20 feb in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De Britse bank Lloyds verbiedt werknemers alcohol onder werktijd. Wie drinkt, kan worden ontslagen. Het was in de Londense the City, het financiële centrum van de stad, vrij gebruikelijk om tijdens een 3-uur durende lunch stoom af te blazen met pints en wijn. Werkgevers maakten tot nog toe geen problemen van deze 'vloeibare lunch'. Behalve Lloyds nu dus. De financiële instelling ontdekte dat in de helft van alle juridische conflicten waarin het bedrijf verwikkeld raakte alcohol een rol speelde. Met het bericht rijst de vraag of dit het einde van de zogeheten liquid lunch betekent. Vooralsnog vinden andere banken en verzekeraars een verbod niet nodig.

Kruisingen en andere klassieke manieren om planten te veredelen vallen niet onder het patentrecht. Na vele discussies daarover en de angst dat bedrijven als Monsanto leven zouden kunnen patenteren, blijkt dat de ministerraad van de Europese Unie van oordeel is dat via klassieke veredeling verkregen nieuwe plantenrassen vrij verder veredeld mogen worden door anderen. Het octrooirecht is daarom niet van toepassing op de klassieke veredeling. Dat hebben de Europese lidstaten vandaag unaniem bevestigd tijdens de Raad voor Concurrentievermogen in Brussel. De lidstaten geven aan dat het bij de totstandkoming van de Biotechrichtlijn - die de octrooibescherming van biotechnologische uitvindingen regelt - nooit de bedoeling is geweest om octrooien te verlenen op producten die het resultaat zijn van een wezenlijk biologische werkwijze.
Volgens de Nederlandse staatssecretaris Van Dam is dit oordeel een doorbraak in de discussie over octrooirecht. Hij noemt het oordeel van de Raad "van groot belang voor de gewasveredelaars, en daarmee ook voor de voedselvoorziening. De veredelaars spelen een cruciale rol in de voedselproductie door steeds nieuwe, sterkere gewassen te ontwikkelen. Als zij vrij kunnen beschikken over biologisch materiaal bevorderen we de innovatie de veredelingssector, wat goed is voor de Nederlandse concurrentiekracht en uiteindelijk ook voor de voedselzekerheid in de wereld."

Het Londense luxe warenhuis Harrods verkoopt sinds kort 'ijsbergwater', een bedenksel van de Amerikaans-Noorse zakenman Jamal Qureshi. Het exclusieve water is afkomstig is van een gletsjer op Svalbard (Spitsbergen). Met toestemming van de Noorse autoriteiten 'oogst' Qureshi per keer zo'n 1.000 ton ijs uit het Kongsfjord. Een liter Svalbardi Polar Iceberg Water is bij Harrods te koop voor £80 (€94). Niet alleen de prijs is controversieel. De waterwinning zou een van de laatste ongerepte wildernissen op aarde aantasten. Qureshi verdedigt zich door te wijzen op het toch al smeltende poolijs en stelt dat hij gecertificeerd klimaatneutraal te werk gaat door te investeren in duurzame energieprojecten in Afrika en China.

Voeding heeft geen invloed op het libido, weet CNN. Er bestaan allerlei mythes over, maar lustopwekkende voedingsmiddelen “zijn sprookjes”, zegt ook Patricia Schutte van het Nederlandse Voedingscentrum. Toch is er wel enig verband tussen voeding en seks, vertelt CNN. Goede seksuele prestaties, een gezond hart en een goede doorbloeding houden verband met elkaar. Goede doorbloeding zorgt ervoor dat het bloed direct naar de organen gaat waar het nodig is tijdens de geslachtsgemeenschap. Daarom zou een dieet dat rijk is aan fruit, groente en eiwitten en laag in vetten niet alleen gezond zijn maar ook bevorderlijk zijn voor een lang en lekker seksleven.

Ruim een kwart (27%) van alle commercieel gevangen vis komt niet in de menselijke consumptieketen terecht, maar wordt verwerkt tot vismeel en visolie. Dat is zorgwekkend, omdat het een belangrijke voedingsbron voor miljarden mensen saboteert. Vismeel en visolie zijn ingrediënten voor diervoer, met name voor aquacultuur (kweekvis). Canadese wetenschappers bekeken de in het Sea Around Us-project verzamelde gegevens over alle commercieel gevangen en aangelande visvangsten tussen 1950 en 2010. Gemiddeld werd jaarlijks 20 miljoen ton vis niet voor menselijke consumptie aangewend. 90% van die vis is echter prima geschikt om door mensen gegeten te worden. In vergelijking met directe consumptie is de omweg van wildgevangen vis via diervoer naar kweekvis weinig efficiënt.

Bijna alle Amerikaanse ouders zijn ervan overtuigd dat eetgewoontes die kinderen jong aanleren belangrijk zijn voor hun toekomst. Toch is maar 34% van de Amerikaanse ouders tevreden over de eetgewoontes die ze hun kind zelf aanleren. Slechts één op de zes ouders noemt het eetpatroon van hun kind heel gezond en nauwelijks meer dan de helft van de ouders vindt dat hun kind meestal gezond eet. Eén op de vijf ouders vindt het niet nodig om junkfood te matigen. Die cijfers laten de houding zien van Amerikaanse ouders op basis van onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK onder 1.767 ouders. Ze blijken het lastig te vinden om hun kind gezond te laten eten omdat ze gezonde voeding te duur vinden (70%), kinderen niet van gezond eten houden (60%) en gezonde voeding niet makkelijk te maken en kiezen is (52%). Bijna de helft van de ouders vindt het moeilijk te bepalen welke voedingsmiddelen echt gezond zijn. In die groep vallen vooral mensen met lagere opleidings- en inkomensniveaus.

In Zuid-Soedan is formeel vastgesteld dat 100.000 mensen op dit moment in hongersnood verkeren. Zo'n formele verklaring van hongersnood wordt afgegeven als er al mensen zijn overleden door een gebrek aan eten. De oorlog en kelderende economie in het land zijn daarvoor verantwoordelijk. Nog 1 miljoen andere mensen leven op de rand van hongersnood. Dat melden de Food and Agriculture Organization van de VN, UNICEF en the World Food Programme (WFP). Als maatregelen uitblijven, zullen in juli naar verwachting 5,5 miljoen mensen met hongersnood bedreigd worden. Om dit te voorkomen is opschaling nodig van de humanitaire hulpverlening aan de meest kwetsbare mensen en kinderen. De voedselsituatie is nu op het dieptepunt sinds drie jaar geleden de gevechten in Zuid-Soedan begonnen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

james pott

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Astrid Spijkers

Huisvrouw

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag

Frans Aarts

Land- en tuinbouw

Likes vandaag