24 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Het nieuwe Business Benchmark rapport voor het welzijn van landbouwdieren (BBFAW) is uit, meldt dierenwelzijnsorganisatie CIWF in een persbericht. In het rapport wordt het dierenwelzijnsbeleid van de 99 grootste voedingsbedrijven langs de lat gelegd. De Nederlandse bedrijven Unilever (categorie 2) en FrieslandCampina (3) behielden hun plaats, Vion Food steeg terug naar niveau 3 en Ahold zakte van 3 naar 4 na de fusie met Delhaize. Het percentage bedrijven met een dierenwelzijnsbeleid steeg van 46% in 2012 naar 73% in 2016, met doelstellingen omtrent het welzijn van landbouwhuisdieren van 26% naar 65%. Investeerders die belang hechten aan dierenwelzijn blijken "een belangrijke driver voor verandering".

De Franse consumentenorganisatie 60 millions de Consommateurs onderzocht 12 merken luierbroekjes. In 10 daarvan trof de organisatie stoffen aan "die vermoedelijk of bewezen toxisch zijn". Het gaat om vluchtige organische stoffen zoals tolueen of styreen, pesticiden zoals glyfosaat, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs) en hormoonverstoorders als dioxinen en furaan. Hoewel de stoffen allemaal in hoeveelheden voorkomen die onder de wettelijk toegestane limieten blijven, is niet duidelijk wat hun uitwerking is als ze de hele dag in contact komen met babyhuidjes, stelt onderzoekster Victoire N'Sonde. Zij pleit voor etikettering en prijst de 2 merken die vrij van gifstoffen zijn.

Het Vlaamse praktijkonderzoekscentrum voor land- en tuinbouw Inagro, UGent en REO Veiling hebben de Agrotopia-stadstuinbouwleerstoel ingesteld. De leerstoel bundelt praktijkgericht en fundamenteel onderzoek voor glastuinbouw rond innovatie, verticale teelt en urban farming. De nieuw te bouwen dakserre op de kistenloods van REO Veiling in Roeselaere wordt de thuisbasis van Agrotopia. Aandachtsgebieden van de leerstoel zijn onder meer innovatieve energiebesparende technieken, recuperatie van afvalstromen, logistieke ondersteuning door robotisering, smart farming en precisie-tuinbouw door teeltsturing. Ook veilig en vers voedsel voor de groeiende stedelijke bevolking valt binnen Agrotopia's mandaat. In Nederland - glastuinbouwland bij uitstek - kennen we (nog) geen leerstoel stadslandbouw.

De Amerikaanse 'Arctic Apple', een genetisch gemodificeerde appel die niet bruin verkleurt bij blootstelling aan de lucht, is vanaf februari als snack-appelpartje te koop bij een aantal Amerikaanse supermarkten. Het is het eerste 100% GMO consumenten- en gemaksproduct dat op de markt komt. Dat kan een kentering betekenen in het GMO-debat, zegt de Washington Post. Ook Amerikanen staan huiverig tegenover GMO's maar realiseren zich niet dat ze vooral genetisch gemodificeerde grondstoffen binnenkrijgen via de eindproducten vlees en vleeswaar. Ruim 90% van het in de VS geteelde veevoer (maïs en soja) is GMO.

En daar haken we ook in Nederland op in, blijkt uit een rondje langs de media. Uitschieters: de pindakaastest in De Volkskrant, de 'leukste pindakaasreclames' op RTL (Pietje Pitamientje!) en de 'lekkerste recepten' op Woman'sHealth. Lezers van Het Parool en bewoners van Amsterdam komen vandaag het best aan hun trekken: de enige echte Pindakaaswinkel van Nederland in de Czaar Peterstraat biedt de hele dag boterhammen met pindakaas aan en laat in de winkel proeven van alle soorten pindakaas. Altijd al rozijn-venkelpindakaas willen proeven? Dat kan tot 22.00 uur vanavond.

Het Hooggerechtshof oordeelde vanmorgen dat de Britse regering niet het recht heeft zelfstandig artikel 50 in te roepen en daarmee Brexit in gang te zetten. Acht van de 11 rechters besloten dat het parlement het primaat heeft om de benodigde nieuwe wetgeving te maken. Het hof kan niet beslissen over wel/geen Brexit. De beslissing van het volk is rechtsgeldig. Wel krijgt premier Theresa May meer pottenkijkers bij de uitvoering daarvan. Het Hooggerechtshof zorgt nu voor een politieke uitvoering in plaats van een juridische, zegt Tory-parlementslid Jeremy Wright. Het Hof stelde tevens vast dat de deelregeringen van Schotland, Noord-Ierland en Wales Brexit niet kunnen tegenhouden.

Sinds China een jaar geleden de 1-kindpolitiek losliet, stijgt het geboortecijfer. In 2016 werden volgens officiële statistieken 17,86 miljoen baby's geboren, 7,9% meer dan in 2015, ondanks een afname van het aantal vrouwen in de vruchtbare leeftijd met 5 miljoen. Van de borelingen had 45% een ouder broertje of zusje. "De cijfers laten zien dat de aanpassing van het gezinsplanningsbeleid precies op tijd is doorgevoerd en uiterst effectief is", aldus de autoriteiten. Dat neemt niet weg dat de behoefte aan arbeid de komende jaren harder zal groeien dan de bevolkingsaanwas goed maakt. Jaarlijks verliest China 5 miljoen paar handen.

Op basis van onderzoek naar de samenstelling naar A-merk en huismerkproducten, constateert de Consumentenbond dat er grote verschillen zijn in het zoutgehalte van gelijksoortige producten. Directeur Bart Combée vraagt zich af waarom de ene fabrikant met veel minder zout toe kan dan de andere. Het onderzoek is voor de Consumentenbond aanleiding om te zeggen dat het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, een zelfreguleringsmaatregel voor onder meer zoutreductie, weinig effectief is. De Bond roept de Tweede Kamer op de adviezen van de Wetenschappelijke Adviescommissie over zoutverlaging bindend te maken. Ook de ChristenUnie eist een leidende rol voor de wetenschap bij productverbetering.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Frits van der Schans

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag