Kort 22 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat nog eventjes zo. Of probeer ons nieuwe formulier eens uit!

Fotocredits: 'flashback at the newsstand', Jason Tester Guerrilla Futures

Het CBS kwam vandaag met de jongste cijfers over de stand van de Nederlandse landbouw. Daaruit blijkt dat Nederland meer grote bedrijven is gaan tellen. Zo steeg het aantal grote melkveebedrijven met meer dan 350 koeien en het aantal varkensboeren die meer dan 10.000 varkens verzorgen. Ten opzichte van 1980 betekent dat een vergroting van het gemiddelde melkveehouderijbedrijf van 35 naar 90 en van 180 vleesvarkens in 1980 naar 1.450 nu.

Voorts steeg het aantal geiten in ons land met 11%. Ook het aantal kippen, kalveren en koeien steeg. Het aantal boerenbedrijven daalde met 2%. Het aantal bedrijven daalde het hardst in de tuinbouw. In die sector daalde het aantal bedrijven met 7% tot 4.130 bedrijven. Boerderij zette de cijfers in eenvoudige tekst op een rij.

Wakker Dier is de winnaar van de Pinokkio 2015 Award van Caroline van der Plas, werkzaam bij de Nederlandse Varkenhoudersvakbond (NVV). Zij lanceerde de prijs in haar maandelijkse column in het ledenblad van de NVV. Een reactie op de Liegebeestverkiezing van Wakker Dier. De NVV besloot daarop de Pinokkio 2015 Award als ludieke prijs uit te reiken.

Wakker Dier kreeg van alle zeven genomineerden veruit de meeste stemmen: 77,9. De Vegetarische Slager eindigde op de tweede plaats met 5,6 procent van de stemmen.

Gedeeld derde werden de Partij voor de Dieren en AvroTros Radar met beiden 4,9 procent van de stemmen. De andere genomineerden, het tv-programma Zembla, Varkens in Nood en Milieudefensie kregen respectievelijk 2,4, 2,2 en 2,1 procent van de stemmen. In totaal hebben ruim 1.600 mensen gestemd.

Van der Plas zegt veel reacties op Pinokkio 2015 te hebben ontvangen. 'Ik merk dat ongenoegen kenbaar maken mensen oplucht. Even een 'lange neus' maken als uiting van frustratie". Dat schrijft Nieuwe Oogst

Vandaag maakte de Britse regering bekend dat op 3 varkensboerderijen varkens zijn aangetroffen die resistent zijn tegen colistine. Bovendien zijn 15 gevallen van colistine-resistente E.coli en Salmonella-bacteriën ontdekt bij nader onderzoek van 24.000 bacteriemonsters uit 2012-2015.

Afgelopen november werd het colistine-resistente gen MCR-1 ontdekt bij varkens in China. Gezien het wijdverbreide gebruik van colistine in de dierhouderij waarschuwden wetenschappers voor verspreiding van het gen naar de mens. Colistine is het 'last resort' antibioticum dat nog ingezet kan worden tegen besmettingen met resistente E.coli bacteriën.
Het resistente gen is inmiddels ook aangetroffen in Denemarken, Frankrijk, Nederland, Portugal en verschillende Afrikaanse en Aziatische landen.

De ontdekking geeft in Groot-Brittannië aanleiding tot een nieuwe golf van ongerustheid over het aankomende antibioticaloze tijdperk, waarin infecties onbehandelbaar worden en operaties onuitvoerbaar. Een woordvoerder van het Britse Department for Environment, Food and Rural Affairs weerlegde deze vrees als 'voorbarig'. Hij wees er op dat het gebruik van antibiotica, inclusief colistine, in de intensieve dierhouderij in Groot-Brittannië één van de laagste in Europa is. Colistine maakt slecht 0,2% uit van het antibioticagebruik in het VK, meldt de BBC. De Britse regering zal het toezicht op de verspreiding van MCR-1 intensiveren en er samen met dierenartsen en boeren naar toe werken het gebruik van colistine te verminderen.

Als een gezond kindermenu de makkelijke keus is, gaan veel mensen voor deze optie.

In 2006 vervingen 145 restaurants in Disney World in Florida de frietjes en frisdrank in de kindermenu’s door groente of fruit en melk of water. Als mensen er specifiek om vroegen, konden ze alsnog de ongezondere optie krijgen.

De University of Colorado deed onderzoek naar de reacties van de klanten en wat de invloed was op het aantal calorieën in een gemiddeld kindermenu. Het bleek dat 48% van de gasten groente of fruit accepteerden als vervanging van friet en 66% bij de gezondere drankkeus bleven. Dit bracht de calorieën in een kindermenu terug met 21,4%, vet met 43.9% en zout met 43,4%. Het onderzoek toont aan dat een groot bedrijf een belangrijke stap kan zetten om mensen vrijwillig beter te laten eten.

Vermelding van de voedingswaarde per aanbevolen portie op de voorkant van de verpakking lijkt een averechts effect te hebben.

Onderzoekers registreerden gedurende twee jaar miljoenen de aankopen in Europese supermarkten van 61 producten waar op enig moment de voedingswaarde per portie op de voorkant van de verpakking werd gezet. Hieruit bleek dat mensen na de introductie van de etiketten meer van het betreffende product gingen kopen.

“Bij een kleinere portie zijn de voedingswaarden op het label lager. Dit kan ervoor zorgen dat mensen denken dat het product gezonder is,” aldus de onderzoekers op FoodNavigator. “Zo vergelijk je calorieën die niet met elkaar te vergelijken zijn.”

