27 okt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Culinair journalist Hiske Versprille brengt in het Parool een brutale kaasfraude aan het licht. Eigenaar Quirijn Kolff van de Amsterdam Cheese Company pronkte op flyers met de titel 'Voted Best Cheese Shop in Amsterdam!’. Volgens hem zou een UvA-promotieonderzoek naar de klanttevredenheid over Amsterdamse kaaswinkels aan de claim ten grondslag liggen. Merkwaardig is dat de UvA niks weet over dit onderzoek. Kolff begrijpt dat hij "misschien wat kort door de bocht is geweest" om zich tot ‘beste kaaswinkel van Amsterdam’ te bekronen en zal daarom de gewraakte titel van de flyers halen.

De populaties wilde dieren zijn sinds 1970 wereldwijd met 58% gedaald. Zonder beleidsverandering is in 2020 tweederde van de populaties zoogdieren, vogels, vissen, reptielen en amfibieën verdwenen. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse Living Planet Report waarin het WNF het wereldwijde natuurverlies in kaart brengt. Niet alleen kwetsbare soorten als orang-oetans, olifanten en neushoorns staan onder druk. En niet alleen klimaatverandering en stroperij, maar ook intensieve voedselproductie beperkt de leefgebieden van dieren. Volgens het WNF zitten we op de rand van een 'massale uitstervingsgolf', maar kan de mens het tij keren. In de NRC plaatsen ecologen een kritische noot bij het rapport.

Restaurantreview- en reserveerwebsite IENS neemt de reserveringswebsite Couverts over. Via IENS kunnen restaurantbezoekers al online reserveren bij 3.750 van de 22.000 aangesloten restaurants, daar komen nu de 2.600 restaurants van Couverts bij. Beide sites vallen nu onder TripAdvisor, dat met de overname een groter aandeel wil verwerven op de markt voor restaurantreviews en -reserveringen. Op termijn zullen IENS en Couverts onderdeel gaan uitmaken van TheFork, TripAdvisors online reserveringsplatform. TripAdvisor speelt met de overname in op de vraag - vanuit zowel consumenten als restaurateurs - om een centraal platform om het aantal online reserveringen te vergroten.

Het Europees Parlement vindt dat er een wettelijke maximumnormen moeten komen voor transvetzuren in voeding. In een resolutie vraagt het Parlement de Europese Commissie binnen 2 jaar om een voorstel. Volgens de WHO verhogen transvetzuren het risico op hart- en vaatziekten, onvruchtbaarheid, Alzheimer, diabetes en obesitas. Industrieel geproduceerde transvetzuren worden vaak gebruikt in goedkopere voedingsmiddelen, met name snacks. Omdat slechts een derde van de Europese consumenten weet wat transvetzuren zijn, vindt het Europees Parlement de huidige etiketteringsmaatregelen ontoereikend. Bovendien wil het EP bindende limieten. In Nederland is dit allemaal al geregeld, meldt de oliën en vetten ketenorganisatie MVO.

Games waar alcohol en tabak in voorkomen, beïnvloeden het drank- en rookgedrag van tieners in Groot-Brittannië. Het UK Centre for Tobacco and Alcohol Studies (UKTAS) onderzocht de content van 32 populaire videogames. In 44% van de videogames maakten tabak en/of alcohol hun opwachting. UKTAS ondervroeg ook 1.094 tieners (11-17 jaar) die deze videogames speelden.Tieners die minimaal één van de drank of sigaretten bevattende videogames spelen, bleken hun kans op zelf drinken en roken te verdubbelen. Volgens psycholoog Joanne Cranwell moeten inhoudsbeschrijvingen op videogames ook de rol van alcohol en tabak vermelden en niet alleen een leeftijdsclassificatie aangeven.

96,8% van de omwonenden van een varkensbedrijf ervaart geen of nauwelijks geurhinder. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders door het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en het gespecialiseerde studiebureau Olfascan. Volgens de NVV komt geurhinder minder voor dan werd aangenomen - slechts 0,3% ervaart 'ernstige hinder' - en is het huidige geurbeleid in Nederland gebaseerd op gedateerde rekenmodellen. NVV wil op basis van het onderzoek "herziening van de geurnormen en meetmethoden in Nederland en unifomering van de normen in de EU", schrijft de bond in zijn persbericht.

De Independent beschrijft de 'ideale hack' om je goedkope, jonge of te vroeg geopende wijn versneld te decanteren (eigenlijk karaferen) en meteen drinkbaar te maken. Doe wijn 30 seconden in de blender. Daardoor 'hyperventileert' de wijn. Mensen die zich geen dure fles kunnen veroorloven, verbeteren zo de kwaliteit van jonge wijn. De beluchte wijn wint namelijk aan kwaliteit, wordt zachter en ronder van smaak. Dat heeft alles te maken met de tannines die de wijn ook wel 'stroef', 'bitter' of 'hard' maken. Die zouden zo versneld worden afgebroken. Als je geen blender hebt, werkt een garde ook..

Nederlandse supermarkten zouden geen bier, wijn en mixdrankjes moeten verkopen, vindt scheidend topman Don Olthof van verslavingsinstelling Iriszorg. De meeste verslavingsproblemen doen zich voor rond alcohol, terwijl we inmiddels "net doen of het een levensmiddel is". Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat 9% van de Nederlanders voorstander is van een verbod op de verkoop van bier en wijn in de supermarkt en dat 36% alleen in afgezonderde gedeeltes alcoholverkoop wil. Supermarktkoepel CBL noemt het voorstel van Olthof "nogal rigoureus". Alcohol zorgt voor 6% van de supermarktomzet en veel klanten vinden het makkelijk alcohol in de supermarkt te kopen.

1 op de 6 Europeanen lijdt aan obesitas, blijkt uit gegevens van Eurostat. Nog eens ruim een derde van de Europeanen heeft wel overgewicht maar is niet obees. Het aandeel obese inwoners is het hoogst in Malta (25,2%) en het laagst in Roemenië (9,4%). In Nederland is 12,9% van de bevolking obees, iets onder het Europese gemiddelde van 15,4%. Uit de gegevens van Eurostat blijkt verder dat hoogopgeleiden minder vaak obesitas hebben. In Slovenië blijken hoger opgeleiden mensen het minst vaak obees.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

André Hoogendijk

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Fréderique Pruim

Redactie Foodlog

Likes vandaag

René de jong

Melkveehouderij & Makelaardij

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag