Kort 28+29 nov in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van het weekend, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat nog eventjes zo. Of probeer ons nieuwe formulier eens uit!

Fotocredits: 'Sunday papers', Mark Skipper

Na klachten van Zwitserse wijnboeren ontdekte Bayer, producent van gewasbeschermingsmiddelen, dat zijn fungicide Moon Privilege mogelijk zorgt voor vervormde bladeren en minder druiven. Het bedrijf bracht een bericht uit waarin het meldde de oorzaak uit te zoeken. Voorts raadt Bayer gebruik af tot er duidelijkheid is.

Vermoedelijk zorgt de affaire voor een verlies van 10% van de totale Zwitserse wijnoogst van dit jaar. De schade zou "in drie cijfers voor het miljoen" worden geschreven, zeiden in Zwitserse franken rekenende insiders.

Modern Farmer meldt dat Bayer bovendien boetes boven het hoofd hangen ter grootte van $92 miljoen. Moon Privilege is sinds 2014 op de markt en wordt gebruikt in zowel de groente- als de fruitteelt. Vooralsnog wijst Bayer iedere juridische aansprakelijkheid af.

Als gevolg van de terreuraanslagen in Parijs mogen in Parijs geen marsen worden gehouden. Daardoor is de mars die grass roots protestorganisatie AVAAZ wilde houden voor het behoud van het huidige klimaat ter gelegenheid van COP21 op Le Bourget (een van de luchthavens bij Parijs) afgelast.

In plaats daarvan heeft de organisatie een schoenenzee geplaatst op de Place de la République. De punten van het schoeisel wijzen in de richting van de Place de la Nation. Volgens ooggetuigen in Le Point zorgt het voor een indrukwekkend beeld. Tussen de schoenen bevinden zich een paar van de Paus, stilletto's van Vivienne Westwood en jogging sneakers van VN-secretaris generaal Ban Ki-moon.



De hippe maaltijdvernieuwer Bilder & de Clerq moest afgelopen september de deuren sluiten. Vervolgens werd bekend dat het bedrijf zou doorstarten en nog dit jaar de deuren weer zou openen om te kunnen profiteren van de feestdagen in december. Rogier Leopold, de drijvende kracht achter de eerste versie van het bedrijf, zal niet meer deelnemen aan de doorstartende.

De Levensmiddelenkrant meldt dat de doorstart meer tijd kost dan de eigenaren hadden verwacht. Daarom is nu de planning om Bilder & De Clercq in januari te openen. Wanneer precies is nog niet bekend. De winkel zal geleid worden door Roos Coenraad die wel vast wil verklappen de winkel niet erg anders zal zijn. Coenraad: “Er komen kleine aanpassingen, maar de klant zal er niet veel van merken. De prijs wordt bijvoorbeeld iets scherper.”

De BBC begon deze week met de serie Doctor in the house.

Een huisarts heeft er genoeg van dat hij slechts 10 minuten per patiënt heeft. Dat is niet genoeg om dieper op problemen in te gaan.

Nu volgt hij een gezin of persoon dagen of weken lang en ziet persoonlijk wat er mis gaat. Hier vind je de eerste twee afleveringen.

In het Belgische Ekeren biedt zaakvoerder Annemie Baeyaert de eerste onderwaterwijn ter wereld aan in onze contreien. De 'Crusoe Treasure' rijpt een jaar lang 20 meter diep op de bodem van de Cantabrische Zee, in het noorden van Spanje. Onder water optimaliseren de kleur en smaak van de wijn. De Spanjaard Borja Saracho kwam op het idee nadat hij las over gevonden flessen in oude scheepswrakken. Sommige van deze flessen behalen op veilingen €30.000.

De duisternis, de geregelde temperatuur, het bijna volledig ontbreken van zwaartekracht en zuurstof onder water zorgen voor complexe wijnen die zachter, meer floraal en ronder van smaak zijn, aldus de Gazet van Antwerpen De wijnen liggen een jaar lang gebotteld in een soort waterkelder op de bodem van de zee. Voor een fles moet je €260 neerleggen. Dat is in ieder geval al betaalbaarder dan die 30 mille en je kunt er met Kerst een mooi verhaal over vertellen.

Nederland gaat in beroep in de zogeheten 'Starbucks-zaak'. Op 21 oktober werd bekend dat de Nederlands staat €20 miljoen moet terugvorderen van Starbucks. Het bedrijf heeft geen belasting afgedragen over rechten die het bedrijf intern hanteert om in Nederland koffie te branden. Door die constructie drukt het zijn kosten.

Het beroep richt zich tegen het besluit van de Europese Commissie dat Nederland via belastingafspraken met het Amerikaanse koffiebedrijf ongeoorloofde staatssteun zou hebben verleend. Dat meldde nu.nl gisteravond.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft het regeringsbesluit over de beroepsprocedure vrijdag bekendgemaakt. Ons kabinet vindt dat Brussel ''niet overtuigend aantoont dat de Belastingdienst zou zijn afgeweken van de wettelijke regels en dat sprake is van staatssteun''. Volgens Wiebes zijn de afspraken met Starbucks in lijn met richtlijnen van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

De uitspraak van de Europese Commissie sluit volgens Wiebes niet aan bij de OESO-richtlijnen. ''Hierdoor ontstaat onduidelijkheid en onzekerheid over welke regels op welke manier moeten worden toegepast.'' Omdat het kabinet duidelijkheid en jurisprudentie wil, wordt beroep aangetekend. Wiebes maakt duidelijk wél volledig te staan achter de internationale strijd tegen belastingontwijking door multinationals.

Foodlog legde eerder uit waarom ons land belang heeft bij 'Starbucks-constructies'.

De verkopen van biologische droge kruidenierswaren, brood, banket en ontbijtgranen in supermarkten stegen de eerste helft van dit jaar met ongeveer 30%, meldt RetailDetail

De omzet van biologisch vlees steeg 10%, terwijl die vorig jaar nog daalde. Ook eieren lieten een plus van 10% zien. Biologische winkels blijven achter bij de groei van het concurrerende aanbod van supermarkten. Volgens Bionext hebben "de introducties van AH Biologisch en Jumbo Biologisch, samen goed voor bijna 60% marktaandeel, het biologisch aanbod sterk verbeterd en verbreed."

Ook in de VS steeg de omzet in biologisch gelabelde producten met 11% in 2014. Het marktaandeel ligt inmiddels op bijna 5%, goed voor ruim 35 miljard dollar. Het landbouwareaal onder biologische teelt stokt op 1,5% en kan de vraag niet meer aan. De VS zijn dan ook afhankelijk van de import van biologische producten. Dat geldt ook voor Nederland. De productiegroei blijft achter bij die van de vraag. Dat kan ervoor gaan zorgen dat de biologische landbouw hier op termijn wegkwijnt als retailorganisaties hun inkopen liever centraliseren bij grotere buitenlandse partijen die hen binnen één omvattend zorgeloos kunnen beleveren, signaleert RetailDetail.

Biologisch zit in de lift. Zelfs in snackbars en cafetaria's zijn tegenwoordig biologische producten te vinden. Frietfabrikant McCain ziet de verkopen van zijn biologische frites stijgen. De winnaar van de AD-friettest is de biologische Frietwinkel in Utrecht. Bij Natuurlijk Smullen in Amsterdam, dat focust op biologische producten, lopen klanten de deur plat. Biologisch blijkt voor snackbars vooral in de grote steden een succes te zijn.

"Het ligt helemaal aan het type verkooppunt en de doelgroep. De ene consument is immers de andere niet", zegt Maurice de Kroon, salesmanager van Vanreusel Snacks in Out-of-Home-Shops.

De algemene teneur bij fabrikanten van snacks is dat 'biologisch' geen doorslaggevende succesfactor zal zijn. “Biologisch blijft als je het aan mij vraagt in de kinderschoenen staan”, zegt Richard Huisman van Swinkels Snackery en Backery (Souflesse). “We zien een veel sterkere groei naar eerlijke en ambachtelijke producten die onderscheidend zijn." Toch blijkt snacken voor de meeste consumenten vooral een 'verwenmoment' in te houden, waarbij andere overwegingen naar de achtergrond verschuiven.
Mickael Timmermans, marketing manager van Van Oers Groep voegt daar aan toe: “Consumenten vinden verantwoord eten belangrijk. Biologisch is daarbij een veelgenoemde term. De consumentenkennis over wat biologisch loopt alleen sterk uiteen en de consument is voorlopig niet bereid hiervoor diep in de buidel te tasten op het gebied van snacken.”

