26 aug in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

In Nieuwegein zet burgemeester Frans Backhuijs de 'blurringpilot' van de Vereniging Nederlandse Gemeenten toch door. Vorige maand oordeelde de voorzieningenrechter dat Nieuwegein moest optreden tegen blurring, mengvormen van winkels en horeca. Als burgemeester is Backhuijs belast met de handhaving van de Drank- en Horecawet. Volgens hem is de pilot in zijn gemeente niet verboden. Daarom vindt hij gedogen gepast. In Doetinchem, een andere pilotgemeente, heeft het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) een formeel handhavingsverzoek ingediend tegen een kindermodezaak waar alcohol werd geschonken. Dat laat volgens STAP zien dat de pilot "compleet uit de hand is gelopen", aldus RetailDetail.

Topchef Sergio Herman opent dit jaar nog zijn eerste Belgische luxefrituur, in Antwerpen. Herman opende de eerste vestiging van zijn luxe friet-zaken, het Frites Atelier in juni in Den Haag. In ons land staan er dit jaar ook nog 4 luxefrituren op de rol. Denk hierbij aan ­mozaïektegeltjes, keramische potten voor de sauzen en een bakje met perfect gebakken frietjes waar anderhalf jaar experimenteren aan voorafgegaan is. Daar moet je €3,50 tot €6 voor over hebben. De naam, locatie en startdatum van de Antwerpse luxefrituur zijn nog niet bekend.

In het Spaanse Zaragoza is het gebruik van glyfosaat sinds begin deze maand verboden. Glyfosaat is al langer omstreden, maar vooral sinds het IARC de stof als 'mogelijk kankerverwekkend' beoordeelde, laaien de debatten op. Monsanto, producent van 's wereld meest gebruikte onkruidverdelgingsmiddel Roundup, betreurt de "politisering" van zijn gewasbeschermingsmiddel. In het FD wijst graanboer Alejandro Domingo op de opmars van de 'directe zaaimethode' in Noord-Spanje dankzij Roundup. Het is een techniek die speciaal geschikt is voor droge streken. Tegenstanders wijzen op de gezondheidsgevolgen en milieu-effecten. Recent bleek het kraanwater in La Bisbal d'Empordà vergiftigd door onkruidverdelgingsmiddelen.

Volgend jaar schaft het kabinet de extra belasting op mousserende dranken dan toch eindelijk af, meldt RTL Z. Al in 2012 werd tot afschaffing besloten, maar de invoering werd uitgesteld 'tot na de crisis'. Het verdwijnen van de 'bubbeltaks' scheelt €1,10 per fles champagne, cava en de meeste prosecco's (voor prosecco's met schroefdop gold de bubbeltaks niet). De 'luxetaks' werd in het verleden, toen champagne nog een luxeproduct was, in het leven geroepen. Per jaar gaan er zo'n 10 miljoen flessen mousserende drank over de Nederlandse toonbank. Het afschaffen van de bubbeltaks kost de staat dus zo’n €10 miljoen.

Wereldwijd staan (Italiaanse) restaurants een deel van hun opbrengst af aan de slachtoffers van de aardbeving in het Italiaanse Amatrice. Al meer dan 700 restaurants zetten daarvoor speciaal de pasta all'Amatriciana op het menu. Per verkocht bord gaat 1 of 2 euro naar het Italiaanse Rode Kruis. Zoals uit de naam blijkt, heeft dit gerecht zijn oorsprong in de getroffen regio. In Amatrice zou dit weekeinde het 50e jaarlijkse voedselfestival worden gehouden rond de pasta all’Amatriciana. De Italiaanse klassieker wordt gemaakt met tomaten, kinnebakspek (guanciale), pecorino en peperoncini. Ook in Nederland doen verschillende restaurants aan het initiatief mee.

Voedingsetiketten zouden meer afbeeldingen moeten bevatten en minder tekst en cijfers. Klanten gunnen zichzelf hooguit enkele seconden om het label te bekijken. Informatie moet binnen die tijd duidelijk zijn. Uit een studie van de Foods Standards Agency onder 64 Noord-Ieren blijkt dat de meeste mensen het label hooguit gebruiken om te kijken naar de ingrediënten. De deelnemers zeiden wel meer te willen weten over de portiegroottes en voedingswaarden, maar blijken de informatie daarover op het label nu te negeren. Online shoppers kijken helemaal niet naar labels. Om dit op te lossen zou informatie direct in beeld moeten komen.

In Florida zijn dit jaar al 23 ziektegevallen gemeld en 5 mensen overleden aan de gevolgen van een infectie met de Vibrio-bacterie. De bacterie komt voor in schaal- en schelpdieren en kan op mensen overgaan als zij die rauw eten. De afgelopen jaren komt de bacterie steeds vaker voor als gevolg van de snel stijgende zeewatertemperaturen. In de VS overlijden jaarlijks zo'n 100 mensen aan een Vibrio-infectie door het eten van besmette oesters, garnalen of krab. Ook kan de bacterie via de huid binnendringen, bijvoorbeeld via een open wond, aldus de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention.

Een piepklein spoortje resterend glyfosaat is voor advocaat Kim Richman aanleiding om de Granola Reep van General Mills aan te pakken. Het bedrijf prijst de reep aan als '100% natuurlijk'. Maar, zegt de advocaat, met zelfs maar het geringste spoortje van het bestrijdingsmiddel kan dat onmogelijk waar zijn. Wichman vindt dat er van misleiding sprake is en wil op zijn minst de claim 'natural' van de verpakking. Advocaten in de VS raden hun klanten al langer aan om niet in nodeloze geschillen te belanden. Producenten moet volledig weten wat er in een product zit, anders kunnen ze lelijk nat gaan.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

ellen-maureen colpa

melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen

Likes vandaag

Dennis Zeilstra

Microbioom onderzoek

Likes vandaag

Astrid Spijkers

Huisvrouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag