26 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Terwijl Lubachs pleidooi om Nederland tweede na Trumps America first te maken miljoenen keren is bekeken, helpt een andere Nederlander door Trump on-openbaar gemaakte klimaatdata van Amerikaanse klimaatonderzoekers op te slaan. Trump wil gebruikers alleen nog na toestemming van zijn overheid toegang tot de data geven. Het Canadese bedrijf PageFreezer, gespecialiseerd in het archiveren van websites, helpt bij het redden van de data van dergelijke censuur. De Nederlander Michael Riedijk is CEO van het bedrijf; hij biedt PageFreezers diensten gratis aan. Volgens Riedijk dreigen belangrijke klimaatdata verloren te gaan. Dat meldt Nu.nl.

Dat zegt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier op grond van de foldermonitor over 2016. Marktleiders Albert Heijn en Jumbo deden volgens de monitor vorig jaar meer 'kiloknaller'-aanbiedingen van keurmerkloos vlees dan in 2015. Het totale aantal vleesaanbiedingen steeg met 13%. Het grootste deel daarvan betrof vlees met 1 ster Beter Leven. Wakker Dier zegt ontsteld te zijn dat de marktleiders niet 'het goede voorbeeld geven', maar zich laten verleiden tot een "vleesoorlog om klanten van elkaar weg te kapen".

De Hartstichting en ZonMw investeren samen €7,5 miljoen in een onderzoek naar het volhouden van een gezonde leefstijl. De Hartstichting wil hiermee de groei van het aantal kinderen met overgewicht en het aantal patiënten met hart- en vaatziekten een halt toeroepen. Het doel is om nieuwe manieren te vinden om gezonde keuzes en gewenst gedrag beter vol te houden. 70% van de hartpatiënten blijkt een jaar na een ziekenhuisopname teruggevallen te zijn in oude gewoontes. Ook supermarkten CoOp en Albert Heijn werken mee aan het onderzoek.

De Britse verzekeraar Direct Line heeft een app ontwikkeld om 17 tot 25-jarigen te stimuleren om veilig te rijden. De app beloont goed gedrag met gratis pizza, koffie of dagjes uit. Shotgun, zoals de app heet, registreert via GPS het rijgedrag, waarmee de bestuurders tijdens hun eerste 1.000 mijl punten kunnen verdienen die ze bij onder meer Pizza Express en Starbucks kunnen besteden. Volgens Direct Line is één op de vier jonge bestuurders in hun eerste jaar betrokken bij een ongeluk. “We weten dat bang maken bij deze groep mensen niet werkt, dus proberen we ze veiliger te laten rijden door ze te belonen”, aldus de verzekeraar. Met onder meer fastfood dus.

Voetballen blijkt voor vrouwen even goed te helpen tegen hoge bloeddruk als medicijnen. Ook verhoogt het de botdichtheid, algehele conditie en vermindert het de hoeveelheid lichaamsvet. Dat blijkt uit het Deense programma Football Fitness, een training die speciaal is opgezet voor inactieve vrouwen met een hoge bloeddruk. De vrouwen trainden gedurende een jaar 2 à 3 keer per week. Het groepsgevoel zorgde ervoor dat het makkelijk vol te houden was. “Voetbal is soms hoog intensief, traint uithoudingsvermogen en kracht. Op deze manier kunnen we meerdere leefstijlgebonden ziektes behandelen en voorkomen”, denkt onderzoeker Peter Krustrup.

Hoewel kankerpatiënten baat hebben bij sporten, blijkt ruim 75% van de mensen na hun eerste diagnose minder te gaan bewegen. 16% blijft even actief als daarvoor en 4% gaat meer sporten. Moeite om de discipline op te brengen en gemotiveerd te blijven, maar ook pijn en vermoeidheid vormen de grootste belemmeringen om te sporten. Dat stelden Amerikaanse onderzoekers vast na een studie in 12 ziekenhuizen. "Beweging helpt mensen zich beter te voelen en vergroot in sommige gevallen de kans op een positieve uitkomst. We moeten deze mensen helpen nieuwe vormen van bewegen te ontdekken", concluderen de onderzoekers.

Er zijn te weinig openbare toiletten in Nederland, aldus de Maag Lever Darm Stichting. Dat is vervelend bij hoge nood, maar helemaal lastig voor mensen met een ziekte aan het spijsverteringskanaal. Tienduizenden mensen moeten altijd een wc in de buurt hebben. Nederland telt slechts één openbaar toilet per 2.500 mensen. Ook voor zwangere, ouderen en kleine kinderen is een openbare wc in de buurt fijn, zegt hoogleraar gezondheidszorg Ivan Wolffers. Samen met patiëntenorganisaties doet de stichting donderdag tijdens een speciale conferentie een oproep voor meer openbare toiletten. In december bood de stichting ook al een petitie aan politiek Den Haag aan.

Dat zegt Dick Boer, ceo van Ahold Delhaize, in een interview met Bloomberg. Hij ziet 'brick-and-mortar'-supermarkt Walmart als grotere concurrent dan online-retailer Amazon. Boer gelooft in de combinatie van fysieke winkels met een gedigitaliseerd aanbod 'op maat', zodat klanten 'anywhere, anytime, anyhow' boodschappen kunnen doen. Fysieke winkels zijn in het voordeel omdat de meeste klanten daar nog altijd winkelen en ze naast de grootste keus aan vers en gezond eten ook inspiratie bieden waarmee klanten een zetje krijgen richting een gezonde leefstijl. Boer verwacht dat het online-aandeel in de omzet de komende 5 jaar van 2% naar 5% zal groeien.

President Trump van de VS heeft per decreet diverse overheidsagentschappen, waaronder EPA (Environmental Protection Agency), verboden nog met het publiek te communiceren via hun website, blogs of de sociale media. Het Witte Huis zou bovendien de pagina met alle beschikbare wetenschappelijke informatie over klimaatverandering offline willen halen, waarmee "jaren wetenschappelijk werk" verloren dreigen te gaan, schrijft De Morgen. Anonieme ambtenaren spreken van censuur. Een vergelijkbare opdracht aan USDA, het ministerie van Landbouw, zou inmiddels weer ingetrokken zijn, meldt The Hill. Het Witte Huis wil met de maatregelen "het beleid herbekijken" en "referenties naar beleidsprioriteiten en initiatieven van de vorige regering verwijderen".

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Hermen Vreugdenhil

Agrarisch natuur- en landschapsbeheer

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Frank Eric van der Meer

tuinman met biodiversiteit

Likes vandaag