De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

------------

FL 1. Lening Vegetarische Slager vóór sluitingstermijn volgetekend
De Vegetarische Slager kan zonder problemen starten met de bouw van zijn eigen fabriek. Beleggers - veelal enthousiaste klanten - hebben massaal ingeschreven op de obligatielening van 2,5 miljoen euro. De lening was zo'n groot succes dat de inschrijving op de obligatielening vervroegd gesloten is. De uitgifte wordt op 16 november gerealiseerd, ruim 2 weken eerder dan oorspronkelijk gepland, schrijft Z24.
Met de eigen fabriek wil ondernemer Jaap Korteweg de productie versnellen om de groeiende lijst verkooppunten te kunnen voorzien. Sinds dit jaar liggen de producten ook bij Albert Heijn in het schap. Om de financiële lasten van de obligatielening van 7 jaar looptijd en 5% rente te kunnen opbrengen, moet De Vegetarische Slager flink groeien. De financiële lasten stijgen door de lening met 125.000 euro op jaarbasis. Tot en met augustus dit jaar behaalde De Vegetarische Slager een omzet van 3,3 miljoen euro. Als bedrijfsresultaat bleef daar 79 duizend euro van over. Na aftrek van financiële lasten resteerde een verlies van 10 duizend euro.

FL 2. Britse boeren krijgen centrum voor gebruik 'big data'
Deze week openden de Britse minister van Landbouw, George Eustice, en de staatssecretaris van 'Life Sciences', George Freeman, het Agrimetrics Centre for Agricultural Innovation in Harpenden.
Initiatiefnemers zijn de onderzoekscentra National Institute of Botany (NIAB), Rothamstead Research, Scotland's Rural College (SRUC) en de universiteit van Reading. Agrimetrics werkt samen met meer dan 50 organisaties uit de industrie en wetenschappelijke wereld en meer dan 190 bedrijven hebben zich verbonden aan het centrum. Het centrum heeft een bijdrage van de staat van 11,8 miljoen pond gekregen en verwacht op termijn zichzelf te kunnen bedruipen.
Volgens de oprichters gaat Agrimetrics een revolutie betekenen in het gebruik van big data in de agrofood-industrie. Die wordt momenteel overspoeld met data. De uitdaging ligt in het efficiënt verwerken van deze gegevens en ze omzetten in nuttige tools die boeren kunnen gebruiken om bij te dragen aan een intelligent, productief, efficiënt, veerkrachtig en duurzaam (voedsel)systeem. Bij de opening zei Freeman: "We investeren in de toepassing van data in de landbouw om de manier waarop we gewassen telen en dieren fokken te transformeren. Op basis van data kunnen we nieuwe genetische eigenschappen identificeren, alleen aangetaste gewassen bespuiten en minder water en energie gebruiken voor moderne 'lower-input' landbouw. De expertise die we hier in Agrimetrics steunen zal Groot-Brittannië vooraan positioneren in dit zich snel ontwikkelende veld en de duurzaamheid en productiviteit van onze landbouw verbeteren."

FL 3. NFO zet vraagtekens bij conclusies rapport Greenpeace
De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) reageert op het rapport van milieuorganisatie Greenpeace over pesticidenresiduen op Nederlandse supermarktappels én in grond- en watermonsters bij boomgaarden. In een eerdere, Europese supermarktappeltest, vond Greenpeace dat 83% van de appels restanten bevatte van gewasbeschermingsmiddelen. In totaal trof de organisatie 48 residuen op 13 soorten appels, meldt Vilt. In het Nederlandse rapport werd in 30 monsters residuen van 54 verschillende bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Op gekochte appels in Nederlandse supermarkten vond Greenpeace resten van drie tot vijf verschillende middelen. Voor alle appels geldt dat de restanten onder de wettelijke toegestane limiet vallen.

De NFO constateert hieruit dat Nederlandse appels en peren veilig zijn voor de consument. Ook sluit de NFO aan bij de aanbeveling van Greenpeace om de verduurzaming in de sector met kracht voort te zetten. Daarbij kunnen de fruitsector en Greenpeace samen optrekken. De NFO zet wel vraagtekens bij een aantal conclusies uit het rapport van Greenpeace over de aanwezigheid van residuen van gewasbeschermingsmiddelen in bodem- en watermonsters in de omgeving van fruitteeltbedrijven. Greenpeace trof gemiddeld 14 resten van middelen per monster aan. Volgens NFO zijn enkele stoffen die volgens Greenpeace verboden zijn, wel toegestaan in de reguliere of biologische fruitteelt. Verschillende gevonden, niet-toegelaten stoffen worden al geruime tijd niet meer gebruikt in de sector. Ze kunnen nog wel een nawerking hebben uit het verleden.
Volgens Boerderij heeft Greenpeace de monsters voor het grond- en wateronderzoek zonder toestemming van fruittelers genomen. Het onderzoek is een herhaling van een eerder onderzoek uit april, toen gemiddeld resten van 1,4 middelen per monster aangetroffen werden. Greenpeace Nederland: "Dat eerste onderzoek is in april uitgevoerd en wij denken dat dit nog voor het spuitseizoen is. We hebben het daarom herhaald, zodat het logisch is dat we meer middelen aantreffen."

FL 4. Volgend jaar landelijke pilot rond 'blurring'
De Vereniging Nederlandse Gemeenten start, op verzoek van diverse gemeenten, een proef om mengvormen tussen retail en horeca - het zogeheten 'blurring' - uit te testen, meldt RetailNews. Op dit moment lopen gemeenten tegen omstandigheden aan die niet goed meer passen binnen de Drank- en Horecawet. Gemeenten zijn belast met de handhaving en controle hierop. 'Blurring' neemt hand over hand toe, omdat consumenten een totaalbeleving willen en ondernemers behoefte hebben daarop in te kunnen spelen. Dit botst met de 'strakke scheidslijnen' van de wet.
Tijdens de pilot kunnen deelnemende gemeenten mengvormen in hun gebied in kaart brengen. Daarnaast kunnen ze ook onderzoek doen naar de ontstane situaties. De pilot start op 1 januari 2016 en loopt een jaar. De resultaten van de proef neemt VNG mee in de evaluatie van de Drank- en Horecawet van volgend jaar.

FL 5. Consumenten verwachten in 2025 meer variatie, maar lagere kwaliteit voeding
Consumenten en ‘foodies’ verwachten dat er over 10 jaar een groter aanbod van voeding is, maar van lagere kwaliteit. Dat blijkt uit een onderzoek door het Institute of Food Technologists (IFT) onder 100 foodies en 11.000 consumenten in 25 landen. De respondenten verwachten dat er meer variaties, innovaties en beschikbaarheid van voeding zal zijn in 2025. Ze willen graag verser, natuurlijker, duurzamer en gezonder eten. In de VS gelooft echter minder dan 40% van de consumenten dat fabrikanten hier gehoor aan geven en dat hun eten in 2025 van betere kwaliteit zal zijn dan nu.
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat veel mensen niet goed weten wat ze met voeding- en gezondheidsclaims moeten en hoe ze die moeten interpreteren. Dit zorgt voor verwarring en mythes rondom voedingsmiddelen en ingrediënten. Zo blijkt wereldwijd een meerderheid van de consumenten er inmiddels van overtuigd dat je om af te vallen maar beter geen brood kunt eten (66% in de beide Amerika's, 54% in Azië en 51% in Europa).

FL 6. Nieuw zuivelschandaal in China leidt tot vraagtekens bij voedselveiligheidstoezicht
Afgelopen maanden kampte China met een nieuw zuivelschandaal. Naarmate er meer details over het schandaal naar buiten komen, nemen de twijfels aan de competentie van de overheid om de chaotische voedselketen onder controle te krijgen, hand over hand toe. In september meldde de Hebei Food & Drug Administration (HBFDA) dat een partij zuivelproducten van Huishan Dairy, een partner van FrieslandCampina, te hoge levels natriumthiocyanaat bevatte. Deze stof, een oplosmiddel, is in hoge doses (meer dan 10 mg/kg) giftig voor mensen. De BHFDA trof 15,2 mg/kg aan en droeg het bedrijf op om de producten uit de schappen te halen. Dat bleek moeilijk: de productiedatum van de partij was in juli en de zuivelproducten hadden een houdbaarheid van 45 dagen. De ingreep van de HBFDA kwam dus rijkelijk laat. Bovendien bleken andere onderzoekslaboratoria andere waarden te meten. De HBFDA trok de beschuldigingen in met de uitleg dat melk van nature natriumthiocyanaat bevat en dat de hoeveelheid in de Huishan Dairy producten geen kwaad kan, schrijft FoodQualityNews. Consumenten in China zijn bang dat het in andere provincies niet veel beter gesteld is met het management van en toezicht op de voedselveiligheid door de overheid.

FL 7. Boete van 2.500 euro voor recensie van nog niet geopend restaurant
Een Franse rechtbank heeft een internetgebruiker veroordeeld tot een boete van €2.500 vanwege het plaatsen van een onterechte recensie van het Michelin-restaurant Loiseau des Ducs in Dijon. Dat meldt de BBC. De auteur van de recensie schreef onder het pseudoniem The Clarifier dat het restaurant “overgewaardeerd werd; veel voor de show en weinig op het bord. Het best gevulde bord was dat met de rekening”. Aangezien de review al te lezen was 5 dagen vóór de daadwerkelijke opening van het restaurant, oordeelde de rechtbank dat deze niet gebaseerd was op een werkelijke gebeurtenis. Volgens de rechtbank was het doel om toekomstige klanten af te schrikken. De auteur moet naast de boete ook €5.000 aan onderzoekskosten betalen.

FL 8. ‘Mens, dier en natuur uit balans door zomertijd’
Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) wil af van de zomer- en wintertijdregeling. De regeling zou de biologische klok teveel verstoren. Volgens de politica heeft de overgang van zomer- naar wintertijd ieder jaar grote gevolgen voor de landbouw. “Niet alleen het gezinsleven heeft te lijden onder de overgang, maar ook voor koeien, kippen en anderen dieren raakt het bioritme volledig zoek”, aldus Schreijer-Pierik. Ook de PVV wil van het tweejaarlijks verzetten van de klok af. EU-parlementariër Olaf Stuger stelt dat maar liefst de helft van alle mensen met problemen kampt door de teruggang naar wintertijd. “Het verstoort ons bioritme en heeft depressiviteit, slaapproblemen en vermoeidheid tot gevolg”, zegt hij. Hij pleit voor een permanente zomertijd: "Zomertijd maakt mensen juist gelukkiger, vrolijker en productiever.'' Overigens is juist de wintertijd de 'normale' tijd.
De kwestie kwam donderdag aan de orde in het Europees Parlement in Straatsburg, meldt Trouw. Eurocommissaris Violeta Bulc voor Verkeer liet in een reactie weten dat de Europese Commissie voorlopig niets ziet in afschaffing van de EU-regeling voor zomertijd. Ze willen wel nadenken over het voorstel.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Beijing newsstand', Michael Coghlan
Dit artikel afdrukken