28 sep in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Het Utrechtse restaurant Podium onder de Dom is de winnaar van de Nederlandse editie van de tweejaarlijkse sherry-spijscompetitie ‘Copa Jerez’. Podium versloeg gerenommeerde restaurants als De Heeren van Harinxma, De Treeswijkhoeve en De Hoefslag, Bosch en Duin. De internationale jury was onder de indruk van de drie wijn-spijscombinaties van de winnaar en roemde het sterk gestegen niveau van de Nederlandse restaurants en de kennis over sherry. Chefkok Leon Mazairac (GaultMillau Belofte van het Jaar 2016) en sommelier Goos van den Berg zullen Nederland in 2017 vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van de Copa Jerez in Jerez de la Frontera.

Het aantal producten op de schappen van de Nederlandse supermarkten groeide in 2015 met 4,9% ten opzichte van 2014. Nederland is het enige Europese land waar het assortiment sinds 2012 doorgroeit, blijkt uit een internationaal onderzoek door onderzoeksbureau IRI in 6 Europese landen en de VS. Het IRI-onderzoek beschrijft dat de tegenovergestelde strategie - assortimentsinkrimping en zelfs schrappen van SKU's - opgang maakt en supermarkten kan helpen hun omzet te vergroten. Foodmagazine licht toe hoe deze contra-intuïtieve strategie kan werken, bijvoorbeeld in op specifieke doelgroepen toegesneden deelformules met een specifiek, beperkt, assortiment.

Kalfsvlees van VITEL-oké is met 40% van de stemmen verkozen tot het grootste Liegebeest van 2016. VITEL-oké wint de Wakker Dier-verkiezing op grond van de "overdreven positieve uitspraken over dierenwelzijn op de verpakking en de website", aldus Wakker Dier. Omdat VITEL-oké consumenten blijft misleiden met dit 'uiterst diervriendelijke geproduceerde' kalfsvlees, dient Wakker Dier een klacht in bij de Reclame Code Commissie. Tot vorige week leidde Lidl het klassement van de Liegebeest-verkiezing, maar nadat de discounter liet weten te stoppen met plofkipvlees, trok Wakker Dier Lidl terug uit de verkiezing.

Kalvermester VanDrie Group wil dat de EU een apart importquotum afsluit voor rundvlees met de Verenigde Staten. Deze week werd het eerste Nederlandse kalfsvlees aan de VS geleverd. De export heeft echter een belangrijke beperking. Het kalfsvlees valt onder het importquotum voor rundvlees. Zodra het importquotum van 64.000 ton rundvlees, waar ook het kalfsvlees onder valt, is volgetrokken, is voor elke volgende kilo 26% importheffing verschuldigd. Als bijvoorbeeld Brazilië of Argentinië besluiten om rundvlees naar de VS te exporteren, dan zit het quotum snel vol. VanDrie wil dan ook dat de EU en VS een bilateraal importquotum voor rund- en kalfsvlees overeenkomen

De Britse wetenschapper en drugspecialist David Nutt ontwikkelde 'alcosynth', een synthetische alcohol. Alcosynth heeft dezelfde effecten in je hersenen als alcohol, maar is niet giftig en blijft zonder schadelijke gevolgen voor je lever en hart. Ook laat Alcosynth je na een avondje doorzakken de volgende morgen niet met een kater zitten. In hun zoektocht naar katervrije alcohol patenteerde Nutt en zijn team al 90 verschillende bestanddelen, waarvan de twee meest veelbelovende nu intensief getest worden. Volgens Nutt zou het mogelijk moeten zijn in 2050 alle gewone alcohol door Alcosynth te vervangen.

De Britse start-up Oomi Noodles maakt noedels van viseiwitten. Het hoofdingrediënt van Oomi Noodles is duurzaam gevangen vis met een MSC keurmerk. Normale noedels bestaan uit tarwe- of rijstmeel. Oomi Noodles van vismeel bevatten 2,5 keer zoveel eiwit en 75% minder koolhydraten dan eiernoedels. Bovendien zijn ze glutenvrij en langer houdbaar. De bite en de textuur lijken precies op die van eiernoedels. Oomi Noodles speelt met dit 'revolutionaire' product in op de trends van eiwitrijke en glutenvrije producten op basis van zo duurzaam mogelijke dierlijke eiwitten.

De cronut – een kruising tussen een croissant en een donut – maakte 3 jaar geleden zijn debuut als moederdag-special. De in New York gevestigde Franse bakker Dominique Ansel verzon de traktatie, die snel uitgroeide tot een enorm succes. Na twee winkels in New York en een in Tokio opent vrijdag de vierde winkel, in Londen. Ansel verandert iedere maand de smaak van de cronut. Londen opent met de salted butterscotch and cocoa nib op het menu, voor £4 (€4,60). In New York is de rij voor de cronut-shop soms twee blokken lang en floreert een heuse zwarte markt voor 'cronuts'.

In 2015 zijn er 406 uitbraken van voedselinfecties en voedselvergiftiging gemeld waarbij 1.850 zieken vielen. In 2014 waren er 207 uitbraken met 1.655 zieken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) schrijft de toename toe aan een nieuwe manier van registreren. Tot 2014 registreerde de NVWA meldingen alleen als er onderzoek naar de infectie volgde op de desbetreffende locatie. Sinds 2015 registreert de NVWA alle niet-anonieme meldingen van uitbraken met 2 of meer zieken, ook zonder onderzoek. De NVWA zegt dat de nieuwe aanpak een duidelijker beeld geeft van de mate waarin voedselinfecties en -vergiftigingen in Nederland voorkomen.

Amerikaanse voedselbanken richten zich steeds meer op ‘voeding als medicijn’ en streven er naar meer groente en fruit in hun aanbod op te nemen. Volgens Feeding America, een nationaal netwerk van 200 voedselbanken, spelen bij veel arme gezinnen chronische gezondheidsproblemen zoals diabetes en hoge bloeddruk. Om daar iets aan te doen, werken voedselbanken steeds meer samen met gezondheidscentra. Artsen beoordelen voor welke mensen het noodzakelijk is - financieel en qua gezondheid - om extra groente en fruit 'voorgeschreven te krijgen'. Het afgelopen jaar hebben bijvoorbeeld in Chicago 6 gezondheidscentra 3.200 gezinnen voorzien van 45.000 kilo groente en fruit 'op doktersvoorschrift'.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

james pott

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Astrid Spijkers

Huisvrouw

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag