22 sep in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Het kabinet stelt volgend jaar €20 miljoen beschikbaar voor de Voedselagenda. Dat blijkt uit de begroting 2017 van het ministerie van Economische Zaken. De Voedselagenda is er op gericht de "de hele voedselketen, van boer tot consument, [te betrekken bij] een voedselsysteem dat voorziet in voldoende, veilig, gezond en duurzaam geproduceerd voedsel dat bereikbaar is voor iedereen". Boerenkoepel LTO Nederland reageert op een zure manier tevreden. De organisatie is vóór voedselbeleid, maar vindt dat de gelden niet mogen worden onttrokken aan innovatiegelden die voor de landbouw bestemd waren.

Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan stellen via het Chan Zuckerberg Initiative $3 miljard beschikbaar om tegen het einde van deze eeuw 'alle' ziektes de wereld uit te helpen. De ceo van Facebook en zijn vrouw willen hartziekten, kanker, infectieziekten en neurologische aandoeningen "genezen, voorkomen of managen". Volgens Zuckerberg gaat er momenteel 50 keer zoveel geld op aan het behandelen van zieke mensen als aan genezing en preventie. Met hun investering in wetenschappelijk onderzoek en samenwerkingen met wetenschappers, dokters en ingenieurs hopen Zuckerberg en Chan een ‘veiliger toekomst’ te kunnen garanderen voor hun hun 1-jarige dochter.

Dat zegt Conny Braams, Unilevers nieuwe baas voor de Benelux in een uitvoerig interview met Foodmagazine. Braams: "Ik vind [...] dat het belang van innovaties [...] niet moet worden overschat. Als het gaat om food, ben ik er van overtuigd dat productverbetering in kleine stapjes beter werkt dan radicale vernieuwingen. Hoe minder consumenten aan hun eetpatroon hoeven te veranderen, hoe beter het is. Gezonder eten zonder grote gedragsverandering werkt." In het interview gaat Braams voorts in op cultuurverschillen die haar blik op overtuigingen hebben gerelativeerd, het belang dat zowel supermarkten als consumentenmerken hechten aan merkenbouw en de noodzaak van digitale communicatie.

Europese jongeren drinken en roken minder dan eerdere generaties, net als hun Amerikaanse leeftijdgenoten. Wel blijkt hun bingedrinkgedrag problematisch. Ook het gebruik van illegale drugs blijft op een "hoog niveau". Dat blijkt uit het laatste rapport van het ESPAD met gegevens van 96.043 15-16 jarige scholieren uit 35 Europese landen. In vergelijking met hun Europese leeftijdsgenoten beginnen Nederlandse jongeren later met drinken, maar als ze drinken is dat vaak en veel. Blowen doen Nederlandse scholieren vaker, met roken starten ze weer later. Nederlandse jongeren zijn 6,6 dagen per week online te vinden, de gemiddelde Europese scholier komt uit op 5,8. Alle cijfers zijn online te vinden.

De prijs die Vlaamse drinkwatermaatschappijen rekenen verschilt sterk per regio. Oneerlijk, vindt Vlaams parlementslid Rob Beenders (SP.A). Sinds begin dit jaar is het gratis drinkwater voor elke Vlaming afgeschaft en de factuur bestaat nu uit een vast bedrag plus verbruikskosten. Dit leidt tot verschillen die oplopen tot 169 euro per Vlaming. “Omdat de Vlaming zijn leverancier niet kan kiezen, is het dus een kwestie van geluk of brute pech. Het zou eerlijker zijn als elke Vlaming – waar die ook woont – een basishoeveelheid water zou krijgen tegen een prijs die overal gelijk is”, aldus Beenders.

Voor het eerst hebben wetenschappers een verband gevonden tussen de ziekte van Crohn (chronische darmonsteking) en het 'mycobioom' - het deel van het microbioom dat uit schimmels bestaat. De ziekte van Crohn houdt verband met een oververtegenwoordiging van bepaalde organismen in het microbioom, in combinatie met genetische factoren en voedingspatroon. De onderzoekers ontdekten een afwijkend darmprofiel bij hun onderzoeksgroep (13 Noord-Franse en Belgische gezinnen met en zonder Crohn-patiënten), waarin de schimmel Candida tropicalis samen met 2 bacteriesoorten een 'monsterverbond' vormde. Het trio blijkt een dikke 'biofilm' te produceren, die ontstekingen en mogelijk de ziekte van Crohn veroorzaakt.

Klinisch epidemioloog Liesbeth Oerlemans, bekend als corrector van voedingsonwaarheden in de media, heeft een klacht ingediend tegen de gediplomeerde diëtisten Tessa Moorman en Merel von Carlsberg (The Green Happiness) vanwege misleidende uitspraken in een interview met de NRC en in RTL Late Night. Samen met een zojuist afgestudeerde diëtist zegt ze in de NRC dat The Green Happiness uitspraken moet rectificeren. Oerlemans wil dat de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) dat als een disciplinaire maatregel oplegt. Omdat echter onduidelijk is of de vrouwen hun uitspraken deden als diëtist of lifestyle goeroe, weet de NVD niet of ze disciplinair of waarschuwend kan optreden.

De Europese associatie van groente- en fruitverwerkers PROFEL meldt 'ernstige opbrengstverliezen' voor de vollegrondsgroenten in Noordwest-Europa. De combinatie van de hevige regens van mei en juni met de hete en droge zomer zorgt voor oogsten die 25 tot 40% lager uitvallen. Zowel België, Nederland, Frankrijk, Duitsland als Groot-Brittannië zijn zwaar getroffen. De grootste verliezen komen voor bij erwten, wortelen, spinazie en bonen. Van groenten als bloemkool, pompoen, koolraap, rode kool, schorseneer, spruiten, pepers en boerenkool wordt tot een kwart minder geoogst. Telers én verwerkers zetten alle zeilen bij om een zo optimaal mogelijk oogst- en verwerkingsritme te vinden.

Stress laat de verschillen tussen een te hoge en een gezonde consumptie van verzadigd vet verdwijnen. Dat zeggen onderzoekers van de Ohio State University. 58 vrouwen kregen een maaltijd met veel verzadigd vet of weinig verzadigd vet. Na de maaltijd maten de onderzoekers een aantal keren de bloedwaarden. Twee ontstekingsmarkers en twee markers die plaque-vorming voorspellen, waren na de ongezonde maaltijd hoger dan na de gezonde maaltijd. Bij vrouwen die hoog scoorden op stress-tests waren deze verschillen echter niet te zien. “Stress doet de voordelen van gezonde vetten mogelijk teniet”, concluderen de onderzoekers.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag

Astrid Spijkers

Huisvrouw

Likes vandaag

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

james pott

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Henric van der Krogt

Sierteelt

Likes vandaag