20 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Dat schrijft Grist met zoveel woorden op de dag van de inauguratie van Donald J. Trump als nieuwe president van de VS. Sonny Perdue, de opvolger van Thomas Vilsack als minister van Landbouw in de nieuwe Amerikaanse regering, vindt klimaatverandering "een grap waar het publiek in is gaan geloven". Hij bidt tot God om droogte over te laten gaan. Vandaag ging de wereldgeschiedenis dan ook weer een geheel nieuw tijdperk in.

De Albert Heijn XL in Purmerend experimenteerde de afgelopen 2 maanden met hagelslag uit de tap. Klanten konden naar eigen inzicht hun favoriete hagelslag tappen uit een 'machine' met 8 verschillende soorten. De proef is een zodanig succes dat de hagelslagtap op korte termijn in nog eens 20-25 winkels zijn opwachting zal maken. In Purmerend kunnen de klanten ook andere producten zelf tappen: van theeblaadjes en koffiebonen tot zeebanket. De meest opvallende doe-het-zelf-voorziening staat pront bij de ingang, schrijft Het Parool. Een kruidenkniptuin, waar klanten zelf takjes oregano of basilicum kunnen knippen. "Het slaat enorm aan", zegt AH-formulemanager Eva Mathlener.

De politie rolde donderdag een amfetaminelaboratorium op dat de rioolwaterzuivering van Baarle-Nassau een week lang ontregeld had. De vervuiling werd maandag ontdekt: op het riool geloosde chemicaliën en zuren legden de zuiveringsinstallatie effectief plat. De politie traceerde de vervuiling naar een afgelegen schuur aan een doodlopende weg, die "tot de nok vol stond met drugsgrondstoffen", meldt NU.nl. Het Waterschap Brabantse Delta heeft het rioolwater de afgelopen week met tankwagens naar de zuivering in Rijen laten vervoeren en wil de schade verhalen op de veroorzaker. Bij een eerdere, onopgeloste, amfetamine-vervuiling bedroegen de kosten €80.000. De productie van drugs tiert welig in Brabant vanwege de verarmende boereneconomie.

In een 'summier persbericht' bevestigt Heineken geruchten in de markt dat de bierbrouwer met de Braziliaanse brouwer Brasil Kirin in gesprek is. Als de overname van de huidige nummer 3 van de Braziliaanse markt zijn beslag krijgt, verdubbelt Heinekens marktaandeel van 9 naar 18%. "Brazilië is de laatste blinde vlek van Heineken in de wereld", zegt analist Corné van Zeijl op BNR. Met de overname zou een "bescheiden" bedrag van $800 miljoen gemoeid zijn. Brasil Kirin draait slecht en is volgens Van Zeijl een 'opknappertje'. Bovendien verkeert de Braziliaanse economie in een recessie. Het land telt 205 miljoen inwoners.

Hema kopieert vanaf dit voorjaar in hoog tempo (15 winkels per week) de succesvolle internationale formule uit Frankrijk en Spanje naar de bestaande winkels in de Benelux. De nieuwe formule kenmerkt zich door 'belevingswerelden', zoals koken, beauty of wonen, lage presentatietafels en minder (kleur)varianten per product. De ingreep is volgens topman Jegen noodzakelijk omdat de omzet en winst van de Nederlandse en Belgische winkels sinds 2012 ver ingezakt zijn. De nieuwe winkels in Frankrijk genereren een aanzienlijk hogere omzet en brutowinst per vierkante meter winkelvloer. De formulewijziging moet in 2018 zichtbaar worden in de resultaten.

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming geldt straks ook in Duitsland. De Duitse Tierschutzbund heeft met de Dierenbescherming afgesproken dat bedrijven met het Beter Leven keurmerk automatisch gecertificeerd zijn voor de Duitse markt. "Door de gelijkschakeling van ons Beter Leven keurmerk met de eisen voor het label "Für Mehr Tierschutz" van onze Duitse collega's ontstaat een snellere toegang tot elkaars markten, een betere verkrijgbaarheid van producten van diervriendelijker gehouden dieren en een flexibelere afzetmogelijkheid voor boeren", stelt algemeen directeur Femke-Fleur Lamkamp. In Nederland zijn 1.600 bedrijven met het keurmerk gecertificeerd, in Duitsland vooralsnog 80. De omzet aan sterproducten was in 2015 bijna €600 miljoen.

De Amerikaanse overheid moet de ketentransparantie in de agrifoodsector verbeteren, schrijft de OESO in een rapport. Hoewel de Amerikaanse landbouwsector goed presteert en goed gepositioneerd is om de stijgende (inter)nationale vraag naar voedsel, veevoer en biomassa te voldoen, ziet de OESO nog veel ruimte voor verbetering, schrijft Vilt. Vooral transparantie gericht op een eindproduct met specificaties zonder verrassingen verdient aandacht. Daarnaast moet er geïnvesteerd worden in landbouwonderwijs en innovatie. De OESO benadrukt verder het belang van private investeringen aanmoedigen, vereenvoudiging van het belastingstelsel en een duidelijk wetgevend kader voor verduurzaming. Daarbij moet het principe dat de vervuiler betaalt, voorop staan.

In het rapport Satisfying the Appetite for Organic Food Products voorspelt de Rabobank een forse opmars van biologische voeding. Om in de vraag te kunnen voorzien, zullen meer boeren de overstap naar biologisch moeten maken. De voedingsindustrie heeft er belang bij boeren daarbij te ondersteunen, om de grondstofaanvoer vanuit de primaire sector veilig te stellen. Opties zijn bijvoorbeeld programma’s om boeren te helpen met het vergaren van de benodigde kennis, ‘transitielabels’ waarbij boeren tijdens de conversie hogere premies voor hun productie krijgen, meerjarige afnamecontracten of garantieregelingen vanuit de voedingsproducenten of bijvoorbeeld de overheid om toegang tot financiering te vergroten, aldus de Rabobank.

De Duitse veganistische supermarktketen Veganz verkeert in betalingsmoeilijkheden. Het bedrijf had in 2014 nog plannen om tot 60 vestigingen uit te breiden. De markt voor een speciale formule krimpt, omdat de afgelopen jaren veganistische assortiment van de reeds bestaande supers sterk is uitgebreid. De 10 Veganz-winkels zijn inmiddels een blok aan het been van de wel florerende webwinkel en groothandelsactiviteiten van het moederbedrijf. Oprichter Jan Bredack bedient met zijn groothandel vrijwel de hele Duitse detailhandel met veganistische producten, schrijft Stern. Op de 3 Berlijnse filialen na, waar Bredack een 'Gastronomie-Konzept' voorziet, zullen de overige vestigingen sluiten.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

Jordi Kolenbrander

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag