28 jul in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Zonder toestemming van uitvinder Theo Tempels mogen beschuitfabrikanten geen beschuit met inkeping maken. Ook Continental Bakeries kreeg het bij de rechter niet voor elkaar. Sinds 1999 berust het octrooi bij uitvinder Tempels. Continental wil graag een beschuit met inkeping maar vond de uitvinding niet octrooiwaardig. Daarom vroeg het bedrijf vernietiging van het octrooi aan. Volgens de rechter is er echter sprake van 'uitvinderswerkzaamheid'. Eerder vingen ook Bolletje en Van der Meulen bot bij de rechter. "Waar ik vooral zo van geniet is dat ik als privépersoon het win van al die kapers, laat ik ze zo maar noemen", aldus Tempels.

Jarenlang zou het Landshuter slachthuis in Beieren, onderdeel van het Nederlandse bedrijf Vion, de wet en voorschriften hebben overtreden. Dat zeggen BR Research en de Süddeutsche Zeitung. Varkens zouden onvoldoende zijn verdoofd en verbloed. Ook zou het bedrijf hygiëneproblemen hebben. Er zou ongedierte en vuil, waaronder peuken van sigaretten, in de slachterij zijn aangetroffen. De Beierse SPD toont zich geschokt dat dergelijke misstanden onder de ogen van in- en externe kwaliteitscontroles hebben kunnen plaatsvinden. Vion ontkent de misstanden niet. Het bedrijf zegt dat de misstanden worden verholpen en dat de voedselveiligheid nooit in het geding is geweest.

In Japan stellen moeders er eer in ware kunstwerken te maken van de lunchtrommels van hun kinderen. Ze geven de lunch de vorm van landschappen, televisiefiguren of dieren. Hiervoor trekken ze soms wel anderhalf uur uit, aldus NPR. Het maken van deze kyaraben ontwikkelt zich tot een statussymbool onder de moeders.
In Japan staat de tijdsbesteding van moeders ter discussie. Velen zijn hoog opgeleid, maar stoppen met werken nadat ze kinderen hebben gekregen. De Japanse overheid wil dat meer vrouwen aan het werk gaan of blijven als ze moeder zijn.

Veel dips die gezond lijken, zoals hummus en taramasalata, bevatten veel zout en vet. Dat zegt de Britse groep Consensus Action on Salt and Health (CASH) na een onderzoek van 210 verschillende dips die in de grote Britse supermarkten te koop zijn. Geen van de 108 onderzochte bakjes hummus voldeed aan de richtlijnen voor zout. De hummus met gekaramelliseerde ui van Tesco bevatte het meeste zout (1,6 gram per 100 gram). 23% van de producten bevatte teveel verzadigd vet. De Sour Cream and Chive dip van Waitrose was daar de negatiefste uitschieter met 10,2% per 100 gram.

Nederland ontvang €23 miljoen uit Brussel als onderdeel van het steunpakket van €500 miljoen om boeren te helpen die in Europa in crisis verkeren. Gisteren stelden de Nederlandse melkveehouders van boerenkoepel LTO voor al het geld voor hen te gebruiken. Zij zouden er dan zelf ook 23 miljoen aan toevoegen als ook de Staat dat zou doen. De Nederlandse regering liet vandaag weten niet op die gedachte in te willen gaan, ook al laat de EU die mogelijkheid. Inhoudelijk wil de overheid er verder niet op ingaan. Wel wil de regering overleggen over de besteding van de 23 miljoen Brusselse Euro's.

In een 17e-eeuws schip dat gezonken is aan de zuidoostelijke kust van Zweden vonden duikers een 340-jaar oud kaasachtige substantie. Volgens teamleider Lars Einarsson lijkt de substantie op een soort vroege roquefort. Die identificatie is te danken aan de uitzonderlijk sterke geur die, eenmaal boven water, uit het blik lekte. Voorlopig mag niemand van de kaas proeven. Eerst wordt een monster geanalyseerd om de samenstelling te achterhalen. De vondst kan nieuw inzicht geven over wat en hoe mensen in die tijd aan boord van schepen aten. Het schip, de Kronan, zonk in 1676 tijdens een gevecht tegen een Deens-Nederlandse vloot.

Afgelopen weekend is in de nacht een paard in de staatsdierentuin van Caracas, de hoofdstad van Venezuela, illegaal geslacht. De daders, dieven, lieten alleen het hoofd en karkas achter en hadden zich onrechtmatig toegang tot de tuin verschaft. Het schrijnende voedseltekort in het land was al eerder de oorzaak van de diefstal van Vietnamese biggen. Ook de dieren in de dierentuin kampen met voedseltekorten. Olifanten, nijlpaarden en zelfs roofdieren staan inmiddels op een voor hen ongeschikt menu van lokale mango's en squash. Bovendien krijgen ze fors minder te eten; er zijn inmiddels dieren wegens ondervoeding doodgegaan, schrijft Fusion.

Na het onverwachte faillissement van de Dirkzwager Groep vroeg menig Beerenburg-liefhebber zich af hoe dat nu verder moest met het traditionele Friese kruidenbitter. Aan die onzekerheid komt een eind: het oer-Friese familiebedrijf Boomsma Distilleerderij is de nieuwe eigenaar van Weduwe S. Joustra. "Weduwe Joustra zelf is een financieel gezond bedrijf, met prachtige producten. Bovendien is het een belangrijk onderdeel van de Friese cultuur, en kunnen we dit niet zomaar verloren laten gaan", aldus Chantoine Boomsma, vijfde generatie aan het roer van de 130-jarige Boomsma Distilleerderij.

Pep Guardiola, de nieuwe trainer bij voetbalclub Manchester City, doet pizza in de ban. Guardioli gelooft heilig in gezond eten, zoals sterspeler Lionel Messi al eens merkte. Waar hij ook komt, neemt hij voedingsdeskundigen in de arm die zijn spelers op een gezond dieet zetten. Daar hoort geen pizza bij. Om zeker te stellen dat Manchester City fit aan het nieuwe seizoen begint, heeft Guardiola nog een maatregel getroffen: spelers met een beetje overgewicht mogen niet meetrainen met het eerste elftal. Pizza mag dan lekker zijn, wie 3 punten binnenhaalt door te winnen, eet nog veel lekkerder.

Het Spaanse Europastry investeert €25 miljoen in zijn Twentse vestiging in Oldenzaal. Europastry is een van de grootste producenten van diepvriesbrood en -banket in Europa. De van oorsprong Catalaanse bakkerij vestigde zich een jaar geleden in Oldenzaal. Nu al besluit het bedrijf zijn capaciteit te verdubbelen met nieuwe productielijnen voor donuts en andere patisserie; er lopen opties op nog verdere uitbreiding. Burgemeester Theo Schouten is blij met de impuls die Europastry de lokale werkgelegenheid geeft. "Onderhand zie je dat er behoorlijk veel bedrijven in de foodsector in Oldenzaal gevestigd zijn. Die bedrijven worden aan elkaar gekoppeld.”

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

André Hoogendijk

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Hermen Vreugdenhil

Agrarisch natuur- en landschapsbeheer

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Frank Eric van der Meer

tuinman met biodiversiteit

Likes vandaag