23 aug in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Albert Heijn en het Voedingscentrum helpen consumenten minder voedsel te verspillen. Bij de nieuwste spaaractie van de supermarktketen kunnen klanten vershouddozen in vijf formaten plus een vacuümpomp bij elkaar sparen. In de actieperiode geeft het Voedingscentrum tips voor het bewaren van voeding. Meer dan driekwart van de Nederlanders weet niet goed hoe lang of waar voeding bewaard kan worden, blijkt uit onderzoek van AH. Vooral bij vlees (54%), kliekjes (44%) en groenten (32%) heerst onzekerheid. Veertig procent van de jongvolwassenen blijkt niet goed te weten hoe je fruit bewaart. In het verleden lijken anti-voedselverspillingscampagnes weinig effect te hebben gehad.

De smaak van de pads van Douwe Egbert, de uitvinder van koffiepads, valt tegen. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. Huismerken scoren het best op smaak en duurzaamheid, vond een consumentenpanel van 90 proevers. AH Basic en Albert Heijn Perla bleken favoriet in de categorie regular pads. AH is ook de goedkoopste. Basic kost €1,90. DE blijkt het duurst (€4,20). Bij de dark roast variant eindigde Albert Heijn ook bovenaan met zijn biologische pads, gevolgd door Plus. De koffiepads van Albert Heijn, Plus, Jumbo en Lidl hebben een gecertificeerd duurzaamheidslabel. Aldi en Douwe Egberts hanteren eigen duurzaamheidsprogramma's.

Het Duitse chemieconcern Bayer en de Amerikaanse bestrijdingsmiddelen- en zadenproducent Monsanto lijken elkaar te naderen in de overnamebesprekingen, na een aantal 'constructieve gesprekken' tussen topmannen Werner Baumann en Hugh Grant. Een nieuw bod, dat dit keer wel de goedkeuring van Monsanto zou moeten kunnen wegdragen, kan binnen 2 weken op tafel liggen, meldt Bloomberg. Maandag gaf het Amerikaanse Committee on Foreign Investment in the U.S. groen licht voor de overname van het Zwitserse Syngenta door het Chinese ChemChina. Ook Dow en DuPont zijn volop in gesprek met mededingingsautoriteiten, vooral in de EU, over hun in december aangekondigde fusie.

In België krijgt de helft van de kinderen jonger dan 3 jaar minstens één keer per jaar antibiotica voorgeschreven. Dat blijkt uit cijfers over het medicijngebruik van jonge kinderen. Het hoge antibioticagebruik baart zorgen, hoewel er vooruitgang is geboekt; 10 jaar geleden kregen 7 op de 10 kleine kinderen nog antibiotica. "Antibiotica op jonge leeftijd kunnen het risico verhogen om op latere leeftijd chronische ziekten te krijgen", aldus de Onafhankelijke Ziekenfondsen. "Bovendien werkt overgebruik resistentie in de hand." Ouders (en dokters) moeten wat meer geduld hebben als hun kind ziek lijkt en niet meteen automatisch om medicijnen vragen.

De Belgische koningin Mathilde is op verschillende internetpublicaties te zien met een doosje dieetpillen in haar hand. Ook claimen de afslankproducten Pure Cambogia en Bella Vei dat de Belgische koningin haar slanke lijn en stralende uiterlijk te danken heeft aan hun producten met verschillende 'voor' en 'na' foto's. Dat de foto's gefotoshopt zijn, wordt snel duidelijk als de originele foto er naast gelegd wordt. Daarop brengt Mathilde prinses Elisabeth naar school, zonder pillen. Of het Paleis op gaat treden tegen de inbreuk op het portretrecht, is nog de vraag, aldus de Belgische media.

De Braziliaanse franchisenemer van fastfoodketen McDonald's stapt over op rundvlees dat is geproduceerd in het Amazonegebied. Na Canada is Brazilië het tweede land waar McDonald's als duurzaam beschouwd rundvlees gaat inkopen. Dit jaar gaat het om een eerste 250 ton rundvlees, uit het programma 'Nieuwe weidegrond' in de deelstaat Mato Grosso. McDonald's koopt in Brazilië jaarlijks zo'n 30.000.000 kilo rundvlees. Om de druk op de leveranciers niet te veel op te voeren vindt de overstap gefaseerd plaats. De overstap is duurzamer omdat de rundvleesproductie plaatsvindt in gebieden die al eerder ontbost werden en de mest in Brazilië blijft.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) start donderdag 25 augustus de uitbetaling van €11,5 miljoen aan zogeheten 'Aujeszky-rente'. Met de uitbetaling "komt een definitief einde aan de decennialange procedure die de NVV voerde tegen het Landbouwschap en later de Sociaal Economische Raad (SER)", aldus het persbericht. In de jaren '90 moesten varkenshouders hun dieren inenten tegen de Ziekte van Aujeszky, tegen verplichte tarieven. Varkenshouder Willie van Gemert, die 21 jaar geleden begon met de Aujeszky-procedure om deze onterecht geïnde gelden terug te vorderen, zal een 'symbolisch en ludiek' startschot geven. De NVV vorderde in totaal €27,6 miljoen terug.

Nieuwe Amerikaanse richtlijnen kunnen zowel obesitas als eetstoornissen bij tieners voorkomen. De richtlijnen focussen meer op een gezonde leefstijl en veel minder op gewicht. Er zijn 3 'don't's' en 2 'do's': ouders en artsen moeten tieners vooral niet aanmoedigen om te gaan lijnen, niet praten over gewicht en hun kind vooral nooit pesten met zijn of haar gewicht. Ouders moeten vooral de gezamenlijke maaltijd aan tafel stimuleren en hun kind helpen bij de ontwikkeling van een positief lichaamsbeeld door het aan te moedigen gebalanceerd te eten en te sporten om lekker fit te zijn. Adviezen om af te vallen zijn not done.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

james pott

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag