24 aug in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De tongschar is de Vis van het jaar in België. Voor de 28ste keer koos het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) een onbekendere vissoort uit om "de horizon van de Belgische viseter te verruimen". De tongschar is een platvis die op culinair gebied kan wedijveren met de - veel duurdere - tong. Het WWF bekritiseert de uitverkiezing omdat voor tongschar, afhankelijk van waar gevist wordt, het advies 'met mate' of 'te vermijden' geldt. Volgens VLAM komt de in België aangevoerde tongschar grotendeels uit continu gemonitorde en duurzaam beviste visgebieden en zijn er "geen redenen tot ongerustheid".

Een Amerikaanse vis-toezichthouder beschermt 50 soorten kleine visjes die als visvoer dienen. Er komen vangstbeperkingen en de visstand wordt bijgehouden. De maatregel is bijzonder, omdat het om relatief onbekende vissen gaat die per ton een geringe waarde vertegenwoordigen. De Mid-Atlantic Fishery Management Council kiest voor een integraal beheersysteem, juist omdat de plankton-etende visjes helemaal onderaan in de voedselketen zitten en een onmisbaar onderdeel vormen van het hele mariene ecosysteem. Door proactief de zogenaamde forage fish te beschermen, wil de Council voorkomen dat de snelgroeiende kweekvisindustrie, die de visjes als voer gebruikt, de mariene voedselketen onherstelbaar beschadigt.

Vruchtensap is de snelst dalende productcategorie in de Nederlandse supermarkten. In 2013 verkochten de supermarkten nog 756 miljoen liter vruchtensappen, vorig jaar was dat gedaald naar 698 miljoen liter en dit jaar komt uit op 639 miljoen liter, verwacht marktonderzoeksbureau IRI. Vruchtensappen zijn hun 'gezonde imago' kwijtgeraakt. Consumenten beseffen inmiddels dat ook vruchtensappen veel suikers en calorieën bevatten. Het Voedingscentrum haalde bovendien fruitsap uit de nieuwe Schijf van Vijf en producenten als Appelsientje en Innocent moesten toegeven dat fruitsap geen (gedeeltelijke) vervanging van vers fruit is. Vooral jonge consumenten kiezen dan ook liever het nieuwste 'gezonde' drankje: water-met-een-smaakje.

Dat doet onder meer de Nieuw-Zeelandse melkverwerker Fonterra. Een parlementslid ziet liever zuivel- dan koeienleveranties aan China. Fonterra denkt echter dat het China niet vanuit Nieuw-Zeeland kan blijven bedienen. Begin deze maand verscheepte het bedrijf 8.000 maagdelijke Nieuw-Zeelandse koeien. Ze zijn bestemd voor de 5 melkveebedrijven die Fonterrra in China heeft. Ook in 2013 stuurde de zuivelaar ook al 7.000 dieren naar China. Fonterra wil eigen kwaliteitskoeien in het land zelf stationeren om de concurrentie in de groeimarkt voor te blijven. Boerderij rekent voor dat Nieuw-Zeeland sinds 2012 in totaal 38.232 koeien naar China heeft geëxporteerd.

Nederlandse fabrikanten kunnen vanaf nu direct leveren aan Chinese consumenten via de site Hollandbuy op het platform van webwinkel Alibaba. De site is een initiatief van het Holland Center, een samenwerkingsverband van Nederlandse agrifood- en tuinbouwbedrijven. Hollandbuy start met een assortiment van 50 houdbare Nederlandse producten. Het is de bedoeling het aanbod uit te breiden met koelverse producten. Initiatiefnemer Aalt Dijkhuizen benadrukt op Boerderij de kansen van de directe relatie tussen Chinese consumenten en Nederlandse producenten zonder tussenkomst van traditionele tussen- en detailhandel. De korte keten zou hen "een interessante database" bieden om aanbod en vraag nog beter af te stemmen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

Jordi Kolenbrander

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag

Fréderique Pruim

Redactie Foodlog

Likes vandaag