26 sep in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De Britse tak van discountsuper Aldi investereert £300 miljoen in zijn winkels om de concurrentiedruk op de grote Britse supermarktketens op te voeren. In 2017 wil Aldi onder meer 70 nieuwe winkels openen, op weg naar de 1.000 winkels in 2022 in Groot-Brittannië en Ierland. De investeringen moeten bijdragen aan het positioneren van Aldi als 'kwaliteitswinkel', in het voetspoor van concurrent Lidl. Aldi's omzet steeg in 2015 met 12%; de discounter telt 13,9 miljoen Britse huishoudens onder zijn klanten en heeft daarmee een marktaandeel van 6,2%. De 'grote vier' zien hun marktaandeel gestaag afkalven in de voortwoedende prijzenoorlog.

Bij ‘De Fruitschuur’ in het Brabantse Nieuwendijk kun je sinds kort streekproducten uit een supermoderne automatiek halen. Klanten hoeven niet meer gepast geld in een doosje achter te laten, maar kunnen met pin - of contant - op ieder moment een product 'uit de muur' trekken. Om de bijna 100 gekoelde vakjes te vullen werkt Peter Oostveen, mede-eigenaar van ‘De Fruitschuur’, nauw samen met twaalf lokale boeren. Ze leveren streekproducten, variërend van vruchtensappen tot fruit. Oostveen: "Veel boeren klagen steen en been over de supermarkten, maar je kunt die concurrentie ook nuanceren. Dat doen wij met deze automaat.''

Jamie Oliver en Jumbo introduceren de ‘Jamie & Jumbo bijna-klaar’ producten. Jumbo wil net als Jamie Oliver, gezonder koken makkelijk, leuk en bereikbaar maken. De ruim 30 gerechten bestaan uit producten zoals vlees, vis, gevogelte of groente die zo goed als klaar zijn om te bereiden. Alle producten voldoen aan Jamie Oliver’s food standaard: ze zijn lekker, gezond en geproduceerd met respect voor mens, dier en milieu. ‘’Gezond eten is ontzettend belangrijk. Ik wil zoveel mogelijk mensen inspireren om zelf aan de slag te gaan met verse ingrediënten, zodat zij zelf ontdekken hoe lekker gezond kan zijn’’, zegt Jamie Oliver.

Heineken introduceert het ‘Heineken® Biertegoed’. Via een gratis app kunnen klanten een 'Biertegoed' opbouwen bij hun Heineken-aankopen in de supermarkt. Het Biertegoed geeft recht op een vers getapt Heineken biertje bij de al ruim 2.000 deelnemende horecalocaties (maximaal 2 per persoon per dag). Heineken verbindt - voor het eerst - het horeca- en het retailkanaal direct met elkaar, als een variant op blurring. "Met Biertegoed biedt Heineken Nederlandse bierdrinkers tips en inspiratie, heeft de supermarkt een innovatieve promotie en worden horecaondernemers geholpen om (nieuwe) gasten naar hun bar te krijgen", schrijft de brouwer in een persbericht.

Het Functioneel Parket heeft voor de rechtbank Roermond gevangenisstraffen tot 4,5 jaar geëist tegen zeven verdachten die zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig hebben gemaakt aan arbeidsuitbuiting van voornamelijk Poolse plukkers en valsheid in geschrifte. Plukkers werden onder valse beloften naar Limburg gelokt en in schadelijke arbeidsomstandigheden te werk gesteld. De misdaden werden geconstateerd op champignonkwekerij Prime Champ Production BV bij Venlo tussen medio 2009 en medio 2012. Tegen directeur Geert V. eist het OM 4,5 jaar gevangenisstraf en een beroepsverbod van 4 jaar. Van de BV wordt een boete geëist van €150.000. Ook 6 medeplichtigen hoorden straffen tegen zich eisen, meldt het FD.

Roland van den Berg, directeur e-commerce bij Jumbo, blijkt sinds 1 juli van dit jaar niet meer actief te zijn. Van den Berg werd begin 2014 directeur van de onlinedivisie van Jumbo en ging voortvarend aan de slag. "Roland heeft een grote bijdrage geleverd aan de omnichannel-strategie van Jumbo door het opzetten van ons e-commerce kanaal", zegt Jumbo op Distrifood. Van den Berg introduceerde de nieuwe website jumbo.com en de Jumbo App, rolde bijna 250 Pick-Up Points uit en liet Jumbo ook thuisbezorgen.

Veruit de meeste gevallen van kinderdiarree worden veroorzaakt door maar 6 pathogenen, waaronder het rotavirus, Shigella en ETEC (een E.colibacterie). Onderzoekers analyseerden - met nieuwe technologieën - ontlastingsmonsters van meer dan 10.000 kinderen uit 7 landen in Afrika en Zuid-Azië. Van de 32 onderzochte ziekteverwekkers, bleken er 6 verantwoordelijk voor 78% van de diarreegevallen. In 40% van de diarreegevallen waren er 2 of meer pathogenen in het spel. De onderzoekers hopen dat hun ontdekking helpt kindersterfte als gevolg van diarree (de op een na belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen jonger dan 5 jaar) versneld terug te dringen.

Dit jaar komt de totale honingproductie in Frankrijk uit op slechts 9.000 ton. Dat is 1.000 ton minder dan in het 'rampjaar' 2014 en ruim 6.000 ton minder dan vorig jaar. De Union Nationale de l'Apiculture Française (Unaf) wijst op de slechte weersomstandigheden. Er viel veel regen, het voorjaar kwam laat op gang en de zomer kenmerkte zich door langdurige droogte. Ook het gebruik van pesticiden heeft negatieve gevolgen voor de honingproductie. De Unaf heeft het Ministerie van Landbouw gevraagd "de bijencultuur in de meest getroffen regio's te erkennen als 'agrarische ramp' en de bijbehorende steunmaatregelen beschikbaar te stellen", aldus Boerderij.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag

Henric van der Krogt

Sierteelt

Likes vandaag

ellen-maureen colpa

melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen

Likes vandaag

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

Wouter Klootwijk

Journalist

Likes vandaag