24+25 sep in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De IJslandse staat overweegt de Britse diepvriesproductensuper Iceland Foods aan te klagen. Het mogelijke conflict gaat over het gebruik van de naam Iceland. Die naam is als merk geclaimd door de super, waardoor IJslandse bedrijven zich niet met 'Iceland' in hun naam of logo in Groot-Brittannië of Ierland kunnen registreren. Oprichter van de 46-jarige supermarkt Malcolm Walker is niet van plan te wijken. "Wij hebben iedere week 5 miljoen klanten - zij hebben 300.000 inwoners in totaal. Dus wij hebben een betere claim dan zij." Ingewijden hopen dat de zaak 'met een kwinkslag en zoals tussen staatslieden gebruikelijk' opgelost kan worden.

De Duitse actiegroep Animal Rights Watch maakte gedurende een langere periode in 2015 met verborgen camera's opnamen bij een twaalftal prominente Duitse veehouders. Onder de boeren bij wie gefilmd is, zijn een parlementariër en verschillende boerenbestuurders. De beelden tonen "een pasgeboren biggetje dat bruut wordt doodgeslagen, varkens en kalkoenen met open wonden en dieren die zonder verdoving doodbloeden", aldus de NOS. Animal Rights Watch wil met de beelden aantonen dat misstanden eerder regel dan uitzondering zijn. De Duitse boerenfederatie DBV heeft toegezegd de gevallen kritisch te zullen bekijken, maar veroordeelt de handelswijze van de activisten.

Schotse whiskyproducenten hebben hun Environmental Strategy uit 2009 aangepast. De nieuwe strategie bevat 4 thema’s met duurzaamheidsdoelstellingen waaraan de hele Schotse Whisky-industrie zich verbindt. Er staan deadlines in voor 2020 en 2050. De thema’s zijn: duurzame energie, waterefficiëntie, circulaire economie en duurzaam landgebruik. In 2050 moet 80% van de primaire energie uit niet-fossiele brandstoffen komen; in 2014 stond het percentage op 17%. In 2020 moet waterdestillatie (het maken van heel zuiver water voor de drank) 10% efficiënter zijn, mag er geen restafval meer naar de stortplaats gaan en moeten verpakkingen 100% recyclebaar zijn.

Sportkoepel NOC*NSF en chocoladefabrikant Ferrero Nederland (Nutella, Kinder) lanceerden deze week het actieplan ‘Joy of moving’. Beide partijen willen, met de Nationale Sportweek als uitgangspunt, kennis en plezier bijdragen aan meer en beter bewegen door kinderen. De focus van het actieplan ligt op de verbinding tussen sport en onderwijs. Ferrero en NOC*NSF bieden scholen gratis de 'MQ Schooltest' aan, waarmee binnen 1 minuut de motorische ontwikkeling van een kind getest kan worden. De scholen kunnen daarop inspelen met een passend sport- en beweegaanbod.
Sportsponsoring en kindermarketing liggen gevoelig.

Net als vorig jaar scoren de meeste Amerikaanse fastfoodketens een dikke onvoldoende voor hun antibioticabeleid. De Amerikaanse National Resources Defense Council rangschikte de fastfoodketens op hun aanpak om tot minder 'vlees-met-antibiotica' te komen. Slechts 9 van de 25 scoren een voldoende, een verbetering ten opzichte van de 5 van vorig jaar. Onder meer Burger King, Domino’s en ook Starbucks bungelen onderaan de lijst. Subway is de grootste 'stijger'. De broodjesketen begon in maart met antibioticavrije kip en belooft dat in 2025 al zijn vleesproducten antibioticavrij zullen zijn.

Een basisschool in Toronto verbiedt drinkpakjes sap in de lunchpakketjes. Daarmee lost de Jackman Avenue Junior Public School een afvalprobleem op. De school hanteert een 'nul-afval'-beleid en merkt dat de kinderen slordig omgaan met de pakjes. Het anti-drinkpakjesbeleid draagt er bovendien toe bij dat kinderen minder suiker binnenkrijgen. Vruchtensap geniet nog altijd een 'gezond' imago, terwijl het in werkelijkheid net zoveel suiker bevat als frisdrank. Het uitbannen van de drinkpakjes is één stap. Als de ouders de hervulbare bekers van hun kroost echter alsnog met zoete drankjes vullen, schieten de kinderen er in gezondheidsopzicht niet veel mee op.

De eerste Michelingids voor het Chinese vasteland is een feit; voor Hong Kong bestond al een uitgave. In miljoenenstad Shanghai kregen 26 restaurants één of meer Michelinsterren toegekend: 18 kregen er één, zeven kregen er twee en het restaurant T'ang Court kreeg er drie. In Shanghai blijkt zich het goedkoopste 2-sterrenrestaurant ter wereld te bevinden. Bij restaurant Canton 8 kun je al voor iets meer dan €6 genieten van een tweesterrenmaaltijd. Michelin wil de gids uitbreiden naar andere Chinese steden. Overigens heeft het eerste net bekroonde sterrenrestaurant alweer moeten sluiten omdat het niet over de juiste vergunningen beschikte, schrijft ShanghaiDaily.

TTIP, het handelsverdrag tussen de EU en de VS, schuift op de lange baan. Dat maakten de EU-ministers van handel gisteren in Bratislava weten. Zij achten het niet langer realistisch is om de onderhandelingen dit jaar af te ronden, zoals eurocommissaris Malmström (handel) aanvankelijk wilde. De EU wil wel met de Amerikanen in gesprek blijven over de reeds bereikte afspraken sinds de start van de onderhandelingen in 2013. Dat meldt het FD. Volgens de Nederlandse minister Ploumen is een periode van 'reflectie' en dialoog met onder meer NGO's nodig om TTIP breder gedragen te laten worden, zo meldt BNR.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jordi Kolenbrander

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag

Fréderique Pruim

Redactie Foodlog

Likes vandaag