29 nov in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Restaurant Fifteen aan de Jollemanhof in Amsterdam, de eerste franchise van Jamie Olivers Fifteen Londen, is failliet. Het opleidingsbedrijf in het Oostelijk Havengebied kan de huur van 25.000 euro per maand niet meer opbrengen. Dat meldde het Parool vanmiddag. Vandaag werd het faillissement uitgesproken na een huurachterstand van €200.000. Er bestaan plannen om het restaurant op een minder kostbare locatie voort te zetten. Ook de curatoren zouden daar aan mee willen werken.

Om erachter te komen waarom beweging belangrijk is voor onze gezondheid, bestudeerden Amerikaanse wetenschappers het bewegingsgedrag van de Hadza-stam in Tanzania. De stam is één van de laatste bevolkingsgroepen die leeft als de jager- verzamelaars die de directe voorouders van de moderne mens zijn. De Hadza hebben een extreem laag risico op hart- en vaatziekten en geen last van diabetes-2. In het onderzoek werden de proefpersonen van het natuurvolk uitgerust met een hartslagmonitor en een GPS-tracker. Uit de metingen bleek dat de Hadzabevolking de Amerikaanse wekelijkse bewegingsnormen al in 2 dagen haalt. De Hadza bewegen dus 3,5 maal zoveel.

Familieboerderij Nieuw Slagmaat in Bunnik slaagde er als eerste in om professioneel kiwi’s te telen in Nederland. Vijf jaar geleden plantten ze de eerste kiwiplanten, waarvan eerste oogst nu binnen is. Volgens boerin Djûke van der Maat smaken ze ook nog eens heerlijk. In de Telegraaf vertelt van der Maat: “Bunnik staat bekend om kersen en appels. Wij wilden net iets anders doen.” Hoewel kiwi’s normaal in warme landen groeien, was de boerin ervan overtuigd dat het ook in Nederland zou moeten kunnen. In het zuiden van Nieuw-Zeeland groeien namelijk ook kiwi’s, terwijl het klimaat nauwelijks verschilt van het Nederlandse.

De Wageningen universiteit en TNO, dat recent door de WUR werd overgenomen, beginnen samen het 'Personalised Nutrition and Health’ consortium. Het consortium bestaat uit wetenschappers van verschillende disciplines. Partners zijn onder meer Google Food, Albert Heijn, Jumbo, verzekeraar Menzis en FrieslandCampina. De WUR en TNO gaan samen de techniek en kennis uitzoeken die nodig is om persoonlijk voedings- en gezondheidsadvies op grote schaal mogelijk te maken. Persoonlijk advies leert mensen zich gezonder te gedrag en niet terug te vallen in ongezond gedrag. Daarom denken de partners dat het een middel is om obesitas en diabetes te voorkomen.

De British Nutrition Foundation (BNF) vindt dat de media verkeerde informatie verspreiden over gezonde voeding. Dat zou mede een oorzaak zijn van overgewicht en obesitas. BNF zegt te werken aan verschillende gezondheidsprogramma’s op scholen, maar dit is niet genoeg. De stichting denkt via de media voor de verspreiding van evidence based informatie over voeding te kunnen zorgen, maar verwacht dat zo'n aanpak niet gemakkelijk zal zijn. ‘’We zullen moeten samenwerken met partijen die hetzelfde doel hebben als wij’, zegt Christine Williams, voorzitter van de Raad van Toezicht van de BNF.

Vorig jaar ging Koninklijke Distilleerderij M. Dirkzwager uit Schiedam onverwacht failliet. De oorzaak blijkt een 'materiële boekhoudfraude' bij dochter Mitra. Dat schrijft het FD op basis van het curatorenverslag. Cees Dirkzwager, directeur van de failliete drankengroep, onthult dat het gaat om een boekhoudfraude die vergelijkbaar is met die bij Ahold-dochter US Food Service. "Het ging om het opblazen van de cijfers. Er is geen geld uit de kas verdwenen, naar mijn weten", aldus Dirkzwager. Diverse Dirkzwager-onderdelen maakten inmiddels een doorstart, zoals Floryn, Weduwe S. Joustra en de Mitra-franchisenemers.

Eind februari van dit jaar opende de eerste voedseloverschottensupermarkt Wefood zijn deuren in Kopenhagen. De winkel heeft zoveel aanloop dat er volgens de organisatie ruimte voor een tweede vestiging was. De nieuwe winkel opende zijn deuren deze maand in de trendy buurt Nørrebro van Kopenhagen. Fabrikanten, importeurs en exporteurs, en lokale supermarkten doneren producten die over hun houdbaarheidsdatum zijn. Wefood verkoopt ze voor de helft van de oorspronkelijke prijs. Wefood draait uitsluitend op vrijwilligers. Winsten gaan naar een goed doel. In Denemarken is het verkopen van eten na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum legaal als het maar duidelijk aangegeven wordt.

Harry Paul, inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), krijgt per 1 januari een nieuwe baan. Hij verhuist van de NVWA naar een hoge functie bij het ministerie van Financiën. Paul is sinds 2013 inspecteur-generaal van de NVWA. Vanaf het moment dat hij aantrad, staat de handhavings- en controle-autoriteit zowel politiek als vanuit het bedrijfsleven onder druk, schrijft Boerderij. Het blad schrijft tevens dat staatssecretaris Van Dam niet publiek wil prijsgeven hoe de kostenopbouw van de voedselwaakhond is samengesteld teneinde fraudeurs geen extra kansen te bieden. Over het functioneren van de NVWA is ook in media veel discussie.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

André Hoogendijk

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag