21 feb in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Toen de Spaanse conquistadores in 1519 Mexico betraden, leefden daar naar schatting 25 miljoen Azteken. Een krappe eeuw later waren het er nog maar 1 miljoen. We weten uit de geschiedschrijving dat de Azteekse bevolking na epidemieën die uitbraken in 1545 en 1576 snel terugliep. Zelf noemden de Azteken die ziektegolven cocolitzli. Twee nieuwe onderzoeken lijken de nog altijd onbekende veroorzaker van de epidemieën te hebben geïdentificeerd: een dodelijke Salmonella-variant die met de Europese veroveraars meekwam. De lokale bevolking had daar geen afweerstoffen tegen, raakte besmet en stierf grotendeels uit. Het eerste onderzoek was genetisch ingestoken. Daaruit bleek dat de slachtoffers van de epidemieën bacterieel DNA hadden dat te herleiden is tot Salmonella paratyphi C. Dit type salmonella komt nog steeds voor en veroorzaakt 10-15% sterfte bij besmetting. Het tweede onderzoek had een microbiologische insteek. Het vond in Noorwegen een skelet dat het eerste bewijs vormde dat juist deze salmonella-soort in de 12e eeuw al in Europa voorkwam.

Discountsuper Lidl ziet af van de plannen voor winkels met een afhaalpunt. Na een haalbaarheidsstudie besloot de discounter het geplande en al ingericht pilotfiliaal in Berlijn niet te openen. De in december aangekondigde Lidl Express moest een minisupermarkt met versproducten worden waar klanten ook hun online bestellingen zouden kunnen afhalen. Lidl wil zich nu focussen op de internationale ontwikkeling van zijn webshop. De Duitse pers ziet een verband tussen het afblazen van de pilot en het plotselinge aftreden wegens "verschillen van mening over de bedrijfsstrategie" van ceo Sven Seidel 2 weken geleden.

De stoppersregeling voor melkveehouders blijkt populair. Ze krijgen €1.200 euro voor een koe, €636 euro voor een pink, en €276 euro voor een kalf als ze hun bedrijf opheffen. Gisteren konden boeren zich voor het eerst melden voor de premie die het ministerie van Economische Zaken beschikbaar stelt. In totaal is €12 miljoen beschikbaar. De regeling is onderdeel van maatregelen om het fosfaatoverschot weg te werken dat melkveehouders na het verdwijnen van het melkquotum hebben gecreëerd. Ze schonden daarmee Europese afspraken, zodat Nederlandse boeren strafmaatregelen te wachten staan als ze het overschot niet snel afbouwen.
De belangstelling om te stoppen blijkt groot. De regeling was binnen korte tijd overtekend. In totaal werden 40.000 koeien aangemeld door bijna 500 boeren.Verwacht was dat 10.000 boeren zich zouden aanmelden.

"Op basis van de aanvragen wordt geloot en gekeken of de veehouder daadwerkelijk in aanmerking komt voor de regeling," zegt een woordvoerder van Economische Zaken. Boeren horen binnen vier weken of ze wel of geen geld krijgen.

Bij volgende regelingen zullen de bedragen lager liggen. Volgens Wiebren van Stralen van LTO Noord hebben veel boeren uitgekeken naar het meest aantrekkelijke aanbod om te stoppen "en dat was er nu met deze regeling."
Voor de totale stoppersfinanciering is € 42 miljoen beschikbaar. Voor dat bedrag moeten 60.000 koeien en 2,5 miljoen kilo fosfaat uit de circulatie verdwijnen.

Aan meer dan de helft van de levensmiddelen (56%) in supermarkten is suiker toegevoegd. Bij sterk bewerkte voedingsmiddelen geldt dat zelfs voor 69%. Dat constateert voedselwaakhond foodwatch in een onderzoek naar 651 producten van Albert Heijn, Jumbo en Lidl. Eerder constateerde foodwatch al dat in groentenconserven suiker wordt toegevoegd. Maar ook in alledaagse producten als vleesbeleg, maaltijdsalades, zoutjes, soep en pindakaas wordt suiker gebruikt voor een zoetere smaak. foodwatch start vandaag een e-mailcampagne om de overheid te manen "te stoppen met de zinloze zelfregulering van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling" en "zelf beleid op te stellen voor een gezonder voedselaanbod."

Sinds het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, hebben de autoriteiten in Kiev - als sanctiemaatregel - de import van Russische goederen verboden. Volgens cijfers van de Russische douane, gepubliceerd door de Russische krant Vedomosti, is Oekraïne niettemin in 3 jaar uitgegroeid tot de belangrijkste importeur van Russische levensmiddelen. Volgens het FD zou Oekraïne inmiddels 'grootimporteur' van Russische waar zijn. Dertig procent van de totale uitvoer van Russisch vlees en bier gaat naar Oekraïne en het land zou de grootste importeur van Russische kip en kalkoen zijn. Ook Russische melk, wodka en gebak vinden hun weg naar Oekraïne. De verklaring is te vinden in de statistieken: die vermelden alleen 'Oekraïne', zonder uitsplitsing in regio's. Inmiddels is wel duidelijk dat de door pro-Russische rebellen bezette 'volksrepublieken' Donetsk en Loegansk de producten afnemen. We rekenden even na om hoeveel vlees het gaat. De hoeveelheid geëxporteerd Russisch vlees naar Oekraïne was 47.893 ton. Van de in Nederland geslachte dieren exporteert Nederland jaarlijks zo'n 2.230.000 ton vlees in karkasgewicht. Als we ervan uitgaan dat de Russische export in de vorm van uitgesneden vlees heeft plaatsgevonden, gaat het om het equivalent van circa 2,1% van de Nederlandse vleesproductie.

Xavier Beulin is afgelopen zondag op 58-jarige leeftijd overleden. Beulin was voorzitter van boerenkoepel FNSEA, de Franse LTO. Eind januari had Beulin nog laten weten graag weer te tekenen voor een nieuwe termijn als voorzitter van de FNSEA. Een plotselinge hartaanval maakt dat de Franse boeren opeens zonder voorzitter zitten. Beulin was tevens voorzitter van Avril, een groot agrofood-conglomeraat met een omzet van ruim €6 miljard.
Met Beulin verdwijnt heel onverwacht een voorman die Frankrijk als exporterende agrinatie op de kaart wilde houden. Zijn beleid was gericht op steun voor de boeren, maar tegelijk het maken van agrigrondstoffen en verwerkte producten die op de wereldmarkt kunnen concurreren. De steungelden wilde hij voornamelijk gebruiken om het productie- en verwerkingsapparaat van de Franse boeren te moderniseren.

Sinds de terreuraanslagen op onder meer de Brusselse metro (maart 2016) nemen Brusselaars vaker de fiets. Fietsersorganisatie Pro Velo spreekt zelfs van een 'bomeffect'. De organisatie telt regelmatig het aantal fietsers in het Brussels Gewest tijdens de ochtendspits. In mei 2016 werd een toename van 50% vastgesteld in vergelijking met het jaar ervoor en in september zelfs 52%. Juist de routes langs de bij de aanslagen getroffen metrolijnen lieten een fikse toename van fietsers zien. De aanslagen waren overigens niet de enige factor die een rol speelde bij de fietsengroei. Werkzaamheden rond tunnels en het instellen van een voetgangerszone bemoeilijkten het autoverkeer in het centrum. In totaal registreerde Pro Velo in 2016 29.000 Brusselse fietsers, tegen 22.200 in 2015.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Frits van der Schans

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Alisha Teerink

Likes vandaag