21 sep in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) reageert 'furieus' op het tijdens Prinsjesdag gepresenteerde voorstel van het kabinet de accijns op stille wijn met ruim 3,5% te verhogen. Het kabinet wil de accijns op stille wijn optrekken naar (afgerond) €0,69 per fles, vanuit het oogpunt van 'budgettaire neutraliteit'. Per 1 januari 2017 verdwijnt - eindelijk - de luxebelasting op mousserende wijnen. Peter van Houtert, voorzitter KVNW: "De redenering van het Kabinet is pertinent onjuist." De wijnsector betaalde al voor de afschaffing door een extra accijnsverhoging in 2013. Met deze nieuwe verhoging krijgt de sector de rekening nogmaals gepresenteerd.

Volgens uroloog Gert Dohle van het Erasmus Medisch Centrum, zijn schadelijk stoffen in het milieu de belangrijkste oorzaak van meer pasgeboren jongetjes met een afwijking aan geslachtsorganen en een toename van zaadbalkanker bij mannen. De spermakwaliteit wordt door de schadelijk stoffen minder, waardoor vruchtbaarheidsproblemen ontstaan. Vooral weekmakers in plastic flesje en bakjes van magnetronmaaltijden zijn een boosdoener. "Als je zo'n maaltijd opwarmt, komen de schadelijke stoffen in het eten terecht’’, zegt Dohle. Vroeger dacht men dat strak ondergoed en een bepaalde leefstijl de oorzaak was. Dohle denkt dat de zwangerschap al bepalend is voor de zaadkwaliteit van jongens.

De burgemeester van de Belgische stad Leuven stelde afgelopen dinsdag een officiële stadsimker aan. Daarnaast tekende hij het bijencharter van de Koninklijke Vlaamse Imkersbond en presenteerde hij samen met schepen (wethouder) Myriam Fannes het Leuvense bijenactieplan. Leuven wil met dit plan vooral de biodiversiteit verhogen en het leefgebied en voedselaanbod voor bijen en andere bestuivende insecten uitbreiden en verbeteren. Het moet de inwoners, landbouwers, bedrijven en natuurverenigingen van de stad aansporen om bij- en vlindervriendelijke omgevingen te creëren. De stadsimker moet onder meer de link vormen tussen de stad en externe partners die acties ondernemen om bijen te beschermen.

Eerder deze week gaf de enkele jaren geleden in zwaar financieel weer geraakte varkens- en runderslachter Vion een persbericht uit, waaruit moet blijken dat het weer goed met het bedrijf gaat. Voormalig financier Rabobank staat helemaal buiten de deur. Boerenaandeelhouder ZLTO, de Brabantse en Zeeuwse boerenkoepel, is nog altijd de enige aandeelhouder, met bankier ABN Amro aan diens zijde. Volgens Boerderij zoekt Vion naar nieuwe financiers vanuit kracht. Volgens het FD is Vion op zoek naar nieuwe aandeelhouders. Het wil geen onderdelen verkopen en kan geen krediet krijgen van zijn bestaande aandeelhouder of banken. Daarom is vers, niet-boeren aandeelhoudersbloed gewenst.

Een Franse parlementaire onderzoekscommissie stelt 65 maatregelen voor om de transparantie in Franse slachthuizen te vergroten en een einde te maken aan misstanden en zinloze wreedheden jegens dieren. Verreweg het belangrijkste voorstel betreft het verplicht installeren van videocamera's. Ook wil de commissie extra dierenartsen in slachthuizen en een nationale ethische commissie aanstellen. De onderzoekscommissie was een half jaar geleden in het leven geroepen, nadat dierenwelzijnsactiegroep L214 verschillende video's met schokkende undercover-beelden uit slachthuizen openbaar had gemaakt - dinsdag verscheen de meest recente. Het maatregelenpakket richt zich op alle slachthuizen - groot en klein, lokaal en industrieel.

In overleg met de NVWA haalt supermarktketen Jumbo preventief vlees uit de schappen vanwege de mogelijke aanwezigheid van de E. coli bacterie, de 'poepbacterie'. Het gaat om verschillende soorten rundertartaar, Duitse biefstuk en steak du boeuf. Met E. coli besmet vlees kan een gevaar vormen voor de gezondheid, met name bij zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem. Jumbo vraagt consumenten die de producten gekocht hebben deze niet te consumeren en terug te brengen naar de winkels. Klanten krijgen hun geld terug en hoeven geen bon te laten zien.

“‘The Great British Bake Off’, de originele Britse versie van ‘Heel Holland Bakt’, wordt het meest lucratieve tv-programma ooit”, voorspelt Ben Chesters, expert televisiemarketing tegenover Digital Spy. Het programma verhuist van de BBC, de Britse publieke omroep, naar Channel 4, dat naar verluid tussen de £25 en £75 miljoen voor het populaire programma betaalde. Na een jaar onderhandelen bood de BBC slechts £15 miljoen. Op Channel 4 zullen er reclameblokken door het programma heen komen waarmee de omroep £1 miljoen per blok wil ophalen. Kijkers zijn niet blij met de overstap. Twee presentatrices kondigden aan niet mee te verhuizen.

Australische onderzoekers bekeken manieren om wijnafval nuttig te gebruiken. Het afval, bestaande uit druivenpitten, schilletjes, pulp en takjes, heeft weinig voedingswaarde en is ongeschikt voor diervoeding omdat het voor veel dieren giftig is. Schimmels blijken het afval te kunnen omzetten in stoffen die te gebruiken zijn als biobrandstof of medicijnen. Eerder al bepleitte cardioloog Paul Hugenholtz het gebruik van wijnafval ter bestrijding van hart- en vaatziekten. De omzetting levert ook wijnsteenzuur op. Wijnsteenzuur zorgt voor de frisse smaak van wijn en is een duur additief voor wijnmakers. Recycling kan hun productiekosten flink doen dalen.

De consumptie van sappen die uit 100% groente en vruchten bestaan, zal vanaf 2018 wereldwijd toenemen. Dat verwacht de Zweedse verpakkingsproducent Tetra Pak op basis van onderzoek onder 7.000 consumenten uit verschillende continenten. Consumenten vinden 100% sappen smaakvol, natuurlijk, gezond en zijn bereid er meer geld voor te betalen. Dennis Jönsson, topman van Tetra Pak, ziet groeikansen voor 100% sappen als het gaat om gezondheidsclaims. Ongeveer 60% van de consumenten heeft interesse in producten waarvan zij gezondheidsvoordelen verwachten omdat zij geen extra suikers bevatten. In Nederland raakt vruchtensap zijn gezondheidsimago juist kwijt en daalt de consumptie ervan sinds 2015.

Onderzoeken naar de werking van zoetstoffen gefund door fabrikanten van zoetstoffen hebben een bijna 17 keer grotere kans op positieve resultaten. Dit blijkt uit een analyse van 31 onderzoeken door de universiteit van Sydney. Studies van wetenschappers zonder conflicterende belangen vonden geen positieve gezondheidseffecten van zoetstoffen. Studies die gesponsord werden door producenten van suikerhoudende dranken of door waterbottelaars vonden zelfs negatieve gezondheidseffecten van kunstmatige zoetstoffen. 41% van de onderzoeken waar sprake was van belangenverstrengeling vermeldde dit niet. Dit bericht volgt op het nieuws van vorige week dat de suikerindustrie wetenschappers betaalde om vet zwart te maken.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag

Astrid Spijkers

Huisvrouw

Likes vandaag

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

james pott

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Henric van der Krogt

Sierteelt

Likes vandaag