarvan Nederland bijna 30 miljoen toebedeeld kreeg. EZ heeft aangegeven 10 miljoen euro te zullen investeren in de varkenshouderij, 10 miljoen in de melkveehouderij en 10 miljoen in mestverwerking.

Vandaag werd bekend hoe de middelen verdeeld worden. Tien miljoen gaan naar de varkenshouderij om boeren in knelgevallen te kunnen laten stoppen, cq. de gewenste keten rond het zogenaamde Holland Varken op te bouwen. Tien miljoen gaat naar mestverwerking voor zowel de varkens- als de melkveehouderij. De rest gaat naar diergezondheids- en verduurzamingsprojecten in de melkveehouderij.

LTO Nederland, de koepelorganisatie van Nederlandse boeren, toont zich vandaag blij met die bestedingsdoelen, ook al bieden die niet veel meer dan een doekje voor het bloeden.

Wanneer de bacterie Listeria monocytogenes blootgesteld wordt aan licht, activeert hij beschermingsmechanismen waardoor hij langer in leven blijft. Dat stelt onderzoeker Christopher Andersson van de Umeå Universiteit in zijn proefschrift, waarop hij morgen verwacht te promoveren.

Listeria is een bacterie die van nature overal voorkomt. Als mensen hem via hun voedsel, bijvoorbeeld rauwmelkse kazen of vleeswaren, binnenkrijgen, kan hij voor infecties zorgen, die gevaarlijk kunnen zijn. Gezonde personen ondervinden meestal niet meer dan wat darmproblemen, maar bij kwetsbare groepen, zoals ouderen of zwangere vrouwen, kan de bacterie de dodelijke ziekte listeriose veroorzaken.

De ontdekking kan gevolgen hebben voor de voedingsindustrie, waar in het donker bewaren - of verwerken - preventief zou kunnen werken tegen besmettingen. Andersson beschrijft in zijn proefschrift ook de ontdekking van twee moleculen die er voor kunnen zorgen dat de mate waarin de bacterie iemand ziek kan maken, minder wordt. “Hopelijk kan deze nieuwe kennis over hoe licht en deze moleculen de bacterie beïnvloeden, in de toekomst worden gebruikt om de verspreiding van Listeria te voorkomen en om listeriose te behandelen”, zegt Andersson.

Het leefstijl-programma CHIP (Complete Health Improvement Lifestyle Intervention Program (CHIP)) blijkt het risico op hart- en vaatziekten, beroertes en amputaties bij diabetespatiënten blijvend te verlagen. CHIP bestaat uit lessen op het gebied van voeding, kooklessen, een beweegprogramma en groepsdiscussies en leert de deelnemers in 16 sessies van 2 uur met concrete instructies lichamelijk, geestelijk en spiritueel gezond te leven. Amerikaanse onderzoekers concludeerden op grond van de data van 110 deelnemers aan deze interventie in de periode 2011-2014 dat hun cholesterol was afgenomen met 9,6%, het bloedsuikergehalte met 9%, de BMI met 3,7% en de bloeddruk was gedaald met 5,7%. Deze veranderingen bleven in de jaren na afloop van de interventie meetbaar.

CHIP richt zich onder meer op de consumptie van verse producten, volle granen en voldoende water. Het doel hierbij is dat mensen niet meer dan 20% vet consumeren, minder dan 10 theelepels toegevoegde suikers binnenkrijgen, weinig zout gebruiken en meer dan 35 gram vezels per dag eten. Daarnaast leren de deelnemers technieken om stress te verminderen, lenigheid te vergroten en moeten ze dagelijks 30 minuten (of 10.000 stappen) bewegen.

“Deze studie laat zien dat het voedingspatroon en beweging de meest effectieve behandeling is die artsen kunnen voorschrijven aan mensen die lijden aan leefstijl-gerelateerde ziektes zoals diabetes type 2. Leefstijlveranderingen vragen om een grotere inzet dan het slikken van een pil. Dat is waarom programma’s als CHIP zo goed zijn”, aldus Jay Shubrook van de Touro University in California.

Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of the American Osteopathic Association.

ChemChina, het grootste chemiebedrijf van China, heeft een succesvol bod gedaan van meer dan $43 miljard (€39,4 miljard) op het Zwitserse chemiebedrijf Syngenta. Woensdag liet Syngenta weten in te stemmen met dit laatste bod, dat neerkomt op $465 per aandeel Syngenta, meldt Bloomberg.

Het gaat om de grootste overname door een Chinees (staats)bedrijf in het buitenland. De combinatie van beide bedrijven wordt 's werelds grootste producent van pesticiden. Meerdere pogingen van Monsanto om Syngenta over te nemen, strandden allemaal. Het is de tweede grote deal in de landbouwchemie in korte tijd. In december kondigden DuPont en Dow Chemical een fusie aan. Samen hebben die twee bedrijven een omzet in gewasbeschermingsmiddelen en zaden van meer dan $18 miljard; de nieuwe combinatie Syngenta/ChemChina zette in 2014 iets meer dan $17 miljard om.

China wil graag onafhankelijker worden op het gebied van gewasbescherming- en zaadveredelingstechnologie om zijn groeiende bevolking te kunnen blijven voeden. Syngenta hoopt door de deal betere toegang te krijgen tot de Chinese markt. Het bedrijf kwam vandaag ook met zijn resultaten naar buiten. In 2015 behaalde Syngenta een nettowinst van $1,3 miljard, 17% minder dan in 2014. De omzet daalde met 11% tot $13,4 miljard.

Monsanto's onkruidverdelger Roundup, met de actieve stof glyfosaat, is nu officieel het meest toegepaste gewasbeschermingsmiddel ter wereld. Dat blijkt uit een onderzoek dat dinsdag verscheen in Environmental Sciences Europe.

In totaal is er sinds de introductie van glyfosaat in 1974 8,6 miljard kilo glyfosaat gebruikt. Driekwart van alle glyfosaat is de afgelopen 10 jaar toegepast. De in 2014 gebruikte hoeveelheid glyfosaat, 750 miljoen kilo, is voldoende om iedere hectare akkerbouwgrond ter wereld met 0,53 kilo te besproeien, berekende auteur Charles Benbrook.

In het rapport, Trends in glyphosate herbicide use in the United States and globally, beschrijft Benbrook onder meer de relatie tussen de opkomst van GMO mais en sojabonen en het gebruik van glyfosaat. Sinds 1996 hebben Monsanto en andere zaadbedrijven GMO-varianten op de markt gebracht die 'Roundup Ready' zijn. Dat betekent dat ze toepassing van glyfosaat verdragen zonder daar zelf schade onder te lijden. In de VS, Canada, Argentinië, Brazilië en nog een handvol landen vonden deze GMO-rassen al snel bijna overal ingang. Het gebruik van glyfosaat is sinds die tijd vervijftienvoudigd.

"Ik hoop dat deze studie een stimulans gaat zijn voor meer onderzoek naar glyfosaat en de blootstellingspatronen voor mens en millieu, zodat de kans toeneemt dat wetenschappers snel ieder probleem signaleren dat daar mogelijkerwijs mee samenhangt, of verergerd wordt door de blootstelling aan glyfosaat", aldus Benbrook.

Sinds begin dit jaar protesteren de Franse boeren weer tegen hun benarde financiële situatie. De marktprijzen voor hun vleesdieren en melk liggen ver onder hun kostprijzen. De protesten begonnen in Bretagne en hebben zich inmiddels over heel Frankrijk verspreid. Dat meldt Le Figaro.


La FNSEA réclame une "diminution des... door Europe1fr


Op Europe 1 noemt de Franse boerenvoorman Xavier Beulin het inmiddels toegezegde extra pakket steunmaatregelen 'lapmiddelen', ondanks het feit dat Parijs alweer €290 miljoen extra steun heeft toegezegd. Volgens hem is er maar één werkelijke oplossing. President François Hollande en Bundespresident Angela Merkel moeten samen de Russische markt weer openen voor Europa's boeren. De Amerikanen, zegt Beulin, hebben de Europese boeren laten betalen voor hun ruzie met de Russen. Daar moet nu aan einde aan komen, anders helpt geen enkele Franse steunmaatregel, volgens de Franse boerenvoorman.

De Rotterdamse frietmagnaat Bram Ladage gaat internationaal. Op 11 februari opent Ladage op de Kop van Zuid in Rotterdam de eerste Bram’s Gourmet Frites. Met deze nieuwe, internationale formule in een opvallende, zwarte zeecontainer wil de keten friet naar een hoger culinair niveau tillen.

Samen met oud-topman René Savelberg van McDonald's exporteert de Rotterdamse snackketen friet en vijf soorten 'stoof'. De verschillende stoven - Pulled pork BBQ stoof, Captains beef stoof, Asian chicken stoof, de vegetarische Truffle mushroom en Pumpkin veal stoof - zijn samen met sterrenkok Herman den Blijker ontwikkeld. De eerste winkel is een pilotstore, schrijft Out.Of.Home Shops. De bedoeling is elk jaar uit te breiden met vijftig 'frietcontainers'. Er komen franchisers in Duitsland en Spanje, maar Ladage richt de pijlen ook op België, Luxemburg en Frankrijk, aldus het AD. Iedere Bram’s container wordt kant en klaar afgeleverd op locatie.

Volgens Bram Ladage-partner Rocco Ladage past Bram’s op meerdere vlakken goed bij deze tijd. “We zien de ontwikkeling waarin fastfood wordt geüpgraded naar ambachtelijke kwaliteitsproducten. De klant krijgt door de on spot bereiding een optimale versheidsbeleving. De opkomende hotdog- en hamburgerconcepten zijn hier goede voorbeelden van.”

Franchisers van Albert Heijn gaan op het gebied van bezorging rechtstreeks de concurrentie aan met het hoofdkantoor in Zaandam, meldt Distrifood.

Tot voor kort konden klanten via de portal AH-boodschappen alleen boodschappen afhalen bij pick-up points. Vanaf nu kunnen ze deze ook thuis laten bezorgen. Met de uitbreiding van de service is de naam van AH-afhaalpunt in AH-boodschappen veranderd. Op dit moment zijn er 31 verschillende Albert Heijn-winkels gekoppeld aan het onlineplatform. De zelfstandige eigenaren van de winkels hebben hun eigen bezorgdienst, die geheel losstaat van de Zaanse. Bezoekers van het platform worden er op geattendeerd dat het een 'initiatief van franchisenemers' is.

De e-commerce-activiteiten van het hoofdkantoor in Zaandam vormen al jaren een breekpunt in de relatie tussen Albert Heijn en de zelfstandige franchisers, schrijft Distrifood. De franchisenemers hebben het gevoel door hun eigen supermarktketen te worden beconcurreerd.
Jumbo lost dit conflict heel anders op en laat zelfstandige ondernemers hun omzet via een overeenkomst behouden.

Bij de Italiaanse stad Padua vond de politie in een loods 9.200 flessen nepchampagne met daarop etiketten van het beroemde champagnehuis Moët & Chandon.

Daarnaast vond de politie ook nog eens 40.000 valse etiketten van het prestigieuze champagnemerk, aldus The Guardian. In de flessen bleek geen champagne te zitten, maar mousserende tafelwijn.

Per toeval stuitte de politie eind vorig jaar op een champagnefles met een etiket zonder serienummer. Dit leidde uiteindelijk naar de desbetreffende loods in Padua. Hier trof de Italiaanse politie ook acht personen met een crimineel verleden aan. De flessen nepchampagne hebben een waarde van zo'n €350.000. Samen met de 40.000 valse etiketten hadden de oplichters in totaal €1,8 miljoen kunnen verdienen.

De in beslag genomen goedkope bubbels zijn geschonken aan "organisaties" in de Veneto-streek. Het district waar de Italiaanse Prosecco vandaan komt.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag

Jordi Kolenbrander

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Fréderique Pruim

Redactie Foodlog

Likes vandaag