23 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De Amerikaanse president Donald Trump verwees, zoals verwacht op grond van zijn campagne, per decreet het Trans-Pacific Partnership naar de prullenbak. Over het vrijhandelsplan tussen 12 landen rondom de Stille Oceaan was 8 jaar onderhandeld; TTP was nog niet geratificeerd door het Amerikaanse Congres. Trump geeft om de Amerikaanse economie te beschermen de voorkeur aan bilaterale handelsverdragen. De 20-jaar oude Nafta-overeenkomst (met Mexico en Canada) staat ook op de nominatie om opengebroken te worden. Vrijdag ontmoet Trump de Britse premier Theresa May. Naar alle waarschijnlijkheid staat ook daar een bilateraal handelsverdrag op de agenda, na Brexit.

In Brussel spoten melkveehouders van de European Milkboard (EMB) een ton melkpoeder tegen het Justus Lipsius-gebouw in Brussel en staken het poeder in brand. Daar vergaderden de Europese landbouwministers. De boeren protesteren tegen zich verlagende melkprijzen. De EMB wil dat de EU kiest voor een permanent reguleringsinstrument. De EU besloot in het verleden interventievoorraden melkpoeder (22.000 ton in totaal) te kopen om de markt te stabiliseren. Nu acht ze het tijd om daarvan 40 ton op de markt te brengen. Dat drukt de prijzen, zodat de oude crisis door de EU als het ware weer in omloop wordt gebracht.

Er dreigt een tekort aan de befaamde Bretonse specialiteiten zoals de sablés, galettes en Kouign amann. De afgelopen maanden troffen klanten in de supermarkten al (half)lege schappen, meldt Le Figaro. Bretonse boter - kerningrediënt voor veel Bretonse lekkernijen - is schaars en in 10 jaar nog niet zo duur geweest. Door de melkcrisis als gevolg van overproductie na het afschaffen van het melkquotum, lijden melkveehouders verlies op hun melk en minderen ze de productie. De Bretonse koekenbakkers hebben zich verplicht om alleen Bretonse grondstoffen in te kopen zodat ze niet 'vreemd' kunnen gaan met bijvoorbeeld boter van FrieslandCampina.

De ChristenUnie vindt dat de voedingsindustrie te weinig voortgang maakt met het reduceren van zout, suiker en vetten in voedingsmiddelen. De politieke partij wil daarom dat de wetenschappelijke commissie een leidende rol krijgt binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. “Hun advies moet bindend zijn.” Dat meldt VMT.

HelloFresh klanten kunnen hun maaltijdbox verder afstemmen op persoonlijke voorkeuren en behoeften. Naast de reeds bestaande ‘Original’, ‘Family’ en ‘Veggie’ box, kunnen klanten kiezen voor een voorkeur op drie gebieden: calorie-inname, snel te bereiden recepten en ‘discovery’ gerechten voor avontuurlijke thuischefs. Volgens HelloFresh laat deze verdere 'personalisering' het aanbod beter aansluiten bij de behoeftes en levensstijl van hun afnemers. De maaltijdboxleverancier breidt het receptenaanbod uit. Klanten kunnen voortaan kiezen uit 10 in plaats van 9 recepten.

Een op de vijf Australische kinderen heeft al overgewicht of obesitas vóór het naar de lagere school gaat. Vijf procent van de kinderen tussen de 2 en 4 jaar is obees. Onderzoekers berekenden dat hun gewichtsproblemen jaarlijks €12 miljoen kosten aan ziekenhuisopnames, huisartsbezoeken en behandelingen. Een te zwaar kind kost een gezin gemiddeld €260 per jaar meer dan een kind op gezond gewicht. Volgens onderzoeker Vicky Brown zijn er volop mogelijkheden om kinderen een betere start in het leven te geven. Helaas zijn Australiërs zich daar onvoldoende van bewust, zegt zij.

Consumenten verlangen naar veiligheid en geborgenheid. Het is niet aan de wetenschappers en multinationals om de maatschappij vooruitgang op te dringen. Dat stuit op weerstand. Veredelaars zullen daar wel degelijk rekening mee moeten houden. Dit geluid overheerste op het symposium van Naktuinbouw ter gelegenheid van het afscheid van Kees van Ettekoven als hoofd Rassenonderzoek. "Eigenlijk kun je er niet omheen om samen met burgers de onderzoeksagenda op te stellen", zei ook Jan Staman, oud-directeur van het Rathenau Instituut. Volgens hem kunnen veredelaars de verbinding vinden door het ontwikkelen van duurzame producten, die gezond en veilig zijn.

De Nederlandse Sligro Food Group neemt de Belgische groothandel ISPC over, meldt Sligro in een persbericht. De koopsom blijft geheim. Na de overname wil Sligro onder de naam Sligro/ISPC een "netwerk van zelfbedienings- en bezorggroothandels bouwen voor horeca en grootverbruik in België". ISPC boekte over 2016 €85 miljoen omzet. Na de overname zal de omzet in België van Sligro/ISPC uitkomen op ruim €240 miljoen, aldus Sligro. ISPC was eigendom van Ivan Sabbe, die voor Lidl het Belgische winkelnet van de discounter ontwikkelde. Sabbe nam in 2009 de 2 Belgische vestigingen over van de familie Fourcroy, nadat de Nederlandse al waren overgenomen door HANOS.

Dat vindt de Britse voedselwaakhond Food Standards Agency (FSA) in de nieuwe campagne ‘Go for Gold’. Brood, aardappels en andere koolhydraatrijke producten die gebakken of geroosterd worden, moeten na de bereiding goudgeel van kleur zijn. Als het te bruin wordt gebakken, ontstaat acrylamide. Die stof blijkt kankerverwekkend bij dieren. Een aantal experts verwacht dat ook mensen er gevoelig voor zijn. De FSA raadt mensen aan om te variëren in hun voedingspatroon, te kiezen voor minder bruinerende bereidingswijzen en instructies op de verpakking goed op te volgen, om zo de aanmaak van acrylamide laag te houden.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

james pott

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Astrid Spijkers

Huisvrouw

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag

Frans Aarts

Land- en tuinbouw

Likes vandaag