Kort 25 nov in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat nog eventjes zo. Of probeer ons nieuwe formulier eens uit!

Fotocredits: 'leestafel', David, Bergin, Emmett and Elliott

Bijna 80% van de omzet van slagerijen is afkomstig van klanten van boven de 50. Consumenten onder de 30 jaar kopen nauwelijks vlees bij de slager. Slechts 2,4% van de slagersomzet komt bij 30-minners vandaan.

Dat blijkt uit de Slagersmonitor 2014. Marktonderzoeksbureau GfK stelde deze samen in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie.

De totale vleesomzet in Nederland daalde vorig jaar met €200 miljoen naar €5,7 miljard. Supermarkten zijn het belangrijkste afzetkanaal voor vlees met een marktaandeel van 82,1%. Slagers hebben een marktaandeel van 14,3% en 3,7% van de vleesaankopen wordt via andere kanalen gedaan. Volgens de onderzoekers staat de vleesomzet in Nederland onder druk doordat Nederlanders hun eetgewoonten veranderen en minder vlees gaan eten.

Het aantal slagers in Nederland nam vorig met 6% af. Het marktaandeel blijft desondanks gelijk. Slagers zijn over het algemeen weinig actief op de online markt, al geeft 20% aan een webshop te hebben. Verkopen via webshops maken 0,4% van de omzet uit.

In de Franse Dordogne is bij kippen van een particulier hoogpathogene vogelgriep H5N1 aangetroffen. Het is voor het eerst sinds 2007 dat er in Frankrijk vogelgriep wordt geconstateerd. Het Franse agentschap Nationale Risicobeoordeling (Anses) heeft de uitbraak bevestigd. De autoriteiten moeten nog vaststellen om welke stam het precies gaat, maar het lijkt er op dat deze eerder in Europa is aangetroffen in een laag-pathogene variant.

De Franse minister van Landbouw, Stéphane Le Foll, heeft onmiddellijk een noodplan volgens de Europese regelgeving in gang gezet. Dat houdt in dat er beschermingszones en bewakingszones van respectievelijk 3 en 10 kilometer worden ingesteld, en dat de controle op wilde vogels wordt verscherpt. In de directe nabijheid van de getroffen hobbykippenhouder liggen een eenden- en een ganzenfokkerij. Daar zijn wel antistoffen tegen de vogelgriep aangetroffen, maar geen zieke dieren.

Le Monde besluit: "vogelgriep kan niet op mensen overgedragen worden door het eten van vlees, eieren, foie gras - en meer in het algemeen door welk levensmiddel dan ook."

Sinds Brussel onder de terreurdreiging 'op slot' ging, is het aantal online bestellingen van de boodschappen in de 19 gemeenten van Brussel en de rand daaromheen met 40 à 50% toegenomen. Dat melden de grote supers Carrefour en Delhaize in de Belgische media.

Zowel het laten bezorgen als afhalen van bestelde boodschappen vertoont een duidelijke groei. Opvallend is dat de verkoop in de winkels niet onder de toegenomen internetverkopen lijdt. "We zien dat de gemiddelde aankoopwaarde per winkelkar ook is gestegen", zegt een Carrefour-woordvoerder. "Wat er misschien op wijst dat de shoppers hun aankopen voor de hele week in één keer doen in plaats van verschillende kleren per week naar de winkel te komen." Het winkelbezoek blijkt zich ook wat meer op de dag, als het licht is, af te spelen.

Van de 70 winkels van Carrefour zijn er 3 op last van de autoriteiten gesloten. Gesloten winkels vormen dus niet de verklaring voor de toegenomen internetbestellingen. De woordvoerders vermoeden dat klanten hamsteren.

De eerste scharrelstal is door de Dierenbescherming bekroond met 3 sterren van het Beter Leven Keurmerk. Hierdoor kan Pluimveehouderij Beek VOF zijn eieren nu voor een meerprijs verkopen. Drie sterren zijn eigenlijk voorbehouden aan de biologische houderij. Eerder werd al een uitzondering gemaakt voor de Rondeel-stal(len).

Eigenaar René Beek verlengde en overkapte de uitloop van zijn leghennenstel in Barneveld. Hij bedacht het concept met zijn eierhandel Gulliker &Roodbol in overleg met de Dierenbescherming. Het nieuwe stalconcept heeft veel aandacht voor dierenwelzijn. Er is veel daglicht en het dak kan gedeeltelijk open. Beek biedt de hennen allerlei afleidingsmateriaal en strooit graan bij. De snavels van de dieren worden niet gekapt. De bezetting is maximaal 6,7 hennen per vierkante meter, meldt Boerderij.

De Tweede Kamer nam een motie aan dat Europese consumenten recht hebben op een 'etiketteringsbeleid dat consequent van aard is'. Daarmee beogen VVD, SP, CDA en D66 dat er etiketten komen voor producten uit elk bezet of illegaal geannexeerd gebied, meldt de NOS.

De Europese Unie heeft labeling in voorbereiding voor die inzichtelijk moet maken of een product echt uit Israël komt, of uit een Israëlische nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat is al jaren een heet hangijzer waar de lidstaten maar geen overeenstemming over bereiken.

Volgens de Tweede Kamer reikt de problematiek verder dan alleen Israël, er zijn immers meer bezette gebieden in de wereld. Voor een 'consequente' herkomstetikettering zouden mensen bijvoorbeeld ook informatie moeten krijgen over producten uit de door Marokko geannexeerde Westelijke Sahara.

In België is dit jaar 32 keer een product uit de schappen gehaald omdat het etiket geen correcte informatie over de allergenen weergaf. Zo werden kruiden, koekjes en couscous uit de rekken gehaald, meldt De Standaard. Op het etiket stond bijvoorbeeld niet vermeld dat het voedingsmiddel (sporen van) ei, selderij of noten bevatte. Aan consumenten met een allergie werd gevraagd hun aankoop terug te brengen.

Sinds december 2014 is de Europese controle op allergeneninformatie een stuk strenger geworden en zijn er meer controles. In België doet het FAVV deze controles. Heel wat producenten blijven toch fouten maken. Daardoor moeten ze terug worden gehaald. Voor consumenten de situatie gevaarlijk zijn, winkels bezorgt het extra werk en voor producenten is het een dure grap.

Stijgende prijzen van de grondstoffen cacao en suiker zullen chocola en snoep duurder maken. Dat voorspelt het Economisch Bureau van ABN Amro in de nieuwste Agri Monitor - Softs, meldt FoodHolland.

De prijs van cacao is sinds januari dit jaar al met 11% gestegen en is sinds 2010 niet zo hoog geweest. Er is sprake van een oplopend tekort aan cacao, zodat een prijsdaling voorlopig niet aan de orde is. Onrust op de markt maar ook weersomstandigheden dragen bij aan de tekorten. Met name extreme droogte, waarschijnlijk als gevolg van El Niño, zorgt voor een verstoring van de productie in West-Afrika. Daarnaast neemt ook de vraag naar cacao toe.

Suikergoed werd dit jaar voor de consument nog 2,5% goedkoper. De prijs van de grondstof suiker liet sinds eind september een scherpe stijging van 25% zien. Na 5 jaren van overschotten wordt er voor komend seizoen een tekort verwacht. De consument gaat dit in zijn portemonnee voelen. Daar staat tegenover dat consumenten voor hun koffie dit jaar ongeveer 1% minder hoefden te betalen. De marktprijs liep ruim een vijfde terug. Door slecht weer en krappere voorraden zal de marktprijs echter weer licht stijgen, aldus ABN Amro.

Chips zijn al vijf jaar op rij de meest favoriete snack in Australië, blijkt uit nieuw onderzoek van Roy Morgan Research.

Zo’n 42% van de de Australiërs (8,2 miljoen mensen) eet wekelijks chips. Dit is een stijging van 1% vergeleken met vorig jaar. Bij 62% van deze mensen gaat dit samen met het drinken van frisdrank. Andrew Price van Roy Morgan research noemt het ‘ietwat zorgwekkend’ voor de gezondheid, vooral in de combinatie met frisdrank. “Alternatieve opties met minder zout of minder vet blijken toch minder populair te zijn dan de originele variant.” Vooral mensen onder de 25 jaar zijn liefhebbers van chips en andere zoute snacks als Cheezels of popcorn. Pas na het 50e jaar gaan mensen minder chips eten.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Willem Drok

gepensioneerd ecoloog

Likes vandaag

Wouter v.d. Weijden

Strategie duurzame landbouw

Likes vandaag

Wiebren van Stralen

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Fréderique Pruim

Redactie Foodlog

Likes vandaag