Kort 23 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat nog eventjes zo. Of probeer ons nieuwe formulier eens uit!

Fotocredits: 'Sonntagmorgen', Das Sabrinchen

De vogelgriep in Frankrijk neemt een grote vorm aan. De teller liep de afgelopen dagen op van 43 naar 61 bedrijven (met eenden en ganzen) die door de hoogpathogene vogelgriep getroffen zijn. In alle gevallen worden de vogels geruimd en zijn er quarantaine- en biosecuritymaatregelen van toepassing.

In Nederland boog de Deskundigengroep dierziekten zich op verzoek van staatssecretaris Martijn van Dam over de Franse situatie. Zij concluderen dat het risico van introductie van het Franse vogelgriepvirus in Nederland op dit moment laag is "omdat er geen handelscontacten tussen Nederland en het Franse risicogebied zijn, en de kans op introductie door wilde vogels klein is. Wel waarschuwen de deskundigen dat het risico voor Nederland kan veranderen wanneer de vogeltrek richting het noorden op gang komt. In de loop van 2016 zou het risico kunnen veranderen, afhankelijk van de Franse wildmonitoring en analyses van de genetische samenstelling van de in Frankrijk rondwarende virussen", schrijft Boerderij.

De deskundigen vermoeden dat de hoogpathogene vogelgriepvirussen al geruime tijd bij Frans pluimee circuleerden. In tegenstelling tot kippen vertonen eenden en ganzen weinig klinische verschijnselen. "Het lijkt het meest waarschijnlijk dat het Franse hoogpathogene virus als laagpathogeen in eenden of ganzen is geïntroduceerd, en vervolgens is gemuteerd tot een hoogpathogeen virus," aldus de deskundigen.

Nederlandse pluimveehouders maken zich, na de uitbraken die vorig jaar ons land troffen, ernstig zorgen. Pluimveeorganisaties benadrukken het belang de hygiëneprotocollen op de letter te volgen.

Gisteren verscheen de Franse Minister van Landbouw, Stéphane Le Foll op de Franse televisie om nog maar eens te benadrukken dat het virus niet besmettelijk is voor mensen en dat de sanitaire diensten de vogelgriepuitbraak 'onder controle' hebben. "De Fransen hoeven zich echt helemaal niet ongerust te maken en kunnen rustig alles wat ze maar lekker vinden van gevogelte eten. Het is een virus dat zich verspreidt onder vrijlopende vogels en niet via vlees eten overgedragen wordt."

In Engeland zijn appels en sinaasappels uit en raken avocado's helemaal in. Mede dankzij tv-kok Nigella Lawson is de omzet van avocado's in Groot Brittannië het afgelopen jaar met meer dan 25% gestegen naar £142 miljoen. De avocado schiet hierdoor naar plek acht in de 'verse fruit ranglijst' van vakblad The Grocer, meldt de Daily Mail.

De stijgende populariteit van avocado's is deels toe te schrijven aan tv-celebrity chefs die de voordelen van avocado's benadrukken voor een groeiend aantal gezondheidsbewuste Britten. Hoewel een recent recept van Nigella Lawson van avocado op toast veelvuldig bespot werd op sociale media, meldde supermarktketen Waitrose dat het simpele gerecht voor een verkoopstijging van 30% van de vrucht zorgde.

Het is voor het eerst dat in Engeland de avocado's populairder zijn dan de geliefde sinaasappel. Die laatste vindt zichzelf nu terug op de tiende plek van de ranglijst. Sinaasappels en appels verliezen terrein aan makkelijker te eten fruit, zoals druiven en bessen, en aan het steeds populairder wordende exotisch fruit.

De strijd tussen de nieuwe maaltijdbezorgers is losgebarsten, vooral in Amsterdam. Het Britse Deliveroo, het Duitse foodora en het Nederlandse Tante Bep bezorgen culinaire maaltijden van de betere restaurants aan huis. De boodschap ‘goed, lekker eten mag wat kosten’ slaat aan. De bestellingen blijven groeien. Tante Bep verwerkt nu zo’n 125-150 bestellingen per dag, Deliveroo en foodora 250-350, meldt NRC Q.

