28 okt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Omdat Nederland een inschattingsfout maakte, dreigt de zogeheten derogatie te vervallen. Daardoor kunnen boeren minder mest op gras- en bouwland kwijt. De WUR berekende reeds in maart de mogelijke schade. Omdat niemand verlies van de derogatie voor mogelijk hield, vielen de cijfers tot op heden weinig op. In het worst case-scenario bedraagt volgens Boerderij de schade een kleine miljard euro. 20.000 banen gaan verloren. Het gemiddelde inkomen per melkveehouder daalt van €32.000 tot €13.000. Het aantal melkkoeien moet met 5% omlaag en 5-10% jong, droogstaand en vleesrundvee moet verdwijnen. Ook de varkensstapel moet met 13% krimpen.

De Independent signaleert het wijncondoom, een kinky gadget voor wijnliefhebbers. Het zit in een 'normale' condoom verpakking, maar is niet bedoeld om zwangerschap te voorkomen. Wel rol je ze ook naar beneden af, maar dan om de hals van een wijnfles. Met het elastische one size fits all-principe past het op iedere (drank)fles. De wijncondoom vraagt niet zoals een teruggeplaatste kruk, extra hoogte. Daardoor past je fles wijn dus weer makkelijk in de koelkast. De kleine verpakking is eenvoudig overal te bewaren zodat je ze altijd bij de hand hebt.

Een banaan altijd al saai gevonden? De ‘Banana Surprise Yumstation’ brengt daar verandering in. De hippe keukentool is speciaal voor kinderen ontwikkeld. Plaats de banaan in het Yumstation, zuig het vruchtvlees eruit met een tubetje en vul de ontstane ruimte vervolgens met een vloeibare vulling (jam, chocopasta) met behulp van een pipet. Keukengadget-tester Rhik Samadder testte het Yumstation. Volgens hem is het een van de meest afschuwelijke en traumatiserende dingen die hij ooit heeft getest. ‘’Een rommelig, kleverig en gruwelijk zaakje’’, zegt hij.

Prof Valerio Sanguigni van de Universiteit van Rome Tor Vegata ontwikkelde en patenteerde ijs rijk aan antioxidanten. Het zou zorgen voor betere sportprestaties en een langer leven. Het precieze recept is geheim, maar het ijs bevat in ieder geval de ingrediënten cacaopoeder, hazelnoten en groene thee-extract. Het ijs is ook getest in een studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nutrition. Proefpersonen die het antioxidantenijs aten, lieten betere sportresultaten en vaatfunctie zien in vergelijking met de placebogroep. De lage temperaturen van ijs zijn ideaal om de antioxidanten van gedroogd fruit, cacaobonen en groene thee goed te 'behouden', aldus de verklaring van Sanguigni.

Sinds woensdag heeft winkelcentrum De Koopgoot in Rotterdam er een nieuwe winkel bij: De Pepernotenfabriek. Deze pepernotenwinkel van koekfabrikant Van Delft blijft tot december open. In de schappen staan ongeveer 50 soorten peper- en kruidnoten met verschillende kleuren en exotische smaken zoals limoncello en pina colada. ‘’Het is een heel vrolijk gezicht’’, zegt verkoopster Jeannette van der Belt. De peper- en kruidnoten zijn ook in glucose- en lactosevrije varianten te verkrijgen. De stroopwafelpepernoten en strooigoed met truffelkaneelsmaak lopen het hardst. Woordvoerster Annelies Meliefste heeft er vertrouwen in dat de winkel gaat lopen. ‘’Het is weer eens wat anders’’ zegt ze.

Dat blijkt uit het rapport van VeiligheidNL dat afgelopen donderdag verscheen. Op de spoedeisende hulp kwamen afgelopen jaar meer alcoholgerelateerde gevallen binnen dan ooit tevoren. Het gaat hierbij vooral om jongeren. In 10 jaar tijd verdubbelde het aantal mensen dat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandde naar 6.100 in 2015. Hiervan was 60% jonger dan 25 jaar, een kwart zelfs jonger dan 18. Naast alcoholvergiftigingen registreerden de spoedeisende hulp-afdelingen ook 15.200 ongevallen en geweldsincidenten waarbij alcohol een rol speelde. De toename bij binge-drinkende jongeren was in 2014 en 2015 al zichtbaar, ondanks dat de leeftijdsgroep als geheel minder drinkt.

Dat zegt de speciale afgezant voor voeding van de VN, Hilal Elver. Volgens haar moeten arme mensen noodgedwongen te vaak kiezen tussen betaalbaar en volwaardig voedsel. Dat is een schending van het recht op gezond voedsel. Elver wijst erop dat de wereld niet alleen 800 miljoen telt die honger lijden, maar dat 2 miljard mensen onvoldoende nutriënten binnenkrijgen en dat 600 miljoen mensen obees zijn. De oorzaak: multinationals die de wereld overspoelen met overal verkrijgbare, goede, sterk-bewerkte voedingsmiddelen vol vet, suiker en zout en de toenemende vrijhandel. Volgens Elver blijft de internationale gemeenschap achter in het bestrijden van 'malnutrition'.

In de VS is een rechtszaak tegen het United States Department of Agriculture ontvankelijk verklaard. De USDA heeft in 2013 de procedure om het gebruik van synthetische stoffen in de biologische landbouw te evalueren, omgedraaid. Dat is in het nadeel van consumenten die voor 'schone' biologische voeding meer uitgeven, stellen de klagers. De USDA veranderde de procedure waarbij stoffen niet toegestaan waren, tenzij twee derde van de 15 leden tellende National Organic Standards Board het eens was dat deze stof expliciet toegestaan was, in het omgekeerde: stoffen zijn toegestaan, tenzij twee derde tegen is. De klagers komen met 20 'nieuwe' synthetische stoffen aan.

Bij opgravingen in Duitsland vond de Amerikaanse archeologe Bettina Arnold een ketel die 14 liter alcoholische drank bevat bleek te hebben. De ketel - met inhoud - was 2.500 jaar geleden met de doden begraven. In samenwerking met brouwerij Lakefront Brewery uit Milwaukee (VS) slaagde Arnold er in de historische drank opnieuw te brouwen. In de drank zat, naast gist, honing, mint, gerst en moerasspirea. Volgens The Salt smaakt het eindresultaat plezierig en lijkt het op een droge port. De brouwers verwachten niet dat er een markt is voor de 'dodendrank', maar hopen in de toekomst nog meer archeologische dranken te kunnen 'reconstrueren'.

Boerderij meldt dat volgens staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) genetisch gemodificeerde gewassen met een ingebouwde afweer tegen insecten passen binnen de principes van de geïntegreerde gewasbescherming. Van Dam gaat in een brief aan de Tweede kamer in op vragen die de SP-fractie stelde over de Europese toelating van verschillende maisrassen, die met behulp van genetische modificatie de eigenschap hebben gekregen om insecten af te weren. De gewassen produceren een gifstof die ook wordt gemaakt door de bacterie Bacillus thuringiensis (Bt).

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Alisha Teerink

Likes vandaag

Frits van der Schans

Food- en agri-economie

Likes vandaag