De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. Vleeseenden in Nedersaksen moeten kunnen zwemmen
Dat meldt Eyes on Animals in een tweet:



FL 2. Vier keer meer nieuwe heupen en knieën door obesitas
De toenemende hoeveelheid mensen met overgewicht zorgt voor een stijging in het aantal heup- en knieprotheses. Dat meldt de Daily Mail, op basis van cijfers van de Engelse National Health Service (NHS).
Sinds 2009 worden er jaarlijks 20% meer knieprotheses geplaatst die vooral het gevolg zijn van obesitas. Het aantal mensen met obesitas (BMI>30) die een knieprothese kregen, is de afgelopen zes jaar verviervoudigd. Ook heupprotheses laten deze trend zien. Door obesitas neemt de belasting op de gewrichten toe. Daardoor stijgt de kans op artrose fors. Het stijgende aantal ‘nieuwe’ heupen en knieën is een zware financiële belasting voor de NHS. Ruim 1% van het totale budget wordt hieraan besteed.

FL 3. Aandeelhouders McDonald's dringen aan op uitbreiding antibiotica-beleid
Een groep aandeelhouders in McDonald's zet de hamburgerketen opnieuw onder druk om over te gaan op uitsluitend antibioticavrij vlees. De Texaanse Congregation of Benedictine Sisters of Boerne trok een eerdere oproep daartoe in, nadat McDo in maart jl. aankondigde in 2 jaar antibiotica-kip uit te faseren. Dat voornemen leverde McDonald's vooralsnog een van de schaarse voldoendes op in de antibiotica-ranglijst van Amerikaanse fastfoodketens. Maar de zusters zijn nog niet tevreden: onder het motto 'gelijke monniken, gelijke kappen' vragen ze uitbreiding van het beleid naar rund- en varkensvlees. McDonald's onthoudt zich vooralsnog van commentaar, aldus Reuters.

FL 4. 'Chocoladeoorlog': vorm KitKat valt niet onder merkenrecht
Het Europese Hof van Justitie wees het verzoek van Nestlé af om de vorm van een KitKat-reep onder het merkenrecht te laten vallen. Daarmee wil Nestlé voorkomen dat anderen namaak-KitKats op de markt kunnen brengen. De vorm met de 4 deelreepjes is niet karakteristiek genoeg, aldus het Hof. Nestlé wil de vorm al jaren patenteren. Concurrent Cadbury, onderdeel van Mondelez, probeert dit te verhinderen. De 2 voedingsmiddelenproducenten strijden sinds 2008 middels verschillende rechtszaken over het onderscheidend vermogen van hun chocoladeproducten. De KitKat zaak is nu terugverwezen naar de Britse rechter, meldt Out-Of-Home Shops.

FL 5. Europese sapindustrie in 'ernstig gevaar'
De Franse Union Interprofessionelle de Jus de Fruit (UNIJUS) luidt de alarmbel over de Europese fruitsapsector. Extreme weersomstandigheden, een zwakkere euro en telers die hun fruitbomen inruilen voor minder weersgevoelige gewassen, joegen de prijzen van sommige fruitconcentraten met tientallen, soms zelfs honderden procenten omhoog. Dit brengt de sapindustrie in 'ernstig gevaar', zegt UNIJUS-topman Thomas Gaultier op Foodnavigator. De kosten van fruit en concentraat maken 60 tot 80% uit van de productiekosten van een pak sap. De sapindustrie is er voorstander van de kostprijsverhoging door te berekenen aan de consument, maar realiseert zich dat dat geen optie is, aldus Gaultier.
Supermarkten zijn in heel Europa in prijzenslagen verwikkeld en de inkoop komt in steeds minder handen. Consumenten blijken minder sappen te drinken door verschuivende ontbijtgewoonten en een krappere beurs. Fabrikanten zouden door de 'meest gespannen situatie van het afgelopen decennium' gedwongen zijn te reorganiseren en hun investeringsplannen stop te zetten. West-Europa is, na de VS, de grootste markt voor fruitsap ter wereld.

FL 6. Wakker Dier voert campagne tegen de laatste supers met plofkip
Wakker Dier is vandaag gestart met een actie tegen de regionale supermarktketens Vomar en Hoogvliet omdat zij nog jaren plofkip blijven verkopen. Dit jaar stoppen de drie grootste supermarkten al met plofkip. Wakker Dier waarschuwt de klanten van de achterblijvende supers in een campagne op regionale radio en in regionale kranten. Wakker Dier: “We roepen de klanten van Vomar en Hoogvliet op om hun winkel wat peper in de *PIEP* te stoppen!”




FL 7. Goudwinbedrijf klaagt staat Roemenië aan in 'TTIP-primeur'
Roemenië lijkt het eerste land te zijn om aan den lijve te ondervinden wat het betekent als een bedrijf een land aanklaagt, zoals dat straks wellicht binnen TTIP ook gaat kunnen, meldt RTLZ. Het Canadese bedrijf Gabriel Resources verwierf een concessie om in Roemenië goud te winnen. Onder hevige protesten van de bevolking draaide het parlement in 2013 die beslissing terug. Gabriel Resources klaagt nu Roemenië aan bij het arbitragetribunaal van de Wereldbank in Washington en legt een claim van 4 miljard dollar op tafel. Het bedrijf beroept zich op een handelsverdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en Roemenië.

Europa en de VS bereiden het handelsverdrag TTIP voor. Binnen TTIP speelt het ISDS (Investment State Dispute Settlement), een vergelijkbare bepaling als waar nu Roemenië mee geconfronteerd wordt. ISDS roept steeds meer weerstand op. De Europese Commissie heeft inmiddels als alternatief het ‘Investment Court System’ voorgesteld. Daarmee moeten de beroepsmogelijkheid, onafhankelijkheid van arbiters en het recht van landen om eigen wetten te maken veilig gesteld worden. De Amerikanen zijn vooralsnog tegen.

FL 8. 'Miljoenen Britse kinderen gaan honger lijden' bij afschaffen gratis schoolmaaltijden
Vorig jaar voerde de Britse vice-premier Nick Clegg een maatregel door waarmee alle 4 tot 7-jarige kinderen op school een gratis maaltijd kregen. Dat ging niet zonder protest, omdat veel scholen - op eigen kosten - keukens moesten installeren. De maatregel moest ouders zo'n £400 per jaar besparen en kost de staat naar schatting tussen de £600-800 per jaar. Dat is de conservatieve minister van Financiën, George Osborne, een doorn in het oog. Hij bereidt een stevig pakket aan bezuinigingsmaatregelen voor, waarbinnen de gratis schoolmaaltijden op de tocht zouden staan.
Diverse politici, welzijnsorganisaties én Jamie Oliver zijn verontwaardigd. Zonder de maaltijden zullen 'miljoenen kinderen honger lijden', schrijft The Guardian.

FL 9. Online boodschappen doen in VS groeit met 40%
Volgens marktonderzoekbureau Forrester Research groeien online boodschappen in de VS met 40%. Het rapport 'Groceries 2.0' van dataverzamelaar Field Agent voorziet een groei van de omzet aan online shoppen van $15 miljard dollar in 2013 naar $21 miljard dollar tegen het einde van 2016, meldt Australian Food News.
Tot nu toe aarzelen Amerikaanse consumenten hun (vers)boodschappen online te doen. Redenen hiervoor zijn dat consumenten de producten niet aan kunnen raken, ruiken en voelen en niet graag in-store aanbiedingen missen. Ook onvoldoende leveringsopties zijn een overweging. 'Groceries 2.0' citeert Walmart als een super die het online boodschappen een opwaartse lift geeft, onder meer door het bieden van een pick-up service. Het rapport identificeert 6 uitdagingen en kansen voor Walmarts pick-up service: 1. Zorgvuldige marketing (niet alle consumenten kennen de service), 2. Beloofde timing nakomen, 3. Online aanbod op peil houden, 4. Het risico dat shoppers afhaken in plaats van te zoeken naar een vervangend product, 5. Volledigheid van de service (veel online shoppers gaven aan nog altijd ook naar de winkel te komen), 6. De genoemde bezwaren over online winkelen blijven bestaan.

FL 10. Illegale vluchtelingen klagen over 'te Brits' eten
Driekwart van de bijna 600 illegalen die in een Brits opvangcentrum hun uitzetting afwachten, hebben zich beklaagd over het eten dat ze voorgezet krijgen, meldt de DailyMail. Ze vinden het eten te 'Brits'. Het Verne Immigration Removal Centre in Dorset, dat mensen van meer dan 80 nationaliteiten huisvest, heeft nu te horen gekregen dat het 'meer cultureel divers' eten moet gaan serveren en het menu in meerdere talen beschikbaar moet stellen. Het inspectierapport en de aanbeveling leiden tot verontwaardiging. De conservatieve politicus Peter Bone zegt: "Dat we deze mensen, die hier illegaal zijn of in de gevangenis hebben gezeten, zouden moeten vertroetelen is te gek voor woorden. We zouden ons geen zorgen moeten maken over het eten, zolang het maar gezond en voedzaam is."

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'morning', zoetnet
Dit artikel afdrukken