Het grote verschil met Thuisbezorgd.nl en Just Eat is dat de bezorgers het hele bestel- en bezorgproces voor hun rekening nemen. ”Wij helpen restaurants die niet zelf willen bezorgen, maar wel de keukencapaciteit hebben om dagelijks een aantal extra borden aan een koerier mee te geven”, zegt Philip Padberg van Deliveroo. Dit kan voor restaurants een mooie bijverdienste opleveren. Er zijn restaurants die er 30% meer omzet uit halen.

Het aanbod bij de restaurantbezorgers varieert van luxe – oesters met champagne - tot eenvoudig – burger met friet. Ze mikken op de consument met te weinig tijd om zelf te koken, en genoeg geld om restaurantprijzen plus bezorgkosten af te rekenen. Deliveroo en foodora hebben beide plannen om volgend jaar uit te breiden naar andere Nederlandse steden.

De in Amsterdam en omstreken 'wereldberoemde' broodjeszaak Sal Meijer blijft voor Amsterdam behouden. Komend voorjaar zal eigenaar Maurits Blog op een nader bekend te maken locatie in Amsterdam een nieuwe zaak openen. Eerder deze week kwam in de pers dat Sal Meijer, de eerste Joodse broodjeszaak van na de oorlog, na 58 jaar zou gaan sluiten.

Maurits Blog, schoonzoon van oprichter Sal Meijer en zijn vrouw Marjan Blog-Meijer hebben een overeenkomst getekend met Claudia en Martijn Koppert. Daarmee is de continuïteit van Sal Meijer gewaarborgd. "Maurits Blog zal ook op de nieuwe locatie het gezicht van de broodjeszaak zijn en de bereiding van de vleeswaren volgens eigen recept voor zijn rekening nemen. De keuken en de broodjeszaak blijven onder toezicht staan van het Rabbinaat, zodat klanten er van op aan kunnen dat het vlees koosjer is", meldt het persbericht.

Vanuit de nieuwe locatie zal Sal Meijer ook de volgens eigen recept gemaakte vleeswaren en broodjes gaan leveren aan de horeca, zodat er "straks op meer plaatsen in Amsterdam mensen kunnen genieten van onder meer een echt traditioneel Joods broodje warm pekelvlees, oftewel “broodje Meijer”.

Warenhuisketen V&D heeft vandaag van de rechtbank in Amsterdam uitstel van betaling gekregen. Afgelopen maandag bleek de nieuwe eigenaar Sun Capital onverwacht niet bereid te zijn een tegenvaller op te vangen. De aangestelde bewindvoerders zullen de mogelijkheden voor een (gedeeltelijke) doorstart in kaart brengen of een faillissement aanvragen. Terwijl zij aan het werk zijn, blijven de 62 filialen van V&D en 250 vestigingen van La Place open. De webshop is wel gesloten.

Sinds 2014 is V&D aan het kwakkelen. Dit voorjaar deed John van der Ent, CEO van V&D, nog vol enthousiasme zijn strategie uit de doeken om de verlieslijdende warenhuisketen weer in de zwarte cijfers cijfers te krijgen. In die plannen speelden de La Place restaurants een prominentere rol binnen de winkels. Alles was er op gericht in 2016 break-even te draaien en in 2017 weer winst te maken.

Het warme winterweer en een aantal incidentele tegenvallers zorgden de laatste maanden voor een "omzetval en een oplopend liquiditeitstekort", liet V&D vandaag weten. Volgens betrokkenen zou 2015 een verlies van zo'n €40 miljoen opleveren. Sun Capital, dat deze zomer nog €47 miljoen in V&D stak om de winkelketen weer 'lucht' te geven, trekt er nu volledig onverwacht de stekker uit.

Het zachte winterweer schopt de seizoenscyclus van fruitbomen in de war. Normaal gesproken verkeren bomen in deze tijd in winterrust. Door de warme temperaturen van lucht en bodem blijft de sapstroom in de bomen op gang en dreigen bloemknoppen nu al in bloei te komen. Zou er deze winter dan nog vorst overheen komen, dan zullen de knoppen bevriezen waardoor het risico bestaat dat de bomen helemaal niet meer in bloei zullen komen. Zonder bloei draagt de boom geen vruchten. Belgische fruittelers maken zich zorgen, meldt Vilt.

Volgens het Proefcentrum Fruitteelt is er op dit moment zeker nog geen sprake van schade, maar bestaat het risico wel. De fruitbomen lopen het grootste risico als de temperatuur plots omslaat. Als de kou langzaam en geleidelijk in de loop van de komende weken intreedt, is er geen probleem en kunnen de bomen nog afharden. Wat er gebeurt als de vorst helemaal uitblijft, is nog een open vraag. Fruitteler Kris Van der Velpen: "Aan dit tempo zit je dan in februari met een bloei. Die is normaal pas voorzien begin mei voor appelen en april voor peren en kersen.”

De Plus 'light' pindakaas die voor het Gouden Windei 2015 was genomineerd, verdwijnt uit de schappen, meldt foodwatch. De light pindakaas bevat 30% minder vet, maar wel 451% meer suiker dan reguliere pindakaas doordat een deel van de ‘vette’ pinda’s is vervangen door pure glucosestroop.

Volgens foodwatch hebben supermarkten Plus, Deen, Coop, EMTE, Hoogvliet, Dirk en Dekamarkt al aangegeven te zullen stoppen met de verkoop van pindakaas light. “Ze zullen geheel stoppen met pindakaas light of beloven een light versie met een gezondere samenstelling,” aldus foodwatch. Volgens de Europese wetgeving mag een dergelijk product 'light' heten, omdat het 30% minder vet bevat. Dat suiker het vet vervangt, is wettelijk toegestaan. Sjoerd van de Wouw noemt het ‘misleiding van voedselfabrikanten’ en vindt dat de wet de consument hier onvoldoende tegen beschermt.

Natural News brengt de case van een vrouw die een poeptransplantatie kreeg van haar dochter. De dochter was obees en ook de moeder bleek obees te worden.

We weten nog weinig van onze intestinale gezondheid. Volgens Natural News is de case een aanwijzing voor het feit dat zelfs kleine veranderingen in onze intestinale gezondheid kunnen leiden tot grote gezondheidseffecten. De vrouw had voor de transplantatie een BMI van 26. Zestien maanden na de transplantatie kwam haar BMI uit op 33. Na drie jaar stond haar BMI score op 34,5.

Onderzoek op muizen had in 2009 al eens aangetoond dat dergelijke effecten denkbaar zijn.

In de VS is het niet langer verplicht het land van herkomst op de etiketten van rund- en varkensvleesproducten te vermelden.

De overheid zal niet langer toezien op een juiste etikettering. De Amerikaanse Minister van Landbouw, Tom Vilsack liet in een verklaring weten: "Het Ministerie van Landbouw zal met onmiddellijke ingang niet langer de etiketteringseisen handhaven met betrekking tot het land van herkomst (COOL) voor spiervlees en gemalen runder- en varkensvlees [..]. Al het binnenlands geproduceerde en geïmporteerde vlees zal uiteraard door het USDA aan zorgvuldige inspecties onderworpen blijven zodat de voedselveiligheid verzekerd blijft."

Het niet langer handhaven van de herkomstetikettering maakt deel uit van een pakket van bezuinigingsmaatregelen dat het Amerikaanse Congres vorige week aannam om te voorkomen dat de overheid wegens geldgebrek 'op slot' zou gaan. Eerder dit jaar veroordeelde de World Trade Organisation de VS tot het betalen van bijna $100 miljoen compensatie aan Mexico en Canada omdat de COOL-etikettering in strijd is met handelsafspraken. Het versoepelen van de etiketteringsregels opent mogelijkheden voor importeurs van vlees uit 15 landen, waaronder Honduras, Nicaragua, Chili, Argentinië, Brazilië, Mexico en Canada, schrijft GlobalMeatNews.

De Nederlandse varkenshouderij krijgt harde klappen te incasseren.Uit een enquête van Pig Business onder 395 varkenshouders blijkt dat het afgelopen jaar zo’n 12 procent van de zeugenhouders er de brui heeft aangegeven. Bij de vleesvarkenhouders lijkt de situatie minder acuut.

Van de 234 ondervraagde vleesvarkenshouders gaf ‘slechts’ 3 procent aan in het afgelopen half jaar te zijn gestopt of daarmee momenteel mee bezig te zijn. Toch denkt maar 38 procent dat het bedrijf veerkrachtig genoeg is om de huidige crisis te kunnen overleven. Dat meldt Vilt in zijn analyse van de enquête.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Veronica Kouwenhoven
  • #3
  • 24 dec '15
  • 12:06

Eind vorig jaar, toen V&D in zwaar weer verkeerde begreep ik uit de verslagen van onder andere het Financieel Dagblad, dat het, net als veel andere Nederlandse bedrijven, in handen was gevallen van een hedgefonds, dat het in zwaar weer had gebracht. Dit soort investeerders trekken een bedrijf leeg door het vol te pompen met schulden en een veel te hoog dividend aan zichzelf uit te betalen. De sprinkhanenplaag van de financiele wereld zeg maar.
Daar is geen enkel bedrijf, hoe gezond ook, tegen opgewassen.
Er zijn voldoende Nederlanders die hun boodschappen doen bij Hema en V&D, beide bedrijven die aan een dergelijk hedgefonds ten prooi zijn gevallen. Al jaren proberen sommige politieke partijen tegen dit soort praktijken tevergeefs wetgeving in het geweer te brengen. In het huidige neo liberale klimaat waar moraal onderhavig is aan hebzucht zal dat helaas niet lukken. Het ligt dus iets subtieler Wouter en is tevens veel schrijnender.

Wouter Klootwijk
  • #2
  • 23 dec '15
  • 13:35

De Nederlandse bazen van V&D geven de Amerikaanse eigenaars de schuld van de teloorgang.
Maar ze hebben zelf verzuimd naar mij te luisteren. V&D had het sloomste warenhuis van Nederland moeten worden. Ik schreef het driekwart jaar geleden in een column:

'Terug naar doodgewoon.
Het Nederlandse volk bestaat uit 1700 personen. Ze vormen een vast panel waar onderzoekers naar wat er leeft, vragen aan stellen. Uit antwoorden maken de onderzoekers op wat het Nederlandse volk vindt en wil. Om de haverklap is V&D in het nieuws vanwege strijd om het bestaan. Onderzoekers vroegen het Nederlandse volk wat het van V&D vindt. Welnu: ‘het warenhuis is saai en ouderwets’. En precies die uitslag van het onderzoek wordt verkeerd begrepen. Door de onderzoekers zelf, maar ook door de zenuwachtige directie van de organisatie van de saaie warenhuizen. Het is namelijk een buitenkansje. Het enige wat je nog hoeft te doen is de winkel nog saaier maken (mag de muziek uit) en nog ouderwetser. Je hoeft er niet eens reclame voor te maken, want het Nederlandse volk wist het al: daar kun je nog doodgewone dingen kopen, zoals bijvoorbeeld een rond aardewerken bord. Om van te eten!

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
  • #1
  • 23 dec '15
  • 12:45

Ad 6: De tijd lijkt voorbij van 'we stoppen er nog 40 miljoen in en dan trekken we de stekkers er uit'.
De stekkers gaan er steeds sneller uit. Is dit ook de nieuwe strategie van de Rabo bank?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Frits van der Schans

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Alisha Teerink

Redactie Foodlog

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag