De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. Agrifood centraal in Koninklijk staatsbezoek China
De handelsmissie van 25 tot 30 oktober 2015 naar China omvat ruim 150 Nederlandse bedrijven en organisaties. De agrifoodsector vormt met 50 vertegenwoordigers een belangrijk bestanddeel van de zware missie. De Nederlandse landbouwexport naar China en Hongkong is de afgelopen 10 jaar sterk toegenomen, van €338 miljoen in 2004 naar €2,5 miljard in 2014. De export bestaat in toenemende mate uit kennis en technologie.
Het vorig jaar opgerichte samenwerkingsverband van agrifoodbedrijven dat er onder voorzitterschap van Aalt Dijkhuizen naar streeft succesvol zaken te doen in China, Holland Center, licht in een persbericht 3 speciale projecten toe:
1. het Masterplan gebiedsontwikkeling Beijing. Dit plan voorziet er in de eigen voedselproductie van Beijing op te voeren van 20% naar 30% in het 120 km2 grote Green Dragon Lake Districdt.
2. Aanbieding eerste steen van 'Corpus', de Chinese versie van de educatieve attractie in Leiden. In China zijn 10 van deze centra voorzien (het eerste in het Green Dragon Lake District), die het brede publiek op een aantrekkelijke manier kennis en inzicht moeten verschaffen over voeding, gezondheid en een gezonde levensstijl.
3. E-commerce event bij Alibaba, het grootste internetplatform van China. In aanwezigheid van de Koning en Koningin zal Aalt Dijkhuizen de pre-launch doen van Hollandbuy,com, een 'virtuele winkel op Alibaba waar de Chinese consument rechtstreeks bij de Nederlandse producent food & drinks kan bestellen'. Nederland laat zich daarbij voorstaan op kwaliteit en voedselveiligheid. Hollandbuy.com moet in de eerste helft van 2016 operationaal zijn.

FL 2. ‘Veel licht in de ochtend zorgt voor hogere BMI bij kinderen’
Kinderen die in de ochtend aan veel licht zijn blootgesteld, zouden een hogere BMI hebben dan kinderen die ’s middags de grootste hoeveelheid licht krijgen. Dat beweert Cassandra Pattinson van de Australische Early Childhood Research Group. Pattinson en haar team analyseerden het slaappatroon, activiteitenniveau en blootstelling aan licht van 48 kinderen tussen de 3 en 5 jaar. Ze zegt: “Verrassend genoeg is er geen associatie tussen fysieke activiteit en BMI, maar wel met bedtijden en blootstelling aan licht”. Ze ziet een verband tussen de toenemende blootstelling aan licht door televisies, tablets en telefoons en de wereldwijde stijging in kinderen met overgewicht en obesitas. “Blootstelling aan licht beïnvloedt onze biologische klok. Dit heeft gevolgen voor het slaappatroon, veranderingen in gewicht, hormonale activiteit en onze stemming. Bij volwassenen is er een link tussen blootstelling aan licht later op de dag en overgewicht, bij kinderen blijkt dit dus precies andersom te zijn”, vult ze aan. Pattinson presenteerde de resultaten van het onderzoek op 23 oktober op de ASA Sleep Downunder Conference in Melbourne.

FL 3. Ongedierte-verjagende geureigenschappen bijna uit landbouwgewassen verdwenen
Volgens Zweeds en Mexicaans onderzoek geven landbouwgewassen bijna geen geuren meer af. Planten scheiden geuren uit wanneer ze last hebben van ongedierte, zoals bladluizen en rupsen. De geuren zijn onderdeel van het immuunsysteem van planten en lokken vijanden van het ongedierte aan. Om landbouwgewassen alsnog te helpen ongedierte te weren, ontwikkelden de onderzoekers geurverspreiders, kleine apparaatjes die in het veld gebruikt kunnen worden.
Professor Danny Geelen van de Universiteit van Gent legt op Vilt uit dat landbouwgewassen zijn geselecteerd op basis van opbrengst en niet op basis van geur. Het opnieuw telen van gewassen met geureigenschappen is commercieel niet interessant. Of de geurverspreiders een goed alternatief zijn voor gewasbeschermingsmiddelen, is nog maar de vraag. "Ik ben niet zeker of het een goed alternatief is”, aldus Geelen. “Gewasbeschermingsmiddelen zijn vaak gericht op één of enkele specifieke ziekte of plaag die moet worden bestreden. Bij geurverspreiders zal het effect algemener zijn. Men trekt dus insecten aan, maar niet noodzakelijk die insecten die nodig zijn.”

FL 4. ‘Hartinfarcten en beroertes te voorkomen door minder zoutinname’
Het beperken van de zoutinname kan leiden tot 5% minder hartinfarcten en 7% minder beroertes. Dat zijn de conclusies uit het promotieonderzoek van Marieke Hendriksen bij het RIVM en Wageningen UR. De zoutinname in Nederland ligt ruim boven de aanbevolen hoeveelheid. Tachtig procent van de dagelijkse zoutinname komt uit bewerkte voedingsmiddelen. Het halveren van het zoutgehalte in bewerkte voedingsmiddelen is technologisch gezien haalbaar en kan de zoutinname bij vrouwen met 37% omlaag brengen. Voor mannen zou het te verlagen aandeel op 38% uitkomen.
Volgens Hendriksen kan een dergelijke zoutverlaging in de komende 20 jaar bijna 30.000 hartinfarcten en ruim 53.000 beroertes voorkomen. Om dit te kunnen bewerkstelligen zijn er forse inspanningen nodig van de voedingsmiddelenindustrie en de consumenten zelf om deze gezondheidswinst te behalen. Bij het kiezen van alternatieve voedingsmiddelen met een lager zoutgehalte kan de zoutinname afnemen met 47%. Hiervoor moeten consumenten dan wel hun huidige eetpatroon flink aanpassen.

FL 5. ‘Kinderartsen moeten kinderen screenen op ondervoeding’
De American Academy of Pediatrics (AAP) wil dat kinderartsen alle kinderen gaan screenen op de zekerheid dat zij voldoende goede voeding binnenkrijgen. De AAP benadrukt in het rapport "Promoting Food Security for all Children", de korte en lange termijn effecten van ondervoeding op de gezondheid. Ondanks een sterke stijging in het aantal kinderen dat voldoende te eten heeft, kampen 15 miljoen kinderen in de VS nog steeds met honger. “De gezondheidseffecten van honger op kinderen zijn groot en mogelijk levenslang. Onze aanbeveling is dat kinderartsen hier actie op ondernemen om zo de gezondheid van de kinderen te verbeteren”, zegt Sarah Jane Schwarzenberg van de Universiteit van Minnesota Masonic Children’s Hospital.
Risicogroepen zijn met name mensen met een laag inkomen en éénoudergezinnen. Ook tijdens de zwangerschap heeft voedselonzekerheid grote effecten. Als zwangere vrouwen niet voldoende kunnen eten, kan dit een levenslange negatieve invloed op de gezondheid en welzijn van het kind hebben. Kleine veranderingen in inkomsten, uitgaven of ondersteuning vanuit de overheid kunnen ouders de mogelijkheid geven om hun kinderen gezonde voeding te geven, aldus het AAP rapport. Statistieken laten zien dat meer dan 30% van de Amerikanen die aangaven voedselonzeker te zijn, moesten kiezen tussen het betalen van eten, of het betalen van medische zorg. “Net als armoede is voedselonzekerheid een dynamisch, intens complex probleem”, aldus de auteurs.

FL 6. Koekje van reddingsboot Titanic levert 20.000 euro op
Het ziet er uit als een normaal koekje, maar het 113-jarige koekje is nu het 'meest waardevolle koekje ter wereld' volgens veilingshuis Aldridge & Son. Dat schrijft Trouw.
Het biscuitje zat in een overlevingspakket in een van de reddingsboten van de in 1912 gezonken Titanic. Het werd 'gered' door James Ferwick, een passagier van de Carpathia, het schip dat overlevenden van de Titanic-ramp de volgende ochtend oppikte. Al die jaren bewaarde hij het koekje in een envelop met de tekst 'biscuit van Titanic reddingsboot, april 1912'. Na zijn overlijden liet de familie het koekje veilen. "Het is het enige koekje dat nog bestaat uit een reddingsboot van de Titanic. Het is ongelofelijk dat dit biscuitje zo'n dramatische gebeurtenis heeft overleefd", aldus veilingsmeester Andrew Aldridge.

FL 7. 'Zeewier energiebron van de toekomst'
Over 10 tot 20 jaar kan zeewier evenveel duurzame energie produceren als windmolens. Dat zeggen onderzoekers van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) over het Europese zeewierproject At Sea, meldt De Volkskrant. Na succesvolle proeven ligt de weg open voor de ontwikkeling van 'zeewierfarms' die biomassa produceren voor biobrandstof, chemicaliën en voedingsstoffen. Door speciaal ontwikkelde matten neemt de oogst spectaculair toe. Het Europees onderzoek denkt aan het plaatsen van zeewierfarms in de nabijheid van bestaande viskwekerijen en riviermondingen. De zeewierfarms kunnen dan meststoffen deels absorberen.
Hoewel de techniek grote potentie heeft, is het nog lang geen realiteit, reageert energiewetenschapper André Faaij van de Rijksuniversiteit Groningen, die niet direct bij het project betrokken is. Hij ziet nog problemen zoals de beschikbaarheid van voedingstoffen in zeewater, lekkages van meststoffen en het onder controle houden van ziekten bij grootschalige productie. Wel noemt Faaij het een 'op termijn interessante aanvulling'.

FL 8. Librije nieuwe nummer 1 in Lekker-ranglijst
Vorig jaar stond het 3 sterrenrestaurant van chefkok Jonnie Boer nog op de derde plaats, dit jaar is de Librije in Zwolle het beste restaurant van Nederland. Dat blijkt uit de 'Lekker500', de lijst van de 500 beste restaurants van Nederland volgens het culinaire vakblad Lekker, meldt de NOS. De tweede plaats is voor restaurant Manoir Inter Scaldes in Kruiningen en restaurant De Leest in Vaassen maakt de top 3 af.
De nieuwe locatie van De Librije is voor de restaurantgids een van de aanleidingen om het Zwolse restaurant bovenaan te zetten. Het restaurant is volgens Lekker 'flitsend' na de verbouwing. De Librije zit tegenwoordig in een voormalige vrouwengevangenis. Boer blijft nuchter onder alle lof. "Wij koken niet om nummer 1 te worden of drie sterren te krijgen. Wij koken alleen voor de gasten. Als Lekker het ook goed vindt, dan is dat mooi meegenomen."
Voor het eerst in het 38-jarig bestaan van de restaurantgids is er heel weinig onderling verschil tussen de bovenste drie restaurants, aldus hoofdredacteur Annelies Pijper. "De topchefs van ons land zijn zo ontzettend goed en ze groeien zo zeer naar elkaar toe, dat er bijna geen onderscheid meer te maken valt. Je kunt het vergelijken met het moeten kiezen tussen Mozart, Bach en Beethoven. Dat lukt bijna niet."

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Newsstand in Zamalek, Cairo', flyvancity
Dit artikel afdrukken