21 jul in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Twee grote verzekeringsmaatschappijen keren tientallen veehouders in Zuidoost-Brabant die op 23 juni door noodweer zijn getroffen, de schade aan hun daken niet uit.
Het betreft hagelschade, zeggen verzekeraars Achmea en Aegon; de boeren zijn alleen voor stormschade verzekerd. Voorzitter Hans Huijbers van boerenkoepel ZLTO vindt de opstelling van beide verzekeraars 'te kinderachtig voor woorden'. "Wij spreken over een ijsstorm en de grote verzekeraars verschuilen zich achter óf storm óf hagel", legt Huijbers uit. "Ze laten mensen in de kou staan." ZLTO deed een onderzoek onder haar leden waaruit blijkt dat Nationale Nederlanden, Delta Lloyd en Klaverblad de schade wel uitkeren.

Supermarktbedrijven Ahold en Delhaize verwachten hun eerder aangekondigde fusie op 23 juli af te ronden. Daarvoor is nog goedkeuring nodig van de Amerikaanse toezichthouder FTC. Om goedkeuring te krijgen verkopen Ahold en Delhaize in totaal 86 supermarkt-lokaties. Door de fusie ontstaat een bedrijf met ruim 6.500 winkels in Europa en de VS, waar ongeveer 375.000 medewerkers meer dan 50 miljoen klanten bedienen. Het aandeel Ahold Delhaize wordt naar verwachting vanaf maandag 25 juli op Euronext Amsterdam en Brussel verhandeld onder de ticker AD. Daarna is de Nederlands-Belgische combinatie definitief te beschouwen als een organisatie met een sterkere onderhandelingspositie als inkoper.

De Belgische brancheorganisatie Comeos gaat samenwerkingen tussen lokale producenten en supermarkten verder stimuleren om nog meer lokale producten in de schappen te krijgen. De federatie voor handel en diensten in België brengt hiervoor een brochure uit. Daar staat in hoe landbouwers hun producten aan een winkelketen kunnen verkopen. Lokale producten zijn in trek bij de Belgen. “85% van de Belgen koopt minstens één keer per week Belgische producten, 42% zelfs één keer per dag”, zegt Dominique Michel van Comeos. Zo is onder meer 99% van het varkensvlees dat winkels aanbieden Belgisch van oorsprong.

Bij het UN High-level Political Forum on Sustainable Development (HLPF) in New York lanceerde VN-secretaris Ban Ki-moon het eerste Sustainable Development Goals Report. Sinds 1 januari van dit jaar werkt de wereld aan de implementatie van de 2030 Agenda for Sustainable Development. Met dit actieplan gebaseerd op de 17 Sustainable Development Goals (SDG's) hebben 193 landen zich verbonden om de wereld de komende 15 jaar beter en vooral duurzamer te maken. Op nummer 1, 2 en 3 staan respectievelijk 'No poverty', 'No hunger' en 'Good Health & Wellbeing'. Veel van de SDG's zijn voedselgerelateerd.

Tot ongenoegen van voedselwaakhond foodwatch maakte de NVWA vorige week wél bekend dat er vorig jaar meer horecabedrijven waren gesloten of onder verscherpt toezicht waren gesteld, maar worden de specifieke inspectieresultaten, behalve van lunchrooms, nog steeds niet met consumenten gedeeld. Die belofte deed de NVWA namelijk in 2014. Daarom diende foodwatch vandaag een Wob-verzoek in om de NVWA te dwingen alle horeca-inspectiegegevens, van 2013 tot nu, openbaar te maken. Foodwatch vindt dat deze trage procedure niet nodig hoort te zijn en roept de NVWA op om eindelijk volledig inzicht te geven in de schone keukens van de Nederlandse horeca.

Echtparen met dezelfde drinkgewoontes zijn gelukkiger. Dat geldt zowel voor alcoholgebruikers als niet-alcoholgebruikers. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder bijna 5.000 getrouwde stellen van 50 jaar en ouder. Meer dan de helft van de koppels drinkt regelmatig alcohol. Vooral vrouwen vinden het een probleem als ze niet dezelfde drinkgewoontes hebben als hun partner. Dat geldt met name als de vrouw meer drinkt dan de man. Opvallend is het aantal zware drinkers in de onderzoeksgroep (20% van de mannen, 6% van de vrouwen). Dat hoge percentage kan een verklaring zijn voor extra problematische relaties.

Onderzoekers van de Universiteit van Gent plaatsen tijdens de Gentse Feesten een urinoir-installatie waarmee ze menselijke urine omzetten in drinkwater en grondstoffen voor het maken van organische mest. Een liter urine levert 9 gram stikstof. Jaarlijks plassen we circa 700 liter. Die leveren mest waaruit 135 kilo maïs kan groeien. Na verhitting tot 50 graden wordt de urine gescheiden in water en vaste bestanddelen. De installatie is relatief low-tech. De technologie is geschikt voor Westerse landen, maar lijkt vooral interessant voor boeren in ontwikkelingslanden, die te weinig inkomen hebben om mest te kopen, denken de ontwikkelaars.

Een ‘prettige winkelervaring’ is voor Nederlanders de belangrijkste reden om voor een bepaalde winkel te kiezen, gevolgd door ‘prettige omgeving’ en ‘artikelen die ik zoek zijn vlot vindbaar’. Dat blijkt uit de Shopper Trends enquête van onderzoeksbureau Nielsen.
Boodschappen doen ontwikkelt zicht tot een sociale activiteit en de winkel tot een plaats waar je tijd doorbrengt. Niettemin blijven Nederlanders 'zuinige, bewuste budgeteerders'; 30% koopt alleen wat nodig is en wat past in het budget. Wereldwijd bestaat het winkelende publiek vooral uit 'enthousiaste en frequente kopers (55%). Europa zou als grootste groep vooral 'gezonde en enthousiaste bewuste kopers' (28%) tellen.

De NRC beschrijft de manier waarop de boerenkunst in akkers die tijdens de Tour enkele seconden te zien tot stand komt. De krant ging naar Roussac (Limousin) en ontdekte dat een landschapskunstenaar wordt ingehuurd door regionale agrarische promotiebureaux. De Franse boerenbond FNSEA (de Franse variant van LTO Nederland) regisseert de serie beelden door het hele land met de Tour-organisatie. De boeren blijken een lastige klant voor de kunstenaar. Ze bemoeien zich met de manier waarop een appel eruit zou moeten zien. Ook begrijpen ze niet waarom er dagen werk nodig zijn om een paar seconden in beeld te komen.

Nog maar kort geleden was er sprake van een overschot aan melk op de Engelse markt. Volgens Boerderij dreigt inmiddels een tekort. Er zou 10% minder melk worden geproduceerd in Groot-Brittannië. Daardoor slaat het overaanbod voor zuivelverwerkers om in een onderaanbod. "We hebben een tijd te maken gehad met overproductie, maar enkele van de grotere zuivelbedrijven zijn al begonnen met het zoeken van nieuwe leveranciers. Ze vragen zich zo langzamerhand af waar ze de melk vandaan moeten halen", zegt de National Farmers Union.

Op het Den Haag CS kunnen reizigers, passanten, zakenlieden en ambtenaren vanaf begin deze maand terecht in de nieuwe Grand Central Foodmarkt. In één ruimte kunnen ze zich laten bedienen vanuit 3 verschillende eetconcepten: Pickles gourmetburgers, visbar Saltzer en Bar Bellota, met Spaanse hammen en wijnen. Het 3-in-1 concept komt van de oprichters van wijnbar en gastroburgerrestaurant Pickles in Utrecht. In Den Haag proberen ze vooral de visbar uit. "Het heeft wat langer de tijd nodig om aan te slaan, ook hier, omdat het gericht is op een iets specifiekere doelgroep dan burgers,” zeggen ze.

In de Aveyron en Dordogne zijn 2 gevallen van hoogpathogene vogelgriep gemeld. Het zijn de eerste nieuwe gevallen sinds half april dit jaar in 18 Franse departementen een 'vide sanitaire' ('sanitaire leegstand') inging, dat 4.000 boeren dwong hun stallen gedurende 5 weken leeg te laten staan. De autoriteiten hoopten dat de maatregel de vogelgriepepidemie in het productiegebied van de foie gras tot staan zou brengen. Eén van de besmettingen werd gevonden bij de stelselmatige controles die de autoriteiten uitvoeren. Tussen nu en september worden 1.000 bedrijven gecontroleerd. In het andere geval meldde de pluimveehouder zelf dat hij zieke dieren had.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Simone Hertzberger

Journalistiek rond voeding en voedsel

Likes vandaag

Henric van der Krogt

Sierteelt

Likes vandaag

Wouter Klootwijk

Journalist

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Janneke Blijdorp

Food- en agri-economie

Likes vandaag