De informatie werd toegevoegd om consumenten te helpen bij hun aankoopbeslissing. De afgelopen 30 jaar zijn de portiegroottes toegenomen. Dat is mogelijk een factor in de ontwikkeling van obesitas geweest.

De Spar-winkels in Vuren en Dussen bieden vanaf januari een supersnelle lokale bestel- en bezorgservice. Klanten kunnen via Whatsapp hun bestelling plaatsen en krijgen deze binnen een uur thuisbezorgd.

Het initiatief is van Spar-ondernemer Bert-Jan van der Beek in Vuren. "Het is een laagdrempelige manier van boodschappen doen, waarmee wij nog dichter bij de consument komen. Spar doet het goed op online gebied, maar wij denken dat we met deze service nog iets toe kunnen voegen", zegt hij op Distrifood.

De Whatsapp-bestelmethode kost de winkeliers weinig: zij hebben geïnvesteerd in een smartphone en flyers met daarop het nummer. Klanten melden zich bij de Spar-groepsapp aan en geven hun bestelling door. Spar bevestigt deze met een 'duimpje' en levert de order thuis af. Als dat langer duurt dan 60 minuten, bijvoorbeeld doordat de personele bezetting dat niet toelaat, laat Spar dat de klant even weten.

De Amerikaanse fastfoodketen Chipotle wordt opnieuw in verband gebracht met een uitbraak van E.coli. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) onderzoeken op dit moment 5 ziektegevallen in 3 staten met dezelfde, zeldzame E.coli-stam. Alle zieken hebben in de weken voor ze ziek werden bij Chipotle gegeten.

Chipotle kampte vorige maand met een eerdere uitbraak die 53 mensen in 9 staten ziek maakte. Van hen hadden er 43 bij Chipotle gegeten. Het is mogelijk dat de nu gemelde ziektegevallen verband houden met de eerdere uitbraak.

Sinds de uitbraken heeft Chipotle zijn voedselveiligheidsmaatregelen aangescherpt. Alle lokaal ingekochte verse producten worden nu getest en dat geldt ook voor de producten op voorraad. "Met al deze maatregelen hebben we er vertrouwen in dat we een voedselveiligheidsrisico van zo goed als 0% kunnen bereiken", zei woordvoerder Chris Arnold. De aandelen van Chipotle zakten op de beurs van New York tot het diepste punt van de afgelopen 52 weken.

De Arnhemse rechtbank heeft de eerste vergunning voor het megamelkveebedrijf van Booking.com-oprichter Kees Koolen vernietigd.

Een aantal omwonenden ging in beroep tegen deze vergunning, die vergezeld ging van een principeverzoek om het agrarisch bouwperceel te kunnen wijzigen en uitbreiden met een flink aantal dieren. In de eerste fase ging het om 72 stuks jongvee en 20 fokstieren in Wichmond. Koolen zou op deze locatie een fokbedrijf voor melkvee willen realiseren met uiteindelijk 500 melkkoeien en 150 stuks jongvee. In eerdere berichten was sprake van 1455 koeien, of zelfs varkens.

Volgens de rechter is "ten onrechte niet getoetst of het bedrijf voldoet aan de mogelijkheid om af te wijken van het bestemmingsplan". Volgens de adviseur van Koolen, Marcel Schiphorst, is de uitspraak van de rechter 'een kleine teleurstelling'. Hij vult aan: "De rechter heeft het bestemmingsplan nu zodanig geïnterpreteerd dat uitbreiding alleen mogelijk zou zijn als dieren biologisch gehouden worden." Dat klopt niet volgens hem. Koolen stapt naar de Raad van State om daar een voorlopige herziening te vragen.

Er is geen noodzaak om meer regelgeving te ontwikkelen voor huiskamerrestaurants. Dat schrijft AirDND.nl in een persbericht.

AirDnD.nl, het platform waarmee iedereen een huiskamerrestaurant kan zoeken, boeken, betalen en beoordelen, wordt door Koninklijke Horeaca Nederland gezien als een grote bedreiging voor de traditionele horeca. De brancheorganisatie vreest valse concurrentie en vindt dat dat hobbykoks aan dezelfde regels moeten voldoen op het gebied van belasting, hygiëne, brandveiligheid en aansprakelijkheid. De Europese horecaorganisatie Hotrec heeft de politiek daarom opgeroepen om aanvullende regelgeving te ontwikkelen voor deeleconomie-initiatieven.

Naar aanleiding van deze oproep stelde Tweede Kamerlid Kees van der Hoeven (D66) Kamervragen aan Henk Kamp, minister van Economische zaken. Volgens minister Kamp kan AirDnD.nl de saamhorigheid in buurten versterken en ook eenzaamheid terugdringen. Bovendien leiden dit soort deeleconomie-initiatieven tot nieuwe verdienmodellen. “In algemene zin, en ook in het geval van AirDnD.nl, draagt de deeleconomie bij aan innovatie en economische en maatschappelijke dynamiek. Ik wil dit soort initiatieven dan ook zoveel mogelijk de ruimte geven.” De minister acht aanvullende regelgeving niet nodig.

Vijftien tot twintig procent van de bakkers in Vlaanderen moet sluiten tijdens de eindejaarsperiode.

De reden blijkt heel prozaïsch.

Vaste werknemers vragen vrijaf. De vroege uren waarop de vervangende werkkrachten nodig zijn, schrikken jobstudenten en interimkrachten af. Dat meldt MNM.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Hans Koevoet
  • #1
  • 22 dec '15
  • 20:18

Vrouw wordt obees na een 'poeptransplantatie' van haar obese tienerdochter te hebben ontvangen:
link.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

André Hoogendijk

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag