21+22 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

In wat nu de Sahara is, viel 11.000 tot 5.000 jaar geleden 10 keer zoveel regen als nu. Er waren meren en er groeiden volop planten, ontdekten onderzoekers van de University of Arizona op basis van sediment-analyses uit zee. In die sedimenten zijn de wasachtige stoffen van bladeren terug te vinden die van samenstelling veranderen afhankelijk van hoe nat of droog het klimaat is waar ze groeien. Tijdens de 'Groene Sahara'-periode trad zo'n 8.000 jaar geleden ook een duizendjarige 'regenpauze' op. Uit archeologische vondsten weten we dat rond die tijd ook de jager-verzamelaars uit de Sahara wegtrokken.

Doorgaans moedigt een overheid haar burgers aan nieuwe spullen te kopen, schrijft Trouw om vervolgens te wijzen op nieuw beleid in Zweden. Minister voor financiële markten en consumentenzaken Per Bolund introduceert een belastingkorting op reparaties. De maatregel zal de schatkist vermoedelijk circa €50 miljoen kosten. Bolund roept Zweden op hun meubels, fiets, schoenen en koelkast weer te laten repareren. Om daarvoor te zorgen, halveerde hij de belasting op reparaties. Zo kunnen vaklieden die goedkoper uitvoeren en groeit hun aantal. De industriële productie zal teruglopen, maar dat kost minder banen dan erbij komen. Henri Willemsen deed een dergelijk voorstel eerder in Nederland.

Sushi-eters in Los Angeles krijgen in maar de helft van de gevallen de vis geserveerd waar ze om gevraagd hebben. Dat blijkt uit een 4-jarig onderzoek door UCLA naar sushi-restaurants in Los Angeles. In 47% van de gevallen bleek er sprake van een verkeerde benaming. In sommige gevallen is sprake van 'semantische verwarring'. Zo wordt bijvoorbeeld de vis die in Japan 'madai' heet, als 'red snapper' verkocht, terwijl het een andere, even dure vissoort is. In andere gevallen is sprake van identiteitsfraude met winstoogmerk en wordt een goedkope vis (tilapia) duur verkocht (als heilbot).

De taart die president Trump bij zijn inauguratie vrijdag aansneed, blijkt al vaker in de spotlights gestaan te hebben. Op Twitter merkte Duff Goldman van Charm City Cakes op dat de Trump-taart als twee druppels water op de taart leek die hij voor Obama's tweede termijn in 2013 mocht maken. Buttercream Bakeshop, makers van de Trump-taart, reageren op Instagram dat zij "ook enthousiast zijn als ons gevraagd wordt om andere meesterwerken na te maken" en dat Trump om een exacte replica gevraagd had. Alle opbrengsten zijn gedoneerd aan LBTG-organisatie Human Rights Campaign.

In België is ophef ontstaan rondom het voorstel van de parlementaire ethische commissie om gratis bier en wijn af te schaffen. De commissie wil de kwaliteit van het parlementaire debat verhogen en onbeschofte uitingen tegengaan door niet langer gratis alcohol te schenken in de parlementaire cafetaria. "Als parlementsleden dronken zijn, kunnen ze dingen zeggen die ze niet menen", aldus Danny Pieters, voorzitter van de commissie. De parlementsleden spreken van betutteling en "verkleutering". De gratis alcohol, ingevoerd eind jaren '90, zou juist tot minder drinken hebben geleid, door de grotere sociale controle.

Drie Franse ministeries, Economie, Landbouw en Volkgsgezondheid, hebben het rijksinstituut ANSES (vergelijkbaar met ons RIVM) opdracht gegeven uit te zoeken of de hulpstof E171 gevaarlijk is voor consumenten. E171, titaniumdioxide, bestaat voor 45% uit nanodeeltjes die zo klein zijn dat ze de barrières van onze darmen, hersenen of nieren kunnen passeren. De voedingsindustrie gebruikt E171 om tandpasta's, snoep, gebak en kant-en-klaar gerechten ondoorzichtig of wit te maken. Uit een recente studie door het INRA, verschenen in Nature Scientific Reports, zou blijken dat E171 bij muizen de groei van plekken met cellen in het voorstadium van kanker in de darm bevordert.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

Jordi Kolenbrander

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag