21 okt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Dat zegt ABN Amro in een rapport dat vanmorgen verscheen. Volgens de bank omarmen boeren smart technologie onvoldoende: "Vaak is door alle complexiteit niet duidelijk waar nu precies de waarde voor de boer zit. Boeren besteden onvoldoende aandacht aan de vraag hoe technologie hun positie kan versterken. Hierdoor dreigen ze een informatie- achterstand op te lopen, die hun positie in de verschillende productieketens ondergraaft." Volgens ABN Amro zijn "een visie en een strategie" waarin het belang van de individuele boer centraal staat nodig om dit probleem te omzeilen. Op Boerderij reageert een aantal boeren afwijzend op de analyse van de bank.

De conceptstore van De Vegetarische Slager in Berlijn, Der Vegetarische Metzger, bezorgt vanaf nu in heel Duitsland. De diepgevroren producten worden thuisbezorgd door Deutsche Post. Bezorging is gratis vanaf €75,- aan bestellingen, voor kleinere bestelling geldt €4,75 aan bezorgkosten. Duitsland telt ruim 7 miljoen vegetariërs en alleen al in Berlijn zijn naar schatting 80.000 veganisten. Binnenkort zullen ook Oostenrijkse vegetariërs per post hun vegetarische vleesproducten kunnen bestellen. De diepgevroren producten worden verpakt in geïsoleerde postpakketten met droogijs, die 24 uur op temperatuur blijven. Jaap Korteweg noemt het "fantastisch" na het Nederlandse succes nu ook in Duitsland door te kunnen breken.

De Britse retailer Marks & Spencer introduceert het 'croloaf': een brood gemaakt met een handvol croissants. Het croissantbrood is gemaakt met echte roomboter, maar blijft langer vers en lekker dan gewone croissants. Het is de perfecte mix tussen het Franse en Britse ontbijt, aldus de supermarktketen. Een sneetje croloaf bevat zo'n 114 calorieën, een stuk minder dan de 340 calorieën van een croissant. Bovendien past een sneetje croloaf veel gemakkelijker in de broodrooster, ideaal voor de gemaksconsument. Voor £2,40 hebben Britten een croissantbrood in huis. Het idee voor de croloaf komt overigens uit de VS, daar is het al langer verkrijgbaar.

De Amerikaanse chefkok Adam Cole vertelde recent dat hij lijdt aan anosmia, ofwel niet kan ruiken. Tijdens zijn opleiding kreeg Cole het advies zijn 'gebrek' geheim te houden, omdat het zijn carrière zou kunnen schaden. Smaak wordt immers grotendeels bepaald door geur. Cole proeft wel de basissmaken, maar sterk-geurende producten zoals truffels of kruiden zeggen hem weinig. In zijn 10-jarige loopbaan kwam Cole maar één keer in de problemen, toen hij op grond van zijn neus moest bepalen welke - zeer kostbare - Wagyu-runderribben bedorven waren. Inmiddels heeft hij daar, in zijn eigen keuken, een oplossing voor. Regelmatig klinkt het: "Neus nodig!".

Groenten en fruit zouden "magische eigenschappen" hebben. Ze zouden het risico op kanker en hart- en vaatziekten verminderen. Maar dat klopt niet, zegt de Nederlandse voedingsdeskundige Martijn Katan in de Vlaamse Knack. "De wetenschappelijke bewijzen daarvoor zijn echter dunnetjes." Groenten en fruit brengen een paar vitaminen en mineralen aan en bevatten weinig calorieën. Wie er veel van eet, loopt daarom minder risico op overgewicht en doet op die manier iets voor zijn gezondheid. Of je met de voedingsmiddelen kanker en hartziekten kunt voorkomen, betwijfelt professor Katan. "An apple a day keeps the doctor away? Als je goed kunt mikken wel", grapt hij.

In Groot-Brittannië mag een aantal grote retailers en restaurants de komende 3 maanden zelf hun eigen voedselveiligheid in de gaten houden. De Britse toezichthouder Food Standards Agency (FSA) vergelijkt in deze pilot de data die de bedrijven zelf verzamelen met de data van inspecties. Op die manier wil de FSA ervoor zorgen dat er elke dag aandacht is voor voedselveiligheid en -authenticiteit en niet alleen tijdens inspecties. Critici vinden dat de pilot een gevolg is van besparingen bij de FSA en dat de timing weinig opportuun is gezien het paardenvleesschandaal uit 2013.

De zuivelsector en supermarktbranche komen samen in het geweer tegen voedselverspilling. Ze leren ons zuivelverpakkingen vouwen. Uit onderzoek blijkt dat zonder extra handelingen, ongeveer 10% zuivel in vla- en yoghurtpakken achterblijft. Daardoor gooien we "onnodig en onbedoeld heel veel liter zuivel weg", meldt zuivelpak.nl in een persbericht. De campagne komt op de televisie en staat al op YouTube. Ook zal het 'levende zuivelpak-mannetje' op de social media terug te vinden zijn. Supermarkten en fabrikanten helpen zo voedselverspilling tegen te gaan, zowel in het productieproces, de winkel als bij de consument thuis.

Zonder eenheid in de EU is het lastig om het vrijjandelsverdag CETA tussen de EU en Canada door te laten gaan. Toch dreigt dat te gebeuren. Gisteravond zei de Waalse regering opnieuw 'nee' tegen het akkoord. Dat schrijft De Tijd. Door nu dwars te liggen, dreigt België krediet te verliezen in de EU, is te horen in Belgische kringen. De Tijd schrijft ook dat de EU druk blijft uitoefenen om Wallonië alsnog ja te laten zeggen zodat eind komende week CETA toch door de lidstaten goedgekeurd kan worden. Gebeurt dat niet, dan verhinderen de Walen met hun veto CETA.

De grootste kansen voor tankstations liggen in de avond, concludeert Out-Of-Home Shops naar aanleiding van het Petrol Connected-onderzoek naar kansen voor pompstations. "Tankshophouders kunnen bij het aanbieden van avondmaaltijden zo’n 30 tot 40% omzetgroei uit de tankshop halen", stelt Alle Hans Hiemstra, directeur van Orange Peak Company, met IRI en GfK uitvoerder van het Petrol Connected-onderzoek. Dat komt overeen met zo'n €700 miljoen jaarlijks. 59% van de frequente tankstationbezoekers geeft aan open te staan voor een avondmaaltijd bij de tankshop. Volgens Hiemstra komt deze interesse vooral voort uit gemak. Het aantal tankshopondernemers dat avondmaaltijden aanbiedt is vooralsnog 'marginaal'.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag