25 okt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Meer dan de helft van de totale visvangst van de Nederlandse visserij vindt plaats in wateren rondom het Verenigd Koninkrijk. Belangenorganisaties VisNed, de Nederlandse Vissersbond en de Europese vereniging voor Pelargische visserij PFA vrezen dat die Britse wateren na de Brexit teruggeëist zullen worden door de Engelsen. Dat kan "een dramatische reductie van het economische fundament onder de Nederlandse visserijsector" teweeg brengen, schrijven ze in een gezamenlijke brief. In De Telegraaf zegt PFA-voorzitter Gerard van Balsfoort dat de Britse vissers de EU niet zomaar kunnen buitensluiten. Het grootste deel van hun export gaat immers naar EU-landen.

In Amsterdam is sinds zaterdag de 'broodoutlet' van De Tweede Jeugd open. Bij de broodoutlet kun je 'Brood van Gisteren', vers oud brood dus, en verschillende producten van oud brood kopen. De oprichters, Benjamin Namane en Manuel Oostveen, kwamen op het idee toen ze zich realiseerden dat bakkers iedere dag hun onverkochte brood weggooien. Om dit te voorkomen, plaatsen ze containers bij een aantal bakkers in Amsterdam. Elke ochtend haalt De Tweede Jeugd het oudbakken brood op om het alsnog te verkopen en te verwerken tot onder meer tosti’s, croutons en uiteraard: broodpudding.

De jury van de AD Koffietest 2016 vindt de koffie uit de coffeecorner van de Jumbo Foodmarkt in Breda niet te drinken. Daarmee eindigt de Foodmarkt op de 131ste plaats in de AD-koffieranglijst. "De nare, bittere smaak drijft je ver af van wat je koffie zou willen noemen", oordelen de koffietesters. Opmerkelijk bovendien, omdat Jumbo Foodmarkt gericht is op vers en kwaliteit. De espresso uit de koffiecorner kreeg een 2,8, de cappuccino een 3,8. Slechts 7 bedrijven scoorden nog slechter dan Jumbo, waaronder een Haagse Starbucks-vestiging. De AD Koffietest is gewonnen door Coffee Mundo The Library uit Sittard.

Japan heeft met onmiddellijke ingang 19 ingrediënten van antibacteriële zepen verboden. Net als de VS oordeelt Japan dat de veiligheid niet is aangetoond en dat antibacteriële zepen niet effectiever blijken dan normale zepen. In de VS kregen bedrijven een jaar de tijd om de ingrediënten uit hun producten te halen, Japan begint er meteen mee. Volgens Cosmetics Design Asia biedt de snelle invoering mogelijkheden voor bedrijven om consumenten uit de groeiende natuurlijke en biologische sector aan te trekken en om consumentenwaardering te verbeteren. Voor een land als Japan, dat gekenmerkt wordt door langzame economische groei, zijn dat belangrijke drijfveren.

Nederlandse mosselen uit de Waddenzee en Oosterschelde mogen ook de komende vijf jaar het MSC-keurmerk voeren. Zowel de mosselbodemcultuur-kwekers als de Zeeuwse hangcultuurkwekers hebben het hercertificeringstraject succesvol doorlopen en zijn aantoonbaar duurzaam. “Het hernieuwde MSC-keurmerk bevestigt dat onze productiewijze in kwetsbare natuurgebieden als de Waddenzee en de Zeeuwse delta in harmonie is met het ecosysteem", aldus Addy Risseeuw, secretaris van de Producentenorganisatie Mosselcultuur. Nederland telt 88 mosselbodemcultuur-kwekers die jaarlijks zo’n 57 miljoen kilo Zeeuwse mosselen aanvoeren en 4 mosselhangcultuurbedrijven. 64% van de Nederlandse mosselproductie wordt in België verkocht, zelf eten we maar 4%.

De vereniging van Belgische wijnbouwers lanceerde tijdens de dit weekend gehouden Brusselse wijnsalon Megavino het nieuwe label 100% Belgische Wijn. Om het label te mogen dragen, moet de wijn niet alleen in België gebotteld zijn maar ook in België geteelde druiven bevatten. Zowel binnen- als buitenlandse producenten willen hun wijn nog wel eens ‘Belgisch’ noemen zonder dat er druiven uit België in gebruikt zijn. Op dit moment hebben 6 Belgische wijnmerken het nieuwe label. Volgens de Belgische wijnbouwers is het label nodig om consumenten te beschermen zodat ze weten wat ze kopen.

Twee keer al blokkeerde de Australische overheid Chinese pogingen om de grootste boerderij van het land over te nemen. De farm beslaat 1,3% van het landoppervlak van Australië en is 3 keer zo groot als Nederland. De Chinezen hebben een joint-venture gevormd met Gina Rinehart, de rijkste vrouw van Australië, en hebben met een bod van €270 miljoen de eigenaren, de familie Kidman, weten te overtuigen. Dit weekend stak een geheel uit Australiërs samengesteld consortium een staak in het wiel: BBHO biedt meer en vertegenwoordigd een een geheel Australisch eigendom. Het Rinehart-consortium krijgt nu de gelegenheid het bod te evenaren.

Maandag werd België officieel lid van het Southern Ocean Research Partnership van de Internationale Walviscommissie (IWC-SORP). Het IWC-SORP is een samenwerkingsverband van 12 landen dat wél onderzoek doet naar walvissen, maar ze daarvoor niet doodt. België gaat het partnerschap steunen door wetenschappelijk onderzoek te doen naar de bescherming van walvissen en dolfijnen via het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en universitaire onderzoekers. "Met zijn wetenschappelijke onderzoeken biedt het IWC-SORP een tegengewicht aan Japan, dat nog altijd op de zeezoogdieren jaagt", schrijft De Morgen. Het wetenschappelijk onderzoek van Japan zou niet meer zijn dan een dekmantel om het wereldwijde verbod op de commerciële walvisvangst te omzeilen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Alisha Teerink

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Willem Drok

gepensioneerd ecoloog

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag