Kort 26 nov in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat nog eventjes zo. Of probeer ons nieuwe formulier eens uit!

Fotocredits: 'Magazines', Vicky Burton

In België gaat in 2016 een éénjarig project van start om de zorg rondom ADHD te stroomlijnen. Dat maakt minister van Volksgezondheid Maggie de Block bekend.

Momenteel zijn er te veel regionale verschillen. Het gaat met name om het stroomlijnen van diagnose en behandeling, maar ook moeten de te benoemen ADHD-experts de nieuwste inzichten rondom ADHD onder de aandacht brengen. “De experts kunnen psycholoog of arts zijn. Na een jaar moeten zij hun expertise aan huisartsen, leerkrachten en ouders doorgegeven hebben”, aldus De Block. Voor het project wordt 390.000 euro uitgetrokken. De aanstelling van de ADHD-experts sluit aan bij een groter plan voor betere geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren, waarvoor De Block in totaal 21,2 miljoen euro vrijmaakte.

Supermarktketen Tesco wil met het uitdelen van gratis fruit klanten winnen. De Britse marktleider kampt met zware concurrentie door discounters, een toenemende populariteit van online winkelen en een imagoprobleem. De keten is daarom op zoek naar creatieve oplossingen om klanten aan zich te binden en zijn imago op te krikken.

Bij de ingang van 15 Tesco-winkels in Glasgow komen dozen met appels, bananen en sinaasappels, meldt The Guardian. De ouders kunnen het fruit aan hun kinderen geven. Het moet hongerige kinderen in toom houden en zorgen dat kinderen hun belangrijke 'five a day' binnen krijgen.

Het idee voor de vier weken durende proef komt van een geslaagd soortgelijk initiatief in Lincolnshire. Daar zorgde het gratis fruit voor blije reacties bij klanten. De Australische supermarktketen Woolworths doet hetzelfde in meer dan 900 winkels.

Studenten van de Universiteit van Virginia (UVA) startten een pilot-project waarin ze het eten in de universiteitskantine een duurzaamheidslabel geven. De labels geven informatie over de 'footprint' van het product aan CO2, water en stikstof. De studenten zijn actief in de Stikstof-werkgroep als onderdeel van het Environmental Stewardship Subcommittee, dat verduurzaming van de universiteit nastreeft.

De studenten willen de consumenten informeren over de milieu-impact van hun voedselkeuzes. Daarmee hopen ze hen te stimuleren tot het maken van duurzame keuzes. Ze voorzagen elk product van een waardering van 1 tot 5 sterren. Voor het berekenen van de footprint van een product, vermenigvuldigden ze het gewicht van de verschillende ingrediënten met verschillende impact factoren, zoals het aantal kilo's koolstofdioxide- en stikstofuitstoot per kilo ingrediënt en de hoeveelheid gebruikt en vervuild water.

UVA hoogleraar James Galloway stelt op Phys.org dat het probleem van stikstofvervuiling in de voedselketen vooral gekoppeld is aan het gebruik van kunstmest. "De meeste oplossingen zijn gericht op de aanbieders van voedsel en energie. Dit project is er op gericht de individuele consument te leren welke rol zij spelen door de voedselkeuzes die ze maken." Stikstof is in zijn pure vorm onschadelijk en komt volop in de atmosfeer voor. Gekoppeld aan andere moleculen ontwikkelt het zich tot reactief stikstof (stikstofoxide), dat in het milieu voor problemen zorgt. De UVA wil zijn stikstof-footprint in 2025 met 25% verminderen.

Start-up Spireaux wint de ASN Wereldprijs in de categorie 'Eerlijke handel, mode en voeding’. Het bedrijf ontwikkelde een bioreactor om lokaal, in grote hoeveelheden, spirulina te kweken. Deze zoutwateralg bevat grote hoeveelheden eiwitten, omega vetzuren, vitamines en mineralen.

Gedroogde spirulina is al op de markt als voedingssupplement, maar door de sterke smaak en geur is toevoeging van veel suiker of andere smaakmakers noodzakelijk. Spireaux oprichter Tim van Koolwijk vertelt op One World dat de algen bovendien veel voedingsstoffen verliezen door het drogen. Daarom kweekt Spireaux verse algen. Van deze verse spirulina maakt het bedrijf een smaak- en reukvrije pasta die voedingsstoffen toevoegt aan bijvoorbeeld vla, sauzen of vleesvervangers. “De vla kleurt er wel knalgroen van”, zegt Van Koolwijk. De algenpasta biedt ook een oplossing voor ouderen en kinderen die moeite hebben met eten.

Een groot voordeel van de sprirulinapasta is de duurzame productie ten opzichte van traditionele plantengewassen en eiwittenbronnen als bijvoorbeeld vlees en zuivel. In reactoren met LED-verlichting verdubbelen de cellen zich in hoog tempo. Spireaux richt zich daarnaast op de lokale productie. “Ons doel is om de reactors bij verschillende voedselproducenten neer te zetten. Op die manier creëren we een lokale productieketen en hoeven we ons product niet te transporteren”, aldus Van Koolwijk.

Om irritaties te voorkomen bij mensen die ten onrechte hun ID-kaart moeten laten zien bij het kopen van alcohol, verzon Dayinne Potuyt van het Hilversumse filiaal een ludieke oplossing.

Als de klant na identificatie toch ouder dan 25 blijkt, geeft de cassière een sleutelhanger met flesopener, met daaraan de tekst: ‘ik schatte uw leeftijd verkeerd, gefeliciteerd!’ Het idee ontstond omdat cassières regelmatig ‘bang’ waren voor de reacties van klanten bij het vragen naar legitimatie.

Albert Heijn deelde de sleutelhangers als proef uit in vijf filialen, maar het initiatief is dusdanig succesvol dat nu ook andere vestigingen de sleutelhangers uit mogen delen.

Startup foodora, bezorger van restaurantmaaltijden, voegt 4 nieuwe wereldsteden toe aan de lijst van 25 steden waar het bedrijf al actief is. De nieuwe steden zijn Melbourne, Montreal, Stuttgart en Turijn, meldt Foodclicks.

Bij foodora brengen fietskoeriers je bestelde warme maaltijd thuis, op kantoor of in het park. Een succesvolle formule zo blijkt, wereldwijd groeit de Rocket Internet onderneming wekelijks met 30%. In september fuseerde foodora met Delivery Hero’s Urban Taste, waarmee ze verder uitbreiden in Europa, Noord-Amerika en Azië.

In Nederland is de startup sinds april actief in Amsterdam. Sinds de zomer is het aantal aangesloten restaurants verdubbeld en het lokale team flink uitgebreid. Inmiddels fietsen al een paar honderd foodora-bezorgers in de stad. In 2016 breidt de bezorgservice uit naar andere Nederlandse steden. Welke dat zijn is nog niet bekend.

China bouwt een kloonfabriek om jaarlijks een miljoen extra runderen te kunnen produceren. Binnenkort opent een door de staat gesponsorde kloonfabriek in Tianjin, meldt GlobalMeatNews.

China is nu al de grootste rundvleesproducent ter wereld. Veehouders staan onder grote druk om de toenemende vraag bij te houden. Tussen 1991 en 2011 nam het aantal slachtrijpe runderen toe van 13 miljoen tot 47 miljoen per jaar. De sterk stijgende vraag zorgde er bovendien voor dat de prijzen verdriedubbelden. Met de kloonfabriek is een investering gemoeid van 200 miljoen yuan (29,5 miljoen euro). De fabriek wordt gebouwd door Boyalife Group, een Chinees bedrijf dat zich bezig houdt met onderzoek naar stamcellen en regeneratieve geneeskunde, in een joint-venture met de Zuid-Koreaanse Sooam Biotech Research Foundation.

De hypermoderne fabriek gaat "om te beginnen 100.000 runderembryo's per jaar produceren en dat zullen we uitbreiden tot 1 miljoen", stelt Xu Xiaochun, voorzitter van de Boyalife Group. Hij hoopt dat de grootschalige aanpak er aan bijdraagt dat de nog altijd controversiële kloontechnologie algemeen geaccepteerd raakt. Het complex zal ook een genen-bank en een museum huisvesten.
China is al jaren actief op zoek naar manieren om kloontechnieken te industrialiseren. Chinese wetenschappers slaagden er eerder in runderen, varkens en schapen te klonen. In de fabriek zullen ook speurhonden, renpaarden en zelfs huisdieren gekloond worden, aldus GlobalMeatNews.

Laura Viester ontwikkelde VIP, een gezondheidsprogramma voor bouwpersoneel dat gericht is op het verminderen en voorkomen van lichamelijke klachten en overgewicht. Het programma blijkt de eerste 6 maanden goed te werken. Na 12 maanden is er geen verschil meer tussen mensen die het programma volgen en mensen die dat niet doen, schrijft Food Holland.

Bouwvakkers kregen een toolbox met informatie en materialen, zoals een stappenteller, om een gezonde leefstijl te bevorderen. Bovendien maakte de werknemers met behulp van coaches een plan voor voeding en beweging. Op korte termijn zag Laura Viester, die het programma ontwikkelde, positieve effecten op de leefstijl en het lichaamsgewicht van de werknemers. Zo dronken ze minder frisdrank en nam hun middelomtrek af.

Na 12 maanden vond Viester de positieve effecten niet meer terug. Ze concludeert dat de effectiviteit op lange termijn alleen te realiseren is door extra hulp van buitenaf, bijvoorbeeld door extra hulp van de werkgever en de inrichting van de werkomgeving. Die moet een ongunstig eetpatroon buiten bereik brengen en zorgen voor gezonde beweging.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Geer Janssen
Geer Janssen onderwijs
  • #1
  • 26 nov '15
  • 9:55

Nu de mens nog, dan maken we hardwerkende robots om het kapitalistische systeem verder uit te breiden! (ik schaam me, dat ik tot het ras mens behoor)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Simone Hertzberger

Journalistiek rond voeding en voedsel

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Wouter Klootwijk

Journalist

Likes vandaag

Henric van der Krogt

Sierteelt

Likes vandaag

Wiebren van Stralen

Land- en tuinbouw

Likes vandaag