26 okt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Het ministerie van Economische Zaken ging er bij de onderhandelingen over het fosfaatrechtenstelsel in Brussel vanuit dat het fosfaatplafond niet werd gezien als een EU-norm waar een individuele boer zich aan moet houden. Dat meldt Boerderij vandaag op basis van antwoorden op Kamervragen over het fosfaatrechtenstelsel. Staatssecretaris Van Dam dacht dat als de ene boer 80 en de andere 160 rijdt op de snelweg, het gemiddelde van 120 wel zou kloppen voor de Europese politie. Dat is niet zo en zorgt nu voor een grote onzekerheid onder melkveehouders. Op dit moment is geheel onduidelijk aan welke normen zij moeten voldoen om hun bestaande bedrijfsvoering voort te kunnen zetten.

Maaltijdboxenleverancier HelloFresh start in Amsterdam een proef met eco-neutrale, elektrische vrachtfietsen met koelopslag. De fietsen worden opgeladen met zonne-energie en de fietsbezorging kost HelloFresh klanten niets extra's. Op termijn kan opschaling naar andere delen van de Randstad en naar andere bestellingen - via diverse samenwerkingen - in beeld komen. HelloFresh zegt met het gekoelde fietsdistributienetwerk zijn 'maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen' door bij te dragen aan minder verkeer in de binnenstad en een verlaging van CO2-uitstoot. HelloFresh maakt ook, net als online-super Picnic, de bezorgroute realtime volgbaar en signaleert de klant met sms-jes dat hun maaltijdbox 'en route' is.

Minder dan 10% van de Belgische studenten denkt dat hij of zij gezond eet. In de praktijk klopt dat ook, blijkt uit een enquête van zorgverzekeraar Christelijke Mutaliteit onder 1.386 hogeschoolstudenten. Meer dan de helft eet geen drie maaltijden per dag. Slechts 51% van de studenten maakt thuis een ontbijt. Maar 25% van de studenten voldoet aan de norm van twee stuks fruit per dag en 8% haalt 300 gram groente per dag. Verder viel op dat maar 42% van de studenten voldoende water drinkt en dat mannen meer snacken en alcohol en suikerhoudende dranken drinken dan vrouwen.

In de komende 10 jaar zal het marktaandeel van biologische voeding in Nederland verdubbelen naar bijna 7%. Dat verwacht de Rabobank naar aanleiding van een onderzoek van GfK. Ook in de rest van West Europa (6,7%) en in de VS (7,6%) neemt de verkoopprognose toe. Volgens Retailnews scoort Denemarken in Europa het hoogst, met een marktaandeel van al bijna 8%. De groei van biologische voeding is volgens John David Roeg, senior consumer foods analist van de Rabobank, ongeveer 3 keer sneller dan de totale groei van de voedselconsumptie. Volgens hem doen voedingsproducenten er goed aan zich te focussen op biologische voeding.

Jumbo Kok in Deventer is de eerste supermarkt in Nederland die informatie op maat naar zijn winkelende klanten gaat 'pushen' via een app. Denk aan informatie over granen uit de regio bij de broodafdeling of een looproute langs alle ingrediënten voor een bepaald recept. De 'Jumbo Lokaal-app' werkt met sensoren ('beacons') die op bepaalde plekken in de winkel hangen en via bluetooth met de smartphone van de klant in verbinding staan. Supermarktondernemer Hans Kok ziet in de beacons-technologie "een mooi nieuw communicatiemiddel om de klant te bereiken". Het hoofdkantoor in Veghel staat achter de app en is benieuwd naar de resultaten.

Het Britse bedrijf Rawligion brengt Relax op de markt, een melk met cannabisolie. Het product zou helpen tegen angst, pijn en stress, maar bevat niet de bestandsdelen waar je stoned van wordt. De melk is biologisch en 100% veganistisch, want gemaakt van hennepzaden, cashewnoten, vijgen, kokosolie, vanille, water en cannabisolie. De smaak is iets aardachtiger dan amandelmelk, met een subtiele cannabis-nasmaak, aldus Rawligion. Door nieuwe wetgeving is cannabisolie in Groot-Brittannië een wettig geneesmiddel. Vanaf 1 november is cannabisolie verkrijgbaar via grote farmaceutische bedrijven. Relax moet dan ook op de markt komen.

Voor het eerst vervoerde een zelfrijdende vrachtauto een commerciële lading: 50.000 blikjes Budweiser bier. De truck reed van Fort Collins in Colorado naar Colorado Springs, zo'n 200 kilometer. De vrachtauto van de Amerikaanse bierbrouwer Anheuser-Busch was uitgerust met apparatuur (camera’s, radar, lidar, computers en software) van het net door Uber ingelijfde Otto, een start-up van ex-Google werknemers. De truck reed op de snelweg volledig autonoom, al zat de chauffeur wel in de cabine. In stedelijke gebieden moet de chauffeur nog wel zelf rijden. Anheuser-Busch hoopt dat de techniek wereldwijd kan worden gebruikt en vooral voor minder ongelukken gaat zorgen.

In Japan zet een tekort aan wagyu-kalveren veehouders onder druk. De prijzen van de speciale vleeskalveren zijn in twee jaar gestegen van ¥550.000 (€4.850) tot gemiddeld ¥800.000 (€7.050) dit jaar. De schaarste dreef de prijs van topkwaliteit wagyu-vlees op tot ¥2,800 per kilo (€25). Fokkers en verwerkers vrezen dat de schaarste en hoge prijzen een permanente daling van de vraag tot gevolg heeft. Het kalvertekort is mede een gevolg van de krimpende veestapel in Japan. Insiders schrijven de afname aan wagyu- en gewone koeien toe aan de ouder wordende Japanse boeren die stoppen, de krimpende fokbasis en de daling van het aantal vleeshandelaren.

De Franse supermarktketen Système U zal vanaf 2020 alleen eieren verkopen van vrije-uitloop of biologische kippen. De supermarkt maakt bovendien tot 2020 geen reclame meer voor eieren uit andere productiesystemen en zal de herkomst van de eieren op de verpakking vermelden. Zowel het huismerk als de leveranciers van de U-supers stoppen met de productie van kooieieren. Om de leveranciers te helpen de overstap naar 'een vrij-uitloop of biologische productiewijze' te maken, zal de winkelketen jaarlijks €300.000 beschikbaarstellen aan de Franse eiersector.

Hormoonverstorende stoffen kosten de VS jaarlijks $340 miljard aan ziektekosten. Dat blijkt uit een publicatie in The Lancet. De stoffen, die onder andere voorkomen in zepen, plastics (voedsel)bakjes en cosmetica, zorgen onder meer voor neurologische schade en gedragsproblemen zoals ADHD, autisme en een lager IQ. Verder zouden de hormoonverstoorders ook gelinkt zijn aan obesitas, diabetes, kanker en onvruchtbaarheid bij mannen. Volgens wetenschapper Leonardo Transande draagt de studie bij aan het alsmaar toenemende bewijs voor economische- en gezondheidsschade door endocriene verstoorders. Zonder beleidsmaatregelen zou de omvang van dit probleem nog verder kunnen toenemen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Alisha Teerink

Likes vandaag

Frits van der Schans

Food- en agri-economie

Likes vandaag