24 okt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Nederland wilde de milieunorm voor de melkveehouderij op het gebied van fosfaat redden door de uitgifte van fosfaatrechten. Dat verbiedt de Europese Commissie wegens staatssteun. Met man en macht wordt nagedacht over een oplossing door staatssecretaris Van Dam en andere betrokkenen. Vandaag werd bekend dat Brussel een onderzoek tegen Nederland is gestart. Gevreesd wordt dat Nederland ook de nitraatnormen onvoldoende heeft weten na te leven, schrijft Boerderij. Mocht dat zo zijn, dan moet Nederland tot een half miljoen koeien (van de 1,7 miljoen) opruimen en daalt de melkproductie navenant.

Agrarische coaches krijgen het de laatste maanden steeds drukker met het begeleiden van boeren met burn-outklachten. Dat constateert Agrio, uitgever van een aantal agrarische bladen, op grond van een belronde. Omdat boeren zelfstandig ondernemer zijn, negeren zij vaker signalen en onderschatten ze gevolgen. Coach Dik Veefkind: "Privé en werk lopen meer door elkaar heen en de verantwoordelijkheden en gevolgen zijn vaak groter dan bij werknemers.” Agrarisch coach Liza Simons ziet de toenemende druk als mede-oorzaak: "Bij boeren speelt mee dat ze een familiebedrijf hebben, waardoor niet alleen een bedrijf maar ook een gezin getroffen wordt bij werkuitval of tegenvallende cijfers.”

Wakker Dier vraagt vandaag staatssecretaris Van Dam in een brandbrief om wetgeving die weidegang bij koeien garandeert. Het afgelopen jaar blijkt de weidegang met 4 procentpunt gedaald te zijn en nog maar voor 65% van alle melkkoeien te gelden. De petitie die Wakker Dier na het bekend worden van deze cijfers organiseerde, haalde in twee weken 37.439 handtekeningen en is vandaag aan de Tweede Kamer aangeboden. Wakker Dier: “De cijfers laten duidelijk zien dat je weidegang niet aan bedrijven kan overlaten. Als Van Dam zijn uitgesproken ambitie van 80 procent weidegang in 2020 serieus neemt, moet hij weidegang wettelijk regelen.”

In het Brabantse Klundert opent in januari 2017 een streekproductenwinkel. Leden van de ZLTO-afdelingen in Moerdijk en Halderberge gaan de winkel met groente, fruit en zuivel beleveren. De streekproducten zijn binnen een straal van 10 kilometer geteeld of geproduceerd. ZLTO Halderberge is bij de streekproductenwinkel betrokken omdat de afdeling in Moerdijk in een kleigebied ligt en alleen aardappelen en uien zou kunnen leveren. De afdeling in Halderberge levert onder andere asperges en aardbeien. De leden zullen vaak aanwezig zijn in de winkel zodat de producten niet ‘anoniem’ in de schappen liggen.

Cateringbedrijf Albron zegt vandaag in het FD te gaan bieden op de stationshoreca: "Als de tender straks wordt uitgeschreven, zullen we zeker een serieus bod doen op een of meer onderdelen". Dit voorjaar maakte de NS bekend de stationshoreca grotendeels af te stoten omdat deze niet meer tot de kernactiviteiten van de NS behoren. Het spoorbedrijf wil zelf door met Kiosk en Huiskamer maar niet met Smullers, Julia’s, Broodzaak en Döner Company. In de markt wordt ook Jumbo (La Place) genoemd als geïnteresseerde partij. Ook zou Ahold de exploitatie van de AH to go winkels op de stations willen overnemen.

Boerderij meldt dat er een openbaar toegankelijke Europese databank voor gewasbeschermingsmiddelen komt. Dit naar aanleiding van vragen van de Portugese Europarlementariër João Ferreira. Volgens Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis bevat het informatiesysteem gegevens over toegelaten middelen in verschillende lidstaten. Ook komt er informatie beschikbaar over ingetrokken toelatingen. In de periode juni 2011 tot oktober 2016 zijn 11 stoffen verboden als gewasbeschermingsmiddel omdat ze schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Vier toelatingen zijn ingetrokken omdat hun veiligheid te onzeker is. 11 toelatingshouders besloten geen hernieuwde toelating aan te vragen voor hun middelen.

In Australië beginnen steeds meer melkveehouders hun eigen melkfabriek. Op die manier verkorten ze de keten en kunnen ze hun eigen 'merkmelk' rechtstreeks afzetten via markten, buurtwinkels en andere onafhankelijke retailers. Het uitschakelen van de grote zuivelverwerkers maakt de melkveehouders minder kwetsbaar voor de lage wereldmelkprijzen. Op AFN het voorbeeld van Gippsland Jersey, een start-up die inmiddels zijn eigen melk pasteuriseert en bottelt. Onder het motto 'zorg dat de melkveeboer een 'faire' prijs voor zijn melk krijgt' is de melk bij lokale verkooppunten te koop. Met een online crowdfunding campagne wil Gippsland Jersey verder uitbreiden.

Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen herovert de koppositie op de 2017-ranglijst van restaurantgids Lekker. De Librije van Jonnie Boer zakt naar de 2e plaats, De Leest van Jacob Jan Boerma staat opnieuw op de 3e plek. Chef Jannis Brevet en zijn team prijkten in 2014 en 2015 ook al op nummer 1. Er was een miniem kwaliteitsverschil tussen de drie koplopers, aldus de samenstellers van de 39e editie van de Lekker500. "De ambachtelijk volmaakte en overheerlijke gerechten, de foutloze en gedisciplineerde bediening, kortom het totale culinaire gezag" van Inter Scaldes gaven alsnog de doorslag.

Egyptenaren laten suiker staan. Niet uit gezondheidsredenen, maar omdat suiker schaars en duur is geworden. Door de politieke onrust, oplopende inflatie en een tekort aan buitenlandse deviezen zijn uit het buitenland te importeren grondstoffen steeds duurder geworden. Suiker is vorig jaar wereldwijd met 46% in prijs gestegen door productieproblemen in Azië en vooral in Brazilië, 's werelds grootste suikerproducent. Egypte consumeert jaarlijks zo'n 3 miljoen ton suiker en produceert zelf maar 2 miljoen ton. Een kopje thee, traditioneel gedronken met veel suiker, is voor veel Egyptenaren onbetaalbaar geworden.

"De nutriëntenvoorziening van veel mensen zou aanzienlijk kunnen stijgen door terug te grijpen op melk in plaats van frisdrank”, zei buitengewoon hoogleraar Zuivelkunde Toon van Hooijdonk in zijn afscheidsrede ‘Milk in the diet: a sharp discussion’. De consumptie van melk daalt in de westerse landen al decennia met gemiddeld ruim een liter per jaar, in tegenstelling tot de frisdrankconsumptie die scherp stijgt. We drinken inmiddels minder melk dan het Voedingscentrum als dagelijkse hoeveelheid aanbeveelt. Van Hooijdonk hekelt deze ontwikkeling omdat we daarmee een belangrijke bron van hoogwaardige nutriënten inruilen voor een 'nutriëntenarm product', met een - volgens hem - evengrote ecologische voetafdruk.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Henric van der Krogt

Sierteelt

Likes vandaag

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

ellen-maureen colpa

melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen

Likes vandaag

Wouter Klootwijk

Journalist

Likes vandaag