20 okt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) waarschuwt voor eieren die met salmonella besmet zijn. Dat meldt HLN.be
De eieren komen uit Polen. Ze zijn voornamelijk verkocht aan restaurants over heel het land verspreid. Naar schatting gaat het om enkele honderden bedrijven
Volgens een woordvoerder van het Voedselagentschap zijn de eieren afkomstig van twee Belgische handelaren. Het Voedselagentschap vraagt de uitbaters ondertussen om de eieren niet meer te gebruiken. De eieren (met code "3PL30221***" (*** ) zouden al in zeven Europese landen, ook in Nederland, een honderdtal besmettingen met salmonella hebben veroorzaakt.

Het is herfst en tijdens een vakantiewandeling glanzen de kastanjes je overal tegemoet. Maar hoe lekker ze er ook uit zien, eet ze niet op! In tegenstelling tot de 'echte', tamme, kastanjes zijn gewone kastanjes namelijk licht giftig en vooral heel bitter. Dit komt door het stofje aescin. In de eerste wereldoorlog heeft de Britse regering uitgeprobeerd of paardenkastanjes een voedselbron konden zijn. Pletten, spoelen en koken maakte ze eetbaar, maar de kastanjes bleken bijna geen voedingsstoffen te bevatten. In plaats van ze te eten, kun je er dus beter mee spelen. Bijvoorbeeld het traditionele Britse spelletje conkers.

Vanaf nu kun je boodschappen doen terwijl je op de bus wacht. Jumbo bouwde het bushokje in de Potterstraat in Utrecht tijdelijk om tot een 'etalage' met de meest populaire producten. Met de vernieuwde app van Jumbo kun je deze producten scannen en toevoegen aan je winkelmandje. De 'bushokjessuper' is bedoeld om het online boodschappen doen bij Jumbo te promoten. De supermarktketen is namelijk bezig met de uitbreiding van zijn thuisbezorgservice in Nederland. Heel de regio Utrecht kan al thuis laten bezorgen. Het bushokjesfiliaal is open tot 25 oktober en onderdeel van de grotere campagne “Snel Besteld, Snel Thuisbezorgd” met Max Verstappen.

Melk van Tasmaanse duivels, een alleen op Tasmanië voorkomend buideldier, bevat misschien een oplossing voor antibioticaresistentie. Onderzoekers van de universiteit van Sydney ontdekten dat in de melk peptiden voorkomen die moeilijk te bestrijden (resistente) bacteriën zoals MRSA en schimmels onschadelijk maken. De buideldieren ontwikkelden de stoffen om hun jongen sterker te maken. Kenmerkend voor buideldieren is immers dat de jongen na enkele weken zwangerschap verder uitgroeien in de buidel van hun moeder, een notoir 'vieze' omgeving. Ook andere buideldieren blijken vergelijkbare peptiden in hun melk te hebben. Dat biedt mogelijk interessante opties voor toekomstige behandelingen tegen resistente micro-organismen.

Ten opzichte van vorig jaar is het aantal varkens, runderen en kippen met het Beter Leven Keurmerk toegenomen met 27% tot 26 miljoen dieren. De grootste stijging (40%) doet zich voor bij varkens, daarvan zijn nu bijna 3 miljoen onder het keurmerk. Ook bij vleeskuikens, met 21 miljoen de grootste groep onder het keurmerk, is de groei met 28% "enorm", aldus directeur Dierenbescherming Peter Verdaasdonk. Supermarkten kiezen vaker voor duurzamere en diervriendelijke producten. Op dit moment liggen er 4.000 producten met het keurmerk in de winkels, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Ook buiten de supermarktbranche wint het Beter Leven keurmerk terrein.

Na wijn met cafeïne en blauwe wijn, kun je nu ook groene wijn met cannabis kopen. Bedenker van Canna Vine, Lisa Molyneux, prijst de wijn om zijn medicinale effecten. Volgens haar bereik je niet zozeer een mentale high maar meer een lichamelijke high en ga je er goed van slapen. Canna Vine is niet makkelijk te krijgen: door regelgeving is het alleen te koop in Californië. Om ervan te drinken heb je bovendien een vergunning nodig om medicinale marihuana te mogen gebruiken. Een halve fles kost tussen de $120 en $400.

Eigenaren van een nieuw restaurant in de Chinese stad Guiyang dachten hun restaurant in de eerste week na de opening te promoten met het 'pay-what-you-want'-principe. Klanten mochten betalen naar rato van wat ze het waard vonden. Ondanks de uitgesproken waardering van klanten over de kwaliteit van het eten, blijkt - twee weken na de opening - de aanpak niet succesvol. Niet alleen verloren de eigenaren in een week tijd ruim €13.500 (100.000 RMB), ook kwamen de klanten na de promo-week niet terug. Liu Pengfei, mede-eigenaresse, is teleurgesteld. Pengfei dacht dat consumenten "rationeel en eerlijk" zouden zijn.

Je hebt van die mensen die nooit weten wat ze willen eten. Voor hen is er nu de app ‘Entrée’. Net als bij de populaire dating-app Tinder kun je naar links en rechts swipen om gerechten te bekijken binnen bepaalde categorieën. Je kunt dan meteen zien welke restaurants in de buurt het gerecht serveren en wat de prijs ervan is. Ook zorgt de app ervoor dat je na een tijdje je voorkeuren voor bepaalde gerechten leert kennen. Op dit moment is 'Entrée' alleen beschikbaar in Los Angeles, New York en Washington. Uitbreiding staat op de rol.

Het Europese Medicijnen Agentschap (EMA) publiceerde vorige week het 6e rapport over het antibioticagebruik in de Europese landbouw. In de periode 2011-2014 liepen de verkopen van antibiotica voor de veehouderij met 2,4% terug. Veel verder gaat het goede nieuws niet. Experts veroordelen het antibioticagebruik in de Europese dierhouderij echter als 'schokkend', schrijft Global Meat News. Het gemiddelde antibioticagebruik op boerderijen ligt op 152 mg per kilo veestapel. Dat is 3 keer zoveel als de hoeveelheid aangeraden in de Britse Review on Antimicrobial Resistance.

Rabobank en ABN Amro verstrekken geen nieuwe leningen meer aan melkveehouders die hun bedrijf willen uitbreiden of een bedrijf willen overnemen. Beide banken zeggen eerst politieke duidelijkheid nodig te hebben over de invoering van fosfaatrechten. Zolang die er niet is, zijn ze uiterst terughoudend met financieringen. Ook melkveehouders bewegen nauwelijks; er zou weinig vraag naar krediet zijn. De ontwikkeling van de melkveesector staat stil, zegt Rabobank volgens Boerderij. De bank raadt bovendien melkveehouders met een toegekend krediet aan dat niet op te nemen. ABN Amro zegt nog wel kredietaanvragen te beoordelen, maar uiterst terughoudend te zijn bij toekenning van financieringen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

Jordi Kolenbrander

Land- en tuinbouw

Likes vandaag