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Geer Janssen
Geer Janssen onderwijs
  • #7
  • 2 dec '15
  • 10:28

Wel aardig om op de hoogte te blijven van "voeding"
http://8965.cleverreach.de/m/9643179

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #6
  • 1 dec '15
  • 15:22

Geer 3: ieder jaar worden honderden miljoenen euros/dollars uitgegeven aan het testen van de veiligheid van nieuwe landbouwchemicalieen en medicijnen voor mens en dier (ja, noem ik alledrie maar in 1 adem, het zijn heel vaak nauw verwante stoffen). Dank je wel dat je de industrie zo'n makkelijk en goedkoop alternatief aanbied: Geer's Gevoel!! Nu kunnen we allemaal rustig slapen, eten en pilletjes slikken. Nou, ik niet hoor, zie liever een goed opgezette en uitgevoerde wetenschappelijke evaluatie. En ja, daar heb ik dan vertrouwen in. Zal als ik tijd heb eens wat cijfers boven tafel proberen te krijgen van voor de mens schadelijke stoffen die VAN NATURE in planten worden aangetroffen, en dat vergelijken met wat je als restjes van gewasbeschermingsproducten binnen kunt krijgen. Daar heb ik dan op het moment al een gevoel van: je zou eigenlijk maar beter op kunnen houden met eten als je op natuurlijke stoffen dezelfde criteria loslaat als op de "kunstmatige" chemie. " " tekentjes, want vaak zijn die stoffen eerst in planten of dieren (weekdieren, vissen, bacterieen, etc) gevonden...

Jos Hugense
Jos Hugense levensmiddelenproductie
  • #5
  • 30 nov '15
  • 14:43

#4 Geer Je roept graag, het zou je sieren als je voordat je schreeuwt even je huiswerk doet.

Controle op bio wordt in Nederland behoorlijk strak gecontroleerd . Er is geen sprake van "zomaar etiketjes plakken". Wij krijgen bijvoorbeeld volgende week weer een audit voor de certificering van Skal. Dat betekent dat een auditer een dag in de fabriek rondloopt, interviews met medewerkers afneemt en de administratie kwantitatief controleert. Dat wil zeggen, is er voldoende bio ingekocht/binnengekomen om de uitgaande stroom te kunnen verantwoorden. Verder wordt alle etikettering, tracering en biostatus van grondstoffen gescheckt en gecontroleerd. Niks papieren controle, daadwerkelijk de administratie spiegelen aan de werkelijke productiepraktijk en voorraden.

Al zet jij zevenentwintig hangsloten op je voordeur, er is altijd een Houdini die er in komt, zo is het ook met fraude. Maar suggereren dat "de Handel" maar even andere etiketjes plakt is flauwekul. Gelukkig zijn fraudegevallen incidenteel en de consequenties zijn ernstig. Zware boetes en in veel gevallen verlies van het certificaat om bio te mogen produceren.

Geer Janssen
Geer Janssen onderwijs
  • #4
  • 30 nov '15
  • 11:32

02 "Omzet biologisch groeit productie boven het hoofd" de Handel lacht, gewoon een sticker met biologisch op het niet biologische product en hup meer winst! (controle in Nederland wel op papier) ook hier speelt inkomen staat (weer dat geld) een grote rol!

Geer Janssen
Geer Janssen onderwijs
  • #3
  • 30 nov '15
  • 11:15

08 Moon Privilege is sinds 2014 op de markt en wordt gebruikt in zowel de groente- als de fruitteelt. Gevoelsmatig denk ik dat van al die chemie mensen ziek worden (kanker) Gewoon meedoen en aan je dierbare geven, als het maar geld oplevert?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Krijn Poppe

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

Henric van der Krogt

Sierteelt

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag