28 aug in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel (SPD) vindt dat er na 14 onderhandelingsrondes nog altijd geen vooruitgang is geboekt over het vrijhandelsverdrag met de VS. Dat schrijft de NRC naar aanleiding van een interview met de ZDF. Gabriel zei: "Naar mijn mening zijn de onderhandelingen met de VS feitelijk mislukt, hoewel niemand dat echt zal toegeven. De reden van het falen is dat wij als Europeanen niet wilden buigen voor de Amerikaanse wensen.” De krant typeert de uitspraken als verkiezingsretoriek met het oog op deelstaatverkiezingen. De CDU van kanselier Angela Merkel wil TTIP nog graag dit jaar afronden.

Een boerenbedrijf stopt. De boerin legt uit waarom. Wie de uitleg van José Bongen-Hartemink leest, is aardig op de hoogte van hoe het er op veel boerenbedrijven aan toe gaat. Natuurlijk is iedere situatie uniek, maar de volgende zin die Bongen aanhaalt is heel herkenbaar voor boeren: "Farming: the art of losing money while working 400 hours a month to feed people who think you are trying to kill them." Bongen: "Erg grappig, als het niet zo verrekte waar zou zijn." De boerderij van van José Bongen-Hartemink en haar man Herman is beslist niet failliet. Ze zijn het domweg zat.

De Volkskrant brengt een reportage om het vissersprotest te duiden tegen de al in 2013 aangekondigde aanlandplicht. Nederlandse vissers lieten zich gisteren horen in Rotterdam. Alles wat ze vangen moet aan land worden gebracht. De vissers willen voor hen waardeloze vis overboord kunnen blijven zetten. Volgens hen is dat veel ecologischer omdat het de visstand voedt. Volgens zee-ecoloog en hoogleraar Han Lindeboom (WUR-Imares) zijn ze ten onrechte tegen. Ze willen ze niet teveel pottekijkers bij wat er wordt gevangen. Als controleurs dat beter weten, is dat uiteindelijk beter voor iedereen, denkt Lindeboom. De maatregel zou tot meer precisievisserij moeten leiden.

Om de grootste bierbrouwer ter wereld te worden, hebben AB InBev en SABMiller bijna $2 miljard uitgegeven aan financieel, juridisch en communicatie-advies, blijkt uit de overname-prospectus. Het totale overnamebod bedraagt $103 miljard. Het leeuwendeel van de advieskosten, $725 miljoen, blijkt door AB InBev opgebracht te worden voor het arrangeren van de financiën voor de overname. Na de overname zal de fusiecombinatie 3% van zijn personeelsbestand, zo'n 5.500 banen, afstoten als onderdeel van een kostenbesparingspakket van $1,4 miljard op jaarbasis. De verkoopafdelingen van beide brouwconcerns zullen gespaard worden. Samenvoeging daarvan stuit op wettelijke bezwaren, schrijft het FD.

Een groep van 20 Russische boeren ging op weg naar Moskou uit protest tegen de grote bedrijven die de zich herontwikkelende Russische landbouw domineren. Na de val van de Sovjet-Unie verdwenen de grote staatsbedrijven. Daardoor werd Rusland afhankelijk van voedselimporten. President Poetin geeft ruim baan aan hoog-productieve grootschalige landbouw om die afhankelijkheid snel af te bouwen. Dat lukt goed. Kleinere boeren raken echter economisch achtergesteld. Dat is politiek nadelig voor Poetin, wiens macht gebaseerd op de steun van kleine burgers en boeren die het Westerse kapitalisme van de oligarchen zat waren. Daarom werd de opstand direct geneutraliseerd, zegt de NOS.

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft gisteren een einde gemaakt aan de verkoop van vlees aan particulieren via deBoodschappenbank op Facebook. Op 3 locaties in Nederland zijn administraties en vleesproducten in beslag genomen. 'Verdachten' uit Noord-Brabant en Gelderland boden vlees te koop aan dat eens per week werd geleverd. Het werd tegen de regels in ongekoeld vervoerd en voldeed niet aan de etiketteringseisen. Daarom oordeelde de NVWA dat het vlees een risico voor de volksgezondheid is. Het warme weer gisteren was reden voor de ingreep. Voorts wil de NVWA de herkomst van het vlees ophelderen.

Vrijdagavond stemde het Tunesische parlement voor het kabinet van de nieuwe premier Youssef Chahed. Het vorige kabinet viel omdat het de economische crisis niet kon aanpakken. Chahed (41) behoort tot de seculiere partij Nidaa Tounes. Hij waarschuwde dat drastische bezuinigingen nodig zijn als de economie niet op gang komt. Chaled is agrarisch econoom en hoogleraar. Hij formeerde zijn kabinet op zo breed mogelijke steun om ingrijpende hervormingen te kunnen door voeren. In 2011 brak in Tunisië de Arabische Lente uit na de zelfverbranding van groente- en fruitventer Mohammed Bouazizi als uiting van economische uitzichtloosheid.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Krijn Poppe

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag

Henric van der Krogt

Sierteelt

Likes vandaag